Verrine z kurczakiem, kaszą, natką pietruszki i oliwkami Tak zwane "zdrowe odżywianie" nie jest najmocniejszą stroną naszej kuchni. Ale sałatka z komosą ryżową, kaszą bulgur lub kuskus to już zupełnie insza inszość :) Szczególnie jeśli podamy ją w formie verrine, czyli układając składniki warstwami w małych szklaneczkach. Verrine ma jeszcze jedną zaletę - można do niego wykorzystać pozostałości innych potraw
Cztery FajeryLato już na finiszu, ale nie musimy rezygnować z lekkich dań. Dzisiaj proponuje sałatkę makaronową z warzywami. Do sałatki użyłam makaronu Arc Pol małe muszelki . Dzięki temu typowi makaronu nasza sałatka jest lekka. Składniki: 300 g makaronu 2 ząbki czosnku 250 g pomidorków cherry żółtych 250 g pomidorków cherry czerwonych garść zielonych oliwek 1 cebula 1 mała puszka kukurydzy
Kuchnia w oparachCiecierzycę poznałam, kiedy pierwszy raz wzięłam się za przygotowanie hummusu. Przepyszna pasta, którą jak pamiętam zajadałam się później przez dwa dni. Zastanawiałam się, jak cieciorka pasowałaby do sałatki. Powstał fajny miks – bo mamy ser feta, awokado, pietruszkę i pomidora. Do tego sałatka z ciecierzycą i fetą jest dobrym rozwiązaniem, jeżeli szukacie przepisów na lunch do […] Artykuł Sałatka
Pink EnvelopeSałatka z zielonej fasolki, to ulubione danie z mojej rodziny przygotowane z fasoli szparagowej. To z pozoru proste danie ma w sobie to ,,coś" co sprawia, że robi duże wrażenie. Tajnym składnikiem tej sałatki jest lekko zamarynowana cebulka i sos powstały na bazie marynaty. Maceracja cebulki w zalewie octowej, eliminuje jej ostrość, zmiękcza i nasyca smakiem marynatę. Tą sałatkę
Codziennik Kuchennysałatka jest pyszna i szybko ją można zrobić. Zrobiła ją przyjaciółka mojej synowej Karolina. Dla mnie bomba. Do naczynia wrzucić mix sałat, obsypać orzechami. Gruszki przekroić na grube plastry i obłożyć nimi sałatę. Ser pleśniowy połamać na małe kawałki. Całą górę skropić sosem balsamicznym. Dla mnie rewelacja, smakowała mi bardzo. Dziękuje Karolcia
Kuchnia PokoleńWspaniała w smaku, pożywna sałatka, którą zajadaliśmy na kolację, Mąż dostał do pracy a ja kończę na śniadanie. Świeży szpinak z ciecierzycą, chrupiącą papryką, płatkami migdałów z tartym parmezanem i winegretem miodowo-musztardowym – propozycja na lunch i nie tylko! Składniki: 100 g świeżych liści szpinaku baby, umyte, osuszone 1 mała czerwona papryka pół szklanki ugotowanej już ciecierzycy kilka czarnych(...)płatków migdałów garść suszonej żurawiny tarty parmezan Składniki na winegret: 6 łyżek oliwy z oliwek łyżeczka miodu łyżeczka musztardy 2 łyżeczki octu jabłkowego świeżo zmielony pieprz do smaku Przygotowanie: Sałatka: Na półmisku układam szpinak, na niego oliwki, posiekaną paprykę, suszoną żurawinę, płatki migdałowe, ciecierzycę i resztę składników. Lekko mieszam ręką. Sos winegret: Mieszam musztardę z miodem i octem, dodaję powoli
Zasmakuj KuchniInspiracją do powstania tej sałatki była samotna kiełbaska, na którą nie było już chętnych. I od tamtej pory sałatka często gościła na moim stole. Jest bardzo prosta w przygotowaniu oraz doskonale nadaje się na śniadanie lub kolację. Jej smak w dużej mierze zależy od rodzaju kiełbasy, czy sera. Niby takie błahe i niepozorne składniki, a efekt pyszny. Koniecznie spróbujcie(...)ugotować na twardo i z kiełbasą oraz serem pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić z zalewy, a natkę pietruszki drobno posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać z majonezem. Sałatkę doprawić do smaku. (*) Często zamiast majonezu używam sosu czosnkowego . Zależy to od smaku użytej kiełbasy
Di gotujeUwielbiam sałatki. A mój mąż uwielbia je z mięsem 😉 sałatka na krakersach z kurczakiem i mozzarellą powstała mając na uwadze jego ulubionego gyrosa, a jednocześnie, aby przygotować coś nowego. Pod wpływem chwili, z paru prostych składników przygotowałam ją w sobotni… Artykuł Sałatka na krakersach z kurczakiem
Kolorowy PrzepisownikLekka, orzeźwiająca przekąska idealna na lato rodem ze słonecznych Włoch. Sałatka z kulkami mini mozzarelli Galbani, melonem i szynką parmeńską. Pyszna i do rozbienia w kilka minut. Mój smak La dolce Vita. Polecam. SAŁATKA MELON Z MOZZARELLĄ Składniki: 1 melon galia 1 melon cantalupe 1 opakowanie mozzarelli mini Galbani 1 opakowanie szynki parmeńskiej w plastrach opcjonalnie 1 łyżeczka cienko(...)pomocą łyżeczki do owoców wycinamy kulki. Na talerzu układamy kulki z melonów, dodajemy odsączoną z zalewy mozzarellę Galbani. Z szynki parmeńskiej zwijamy różyczki, które układamy na sałatce. Całość opcjonalnie możemy posypać drobono startym parmezanem i grubo mielonym pieprzem
Bon appetit mon amieSałatka z cieciorką Zauważyłam ostatnio, że na moim blogu jest zadziwiająco mało sałatek. W przeciwieństwie do wszelkich słodkości i deserów. Nijak się to jednak ma do tego, co na codzień spożywam. Postanowiłam więc że nadrobie te zaległości i podzielę się z Wami moimi ulubionmi przepisami. Salatka z cieciorki to jeden z nich. Troche niedoceniana w... Artykuł Sałatka z cieciorką pochodzi
Fit Food BrunetkiGrillowana pierś z kurczaka (na obiad lub do sałatki). U mnie w domu uwielbia się najróżniejsze kotlety z piersi kurczaka. Poza tradycyjnymi w panierce bardzo często przygotowuję wersję w piekarniku lub grillowaną. Ta ostatnia wychodzi pysznie soczysta. Idealnie nadaje się na obiad np. w towarzystwie frytek i surówki lub jako składnik wielu sałatek. Ja osobiście jednak najbardziej lubię(...)stron na mniejszym ogniu. Tak przygotowane piersi z kurczaka możecie podać w formie obiadu np. w towarzystwie frytek i surówki lub pokroić je na mniejsze części i przygotować sałatkę. Ja uwielbiam je jeść od tak z pomidorkami i domowym sosem czosnkowym. Smacznego
Słodkie okruszkiLekka i aromatyczna sałatka z surimi i makaronu ryżowego to bardzo szybka i prosta w przygotowaniu sałatka na dietetyczne śniadanie lub lunch do pracy. Składniki na 2-3 porcje: 100 g makaronu ryżowego (Tao-Tao) 100 g paluszków surimi (krabowych) 90 g kiełków fasoli mung (w puszce) 2 ogórki konserwowe lub korniszony 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka majonezu(...)pokrój na krótsze nitki. Surimi i ogórki pokrój w kostkę a kiełki fasoli odsącz z zalewy. Wszystkie składniki wrzuć do miski - dodaj koperek, majonez, dopraw pieprzem i papryką. Sałatkę wymieszaj i wstaw do lodówki na min 2 godz
Alutka-GotujeLato to najlepszy czas na warzywa. Są one wtedy najsmaczniejsze i najtańsze. Sałatka z duszonych warzyw to smaczna propozycja do każdego obiadu. Świetnie komponuje się zarówno z mięsem, jak i z jajkiem sadzonym. Czas ich duszenia można zmodyfikować w zależności od gustu, ja lubię warzywa pośrednie, nie zbyt twarde, ale i nie całkiem miękkie Sałatka z duszonych warzyw Składniki(...)minut. Po tym czasie dorzucamy ziarenka kukurydzy i cukinię, doprawiamy solą, drobno posiekanymi ziołami, przykrywamy i dusimy kolejne 10 minut. Gotowe warzywa posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego Artykuł Sałatka z duszonych warzyw pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeDziś propozycja na ciekawą i pożywną sałatkę na podwieczorek, pomysł na imprezową przekąskę. Sałatka z serem pleśniowym z dodatkiem pysznych słodkich śliwek i ziołowego dressingu. Połączenie smaków, które domyka lekki ziołowy i domowy dressing. Składniki: 150 g mixu sałat 100 g sera pleśniowego, u mnie turkusowy Lazur 5 śliwek węgierek opcjonalnie kilka bezpestkowych winogron zielonych dressing: 5 łyżek oliwy łyżka(...)oregano i zioła prowansalskie wg uznania Przygotowanie: Sałaty układam na półmisku, wykładam ser pokrojony w kostkę i śliwki pokrojone w niewielkie półksiężyce. W szklance mieszam składniki na dressing, polewam sałatkę. Gotowe!;) Smacznego
Zasmakuj KuchniDzień 25 marca to dla Greków najważniejsze święto narodowo-kościelne. W ten dzień, we wszystkich domach greckich, tradycyjnie ,podawany jest smażony dorsz (bakaliaros), puree czosnkowe (skordalia) oraz sałatka z buraczków . Moi domownicy chyba byli bardzo głodni, bo od razu wzięli się do jedzenia, a ja nie zdążyłam zrobić zdjęc ;-) Tylko sałatkę uchwyciłam w obiektywie. Dlatego, podaję przepis(...)buraczki z czosnkiem. (sałatka z buraczków z czosnkiem) SKŁADNIKI: 1.5 kg. buraczków średniego rozmiaru wraz z liśćmi 4 duże ząbki czosnku 1 cebula 70 ml. octu winnego 70 ml. oliwy z oliwek sól WYKONANIE: Buraczki myjemy, obieramy, odcinamy grube łodygi i wyrzucamy, zachowujemy liście. Gotujemy buraki z liśćmi w osolonej wodzie. Gdy bedą miękkie odcedzamy i zostawiamy do ostudzenia
RITA food channel