Śledzie z jajkami w sosie chrzanowym, którym to wypełniłam tarteletki z kruchego ciasta. Przepyszne połączenie smaków i dodatkowo jest to sposób na ciekawe podanie sałatki śledziowej. Polecam! CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 125 g margaryny 1 jajko 2 szczypty soli 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% SAŁATKA ŚLEDZIOWA: 4 płaty śledziowe z oleju 4 jajka(...)śmietaną. Sos wymieszać delikatnie razem ze startymi białkami i cebulką dymką pokrojoną ze szczypiorkiem w drobną kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać śledzie odsączone z zalewy i pokrojone na małe kawałki. Tak przygotowaną sałatkę śledziową nałożyć do upieczonych tartaletek. Całe, ugotowane jajka pokroić w plasterki. Położyć na wierzchu, ozdabiając kawałkiem śledzia i koperkiem. Smacznego :) Przepis bierze udział
https:KKuchniaMniamSkładniki: 4 filety śledzia a'la matias 2 buraki kiszone (przepis na nie znajdziesz tutaj ) pół pęczka dymki 4 jajka 3 łyżki majonezu pieprz Sposób
Qchnia po prostuśledzie opłukujemy z mleka, kroimy w kostkę i zalewamy olejem na ok. pół godziny. Szalotki kroimy w drobną kostkę. Odcedzamy śledzie, mieszamy z cebulą. Na tarce jarzynowej ścieramy osobno: ugotowane ziemniaki, ugotowane buraki, ugotowaną marchewkę i ugotowane jajka. Sałatkę możemy układać warstwowo w małych miseczkach, szklankach lub dużych kieliszkach – wybierzmy naczynie, które rozmiarowo odpowiadać będzie jednej porcji. Naczynie(...)warstwę buraków – także solimy i smarujemy warstwą majonezu. Układamy warstwę ziemniaków – solimy i smarujemy majonezem. Na wierzchu układamy cienką warstwę śledzi (już nie solimy) i przyciskamy pumperniklem. Chłodzimy w lodówce. Przed podaniem przykładamy do każdej sałatki talerzyk i szybkim ruchem odwracamy do góry dnem. Zdejmujemy folię. Dekorujemy szczypiorkiem. Sałatkę możemy też przygotować w jednym dużym naczyniu (wtedy
Poezja smakuzaskoczyć i zachwycić naszych gości. Sałatka, to potrawa obowiązowa na sylwestrowym stole. Dlatego przygotowałam zbiór 15 sałatek, z których każdy coś wybierze. Znajdziecie tu tradycyjne sałatki z majonezem, ze śledziem, paluszkami krabowymi oraz z kaszą. Inne pomysły na potrawy sylwetrowe i karnawałowe znajdziecie TUTAJ . Larb. Sałatka z mieloną wieprzowiną
Codziennik Kuchennyzmianie czasu i pewnie bym się nie wyrobiła, Poszperałam w internecie, przeszukałam zapasy i z tego co było powstała moja sałatka. Jak się przegryzła po 2 h to wyszła bomba smakowa. Gorąco polecam. Składniki 2 opakowania śledzi a'la matias w oleju (400 g) 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 3-4 ogórki kiszone 1 jabłko duże
Piekielna Kuchnia Patisię wymieszają. Smacznego. przepis na śledzie po kaszubsku Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Pasta z makreli i jajek – prosty przepis Sałatka z brokułem kurczakiem i fetą Jajka faszerowane w szynce Artykuł Przepis na śledzie po kaszubsku pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakunaszym blogu pojawiło się już kilka przepisów z udziałem śledzia. Był tatar śledziowy , śledź po podlasku , śledź po litewsk u, roladki śledziowe , czy sałatki śledziowe . Nie było jednak połączenia śledzia z suszonymi śliwami. Do tego nieco zamarynowanej czerwonej cebuli i wyśmienity olej rzepakowy. Efektem jest pyszna, wigilijna przekąska! Mniam! Potrawa wolna od glutenu. Ilosc porcji: 2 Składniki: 3 filety
Kolizje SmakówDziś mam przepis na bardzo smaczną a zarazem szybką sałatkę śledziową. Ja uwielbiam śledzie i przyznam ,że jem je za rzadko! ale niedługo święta Bożego Narodzenia więc w te dni zjadam ich naprawdę pokaźną ilość. A jak to jest u Was? lubicie śledzie, jecie je często? zapraszam do dyskusji w komentarzach! Składniki; 25 dag filetów śledziowych solonych w oleju
Radość kipiąca uśmiechem.łyżka majeranku 5 łyżek oleju rzepakowego Płaty śledziowe (mogą być z oleju jak również solone wymoczone) pokroić na małe kawałki. Do miski przełożyć sałatkę grzybową, dodać pokrojone śledzie, majeranek i olej. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na noc aby smaki się wymieszały
Monia miesza i gotujeWłaściwie to zwykła sałatka. Są w niej tylko ziemniaki, śledzie, cebula i kilka dodatków smakowych. Nic takiego, nic nadzwyczajnego. Ale spójrzcie na ten kolor! Czy nie jest wspaniały? Do swojej sałatki użyłam ziemniaków o fioletowym miąższu i to dzięki nim cała potrawa tak kolorowo wygląda. Zobacz co pysznego warto przygotować na prywatkę! Fioletowe ziemniaki są dostępne w większych sklepach, nawet
Smaczna PyzaChciałabym podać coś innego bardziej świątecznego na tegoroczną Wigilię. Tradycyjnie podane śledzie w oleju znudziły mi się. Propozycja podania bardzo zachwyciła moich domowników
Malinowe Pocałunkiśledzie po prostu kochamy. Od Seko są rewelacyjne…dlaczego? Pomimo długiego moczenia (sklera i leń) nadal są jędrne i idealne do sałatek, i wszelakich innych dań. Ostatnio za nami „chodzi: śledź w śmietanie z ziemniakami <3 Popełnimy ;) A tę sałatkę dedykujemy „śledziożercom” :P Składniki 400 g matjasów 4 jajka ugotowane na twardo 1 duża gruszka 1 por biała część
R'n'G KitchenFirma SEKO, która jest producentem wyrobów rybnych na bazie śledzia solonego, past i sałatek, a także rybnych wyrobów garmażeryjnych, zaproponowała mi wzięcie udziału w konkursie : „Śledzik na każdą okazję”. Ucieszyłam się, bo bardzo lubię ryby i śledzie. Najczęściej kupuję śledzie solone, które traktuję jako bazę do przygotowania smacznych śledzi w różnych wariantach. Do moich dzisiejszych śledzi
Kuchnia u KrysiSałatka na sobotnie wieczory ze znajomymi, lub jako smaczna kolacja po ciężkim dniu pracy. Z racji tego, że ryby warto jeść, a dodatkowo śledzie uwielbiam w wersji z olejem i ziołami to taki połączenie jest dla mnie idealne. I Ty "WYHACZ RYBKĘ" i spróbuj swoich ulubionych połączeń smakowych :) Składniki (1 porcja): 2 filety śledzia z suszonymi ziołami 4 pomidorki
ChilliJemyłyżki majonezu, natka pietruszki (do dekoracji). Szuba - zwana również śledziem pod pierzynką. Dla mnie jest to jedna z najlepszych sałatek śledziowych. Cytując historię tej sałatki ze strony przystanekpraga - możemy przeczytać, że śledź pod szubą po raz pierwszy pojawił się na stołach w wieczór sylwestrowy 31 grudnia 1918 roku w gospodzie Anastasa Bogomiłowa. Danie zostało ochrzczone mianem „Sz.U.B.A(...)obrać i pokroić w drobną kostkę. W salaterce lub w specjalnych metalowych obręczach (tak jak u mnie) układać warstwami: - śledzie, - cebulę, - jajko, - oprószyć pieprzem, - cienka warstwa majonezu, - ziemniaki, - marchew, - cienka warstwa majonezu, - buraczki, - cienka warstwa majonezu, - pokruszone drobno żółtko. Sałatkę odstawić w chłodne miejsce minimum na godzinę. Przed podaniem, można ją dodatkowo udekorować natką pietruszki. linkwithin_text='Zobacz również
Świat Domowej Kuchni