Przepis na marynatę, którą podaję doskonale nadaje się do pieczenia wszelakich mięs, a tak naprawdę jest marynatą do wędzenia drobiu. Zarówno do pieczenia , jak i wędzenia
W kuchennym oknie EwyDziś domowa, sycąca i prosta zupka. Krupnik jest dobrym rozwiązaniem gdy nie mamy pomysłu na obiad. Najbardziej znana polska zupa. Zdrowa kasza i warzywa w zupełności wystarczą. Oczywiście jak najbardziej można dodać skrzydełka kurczaka, żołądki czy żeberka. Zupa staje się wtedy bardziej treściwa. Ja postanowiłam tym razem przygotować ją bez mięsa, wykorzystałam natomiast galaretkę z pieczeni. Powiem,że smakowała wyśmienicie(...)masła 3 liście laurowe 5 szt.ziela angielskiego sól świeżo zmielony czarny pieprz posiekany koperek lub natka pietruszki * w wersji mięsnej: 2-3 skrzydełka drobiowe / 4 żołądki / żeberka / kość np.ze schabu Ja użyłam kaszy jęczmiennej pęczak. Kasza jęczmienna Należy do grupy naturalnych, pełnoziarnistych, bardzo wartościowych produktów zbożowych. Jest produkowana z najwyższej jakości ziarna
potrawyregionalneWędzeniem się nie zajmuję, ale robi to mój mąż, dlatego przygotowanie wędlin do wędzenia to jego specjalność. Cała procedura przygotowania to peklowanie. Trzeba to zrobić dobrze
W kuchennym oknie Ewywytrwale i regularnie ląduje w piekarniku. Wszystko to sprawia, że skupiam się wyłącznie na takich obiadach, jakie nie wymagają wielu zabiegów i zbyt długiego czekania. Do takich należy nasza domowa wersja curry. Danie powstaje bardzo szybko. Można je podać z gotowanym ryżem, taka forma pozwoli podać wszystko w pół godziny. Tutaj trochę bardziej czasochłonna wersja, jakoś wykrzesałam z siebie parę(...)chroniąc przed przesuszeniem i odstawiam na pół godziny. Ten czas w zupełności wystarczy na przygotowanie podstawowego dania. Dzisiaj wersja z rybą, ale może być też pierś kurczaka lub schab. Przygotowuję krojąc na kostkę: - ok. 400g dorsza - 0,5 cukinii - 1 sporą cebulę - pół puszki czerwonej fasoli - ok. 400g pomidorów z kartonika - mały kubek jogurtu naturalnego - duży pęczek zielonej
I tu będę miała takie techuda) 25 dag pieczarek (można pominąć) po 5 paseczków papryki czerwonej i ogórka konserwowego musztarda (u mnie Primavika ) sól, pieprz 1 szkl bulionu śmietanka 30% mąka 1. Schab rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Posmarować z 1 strony musztardą. Na brzegu ułożyć paprykę i ogórka. Zwinąć w roladkę. 2. Każdą roladke zawinąć duży w plaster szynki lub w boczek(...)kolejny produkt tej firmy, który bardzo pozytywnie mnie zaskoczył wspaniałym smakiem. Nie za ostre, nie za kwaśne, lekko chrupiące - po prostu przepyszne! Mogę nawet zaryzykować stwierdzeniem, że lepsze niż domowe
Kto ugości moich gości?Lubicie babkę ziemniaczaną?Moja córka ostatnio zażyczyła takiej właśni ziemniaczanej babki...do babki można dodać boczek wędzony lub kiełbasę..a u mnie jest bez takowych dodatków
Moje domowe kucharzenieBifana to bardzo proste danie portugalskie, na które składa się chrupiąca bułka, wieprzowina oraz musztarda. W kraju swego pochodzenia chętnie spożywana wieczorową porą, jako przerywnik pomiędzy
zadanie-gotowanieokazję przetestować pięć dań głównych: - farfalle w sosie szpinakowo - serowym - risotto z pęczaku i soczewicy z musem z awokado - kurczaka w pięciu smakach z ryżem - schab w sosie koperkowym - schab w sosie z zielonego pieprzu - potrawkę meksykańską śniadania (wegańskie, bez laktozy i bezglutenowe): - eko jaglankę z maliną i aronią - owsiankę kokosową z jagodami, figami i nasionami chia(...)wiadomo, że każdy przyprawiłby bo swojemu tym, czym lubi, ale w cięższych warunkach tj. pobyt pod namiotem czy podczas wspinaczki górskiej - dania Lyo Food to doskonały wybór - smakują jak domowe! Jakie są najważniejsze zalety żywności liofilizowanej Lyo Food? niska gramatura: przed uwodnieniem to około 80-100 gram, czyli bardzo malutko. Dzięki temu nie stanowią dodatkowego balastu w plecaku
Poranek na słodkoDziś mięsna propozycja z myślą o świętach :-) Wędliny parzone w szynkowarze już zamieszczałam na blogu, ale zwykle robiłam je z mięsa krojonego na mniejsze kawałki. Dzisiejsza
Czary - gary w kuchnizasadniczą wadę – pali się na patelni. Ja polecam do panierowania mąkę kukurydzianią, która się nie pali, i ostatnio króluje w naszej kuchni, podawałam Wam ostatnio stripsy ze schabu w panierce kukurydzianej. Kurczak w panierce kukurydzianej. Stripsy z kurczaka. Składniki: 2 piersi kurczaka 2 jajka odrobina mleka do rozbełtania jajka mąka kukurydziana ulubione przyprawy do kurczaka(...)kurczaka mają apetyczny, rumiany kolor, podczas smażenia nie trzeba zmieniać oleju przy każdej nowej porcji. Mięso kurczaka ma lekko kukurydziany posmak. Tak usmażonego kurczaka w panierce kukurydzianej zjedliśmy z domowymi frytkami z piekarnika i sosami. Smacznego! The post Kurczak w panierce kukurydzianej. Stripsy z kurczaka. appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięobsuszana polędwica Poniższy tekst dedykowany jest do szerokiego grona
Miód i pieprzPrzepis Będziemy potrzebować : -karkówka 1 kg -1,5 kg -peklo sól lub sól - strzykawka z igłą do nastrzyku -duży garnek lub dwa -dwa termometry z sondą
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Pyszne, miękkie i soczyste mięsko na kanapkę. Bo tak najczęściej jemy. Po raz kolejny przekonuję się, że zakup szynkowaru to była bardzo dobra decyzja. Kolejna odsłona domowych wędlin, zapraszam serdecznie! 1 kg fileta z indyka 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka czosnku granulowanego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filet umyć i dokładnie osuszyć. Przyprawy wymieszać ze sobą(...)zlewie lub w garnku z zimna wodą, a potem schować do lodówki, najlepiej na całą noc. Po upływie nocy, czyli kolejnego dnia wyjąć szynkowar z lodówki, otworzyć, wyjąć schab z woreczka, pokroić i delektować się swojską wędlinką. Smacznego! *temperaturę wody sprawdzamy termometrem, który zwykle jest dołączany do zestawu z szynkowarem. Jeśli nie mamy termometru nie dopuszczamy po prostu do zagotowania
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePasta jajeczna z rzeżuchą powstała w ramach recyklingu poświątecznego! Pastę z jajek uwielbiam od dziecka, przygotowywała nam ją moja mama, ale dodawała zawsze do niej szczypiorek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię