sera feta Fawita z Mlekowity, 10 dag płatków migdałowych. Sos czosnkowy: 1 mały majonez, 2 czubate łyżki śmietany 18%, 2 przeciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz. Zdecydowanie moją ulubioną formą sałatek - są sałatki warstwowe. Dzisiaj zaproponuję sałatkę z kurczakiem i serem feta. Dzięki temu, że feta jest bardzo słona, do sałatki nie dodajemy żadnych przypraw - a mimo to smakuje wyśmienicie
Świat Domowej KuchniProponuję sałatkę z avocado z jajkiem jako alternatywę pysznego śniadania, bez pieczywa, bez glutenu, wartościowe i sycące. Zapraszam na prawdziwe śniadanie mistrzów (proporcje dla dwóch osób). Składniki: avocado 2 szt. 4 jajka ugotowane na twardo garść pomidorków koktajlowych garść czarnych oliwek pół cytryny oliwa sól morska, pieprz, oregano i bazylia Wykonanie: Avocado przecinamy na pół a następnie łyżeczką wyciągamy(...)bazylią, możemy dać również świeże zioła - bardzo wskazane, akurat nie jestem w posiadaniu niestety, i mieszamy. Ugotowane jajka na twardo przekrojone na pół układamy na talerzu. Pomiędzy jajkami nakładamy sałatkę z avocado. Kroimy oliwki na plasterki, układamy na avocado. Przekrojone pomidorki koktajlowe układamy na avocado. Całość skrapiamy oliwą i gotowe. Pyszne śniadanie
Kawa z mlekiemDziś przepis na śląską sałatkę warstwową z natury bezglutenową . Nie potrzebujemy do niej żadnych przypraw tylko wielki słój majonezu i noc do przegryzienia się smaków. Niestety, nie wygląda ona tak jak to sobie wyobraziłam, ale smakuje zaskakująco i bardzo ją polecam :-) * * * Składniki: 1 słoik selera konserwowanego 4 jajka ugotowane na twardo 4 jabłka 1 puszka ananasów 1 puszka kukurydzy kilka
Kawa z mlekiemczas, kiedy przygotowujemy zakwas na barszcz. Buraków z zakwasu nie musimy wyrzucać, nawet jeśli wyjdzie ich duża ilość, bo możemy je pokroić w plasterki i przerobić na pyszną sałatkę lub carpaccio z buraków . Dziś będzie kolejny przepis na Święta Zero Waste: sałatka z kiszonych buraków i fasoli. Składniki na 2 porcje: garść młodych liści szpinaku – umytych i wysuszonych pomarańcza(...)puszka fasoli odsączona 2 małe ogórki kiszone pokrojone na ósemki jajko ugotowane na twardo i obrane (opcjonalnie) łyżka oleju tłoczonego na zimno do dekoracji (u mnie lniany) Przepis na sałatkę z kiszonych buraków i fasoli Przygotować 2 talerze. Na każdym ułożyć liście szpinaku i plasterki pomarańczy ułożone na krawędziach talerza. Na to układamy kółko z plasterków kiszonego buraka, w środek
Ugotowane pozamiatanepieczony i ugotowany tradycyjnie lub na parze. Doskonałe są zupy krem z topinamburu z dodatkiem ciecierzycy, kalafiora albo innych warzyw. Topinambur można jeść na surowo, Surowe bulwy dodajemy do sałatek i koktajli, a plasterek topinamburu dodany do herbaty zamiast cytryny poprawi jej smak. Bulwy można również kisić lub marynować z dodatkiem cebuli albo czosnku. Z topinamburu produkuje się także wykorzystywany(...)jelita grubego. Topinambur na kaca Zdolność do wiązania toksycznych substancji przez występującą w bulwach topinamburu inulinę pomaga także w pozbyciu się przykrych skutków nadmiernego spożycia alkoholu i chroni wątrobę. Sałatka ze dodatkiem słonecznika bulwiastego, to dobre rozwiązanie w takich sytuacjach. Topinambur na cholesterol i ciśnienie krwi Wysoki poziom inuliny przyczynia się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu LDL, a obecny
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOkres przedświąteczny zazwyczaj kojarzymy z pierniczkami, choinką, świątecznymi dekoracjami, a także przeróżnymi wypiekami. Nastał czas na takie wypieki, a mianowicie na makowce! U nas w domu
Kuchnia Łukaszaskładników jest zachwycające. Panierowaliście jajka? W płatkach kukurydzianych? Smakują wyśmienicie! Nie lubisz dyni? Spróbuj zamarynować ją w miodzie i herbacie. Smakuje doskonale! Czerwona soczewica nie przekonuje Cię? Dodaj do sałatki tylko kilka łyżek! Nawet jej nie poczujesz a swój posiłek wzbogacisz o dodatkowe cenne składniki. Jeżeli to wszystko według Ciebie nadal nie bardzo do siebie pasuje .. dodaj do tego dressing(...)miodowo- musztardowy. Idealnie scala wszystkie składniki, powodując, że nasza sałatka staje się spójna a przy tym przesmaczna. Jedna z ciekawszych propozycji na sałatkę na blogu, polecam Wam serdecznie ten wpis! Świętujmy wspólnie #dzienzdrowegodniadania z #lubella! Składniki (na 2-3 porcje): 3-4 jajka + jedno do panierki 1 szklanka płatków kukurydzianych Lubella olej do smażenia
Mango PapajaPewnie wszyscy słyszeliśmy o właściwościach zdrowotnych imbiru. Jest to naprawdę super korzeń mający w sobie wiele przydatnych organizmowi mikroelementów. Pomaga przemóc przeziębieniu, ponieważ ma działanie odkażające
Kuchnia ŁukaszaDzisiaj przygotowałam bardzo smaczną sałatkę z porem, pieczarkami i serem. Wzbogaciłam ją o groszek i kiszone ogórki, przez co stała się bardziej wyrazista. Jest smaczna i łatwa w przygotowaniu. SKŁADNIKI : 2 pory 400 g, biała część 6 jajek ugotowanych na twardo 4 ogórki kiszone 1 słoik średniej wielkości pieczarek marynowanych 1/2 puszka groszku konserwowego 200 g sera żółtego(...)wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut żeby się sparzył, odsączamy i dokładnie wyciskamy. Pieczarki szatkujemy, ogórki kroimy w kostkę, dokładnie wyciskamy. Groszek odcedzamy. Jajka obieramy, kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałatki przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, majonez i dokładnie mieszamy. Sałatkę przekładamy do szklanych miseczek, schładzamy. Sałatka najlepiej smakuje po kilku godzinach kiedy przejdzie przyprawami. Zapraszam
Kulinarne Fantazje Mariolisuchej patelni orzechy włoskie, słonecznik czy posypać ziarnami sezamu. Bardzo lubię łączyć pieczone buraki z kremowym serkiem i czarnuszką, doskonale to smakuje! Jeszcze tylko chrupiąca ciabatta i gotowe! Sałatka ze szpinakiem, pieczonym burakiem i wędzonym twarogiem / 2 porcje Składniki: sałatka: 1 duży, upieczony lub ugotowany burak 100 g szpinaku baby 1/2 kawałka wędzonego twarogu oliwa z oliwek 2 szczypty suszonego(...)dressing: 6 łyżek oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki miodu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Szpinak rozkładamy na talerzykach. Buraka kroimy na cienkie plasterki. Układamy na szpinaku. Wierzch sałatki posypujemy pokruszonym wędzonym twarogiem. Z oliwy z oliwek wymieszanej z miodem, solą i pieprzem przygotowujemy dressing. Dressingiem skrapiamy sałatkę. Podajemy z chrupiącym pieczywem, polecam ciabattę
Moja smaczna kuchniaZrobienie dobrej kawy to cała sztuka. Zaczynając od wyboru dobrych ziaren kawy, kończą metodą jej przygotowania i podania, wszystko to odgrywa dużą rolę w jej smaku
Kuchnia Łukaszaszynki, chorizo (chorizo – dojrzewająca kiełbasa z dodatkiem suszonej, mielonej papryki, jest najpopularniejszą kiełbasą w Hiszpanii), sera czy oliwek, kanapki z anchois, łososiem... po bardziej skomplikowane i rozbudowane – foie gras, sałatki z tuńczykiem, owoce morza w tempurze.... Opowieść należy zacząć od wizyty w najstarszym tapas barze El Rinconcillo , w Sewilli, założonym w 1670 roku. Przy ulicy Gerona 40, El Rinconcillo istnieje(...)sięgających XIII wieku. Korzysta się tu wyłącznie z naturalnych, miejscowych produktów. Nazwa restauracji sięga do korzeni, tureckiej osady Ispal, na miejscu której powstała Sewilla. Na początek otrzymaliśmy sewilską sałatkę z tuńczyka, według przepisu z XIX wieku. Sałatka jest bardzo zbliżona do naszej sałatki warzywnej. Następnie pyszny pasztet ze szczęśliwego kurczaka z galaretką z jerez – hiszpańskie/andaluzyjskie wino wzmacniane. Kolejnym
królestwo garówdość ciekawą propozycję na sałatkę z zielonej soczewicy. Ma bardzo wyraźny smak i jest dla zwolenników ostrego smaku. Dodatek czerwonej cebulki i czosnku sprawia że taka sałatka nie staje się obojętna dla naszego podniebienia :) Przepis na sałatkę znalazłam w gazecie. Smaczna propozycja na weekendowe menu :) Składniki: - 3/4 szkl. zielonej soczewicy - 2 czerwone cebule - 4 ząbki czosnku - 3 ogórki konserwowe - jabłko(...)słupki. Cebule i czosnek posiekać. Soczewicę wymieszać z rozdrobnionymi składnikami i połową zieleniny. Doprawić solą , pieprzem. Posypać natką i szczypiorkiem . Dodać sos tatarski , wymieszać i jeść :) Najlepiej jednak jak sałatka" swoje" odstoi
Różne smaki w kuchniAromatyczne pachnące pomidory z mozzarellą, listkami bazylii z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu i odrobiną oliwy z oliwek. Klasyczna włoska sałatka. Odzwierciedla włoską flagę. Pyszna sałatka, przystawka. Ozdobni każdy imprezowy stół, do tego pięknie wygląda i smakuje. Proste i pyszne! ? Składniki: 2 – 3 średnie pomidory 1 maxi kulka sera mozzarelli lub dwie po około 125 g kilka listów świeżej bazylii(...)posypania 4- 5 łyżek oliwy z oliwek Przygotowanie: Umyte pomidory i mozzarellę kroimy w plastry. Układamy na płaskim talerzu na przemian pomidory przekładane serem mozzarella. Na końcu posypcie sałatkę do smaku świeżo zmielonym pieprzem i polejcie równomiernie oliwą
Zasmakuj Kuchni