Można go upiec na jakieś święto, ale będzie doskonały także bez specjalnej okazji. Smakuje świetnie do kanapek lub jako przystawka. Można go podać z konfiturą żurawinową albo lekką zieloną sałatką. Królik jest bardzo chudy, można go przyrządzać w wielu różnych wersjach. Można gotować, piec albo dusić i zawsze będzie smaczny. Ja nieczęsto przygotowuję to mięso, ale uwielbiam królika duszonego
Smaczna Pyzadoprawiamy natką pietruszki, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i przekładamy do keksówki. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Podajemy z kaszą jaglaną i ulubioną sałatką. Smacznego
Moje-pitraszenieDomowy syrop cynamonowy, znakomity dodatek do deserów, lodów, naleśników, gofrów, sałatek owocowych itp. Bez konserwantów i sztucznych barwników, zachowuje świeżość przez trzy miesiące :) Czas przygotowania: Składniki: 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 5 kawałków kory cynamonu 1/2 laski wanilii Przygotowanie: Do rondla wlej wodę, dodaj cukier, połamany cynamon, laskę wanilii razem z nasionami, doprowadź do wrzenia mieszając, gotuj
SzczyptaSmaQmozzarella - tak w skrócie można opisać i mam nadzieję zachęcić Was do zrobienia makaronu z sosem a'la Caprese. Składniki proponowanego przeze mnie sosu do makaronu, to składniki sałatki Caprese. Klasyczny, prosty, pachnący bazylią, sos do makaronu, oparty na pomidorach. Mozzarella dodaje mu aksamitności, delikatności i fajnego efektu ciągnącego się sera. Składniki (2 porcje): 4 łyżki oliwy extra
Smak mojego domuWiosenne menu. Lekkie, soczyste i zielone dodatki do każdego dania. Składniki na sałatkę: pół główki białej kapusty sól, pieprz koperek sok z cytryny lub ocet Kapustę obraną z wierzchnich liści ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy sól, pieprz i posiekany koperek. Polewamy surówkę odrobiną soku z cytryny lub po prostu octem. Odstawiamy na pół godziny
prawdziwe jedzenieSałatka to pyszna wielce. Zainspirowała mnie ta, na którą przepis zobaczyłam w "Mamuszce". Lekka, pożywna, chrupiąca i te nęcące kolory! Polecam Wam moją bordową kombinację. Pieczone buraki z granatem i orzechami 750 g buraków 1 mały owoc granatu duża garść orzechów włoskich 2 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz oliwa Buraki myjemy, obieramy i kroimy
Dzieje kuchennej Wiewióryzostały namoczone. Zalane wodą, sokiem lub mlekiem nasiona tworzą żel absorbując niemal 10 razy tyle płynu, ile same ważą. Można z nich przygotować smaczny i zdrowy pudding, dodać do sałatki lub musli, stosować zmielone jako zagęszczacz do zup i sosów. Jeśli zamierzacie zabrać pudding do pracy na pyszne i pożywne śniadanie, zamiast pucharów użyjcie słoika :) Składniki 250 - 300 ml mleka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMusztarda daje potrawie ostro - słodkawy posmak dzięki wyczuwalnym cząstkom gorczycy. Dzięki musztardzie również otrzymamy ostry i wyraźny smak dania. Musztarda także idealnie komponuje się z potrawami mięsnymi, kanapkami i sałatkami. Polecam. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąpospolitość niektórych warzyw sprawia, że myślimy o nich tylko w określonych kategoriach. Do czego może służyć pietruszka czy seler? Pierwsze co przyjdzie do głowy to rosół, zupa jarzynowa czy sałatka z majonezem. Są to jednak tak wdzięczne produkty, że śmiało można je samodzielnie piec z ziołami, przygotowywać puree czy proste zupy. Proste nie znaczy gorsze. Z pietruszki i odrobiny
Codzienna kuchnia niecodziennajedzenie, które można spakować i zabrać ze sobą. Na drugie śniadanie, na obiad, na lekcje, na zajęcia, do biura czy dokądkolwiek. Są tu jajka w roli głównej, zupy i sałatki, dania z ryżem, makaronem czy plackami, pasty do chleba i coś na słodko. Wszystko mocno kompaktowe, łatwe do podzielenia i przeniesienia. Zerknijcie, spróbujcie, a potem kombinujcie sami
GRUBY WAŁEKwiadomo, że do niego się wraca na końcu. Lecimy prosto do pierwszych przepisów. A tam m.in. krem z groszku i szparagi z jajkiem sadzonym. Hello? Lekka konsternacja. Kartkujemy dalej. Sałatka grecka i śledzie w oleju. Milczące spojrzenia, jednemu drga brew, drugi już się nudzi. Jeszcze kartka. I jest. Uff. Mamy to, czego chcieliśmy. Ba, nawet to, co nie przyszło
GRUBY WAŁEKlaurowym, koperkiem, majerankiem, cebulą, oregano,natką pietruszki i pieprzem. Lubczyk dodany do zupy zastąpi nie tylko sól, ale słoną maggi, którą niektórzy sowicie doprawiają. Bazylia wzbogaca dania z pomidorów, sałatki, mięsa i ryby. Estragon to idealna przyprawa do drobiu oraz dań z jajek. Kolendrę najlepiej dodać do dań rybnych, mięsnych i z roślin strączkowych. Majeranek i tymianek to uzupełniające się
Kucharzycawłoskie desery ( Panna cotta, Tiramisu, Crema Catalana) oraz przystawki jak: Bruschetta z grillowanymi warzywami czy z świeżymi pomidorami. W karcie znajdą coś dla siebie również miłośnicy mięsa, ryb i sałatek. Do picia mamy do wyboru oczywiście wina, typowe napoje zimne: coca cola, fanta, woda gaz lub n/gaz, piwo, cydr, napoje ciepłe: kawa, herbata, grzaniec oraz co uważam za hit świeżo
Projekty ze smakiemSeler naciowy jest bardzo smacznym i zdrowym warzywem, chętnie wykorzystuję go w kuchni. Zazwyczaj przygotowuję z nim różnego rodzaju sałatki i surówki, gdyż w takiej formie najlepiej mi smakuje. Seler świetnie sprawdza się również jako składnik zupy. Moja zupa z selera jest w wersji lekkostrawnej z dodatkiem grubej kaszy jęczmiennej i śmiało można ją jeść będąc nawet na diecie. Składniki
Kuchcik gotujePstrąg z Grilla z Ziemniakami - 6 dzień diety - Kotlet panierowany z Piersi Kurczaka - 7 dzień diety Podwieczorek : *************************** - Pierniczki z mlekiem - 6 dzień diety - Owoc Kolacja : ************************* - Sałatka z Sałaty i Kurczaka - 6 dzień diety - Pieczywo z Pastą Jajeczną - 7 dzień diety
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki