więc nie trzeba go już oddawać do majonezu (choć można ). Dlaczego przygotowuję domowy majonez? Przeważnie robię, to w niedziele, gdy wszystkie sklepy są zamknięte, a mi zabrakło majonezu do sałatki czy jajek lub na imprezach. Tam majonez jest na wagę złota. W końcu czyż nie jest, to najbardziej uniwersalny dodatek? Potrzebujemy go do sałatek, jajek na twardo, kanapek, jest bazą
Słodkie okruszkiAGD na prezent - praktyczne upominki na Gwiazdkę AGD na prezent ? Pewnie wiele osób zastanawia się czy sprzęt AGD to dobry pomysł pod choinkę. Moim zdaniem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajakość i naturalny smak, dlatego z wielką ochotą i zaangażowaniem przygotowałem kilka smacznych propozycji. Przed Wami moje trzy dania wraz przepisami, które zrobiłem podczas eventu. PRZYSTAWKA- Matjas na sałatce ziemniaczanej SKŁADNIKI: 1 filet śledzia typu matjas w oleju 2 ziemniaki 1 ogórek kwaszone Provitus 1/4 czerwonej cebuli 1/2 cytryny 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki musztardy świeży koperek sól, pieprz PRZYGOTOWANIE(...)cebulę kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy posiekany koperek, majonez, musztardę i odrobinę soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i wykładamy na talerz. Na sałatce ziemniaczanej układamy filet śledzia. Dekorujemy świeżym koperkiem. Smacznego. ZUPA- Krem chrzanowy z białych warzyw SKŁADNIKI: 1/2 kalafiora 1 pietruszka (korzeń) 1/2 selera (korzeń) 4 ziemniaki 1 cebula 1 ząbek
kulinarnyJaKandyzowana skórka pomarańczowa smażona w cukrze Skórka pomarańczowa do klasyczny dodatek do wielu tradycyjnych wypieków - serników, pączków, mazurków, babek drożdżowych lub keksów. Dzisiaj kandyzowana skórka pomarańczowa
KorniszonkiBardzo lubię tradycyjne dania podawać w nieco odmiennej formie. Pyszna świąteczna przystawka Wigilijna ale równie świetna na różnego rodzaju imprezy. Średniej wielkości buraki Przepis na Sałatka Śledziowa znajdziecie Tutaj Jeżeli przygotowuję tą przystawkę na święta to buraczki gotuję obrane w całości i mam dodatkowo wywar na barszczyk Wigilijny na który przepis znajdziecie Tutaj(...)widelcem. Następnie buraki dobrze wystudzić i pieczone obrać ze skórki. Wydrążyć środek ( wydrążone części możemy zetrzeć na tarce doprawić i mamy jarzynkę do obiadu) Buraki wypełnić Sałatką śledziową Gotowe :) Smacznego
Andzia PichciTatar wołowy - tradycyjny befsztyk tatarski z polędwicy Tatar wołowy inaczej befsztyk tatarski to drobno posiekana lub grubo zmielona wołowina, żółtko, cebulka i dodatki. Tylko tyle
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSmażona skórka pomarańczowa - kandyzowana skórka do ciast i deserów Smażona skórka pomarańczowa jest tania i łatwo dostępna, ale... warto zrobić własną. Przynajmniej kilka małych słoiczków, aby
Cztery FajeryPiernik żydowski lekach - tradycyjne ciasto miodowe Piernik żydowski lekach to proste ciasto miodowe podawane na Nowy Rok. Łatwy do przygotowania, nie wymaga ani zdolności kulinarnych, ani
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSałatka powstała z potrzeby chwili. Wczoraj wróciłam do domu zmęczona i z wielką ochotą na porcję warzyw połączoną z oliwkami i pieczarkami. Od składnika do składnika w niecałe pół godziny miałam bogate smakowo danie z różnorodnymi kolorami. Składniki : 6 średnich ziemniaków 10 pieczarek 200 g mrożonego groszku 4 rzodkiewki chili 150 g ciemnych oliwek łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz grubo(...)kostkę. Do salaterki wrzucić ziemniaki, groszek, pieczarki, rozdrobnione chili, rzodkiewki pokrojone na półtalarki i połówki oliwek. Całość posypać ziołami prowansalskimi i pieprzem mielonym. Wymieszać. Gdy składniki ostygną, dodać majonez. Sałatkę doprawić do smaku solą i dokładnie wymieszać. Najlepiej smakuje po przegryzieniu się smaków
Weekendy w domu i ogrodzieGolden milk - ajurwedyjskie złote mleko - kurkuma z mlekiem na odporność Golden milk - ajurwedyjskie złote mleko z kurkumą - to indyjski eliksir zdrowia. Jego głównymi składnikami są
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPyszna sałatka serowo jajeczna z dodatkami. -- Skład : ser żółty 350 g, jajka 6szt., po puszce :kukurydzy, fasoli białej, groszku, fasoli czerwonej, cz.cebula, łyżeczka musztardy sarepskiej, koperek lub szczypiorek, majonez, sól i pieprz. Ser ucieramy na grubych oczkach tarki, jajka gotujemy na twardo, dodatki z puszek płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy na sitku, cebulę i koperek drobno kroimy
chleba naszegoRamen z wieprzowiną - prosty przepis na kultową japońską zupę Ramen z wieprzowiną - prosty przepis na japoński rosół, który uzależnia od pierwszego kęsa. Ramen z
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataProponuję dziś przepis na pyszną i prostą pastę na chleb , która nie wymaga gotowania żadnych składników, wystarczy tylko pokroić i pomieszać i mamy pyszną pastę, która
Kawa z mlekiemczasu podglądałam jak pracuje i zanurzałam buraki w wodzie, jeśli wystawały ponad powierzchnię wody. Odlałam zakwas po 6 dniach do słoika. Buraki z zakwasu świetnie nadają się do sałatki, są bardzo smaczne. Z sałatką śledziową będą pyszne! Smacznego! Lidka zakwas na drugi dzień
Pieprzyć z Fantazjąkremowy, sezamowy sos z tahini to dla mnie prawie jak wegański majonez – można go jeść do wszystkiego! Wykorzystać jako dressing do sałatek ze świeżych, gotowanych i pieczonych warzyw, warzywnych kotletów (o jakież to jest dobre z falafelami !), jako dodatek do buddha bowls , a nawet w wersji z mniejszą ilością wody – jako smarowidło do pieczywa, zamiast masła. Jeśli jesteście mięsożerni(...)mieszajcie. Próbujemy, solimy do smaku. Gotowy sos sezamowy przechowujemy w szczelnym naczyniu w lodówce, do 7 dni. Z tej ilości składników to porcja spokojnie wystarczająca na dużą miskę sałatki albo 3 duże buddha bowls – około 80-90ml sosu. SKŁADNIKI 3 pełne łyżki pasty sezamowej tahini – ok. 60-65g 1 duży ząbek czosnku 2 łyżeczki syropu klonowego albo
Karo in the Kitchen