schab gotowany - 2387 przepisów (strona:30/160)

Schab w sosie musztardowym z bulgurem i sałatką z kiszonych ogórków 116

podsmażamy, aż się zeszkli i zacznie się złocić. Zalewamy bulionem i łopatką zbieramy wszystkie smaki, które przywarły do patelni i wlewamy zawartość do garnka ze schabem. Dodajemy musztardę sarepską i francuską i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 50 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy śmietanę oraz solidnie przyprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy i próbujemy, czy schab jest odpowiednio miękki

Poezja smaku
Schabowe sakiewki z kaszą gryczaną 194

jajka -2 ząbki czosnku -2 czubate łyżki mąki -1/4 szklanki mleka -sól, pieprz, warzywko -bułka tarta -olej do smażenia    Cienko pokrojony schab delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.    Kaszę gotujemy na sypko w wodzie z dodatkiem warzywka. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę.    Czosnkiem posypujemy przyprawione plastry schabu.    Masło kroimy na małe

Maminek kulinarny
TROFIE CZYLI LIGURYJSKI MAKARON ZE SCHABEM W SOSIE ŚMIETANOWO-PIECZARKOWYM 348

pieczarkowym. Wykonanie: 1 op makaronu trofie (400g) 800g schabu sól pieprz ziele angielskie 100g pieczarek 2 cebule odrobina tymianku śmietana 18% olej bulion Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu (zazwyczaj 12 minut). Schab kroimy w paski. Posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz tymiankiem. Na patelni rozgrzewamy olej, podajemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy aż się zezłoci. Następnie wrzucamy pokrojony

Walijskie Pichcenie
Schab w sosie 84

Schab duszony w aromatycznym sosie na bazie bulionu i ziół z dodatkiem warzyw – papryki i cukinii. To propozycja innej wersji podania schabu. Smakuje z puree ziemniaczanym, ryżem lub kaszą. Polecam także do podania warzywa z wody lub surówki. To obiad na kilka dni, który przygotujesz z łatwo dostępnych składników. Sos możesz dowolnie modyfikować dodając inne warzywa, np. posiekane pieczarki(...)lubczykiem. Zagotowuję, po czym zmniejszam moc palnika i gotuję pod lekko uchyloną pokrywką przez 45 minut. Od czasu do czasu mieszam, delikatnie przewracam schab. Paprykę i cukinię siekam w drobną kostkę, dodaję do mięsa, przyprawiam, gotuję na wolnym ogniu kolejne 20-30 minut do kruchości i miękkości mięsa. Przygotowuję sos do zagęszczenia: odlewam szklankę sosu, np. do głębszej miseczki

Zasmakuj Kuchni
Jak zrobić zupę pomidorową ze świeżych pomidorów? 321

zupę odmierzając dokładnie składniki, będzie dziś raczej instrukcja niż przepis :) Dla początkujących - bo nie ma nic łatwiejszego :) Najbardziej lubię pomidorową na kościach od schabu i/lub karkówki - najczęściej odkrojonych przeze mnie, więc jeszcze ze sporą ilością mięsa ;) Gotuję ją zawsze w dużym garze, bo dobrej pomidorowej nigdy za wiele :) Np. jedna nieduża od schabu i jedna od około kilogramowej karkówki. Całą

Kraina Tysiąca Smaków
Roladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką 338

niedzielny obiad. Jeżeli znudzą Wam się tradycyjne kotlety schabowe lub też schab w sosie własnym , te roladki będą w sam raz. Aby roladki się nie rozpadały musimy wybrać ładny schab, bez przerostów. Podczas przygotowania każdy kawałek mięsa rozbijałam tłuczkiem, smarowałam musztardą, nakładałam doprawiony szpinak, ser oraz paprykę i zawijałam w roladkę. Pamiętajcie, aby przed przygotowaniem zaopatrzyć się w wykałaczki(...)też: Kotlety mielone Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych Kotlety z kurczaka Przepis na roladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 400 g schabu łyżka masła 200 g świeżego szpinaku ząbek czosnku szczypta gałki muszkatołowej łyżka soku z cytryny sól i pieprz 4 łyżeczki musztardy 4 plastry żółtego sera 4 podłużne

Kuchnia Bazylii
Schabowy po chłopsku w nowoczesnej wersji 97

ziarnami słonecznika (ok.3 łyżek) zmielić w chopperze. Wysypać na głęboki talerz, dosypać 2-3 łyżki ziaren sezamu i wymieszać. Jajka ubić. Na duży talerz wysypać trochę mąki. Gotowy schab najpierw obtoczyć w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Cebulę obrać, opłukać i podzielić na 4 części. Podsmażać na oleju ok. 2 minuty z każdej strony(...)można wydrukować przepis Schabowy po chłopsku w nowoczesnej wersji Pyszny, chrupiący i kruchy. Dania Dania obiadowe Kuchnia Polska Porcje 3 porcje Czas przygotowania 45 minut Czas gotowania 30 minut Składniki 300 g schabu bez kości 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 ząbki czosnku 3 plastry sera tylżyckiego lub innego Sól Pieprz cytrynowy Papryka słodka mielona Bazylia suszona 1 sucha

Przepisy Babci
Pieczony schab w sosie kurkowym 243

naczynie żaroodporne przykryć pokrywką. Piec w 180°C, aż do miękkości schabu (mi to zajęło ponad 1 godzinę). Pod koniec pieczenia, zdjąć pokrywkę i piec bez przykrycia (wierzch schabu powinien lekko się zarumienić). W międzyczasie przygotować sos kurkowy: cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku rozpuścić łyżkę masła. Dodać cebulę, lekko posolić i zeszklić ją. W międzyczasie kurki umyć. Najlepiej(...)kurek. Dokładnie wymieszać, ponieważ nie może być żadnych grudek. Na sam koniec do kurek wlać śmietanę i dodać posiekany koperek oraz pietruszkę. Całość jeszcze chwilę gotować. Posmakować i ewentualnie doprawić.  Upieczony schab wyjąć z rękawa, pokroić na plasterki, przełożyć na talerz i polać sosem kurkowym. Podawać z młodymi ziemniakami i ulubioną surówką

Ugotować
Gulasz mięsno-warzywny z kaszą gryczaną 150

Składniki: 1/2 kg mięsa np.karkówki lub schabu 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka garść fasolki szparagowej pół puszki kukurydzy 2 łyżki natki pietruszki sól, pieprz przyprawa do gulaszu szczypta słodkiej papryki kilka kropel sosu sojowego odrobina mąki ziemniaczanej  1 torebka kaszy gryczanej Wykonanie: Mięso pokroić w kosteczkę, wrzucić do garnka i podlać ok 1 szkl wody. Dusić(...)koniec dodać kukurydzę z puszki odsączoną z zalewy. Jeśli wszystkie składniki będą już miękkie wlewamy ok 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozrobionej z odrobiną wody i zagęszczamy sos. Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Podajemy kaszę gryczaną polaną sosem. Można posypać jeszcze świeżą natką pietruszki tak jak na zdjęciu

Olga Piecze i Gotuje
Schabowy z warzywami pod pomidorową pierzynką 99

drukarki można wydrukować przepis Smacznego!! Schabowy z warzywami pod pomidorową pierzynką Dania Schab Kuchnia Polska Porcje 4-5 porcji Czas przygotowania 30 minut Czas gotowania 60 minut Czas oczekiwania 90 minut Składniki 400 - 500 g schabu 1 czerwona papryka 1 Cebula 2 marchwie 80 g korzenia selera ½ korzenia pietruszki 50 g korzenia pora 500 g przecieru pomidorowego z kartonika Sól

Przepisy Babci
ROLADKI SCHABOWE ZE SZPINAKIEM, SEREM I MARCHEWKĄ 125

każdej strony przyprawami. Szpinak kroimy na kawałki, podpiekamy ze zmiażdżonym czosnkiem na dwóch łyżkach oleju. Twaróg rozgniatamy, dodajemy paprykę, doprawiamy solą i pieprzem. Marchewki obieramy i gotujemy w wodzie na półmiękko. Na plastry schabu rozkładamy porcję szpinaku, na to mała porcja twarogu i pół marchewki. Zwijamy roladki które spinamy wykałaczkami. Podpiekamy je na oleju z każdej strony aż się zarumienią

Kulinarne Fantazje Marioli
Schab w sosie słodko-kwaśnym z ananasem 67

Schab w sosie słodko-kwaśnym z ananasem Schab w sosie słodko-kwaśnym z ananasem to fantastyczny pomysł na obiad. Taki schab duszony z papryką smakuje każdemu, jest idealnie kruchy, delikatny i mięciutki. Zobaczcie przygotowanie schabu krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Schab w sosie słodko-kwaśnym jest banalnie prosty i dość(...)całość wodą i poczekać, aż nasze bitki schabowe będą idealnie miękkie - może to zająć 60-90 minut, a nawet trochę dłużej. Czas duszenia zależy od grubości schabu. Sos słodko-kwaśny z mięsem gotuje się dość długo, dlatego ważne, by paprykę pokroić w dość grube paski, inaczej całkowicie rozpadnie się podczas duszenia. Jeśli wolicie, użyjcie do sosu świeżego imbiru, zamiast granulowanego

Lekcje w kuchni
Domowa szynka parzona 161

wędlina powinna leżeć w solance przez minimum 5 dni. Ale myślę, że cierpliwość popłaca, bo szynka wychodzi pyszna – delikatna w smaku i bardzo krucha. Przeczytaj także: Domowy schab parzony Składniki ok. 1,3 kg szynki wieprzowej 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka oregano 4-5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek jałowca 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki(...)solanka dostała się do niej z każdej strony. Po 5 dniach mięso wyjmujemy z solanki, myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą, dojemy parę liści laurowych i gotujemy przez 50 minut na bardzo wolnym ogniu. Czas gotowania liczymy od zagotowania się wody. Po ugotowaniu wyłączamy ogień i zostawiamy szynkę na całą noc w tym wywarze. Następnego dnia osuszamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Schab w sosie węgierskim 43

ziaren pieprzu 2 łyżki mąki sól pieprz olej 1. Schab kroimy w plastry o grubości ok 1 cm. Pieprzymy i smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Zarumieniony schab przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i posiekany ząbek czosnku. Tak samo jak schab przekładamy ją do garnka. 2. Dodajemy wszystkie przyprawy, sos sojowy(...)małym ogniu przez 1 godzinę i 30 minut. 3. Na 10 minut przed końcem gotowania robimy zasmażkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy mąkę i podsmażamy. Do zasmażki dodajemy część sosu z garnka i mieszamy. Całość przelewamy z powrotem do garnka i jeszcze chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe… Smacznego Bądź na bieżąco z moimi

karolgotuje