olej lniany ma tylko lekko orzechowy posmak, co pośrednio niweluje przykre doznania Dla amatorów oleju z oliwek i różnego rodzaju olejów moje słowa są niezrozumiałe. Ja jednak stosując do sałatek oleje, muszę je dokładnie zmieszać z ziołami, aby czerpać z nich walory smakowe. Mój pierwszy kontakt z olejem lnianym trudno zaliczyć do najszczęśliwszych momentów w życiu. Po otwarciu butelki poczułam(...)zdziała. Musimy zwrócić uwagę na krótki termin jego przydatności (maksymalnie 3 miesiące). Olej lniany zawsze przechowujemy w lodówce. Nie smażymy na nim potraw. Pijemy solo lub dodajemy do sałatek lub sera. Artykuł Picie oleju lnianego – największy hit wszechczasów! pochodzi z serwisu blog dla mamy wkawiarence.pl
W Kawiarenceprzygotowane kotleciki będą doskonałą propozycją na obiad lub kolację. Intensywny smak sosu doskonale podkreśla koncentrat pomidorowy Pudliszki . Kotleciki można podać z ryżem lub ulubioną kaszą i sałatką ze świeżych warzyw. Kotleciki: 6 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz łyżka siekanej natki pietruszki bułka tarta do panierki olej do smażenia Sos: 2 cebule(...)smaku. Włożyć usmażone kotleciki, posypać startą mozzarellą i dusić pod przykryciem ok 5-10 minut aż ser się rozpuści. Kotleciki podawać posypane szczypiorkiem, z ryżem lub ulubioną sałatką. Przepis bierze udział w akcji
Smakołyki AsiBezglutenowe pierogi leniwe też są możliwe i w niczym nie odbiegają od swoich pszennych pobratymców. Kluczem do sukcesu jest właściwy przepis, a ten znalazłam w nieprzepastnych
Kawa z mlekiemDziś prezentuję propozycję sałatki jaka wpłynęła na Konkurs i właśnie ją postanowiłam nagrodzić. Zwyciężczynią jest Katarzyna J. z Płocka. Składniki : *1 gotowany ziemniak *mały słoiczek pieczarek w occie *4-5 ogórków konserwowych *mała puszka kukurydzy *jajka *majonez, sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki i jajka ugotować, kukurydzę osączyć, Ogórki i ziemniaki pokroić w kostkę, Składniki połączyć, doprawić do smaku solą(...)pieprzem oraz majonezem, Na talerzu ułożyć pokrojone jajka, ozdobić wymieszaną sałatką
Proste PotrawyBierzmy z nich przykład 😉 Warto ją hodować przez cały rok i stosować jako dodatek do różnych potraw - można ją dodawać nie tylko do kanapek, ale także do różnego rodzaju sałatek i surówek, zup, sosów, past, twarożków czy masła. Ma wyraźny, ostry, piekący smak i aromatyczny zapach, dlatego dzięki niej potrawy nabierają oryginalnego i wyrazistego smaku. Jednak jest jedno(...)kcal z nasion rzeżuchy otrzymuje się bardzo wartościowy olej, który posiada dwukrotnie większa zawartość kwasów omega-3 względem kwasów omega-6 Przepis z wykorzystaniem rzeżuchy ROLADA SZPINAKOWA Z SAŁATKĄ CHRZANOWĄ Z JAJKAMI I RZEŻUCHĄ
Kuchnia MagdaLenyBierzmy z nich przykład 😉 Warto ją hodować przez cały rok i stosować jako dodatek do różnych potraw - można ją dodawać nie tylko do kanapek, ale także do różnego rodzaju sałatek i surówek, zup, sosów, past, twarożków czy masła. Ma wyraźny, ostry, piekący smak i aromatyczny zapach, dlatego dzięki niej potrawy nabierają oryginalnego i wyrazistego smaku. Jednak jest jedno(...)kcal z nasion rzeżuchy otrzymuje się bardzo wartościowy olej, który posiada dwukrotnie większa zawartość kwasów omega-3 względem kwasów omega-6 Przepis z wykorzystaniem rzeżuchy ROLADA SZPINAKOWA Z SAŁATKĄ CHRZANOWĄ Z JAJKAMI I RZEŻUCHĄ
Kuchnia MagdaLenySałatka zrobiona pod grilla. Parę tygodni temu spakowaliśmy córę, grilla, piwo bezalkoholowe, czerymoję i inne takie i machnęliśmy obiad nad jeziorem. Sałatka została pochłonięta równie szybko jak piwo. Składniki: 8 średnich ziemniaków 4 ogórki konserwowe biała część pora 1 ząbek czosnku 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Ziemniaki gotujemy w mundurkach
KardamonovyPasztet z ziołami oraz z żurawiną Tradycyjnie w pasztecie powinno znaleźć pięć rodzajów mięsa, jednak według tego przepisu zrobicie pyszny, lekki i pachnący ziołami pasztet z
KorniszonkiKruche babeczki z nadzieniem budyniowym - dobre na każdą okazję Babeczki z kremem budyniowym nauczyłam się piec jeszcze będąc dzieckiem, oczywiście od najlepszej nauczycielki, jaką mogłam
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamnie wrażenia. Pozostałe potrawy dały mi całkiem nowe doznania smakowe. Niewątpliwie wrócę tam, by odkryć, co jeszcze Mauritius ma mi do zaoferowania. Rubniki z bakłażana – grillowany bakłażan na sałatce z serem ricotta podawany z sosem słodko-ostrym Mauritius Dream – sałatka z zielonej papai z owocami morza z aromatycznym chesingiem z kolendry i mięty Ratatouille – makaron podawany
Kucharzycawiem jak Wy ale ja po świętach mam ochotę na nieco lżejsze jedzenie, dlatego też popełniłam taką o to pyszną i kolorową sałatkę. Skusicie się? Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 1 mała cebula pół słoika zielonych oliwek pół szklanki kaszy jaglanej (suchej) garść natki pietruszki sól, pieprz 2-3 łyżki
Cynamonowe szczęścieobiadu! Młoda kapusta z koperkiem i śmietaną jest bardzo podobna do kapusty zasmażanej z boczkiem, aczkolwiek bardziej delikatna w smaku i nieco szybsza w wykonaniu. Jest też super sałatką na ciepło do obiadu, a zwłaszcza do drobiowych kotletów i młodych ziemniaczków. Dzięki dodatkowi śmietanki kapusta ta jest bardzo delikatna w smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta z koperkiem i śmietaną
Kulinarne PrzebojeSałatka jajeczna z rzodkiewką i cieciorką w tym wydaniu to niebo 😀 eksperymentowałam! Rzadko zdarza mi się łączyć takie składniki jak jajka, rzodkiewkę, cieciorkę i orzechy włoskie 😉 ale spróbowałam i wyszło pysznie! To w ogóle miała być pasta.… Artykuł Sałatka jajeczna z rzodkiewką i cieciorką pochodzi z serwisu Kolorowy
Kolorowy PrzepisownikObok zwykłych jajek pojawią się oczywiście jajka faszerowane; z dodatkiem tuńczyka, łososia, żółtego sera, rzodkiewek czy też ze szczypiorkiem lub koperkiem. Na pewno nie może zabraknąć naszej tradycyjnej sałatki jarzynowej, którą w zależności od regionu kraju podajemy z ogórkiem konserwowym lub kiszonym. Obok sałatki pojawią się również domowe pasztety, a także tradycyjna już biała kiełbasa, choć ona raczej – wraz
Kulinarne przygody GatityDziś przedstawiam kolejny przepis z czasów PRLu - przepyszne drożdżowe bułeczki z marmoladą , które piekła moja mama . Ciasto jest bardzo wdzięczne , świetnie się zagniata, nie klei
Kawa z mlekiem