Lubię klasyczne potrawy, syte polskie obiady i naturalne sosy. Fajnie czasem odświeżyć dawne przepisy dodając do nich coś nowego. Dziś nie ma już jednego przepisu
Kuchnia PROzdrowotnaPieprz zielony w ziarnach a 120g - Otrzymywany z niedojrzałych, zielonych owoców. Jest łagodny, lekko słodkawy, i ma odświeżający a jednocześnie wyrazisty smak. Do potraw z pomidorów, do pasztetów, sałatek, marynat i sosów. 5 szt. Słoik szklany a 280 ml - Słoik szklany zakręcany (niski 61mm) - zamykany wieczkiem (zwanym także zakrętką, zakrywką, pokrywką) "twist(...)Etykiety samoprzylepne – 14 szt. - Nalepki do trwałego oznakowania własnych wyrobów w słoikach. Można zwykłym długopisem opisać słoiki z kiełbaską, smalcem lub innych przetworów np. dżemów, galaretek, ogórków 1szt. Lejek do słoików – nierdzewny - Lejek z dużą gardzielą dostosowany do napełniania słoika a 280ml i 350 ml. Zabezpiecza brzegi słoika przed zabrudzeniem. Lekki, nierdzewny, piękny i elegancki
Różowa kuchniapół, więc nie najedliśmy się bardzo, ale możliwe, że niektórym mogło by to w zupełności wystarczyć. Na dokładkę wzięliśmy American Burgera (marynowany tempeh, sos bbq, masło orzechowe, sojonez, ogórek). Mamy do wyboru dwa rodzaje bułek - pełnoziarnistą i białą. My wybraliśmy pełnoziarnistą. Burger był przepyszny, bułka również. Marynowany tempeh jedliśmy pierwszy raz w burgerze i w połączeniu w sosiwem, wyszło(...)dobrze skomponowane smakowo. Ceny również przystępne, porcje akuratne, żeby się najeść, chociaż niektórzy mogą narzekać. Menu, składa się z burgerów, arabskiego talerza oraz dania dnia, jednej zupy i jednej sałatki. Nie zawsze to może podpasować, ale wiadomo, że mniejsze menu sprawia, że dania są świeże i przygotowane na miejscu. Tak jak bułka do burgera, na którą się trochę naczekaliśmy
Bananowe PoleObiad, który nie zajmuje dużo czasu i jest uniwersalny - idealny na co dzień, jako niedzielny obiad lub gdy spodziewamy się gości. Do tego ziemniaczki gotowane lub pieczone oraz ulubiona sałatka i na pewno wszyscy będą zadowoleni 😊 Składniki: 4 sznycle indycze 300 g pieczarek 2 cebule czerwone 4 plasterki sera żółtego 1 jajko 1 szklanka bułki tartej 3/4 szklanki mąki oliwa(...)żółtego. Przykrywamy patelnię pokrywką na około 2-3 min., aż ser się rozpuści. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie ziemniaczki tłuczone z masłem i koperkiem oraz surówka z zielonego ogórka
Kuchnia MagdaLenycytrynowej, lekko oprószamy różową solą himalajską, skrapiamy sokiem z cytryny (1 -2 łyżki, zawsze możemy dodać do smaku na końcu), oprószamy grubo mielonym czarnym pieprzem – delikatnie mieszamy. Dodajemy cebulę, ogórki, mango i awokado (część mango i awokado pozostawiamy do dekoracji) – delikatnie mieszamy i w miarę potrzeby doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wstawiamy na godzinę(...)swój wygląd. Nie przesadzajmy z ilością dodatkowych składników, aby nie zabić smaku ryby. Lepiej dodawać je stopniowo (mango, awokado). W końcu to ma być tatar z łososia, a nie sałatka. Pomysł zaczerpnęłam ze strony Kingi Paruzel . Gorąco polecam. Smacznego. Na zakończenie, aby rozwiać wątpliwości (moje również) - odmiana przez przypadki słowa tatar . Wydrukuj przepis The post Tatar z łososia, z mango
mojewypiekiinietylkoJedni biegną ze święconką, drudzy stoją nad świeżonką. U Norwegów Wielkanoc to czas pierwszych wiosennych BBQ. I my mieliśmy takie plany na Lany Poniedziałek. Niestety pogoda
bastalenaNONE MicrosoftInternetExplorer4 Kiedy za oknami szaro i ponuro warto przynajmniej zjeść coś kolorowego i pysznego. Wiele osób mrozi bób, zatem wyciągamy wszelkie zapasy i do dzieła (jedzenia);-). Przygotowanie samej sałatki zajmuje sporo czasu, ale dla smakoszy bobu warto trochę poczekać;) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)świeży ogórek, sos paprykowo - ziołowy: ząbek czosnku, ostra papryka, kilka gałązek pietruszki, pieprz biały, oregano, szczypta cukru i soli Przygotowanie: 1. Bób myjemy, zalewamy zimną wodą. Wodę solimy, gotujemy do miękkości. Przelewamy zimną wodą, następnie suszymy i obieramy z łupin. 2. Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki, gotujemy do miękkości. Następnie odlewamy i studzimy. 3. Pozostałe warzywa myjemy. Ogórki obieramy
Kuchnia Pełna Pasjisoczewicą w jednym garnku. W międzyczasie przyrządzam dressing ze świeżych ziół oraz myję i kroję warzywa. Dodaję je po prostu do ugotowanej kaszy i zjadamy w formie cieplej sałatki. Uwielbiam też łączyć warzywa z owocami, więc wykorzystuję to, na co mamy sezon w pełni, czyli soczyste truskawki. A skoro już o nich mowa to kupuje je zawsze w niewielkich ilościach(...)uniwersalne. Kasza jaglana z czerwoną soczewicą, warzywami i truskawkami 100 g kaszy jaglanej (waga kaszy suchej) 2 łyżki soczewicy czerwonej 1 łyżka siemienia lnianego dodatki pęczek rzodkiewki 2 zielone ogórki gruntowe szklanka truskawek dressing: 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/4 łyżeczki mielonej kolendry szczypta mielonego kuminu szczypta pieprzu szczypta soli Kaszę
Mienta blogDługi weekend, długi weekend i już po, aż łezka się kręci w oku ;). Tak bym napisała, bo ciężko wrócić do
Zakątek rozkoszy kulinarnychRoladki z łososia w szynce parmeńskiej z serem gorgonzola Roladki z łososia w szynce parmeńskiej z serem gorgonzola Składniki na roladki z łososia w szynce parmeńskiej
Anielskie SmakiZapiekane nachos z żółtym serem to sycąca przekąska, która idealne sprawdzi się na każdym przyjęciu. Nachosy będą podane z mięsem mielonym i żółtym serem :) Pyszne…
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Gdy nadchodzi sezon na prawdziwe, aromatyczne, pyszne i soczyste pomidory - surówka z pomidorów wchodzi do naszego menu natychmiast, na dłuuugo z nami zostając. Jadam
Zasmakuj KuchniPoczątek czerwca to czas kiedy jeszcze jest łatwiej o dobre truskawki niż dobre pomidory. W tym roku sezon truskawkowy jest wyjątkowo krótki, więc warto jeść je
Ugotowane pozamiatanepragnącym schudnąć. Powinny po niego sięgać także osoby mające osłabioną odporność. Obecny w kokosie kwas laurynowy pomaga zwalczyć wirusy oraz bakterie. Zastosowanie: Używa się ich jako posypki do ciast, sałatek owocowych i lodów. Sprawdzą się też jako panierka do ryb i drobiu. ŻURAWINA Żurawina to wciąż mało popularny w Polsce owoc. Większość z nas nie wie bowiem, jakie właściwości(...)sicie i przelać przez niego wywar. Czynność powtarzać, aż barszcz nabierze intensywnego koloru. Zbyt mdły - gdy wywar okaże się za mało kwaśny, możemy do niego dodać zalewę z ogórków kiszonych, sok z cytryny, kiszonej kapusty, czerwonej porzeczki lub żurawiny. Zupa nabierze też smaku, jeśli postoi w lodówce przez 2 - 3 dni. Plamy na dłoniach - buraki zawierają bardzo
Ciastka - domowe słodkościŚwietna przystawka, idealne śniadanie czy też kolacja. Kolejne danie ze starego zeszytu zostaje przywrócone w nowej odsłonie 😊 Zamiast śmietany czy jogurtu składniki można wymieszać z
Kulinarne przemyslenia