JARMUŻEM, ZIOŁAMI I MIGDAŁAMI! JESTEM W KULINARNYM NIEBIE! KRÓTKA HISTORIA MIŁOSNA JAK POKOCHAŁAM GROSZEK ZIELONY! Groszek zielony u mnie w domu, był dodawany tylko do dwóch dań, do jarzynowej sałatki warzywnej, którą na pewno każdy Polak, jadł nie jeden raz w życiu i do marchewki z groszkiem. No bo, niby jak zrobić marchewkę z groszkiem, bez groszku? ;-) I od dziecka(...)wyprowadziłam się z domu, na początku na studia, co oznaczało samodzielne gotowanie i pierwsze przygody w kuchni, zaczęłam sięgać po groszek konserwowy znacznie częściej, dodawałam go do zupy, szybkich sałatek, do dań z kurczakiem, potem do dań z makaronem. I tak moja miłość do zielonego groszku rosła, rosła z każdym posiłkiem. Bo groszek to też świetne źródło białka
SMYKWKUCHNIzmieszać na jednolity sos. Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni Do miski przełożyc przestudzoną kaszę, szparagi, posiekany szczypiorek, płatki migdałów i pokruszoną fetę. Zalać sosem i wymieszać całość. Wiosenna sałatka warzywna z kaszą gryczaną w sosie z nerkowców ½ szklanki kaszy gryczanej niepalonej 1 ogórek, 2 pomidory pęczek rzodkiewek ½ czerwonej cebuli 1 papryka 1 duża marchewka SOS: ½ szklanki nerkowców (namoczonych(...)rzodkiewki pokroić w półplasterki Pomidory i paprykę pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć. Cebulę posiekać. Wszystkie składniki sosu umieścić w blenderze i zmiksować przez kilka minut na gładki sos. Składniki sałatki pomieszać, a jeżeli bierzecie na wynos to można je też ułożyć warstwowo w słoku zaczynając od sosu i wymieszać przed zjedzeniem. Sałatka z ciecierzycą, kalafiorem, ogórkiem i rzodkiewką w jogurtowym
Cooking for EmilyNieco ulepszone połączenie jajka sadzonego z warzywnymi dodatkami. #bezglutenu #bezmięsa #5-składnikowe Składniki: – 50 g ryżu – jajko – 3 marchewki – 200 g brokułów – 1/2 puszki zielonego groszku – łyżka oleju lnianego + sól, pieprz, majeranek, suszona natka pietruszki Dodatki: – szczypiorek Sposób przygotowania Ryż dokładnie przepłukaj w gorącej wodzie i ugotuj w garnku razem z marchewką(...)posyp szczypiorkiem. Całość polej olejem lnianym i zjadaj ze smakiem. Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! Powodzenia i… SMACZNEGO! Artykuł Jajko sadzone z sałatką warzywną pochodzi z serwisu Mrs. Endorfina
Mrs. Endorfinajajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiąca sałatka warzywna z szynką i serem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Oscypkowe miseczki(...)kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą
Moja smaczna kuchniaMoja ulubiona. Wśród wielu wersji sałatek warzywnych ta smakuje wszystkim. Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki (korzeń) seler jabłko 3 jajka 2 ogórki gruntowe 2 ogórki kwaszone kawałek pora ewentualnie kilka łyżek kukurydzy lub groszku z puszki 3 łyżki majonezu sól, pieprz Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i gotujemy ok. 30 minut w lekko osolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo(...)kroimy w kostkę. Kawałek pora (zieloną część ok. 2 cm) kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Dodajemy kilka łyżek kukurydzy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy z majonezem. Sałatkę najlepiej odstawić do lodówki na godzinę aż smaki się przegryzą
prawdziwe jedzeniekwaśne nuty. Całość mimo wielu pozytywnych cech składowych, smakowo wypada słabo a struktura znacznie utrudnia ich spożycie (szczęka boli już po dwóch kromkach). Zjadłyśmy je jako dodatek do warzywnej sałatki ale trochę się przy nich męczyłyśmy. Chlebek z chia i kapustą (drugie podejście): Pełne obaw podchodziłyśmy do nich jak do jeża :P Jednak po otwarciu okazało się, że kromki(...)dominuje, co ciekawie łączy się ze smakiem kapusty i mimo, że w nazwie wspomniano tylko o chia to kapucha odgrywa dużą rolę. Tym razem kawałki chlebków wrzuciłyśmy do kremu warzywnego i okazało się, że jest to połączenie idealne! Kawałki w miarę szybko zaczęły rozmiękać a smak gryki i kapusty w słodkawym kremie warzywnym stanowiły ciekawą feerię smaków. Podsumowanie
Candy PandasPożywna sałatka warzywna, która spokojnie może wystąpić w roli lanczu. Upieczona cieciorka i krewetki zapewnią spory ładunek energii na cały dzień. Czas przygotowania : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Jak sądzicie jakie warzywo jest poświęcone bogini miłości Wenus? Że jabłko?:) Nie, cieciorka! Już widzimy Wasze miny – groch i miłość? Ano tak. Starożytni przypisywali cicero takie właściwości jak wzorst(...)jest mniej „windy” niż groch, a przy tym pożywniejsza:) Cieciorka jest absolutnie magicznym warzywem, jest chrupca a przy tym krucha, ma piękny kształt i wspaniale sprawdza się jako składnik sałatek. Jeśli kojarzyła Wam się dotąd tylko z humusem, to powinniście spróbować zjeść ją w całości i najlepiej upieczoną na chrupko. Upieczona smakuje absolutnie wyjątkowo, jak prażone orzeszki ziemne, tyle
Niedzielny kucharzbambusowych szpikulców 600 g fileta z kurczaka 100 ml sosu paprykowego, tutaj przepis 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu Dodatkowo ryż z czarnuszką, tutaj przepis sałatka warzywna Przygotuj marynatę na mięso według przepisu wyżej, najlepiej na dzień przez marynowaniem szaszłyków. Pokrój mięso na małe, podłużne kawałki, włóż do miski, dodaj sos i wymieszaj. Odstaw w chłodne miejsce(...)szafranowym masłem, posyp czarnuszką, przykryj szczelnie pokrywką i gotuj jeszcze przez 10-12 minut. Po zdjęciu pokrywki ryż powinien mocno parować. Podaj szaszłyki z kurczaka z parującym ryżem i sałatką. The post Szaszłyki z kurczaka marynowane w sosie paprykowym appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaUwielbiam kolorową kuchnię. Gdy za oknem robi się szaro i ponuro, tym chętniej układam na talerzu barwne obrazy. Dziś przygotowałam dla Was przepis na piękną tęczową tartę warzywną. Kruchy spód z orkiszowego ciasta z dodatkiem żółtego sera wypełniłam nadzieniem z sera koziego i plasterkami warzyw pozwijanymi w ozdobne zawijaski i esy-floresy. Tarta nie jest trudna w przygotowaniu, szczególnie(...)zaleceniami żywieniowymi powinniśmy zjadać warzywo lub owoc do każdego posiłku, w sumie minimum 400 g w ciągu dnia. Dużo łatwiej osiągnąć taki poziom spożywając posiłki bazujące na warzywach, np. sałatki, warzywne zupy, curry czy leczo. Poniżej znajdziecie propozycje przepisów obfitujących w różnorodne warzywa: francuski ratatouille włoska zapiekanka z bakłażanem i sosem pomidorowym 3 przepisy na proste zupy krem pieczone
Chilli Czosnek i OliwaTradycyjna, powszechnie znana sałatka warzywna. Tym razem lekko odmieniona przez dodatek mięsa drobiowego. 6 średniej wielkości marchewek połówka małego selera mały pęczek pietruszki 4 jajka 3 ogórki kiszone 1 jabłko 1 mała cebula 1 puszka groszku konserwowego 1 pierś z kurczaka 3 łyżki majonezu dekoracyjnego 3 łyżki sosu czosnkowego Vegeta, sól, pieprz, cukier Mięso ugotować(...)cukru,odstawić. Posiekać pietruszkę, mięso poszarpać na włókna, następnie pokroić na krótsze kawałki. Marchew, seler, ogórki, jajka i obrane jabłko pokroić w drobną kostkę. Wymieszać wszystkie składniki Przyprawić sałatkę pieprzem. Pozostawić na kilka godzin w lodówce
Praktyczna plJeśli chodzi o sałatkę warzywną mama robi jej dwa rodzaje to pierwsza z nich. Składniki: 5 kg ogórków 0,5 kg marchwi 0,5 kg czerwonej papryki 2 kg cebuli 0,5 główki czosnku 3 łyżki soli pieprz Zalewa: 2 szklanki cukru 2 szklanki octu 2 szklanki oleju Przygotowanie: Ogórki kroimy w plastry(...)pieprzymy do smaku, mieszamy wszystkie składniki i zalewamy zalewą (wszystkie składniki zalewy wcześniej mieszamy). Zostawiamy to na 12 godz. Mama przykrywa miskę srebrna folią. Po tym czasie sałatkę nakładamy do słoików i pasteryzujemy 15 min. SMACZNEGO
Lili w kuchniPyszna sałatka z sosem czosnkowym Polecam Wam pyszną i aromatyczną sałatkę warzywną z sosem czosnkowym. Jej dużym plusem jest to, że robi się ją bardzo łatwo i szybko, a więc jest to świetna opcja na smaczną przekąskę, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście. Składniki: 20dkg chudej szynki 4 jajka 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1 ogórek zielony 1 papryka czerwona(...)kosteczkę. Wszystko przekładamy do dużej miski, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz drobno posiekaną zieloną pietruszkę i dokładnie mieszamy *** *** W miseczce mieszamy jogurt z majonezem i przeciśniętym czosnkiem *** *** Sałatkę mieszamy z sosem czosnkowym i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Całość wkładamy do lodówki na około 1 godzinę *** *** SMACZNEGO *** Polecam także: Sałatka z wędzonym kurczakiem i ananasem Artykuł Pyszna sałatka
Blog z Apetytemmają słodkawy i delikatny cebulowy posmak; idealnie więc nadają się do wykorzystania w potrawach, w których mocny smak zwykłej cebuli nie jest pożądany. Pomyślałam, że wyeksponowanie ich w kolorowej warzywnej sałatce najbardziej odda ich smak i urodę. Składniki na 2 porcje: 4-5 sztuk gruntowych ogórków 1 pęczek rzodkiewki 1 cebulka dymka 1 awokado 2 garście młodego szpinaku 1 łyżka
Roślinna - blog wegańskiniedzielne popołudnie zapraszam na pyszna sałatkę warzywną z kurczakiem i pestkami dyni. To doskonała przekąska na każdą domową imprezę. Nikt jej się nie oprze. SKŁADNIKI: 1 por, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 1 słoik selera konserwowego, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 3 łyżki pestek dyni bez łupiny, 4 jajka, 3 łyżki Majonezu Kieleckiego, oliwa, sól, pieprz, mielona słodka papryka. PRZYGOTOWANIE(...)zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 3. Wszystkie przygotowane składniki przekładam do miseczki. Dodaję majonez oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszam. Przygotowaną sałatkę wykładam na talerz
Tradycyjna kuchnia Kasi