sałatki - 54110 przepisów (strona:855/3608)

Sałatka z awokado, szparagami i krewetkami 162

Sałatka z pokrojonym w kosteczkę awokado, chrupiącymi szparagami i krewetkami. Całość wymieszałam z serkiem „Apetina” i majonezem. Dodałam czosnek, odrobinę chili, soku z limonki i posypałam uprażonymi orzechami nerkowca. Tak powstała szybka sałatka, która nie tylko fajnie się prezentuje, ale również świetnie smakuje. Polecam Składniki na 2 porcje: 170 g krewetek (małych) 1 awokado 2 szparagi zielone(...)kroimy w kosteczkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy pokrojone szparagi, krewetki, serek, majonez, sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek i chili. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą. Gotową sałatką nadziewamy łupiny i posypujemy posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni orzechami nerkowca. Smacznego

Oryginalny smak
Sałatka makaronowa z wedzoną piersią z kurczaka. 202

Sałatki makaronowe wprost ubóstwiam, na prawdę. ;) Przygotowuje się je bardzo szybko i są bardzo sycące. Dziś proponuję sałatkę z makaronem o niewielkich kształtach z dodatkiem wędzonej piersi z kurczaka i pysznym majonezem Kieleckim od WSP Społem , którego smak jest bardzo zbliżony do smaku domowego majonezu. Potrzebujemy: 1 opakowanie makaronu o niewielkim kształcie, u nas był to makaron gwiazdki 1 wędzona(...)Społem sól, pieprz Makaron gotujemy wg wskazówek producenta, po czym przelewamy go zimną wodą, wręcz można nazwać ten proces studzeniem, bo taki makaron właśnie jest niezbędny do przygotowania sałatki. Cebulę, jaja ugotowane na twardo i paprykę kroimy w kosteczkę i dodajemy do zimnego makaronu. Wędzoną pierś z kurczaka kroimy w grubszą kostkę i również dodajemy do makaronu. Następnie dodajemy majonez

MamaOskarka
Tofu marynowane w ziołach 144

poradziła mi, bym spróbowała zastąpić ją tofu - czyli serkiem sojowym.  Wiedziałam jednak, że naturalne tofu nie zachwyci mnie smakiem, bo jest po prostu nijakie. By wykorzystać je w sałatce i nadać mu jakiś smak - zamarynowałam je z solą, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Sposób okazał się prosty, a ser zyskał charakter. Wykorzystałam go m.in. w sałatce na zdjęciu, w której(...)tofu , posypać solą i zalać oliwą z oliwek (lub olejem), by przykrywała wszystkie kawałki sera. Słoik zamknąć i odstawić na kilka dni do lodówki. Zamarynowane kawałki tofu wykorzystywać do sałatek. Smacznego

Moje Qulinaria
Sałatka z wstążkami z cukinii 215

się żyć i jeść lekko, smacznie i cudownie. Z tego względu nie mogło być inaczej, jak tylko zrobić coś pysznego na dobry początek dnia.  Zapraszam Was na kolejną sałatkę.  Zapewne większość moich czytelników ucieszy ten wpis, bo prosicie mnie o więcej i więcej przepisów tego typu.  Bon appetit!  Składniki: 1 średnia cukinia garść liści szpinaku garść(...)można przypalić orzechów - podobnie jak w przypadku cukinii, przypalone będą gorzkie i niesmaczne.  Skórkę z orzechów należy obrać, cześć (jak u mnie) można zostawić, dodaje to dodatkowego smaku sałatce.  Kolejno przygotować sos - do małego słoiczka dodać wszystkie składniki, następnie zamknąć słoiczek i energicznie potrząsnąć.  Do sałatki pasuje też zwykły winegret na bazie cytryny - jednak ten, który

Garniec Magalie
Jarmużowe love 203

wiosenne warzywa i owoce ... W sklepach pojawiła się już młoda kapusta, jest i botwina, młode ziemniaki ... Powoli wiosna wita nas również kulinarnie! Aby jakoś umilić czas oczekiwania na wiosenne sałatki, proponuję Wam równie zdrową i aromatyczną sałatkę z jarmużu, kapusty i pomarańczy. Zalet jarmużu nie muszę chyba wymieniać, bo każdy pewnie już zdążył się zapoznać z tą najmodniejszą teraz kapustą(...)oraz żelazo, wapń, fosfor i magnez.  Beta-karoten, czyli prowitamina A zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, wspomaga leczenie trądziku i opóźnia pojawienie się zmarszczek. Sałatka samo zdrowie!  Składniki (dla 2,3 osób): 1/2 główki kapusty czerwonej 4-5 liści jarmużu 1/2 szklanki orzechów laskowych 1 pomarańcza 1/2 szklanki rodzynek Sos: sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 3 łyżki

Garniec Magalie
Chrupiąca sałatka z warzywami, wędliną i serem 225

Ostatnio zdecydowanie częściej gości u mnie sałata masłowa, zwłaszcza na kanapkach, ale do sałatek najchętniej wybieram sałatę lodową. Jest chrupiąca i świetnie smakuje skropiona oliwą z oliwek lub z dodatkiem pokruszonej fety.  Zobaczcie także inne sałatki i surówki Chrupiąca sałatka z warzywna z szynką i serem Składniki: główka sałaty lodowej 2 pomidory malinowe 1 mały ogórek zielony 1 czerwona

Moja smaczna kuchnia
Jajko sadzone z młodymi ziemniaczkami i sałatką 250

dworze jest gorąco, że aż nie ma czym oddychać to nawet nie mam ochoty wchodzić do kuchni i gotować:) dlatego najszybszym rozwiązaniem i chyba najlepszym jest lekka sałatka z warzyw, ziemniaczki z koperkiem i jajko sadzone... a do tego zimny kefir :) Składniki: 2 jajka, 1 łyżka masła, kilka młodych ziemniaków, świeży koperek, 2 pomidory, 1 zielony ogórek, 2 łyżki posiekanego(...)pestek winogron Oleofarm , sól, pieprz. Przygotowanie: Młode ziemniaczki trochę obskrobałam (nie obieram ich)- najlepiej małym ostrym nożem lub nowym zmywakiem z szorstką stroną. Następnie ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Sałatkę zrobiłam z pokrojonych w kostkę pomidorków, ogórka, posiekanego szczypiorku  koperku. Dodałam do niej olej z pestek winogron, sól i pieprz. Na patelni Ambition rozpuściłam masełko i wybiłam 2 jajka

Aga w kuchni
Sałatka z truskawkami 246

Sałatka z truskawkami         Sałatka z truskawkami to idealne, lekkie danie dla wszystkich, którzy uwielbiają połączenie ostrego i słodkiego smaku. Doskonale sprawdzi się jako przystawka na wiosennym przyjęciu lub dodatek do dań z grilla.  Składniki: (2 porcje)  - truskawki - 8 sztuk  - ser "Feta" - 3 plastry  - sałata - 10 liści  - oliwki zielone - 8 sztuk(...)małe kawałki, dodać pokrojony w kostkę ser, plastry truskawek oraz przekrojone na pół oliwki i liście mięty. Oliwę wymieszać z miodem i sokiem z cytryny, a następnie polać sałatkę. Całość posypać gruboziarnistym pieprzem.  Smacznego

Fit-amina
Sałatka z truskawkami, mozzarellą i balsamico 198

połówki. Mozzarellę pokroić na kawałki na "jeden kęs". Na sałacie wymieszanej z miętą rozłożyć mozzarellę, truskawki i rzodkiewki. Obsypać grubo mielonym pieprzem. Polać olejem, a następnie balsamico. Podawać :) ------------ Podobne: Sałatka z mozzarellą i brzoskwinią Sałatka z makrelą i kolendrą Sałatka z wątróbką

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z roszponki, truskawek i camemberta 254

pół dnia szamałam same niezdrowe rzeczy. Aż w końcu stwierdziłam - dość. Dlatego podczas ostatnich zakupów zaopatrzyłam się w sałatę, truskawki i camembert i przygotowałam na wczorajszą kolację w formie sałatki. Do wypadów nad jezioro pozostał miesiąc, a mi do najlepszej formy daleko. Dlatego czas ruszyć się z kanapy i zacząć przyrządzać sałatki.  Może organizm nie odwdzięczy mi się(...)Roszponkę opłukać w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć. Ułożyć na talerzu. Truskawki umyć, osuszyć, pokroić na połówki i ułożyć na sałacie. Camembert pokroić na 6 części, dodać do sałatki. Polać kremem z octem balsamicznym. Podawać od razu

W poszukiwaniu inspiracji
Sałatka z wędzonym łososiem i awokado z orzechową nutą 290

Sałaty w warzywniaczku pod dostatkiem więc sałatek mogę robić do woli. Powstała kolejna kolorowa kompozycja. Tym razem połączyłam awokado i wędzonego łososia. Całość fajnie dopełnia orzechowy olej arachidowy. składniki: 2 spore garście porwanej sałaty 1 dojrzałe awokado 150 g wędzonego łososia w cienkich plastrach 1 garść słonecznika olej arachidowy Składniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę. Awokado przekroić(...)Połówki pokroić na paski i ułożyć na sałacie. Pomiędzy kawałkami awokado ułożyć wędzonego łososia, u mnie w postaci takich małych zwitków-różyczek. Słonecznik uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Całość skropić delikatnie olejem arachidowym. Sałatka podana na talerzu z kolekcji Sardynia Porcelana Bogucice

Monia miesza i gotuje
Sałatka z boczniaków i rukoli 173

Lubię proste i szybkie w wykonaniu sałatki. Świetnie sprawdzają się jako lunch, zwłaszcza w pracy, szkole czy po prostu "w drodze". Grzyby w takich sałatkach nie są bardzo popularne. Są zdrowe i dodają ciekawej nuty smakowej, której brak warzywom. W tej sałatce boczniaki są smażone na maśle. Ta wersja nie jest tak lekka i zdrowa jak z gotowanymi

Milion Smaków
Mało Obiektywna Recenzja - Tu Lis Ma Nore Bistro Ruda Śląska 204

kongenialna! Puszystość, chrupkość skórki, dodatkość (wiem, że ma być dodatek, ale się tak rozpędziłem i co by się z autora można było pośmiać, zostawiam) ziół...marzenie! Do wszystkiego zamówiliśmy sałatkę nicejską; o dziwo jako jedyną (najprawdopodobniej) oryginalnie nazwaną pozycje w menu. A przecież można by było nazwać, na ten przykład "szałot z lazura"*, albo"szałot od żabojada"**. Tak czy siak(...)sałatka bez zastrzeżeń, tak jak lubimy. Na popitkę domowa lemoniada z pomarańczy. Nie będę już pisać i zachwalać, bo sobie jeszcze pomyślicie, że mi zapłacili za to słodzenie. A ja to wszystko z dobrego serca i zwyczajnie non profit. Tu Lis Ma Norę to od samego początku, od nazwy zaczynając, kosmicznie oryginalne miejsce. Znalazłem u nich na FB taki bardzo

BaRepas
Sałatka z ziemniakami, ogórkiem i twarogiem do dań z grilla+ film 761

Prosta, szybka i smaczna sałatka z ziemniakami, twarogiem i świeżym ogórkiem z dodatkiem szczypiorku na bazie jogurtu naturalnego, to moja dzisiejsza propozycja. Sałatka ta świetnie pasuje do potraw przygotowanych na grillu, ale także może stanowić samodzielną przekąskę. Najlepiej smakuje podana prosto z lodówki.  składniki na 3 porcje 5-6 ugotowanych młodych ziemniaków 1 duży ogórek zielony spory pęczek szczypiorku(...)kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Do miski przekładamy pokrojone ziemniaki, dodajemy ogórka, szczypior oraz pokruszony twaróg, wlewamy jogurt. Całość doprawiamy solą oraz sporą ilością czarnego pieprzu i dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę wstawiamy na 30 minut do lodówki

Smakowite Dania
Sałatka z liści botwiny i kalarepy ze szparagami, sadzonym jajem, ricottą i chipsem z szynki parmeńskiej oraz olejem z orzechów 153

Proste sałatki to to co szczególnie lubię jeść na śniadanie. Sezon na szparagi, botwinę czy kalarepę mobilizuje mnie do nowości, odkrywania nowych smaków i próbowania. Nigdy przedtem nie próbowałam młodych listków kalarepy, a wrzucone na wrzątek i potraktowane jak szpinak stają się miękkie i pyszne! Liście botwiny same w sobie są super, świetnie komponują się z sokiem z cytryny(...)też są niesamowitą bazą do prostej sałatki. Niech wiosna nadal nas inspiruje ciekawymi smakami, chętnie będę odkrywała to nowsze z roku na rok.. Składniki (standardowo na 2 porcje:)): 5 małych listków kalarepy 5-6 liści botwiny garść roszponki 8-9 szparagów zielonych, odrywamy zdrewniałe końce, gotujemy 6-7 minut w wodzie i kroimy wzdłuż na pół 3 jaja

Mango Papaja