Sałatka jajeczna - wielkanocna 400Pyszna prosta sałatka jajeczna. Idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole jako dodatek do pieczywa lub pieczonych wędlin. Ja przygotowuję ją częściej nie tylko na święta i zajadam do kanapek. Spróbujcie będzie pysznie.... Zobacz przepis
Swojskie jedzonko
Filet z kurczaka w kratkę 98rozgrzanej oliwie, najpierw stroną naciętą aż kratka się otworzy. ? Podlać wodą, dodać 2 łyżki sosu sojowego i poddusić 5 minut. ? Na talerzu ułożyć filet z kurczaka, kulki ziemniaczane i sałatkę z pomidorów
To co kocham
Sałatka z fasolki szparagowej 122kawałki. ? Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na ósemki. ? Pomidorki pokroić na połówki, rzodkiewki w plastry, paprykę w kostkę. ? Składniki sosu wymieszać i połączyć wszystkie składniki sałatki z sosem. ? Posypać zieloną pietruszką i pieprzem
To co kocham
Ryż z pieczarkami na pomidorze 109poddusić ok. 5 minut. ? Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zmielić przez maszynkę. ? Połączyć ryż z mielonymi pieczarkami i posiekaną natką pietruszki. ? Pomidory pokroić na plastry, na każdy ułożyć sałatkę, najlepiej w okrągłej foremce lub kulkę łyżką do lodów. ? Udekorować zieloną pietruszką i kawałkami pomidorów. ? Podawać jako osobne danie na zimno lub jako dodatek do mięsa do obiadu.{jcomments
To co kocham
Pstrąg pieczony z migdałami 88płatkach migdałowych i układać na blasze stroną z płatkami do góry. ? Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. ? Podawać z limonką i zieloną sałatą lub dowolną sezonową sałatką
To co kocham
Pieczone krokieciki z dorsza z bobem 119Cebulę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. ? Dodać obrany bób, posiekaną miętę i przyprawić do smaku. ? Podawać krokieciki i pulpeciki na ciepło z sałatką z bobu
To co kocham
Grillowany filet z sarniny z sosem żurawinowym 105każdej strony, zależy jaki lubimy stopień wysmażenia. ? Warzywa wymieszać z połową sosu, wyłożyć na talerze. ? Na to położyć pokrojony zgrillowany filet i polać resztą sosu. ? Podajemy w formie sałatki na zimno. Przepis ten pochodzi z warsztatów kulinarnych AEP Makro – Dary lasu. Jesień
To co kocham
Mięsne smakołyki 97szaszłykową. – Zapiec na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 10 minut. Wszystkie smakołyki podawać na zimno, razem ułożone na półmisku. Do tego ulubione sosy lub sałatki
To co kocham
Pikantna sałatka z kalmarem 111Najlepsza sałatka na poświąteczne przejedzenie dla pasjonatów kuchni Orientu. Lekka, pikantna i na pewno nie przysporzy dodatkowych kilogramów, wręcz przyspieszy spalanie kalorii. Składniki dla 2 osób: ? 1 kalmar ? 2 garści mixu sałat ? świeża kolendra Napar do gotowania kalmara ? liść laurowy ? kilka ziaren ziela angielskiego ? sól, pieprz ? 1/3 limonki – sok Sos ? 2 ząbki czosnku ? 3 plastry imbiru ? 1/2 papryczki chili
To co kocham
Roladki z łososia wędzonego z musem z awokado 116Karnawał w kuchni kojarzy się najczęściej z przekąskami. Najbliższy czas będzie więc obfitował w przeróżne przekąski, większe i mniejsze typu finger food, sałatki, pasztety i desery. Na blogu również tego nie zabraknie. Na pewno coś dla siebie wybierzecie. Składniki: ? 6 plastrów wędzonego łososia ? 1 papryka czerwona Mus z awokado ? 1 awokado miękkie ? 1 serek Filadelfia
To co kocham
Rosół z lanymi kluseczkami 114ponownie rosół, ciasto wlewać powoli cienkim strumieniem, aby powstały ładne kluseczki. ? Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, natkę pietruszki posiekać i dodać do rosołu. Z gotowanego kurczaka przygotowuję sałatkę, która pojawi się w następnym poście
To co kocham
Indyk pieczony w całości 104Odstawić upieczonego indyka na 30 minut i dopiero przenieść na półmisek i podawać. ? My nie jedliśmy farszu, służył on tylko do nadania odpowiedniego smaku podczas pieczenia. Podany został z sałatką z ryżem i pieczarkami, marchewką z sezamem
To co kocham