Tradycyjny rumuński tort czekoladowy - Amandine Amandine to tradycyjny rumuński tort . Czekoladowy biszkopt, przełożony kremem czekoladowym i obficie nasączony syropem znany jest w Rumunii jako „Amandine” lub
Korniszonkikolejnych zbiorów. Jakie grzybowe przetwory możemy zrobić? Najbardziej znany sposób to obgotowanie grzybów , a potem zalanie ich octową zalewą, czyli ich zamarynowanie. Marynaty doskonale smakują jako składnik sałatek, koreczków lub jako samodzielna przekąska. Marynując małe i średniej wielkości grzyby, używamy tylko ich kapeluszy – trzpienie w octowej zalewie stają się twarde, a przez to też niesmaczne. Ciekawą i zdrowszą propozycją(...)zamknięciu przechowujemy słoiki w chłodnym miejscu (możemy wstawić je do lodówki, żeby uniknąć popsucia kiszonek). Z czym najlepiej komponują się kiszone grzyby? Możemy układać je na kanapkach, dodawać do sałatek lub zrobić z nich koreczki. Oprócz suszenia, marynowania i kiszenia, grzyby możemy też zamrozić. Ten szybki sposób przetwarzania pozwoli przechowywać grzyby przez dłuższy czas (do 6 miesięcy). Zanim grzyby włożymy
Codzienna kuchnia niecodziennacoś, co nie znudzi się nigdy. Mięsko jest bardzo soczyste i mięciutkie dzięki krótkiemu pieczeniu w folii. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami lub klasycznie z ziemniakami z wody i sałatką ze świeżych warzyw. Mmm.. pycha! Składniki 350 g filetu z łososia pół cytryny 2 gałązki tymianku i rozmarynu świeżo mielony pieprz szczypta pieprzu cytrynowego sól do podania: masło czosnkowe(...)minut. Po upieczeniu od razu przekładamy na talerze. Na każdym filecie układamy po kawałku masła czosnkowego i podajemy z cząstką cytryny. Pieczony łosoś świetnie komponuje się z lekką sałatką oraz PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI . Smacznego! Artykuł Ziołowy łosoś pieczony pochodzi z serwisu Analiza Smaku
Analiza SmakuMarmolada pomarańczowa z dynią - super przepis na pyszny dodatek Marmolada pomarańczowa świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, kanapek i deserów. Ten na marmoladę przepis zawiera
KorniszonkiSałatka z kurczakiem w towarzystwie zdrowej ciecierzycy, przyjemnie pikantnej cebulki perłowej oraz słodkiego ananasa z pewnością w mgnieniu oka rozejdzie się na każdej imprezie i równie szybko zniknie z talerza w postaci drugiego śniadania. Składniki: 1 szklanka ciecierzycy 400g fileta z kurczaka 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 mały słoik cebulki srebrzystej – perłowa (320g(...)około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oleju. 3. Ananasa, kukurydzę i cebulkę srebrzystą odsączyć z zalew. 4. Por umyć, osuszyć i pokroić w półplasterki. 5. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do dużej miski, dodać majonez, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki aby smaki się przegryzły
Szalona Kuchnia EwelinyCześć! Co roku o tej porze robię sałatkę z buraków przynajmniej z jednej porcji składników. Bardzo ją lubimy na zimno ze słoików i podgrzaną. Podaję ją do obiadu. Składniki: * 2,5- 3 kg ugotowanych czerwonych buraków * 1 kg cebuli * 1 kg papryki Na zalewę: * 250 ml oleju * 250 ml octu * 1 szklanka cukru (można odrobinę więcej(...)paprykę. Po ok. 5 minutach dodałam ugotowane i starte buraki czerwone. Poczekałam kilka chwil aż całość zacznie bulgotać i tak gotowałam wszystko jeszcze 5 minut. Nie pasteryzuję tej sałatki. Nakładam gorące do słoików i odwracam wieczkiem do dołu. Przechowuje się bardzo dobrze. Świetnie pasuje jako dodatek do dania obiadowego. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąjeszcze – dzięki przepisom Jamie’ego Olivera – bardzo łatwe w przygotowaniu. To zdrowe dania, ale jednocześnie takie, które aż pragnie się zjeść! A wśród nich – makarony, ciasta, zupy i sałatki, a także mnóstwo pomysłów na śniadania, które sprawią, że pożegnasz się bez żalu ze swoimi słodkimi płatkami śniadaniowymi. Gotuj zdrowo dla całej rodziny, dla przyjaciół i bliskich! Tworząc tę książkę, chciałem(...)rodzinne przysmaki, które zmodyfikowałem, przetestowałem i zaadaptowałem w zgodzie ze swoją filozofią zdrowego jedzenia. Znajdziesz tu przepisy na smaczne śniadania oraz wspaniałe obiady i kolacje – błyskawiczne dania, zdrową klasykę, sałatki, curry i potrawki, zapiekanki, makarony i risotta oraz zupy. Książka zawiera też bonusowy rozdział o moich kuchennych trikach, a na końcu poradnik „Zdrowie i zadowolenie” pełen przydatnych rad i wskazówek
Proste-przepisy.plRozgrzewająca zupa na przeziębienie indyjska zupa pieprzowa Rozgrzewająca zupa na przeziębienie - przepis indyjski na zdrową, pożywną zupę pieprzową, którą gotuję zawsze, kiedy chwyta nas katar albo
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPlacek tarty czarno biały, znany też jako pleśniak Ciasto tarte towarzyszy mi od dzieciństwa. Robiła je moja babcia, ciocia i mama, a po wielu latach odnalazłam
KorniszonkiZapraszam Was pod nowy adres mojego bloga http://karolakulinarnie.pl/ Prace nadal trwają, ponieważ chcę zachować wszystkie dotychczasowe przepisy. Zapraszam serdecznie!
Karola gotujeCzy warto kupić robot sprzątający recenzja robota iRobot Roomba e5 Czy warto kupić robot sprzątający - to pytanie zadawaliśmy sobie przez dość długi czas, zastanawiając się
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCo to jest tadka indyjska indyjskie techniki kulinarne Co to jest tadka indyjska - zapytała podczas warsztatów kulinarnych jedna z uczestniczek. Przy okazji uświadomiła mi, że kuchnia
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKotlety z cukinii i ziemniaków - nie wyrzucaj, wykorzystaj! Kotleciki z cukinii lub inne kotlety z warzyw to świetne danie, dzięki któremu możemy wykorzystać różne “obiadowe” resztki
KorniszonkiKrem z dyni i papryki - zupa idealna na jesienny obiad Kremowe zupy z dyni to wręcz nieograniczone pole do kulinarnych eksperymentów. Są pyszne, pożywne, pięknie wyglądają
KorniszonkiDanie, które postanowiłam przetestować na imprezie urodzinowej mojego męża. Na tyle lubię bawić się gotowaniem, że nie boję się podawać pierwszy raz robionej potrawy tłumkowi gości
Karola gotuje