Co jakiś czas mam chęć powalczyć z wagą i ciężkimi domowymi obiadami - dlatego zamiast kotletów z piersi kurczaka, ziemniaków i mizerii postanowiłam przygotować sobie wersję light
Pasja SmakuGniecione ogórki? Brzmi dziwnie, ale w tej sałatce poprzez zmiażdżenie ogórków nożem wydobywa się głębię ich smaku. Jednocześnie ogórki lepiej nabierają aromatów z zaprawy. Sałatka pachnie
Trzeci talerzUwielbiam młode ziemniaki, bo razem z owocami są kwintesencją lata. Takiego mojego prywatnego. Ta sałatka jest świetna zarówno jako przystawka, jak i dodatek do
Pasja SmakuSmaczna i bardzo szybka sałatka... surówka obiadowa, czy grillowa. Sałata lodowa w delikatnym sosie czosnkowym na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem papryki i zielonej cebulki dymki.. naprawdę smaczna, lekka i chrupiąca. Polecam :) Składniki - mała główka sałaty lodowej - połówka papryki czerwonej - zielona cebulka dymka, lub szczypiorek - szczypta cukru Sos - oliwa z oliwek ( 2-3 łyżki), ząbek czosnku, pieprz ziołowy(...)minut. Paprykę i zielona cebulkę kroje drobniutko i dodaje do sałaty. Oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz ziołowy dokładnie mieszam i powstałym sosem polewam sałatkę, całość delikatnie mieszam i podaję. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródSAŁATKA DO OBIADU! Sałatka bardzo prosta i pyszna, taka, którą bez problemu możecie zrobić sami w domu. Składa się zaledwie z kilku składników i pasuje do większości propozycji obiadowych. Podstawą sałatki są dobrej jakości ogórki, małe żółte pomidory i dressing. Dressing, który kompletnie odmienia dobrze Nam znany smak połączenia ogórka i pomidora. Sos w tej sałatce, bardzo ją odświeża
SMYKWKUCHNIWitam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę makaronową z sałatą zieloną i pomidorami. Sałatka jest treściwa i idealnie nadaje się do podania na kolacje lub na obiad
Uwaga Babcia Gotujezrobiłam ją sobie dzisiaj na sniadanie, ale również sprawdzi się w porze obiadowej. Polecam. Sałatkę podałam w przepięknej salaterce z kolekcji PARYS- PORCELANA BOGUCICE Składniki: 1 brokuł pół pęczka natki pietruszki 10 dag sera - u mnie koryciński swojski Czesławy Zarzeckiej z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią garść pestek słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 1 ząbek czosnku
Z Majeczką w kuchniWitam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszną sałatkę grecką z makaronem. Tak przygotowaną sałatkę możemy podać na obiad, kolację, idealnie również nadaje się do zabrania
Uwaga Babcia GotujeSezon na bób w mojej kuchni uważam za rozpoczęty. Dzisiaj przygotowałam bób z wędzonym boczkiem, który podczas ostatnich upałów doskonale sprawdza
To co kochamDzisiaj coś na szybko. Pyszny obiad na ciepło z podstawowym składnikiem makaronem. Nie wyobrażam sobie kuchni bez niego i często gości w sałatkach, daniach obiadowych czy zupach. W tym daniu łączymy makrelę i kukurydzę co razem z serkiem śmietankowym daje nam pyszne doznania smakowe. Coś lekkiego po świętach na pewno się przyda. Składniki : * 2 szklanki makaronu penne
Magiczne Życie MartyOgromną zaletą gotowych mieszanek sałat jest to,że mamy od razu w jednej porcji wiele gatunków sałat, bez potrzeby ich mycia. Dodajemy tylko ulubione składniki lub
Kolorowa kuchnia ElkiWiosna przyszła i jest zielono! Pojawiły się ''okropne'' chwasty w ogrodzie, a na łąkach aż żółto od kwitnącego mniszka! Jeśli tak bardzo go nie lubimy w
wegetalerzeSurówka z rzepy - kuchnia podkarpacka Jesienią na straganach pojawia się wiele warzyw sezonowych. Jednym z tych, na które zawsze czekam, jest rzepa. Warzywo to niegdyś powszednie
Trzeci talerzChrupiące świeże ogórki krótko marynowane w słodko-pikantnej zalewie w stylu koreańskim. Przypadną do gustu wielbicielom surowych warzyw, którym znudziła się mizeria :) Zalewę można przygotować wcześniej
Trzeci talerzkolorek. Makaron barwią i dodają smaku zmiksowane suszone pomidory z dodatkiem przecieru pomidorowego. Wersja pomidorowa to dobra alternatywa dla zwykłego makaronu jajecznego. Idealnie sprawdzi się we wszystkich daniach obiadowych i sałatkach. U mnie wylądował w rosole! Składniki na 4-6 porcji: 400 g mąki orkiszowej jasnej+do podsypania 4 jajka L 2 łyżki oliwy/oleju 1 płaska łyżeczka soli 6 suszonych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś przedstawiam Wam kolejny przepis na surówkę z czerwonej kapusty,tym razem z dodatkiem majonezu. O właściwościach czerwonej kapusty pisałam tu klik. Jeśli chcecie surówkę w
Kolorowa kuchnia ElkiJesienią i zimą ta surówka często gości na naszym stole. Dlaczego warto spożywać czerwoną kapustę? Czerwona kapusta łączy w sobie bogactwo składników odżywczych warzyw kapustnych
Kolorowa kuchnia Elkisłoiku. Wszystkie przyprawy z zalewy dodajemy oczywiście do słoików. Mamy już zalewę i co dalej? Poniżej znajdziecie kilka moich ulubionych kombinacji. Takie kiszone warzywa, świetnie nadają się do sałatek, dań obiadowych czy jako samodzielna przekąska. U mnie najszybciej znika rzodkiewka i kalarepa z kalafiorem. Marchewka z przyprawami Kroimy w plastry 6 marchewek młodych i wyszorowanych. Do słoika wrzucamy łyżeczkę czerwonego
ladykitchensłoiku. Wszystkie przyprawy z zalewy dodajemy oczywiście do słoików. Mamy już zalewę i co dalej? Poniżej znajdziecie kilka moich ulubionych kombinacji. Takie kiszone warzywa, świetnie nadają się do sałatek, dań obiadowych czy jako samodzielna przekąska. U mnie najszybciej znika rzodkiewka i kalarepa z kalafiorem. Marchewka z przyprawami Kroimy w plastry 6 marchewek młodych i wyszorowanych. Do słoika wrzucamy łyżeczkę czerwonego
ladykitchenTaka sałatka podana prosto z lodówki idealnie pasuje do dań z grilla. Połączenie smaków ziemniaka, jajka, ogórka i jabłka dopełnia szczypiorek i
To co kochamKapusta gospodyń z Nawsia - kuchnia podkarpacka Kiedy przychodzi wiosna, zawsze najbardziej czekam na młodą kapustę. W lasowiackich domach przygotowywano ją z przecierem pomidorowym, koperkiem i cebulową
Trzeci talerzSurówka z czerwonej kapusty po koreańsku Bardzo lubię surówki z kapusty w słodkiej marynacie z dodatkiem czosnku i owocowego octu. Mają niepowtarzalny, intensywny smak i
Trzeci talerzprzepisów z wykorzystaniem kaszy jaglanej . Jest jaglanka śniadaniowa, w postaci kaszek, zapiekanek, placków, granoli i smoothie, jest chleb z dodatkiem kaszy, są słodkości: muffinki, batony, są też dania obiadowe: zupy, sałatki, kopytka, kotleciki, pulpety czy tarta. Ale przy okazji tego „zadania” od ładnebebe uświadomiłam sobie, że nie ma na bogu ciasta, chociaż o cieście z kaszy jaglanej myślałam
Cooking for EmilyKapusta czerwona zasmażana - kuchnia podkarpacka Wszyscy dobrze znamy zasmażaną białą kapustę. A co z czerwoną? Otóż ta również doskonale sprawdza się w tym wydaniu. Wiedzą o
Trzeci talerzSurówka z czerwonej kapusty - kuchnia podkarpacka Surówka z czerwonej kapusty to smaczny, zdrowy i szybki dodatek do obiadu. Niegdyś czerwona kapusta podawana była na dworskich stołach
Trzeci talerzuczucia, co do efektu końcowego - w końcu burger bez mięsa brzmi nieco smutno... gotowe danie przeszło nasze najśmielsze oczekiwania. Ponadto te kotlety doskonale smakują także w wydaniu obiadowym, z sałatką i np. kuskusem. A także polane pieczarkowym sosem. KOTLETY: puszka ciecierzycy 3 łyżki kukurydzy z puszki 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) - nie mylić z kminkiem! 1/2 łyżeczki kolendry szczypta
Kuchnia od dwojgaNie wyobrażam sobie drugiego dania bez jakiegokolwiek dodatku. Zawsze staram się zrobić jakąś świeżą surówkę z tego co akurat mam pod ręką. Zazwyczaj jest to kapusta
Kolorowa kuchnia ElkiSkładniki: • 1 kg młodych ziemniaków • 2 duże zielone ogórki • pęczek szczypiorku • pęczek koperku Sos: • 1/2 szklanki białego octu winnego • 1/2
To co kochamMacie już dość świątecznych jajek, pasztetów, pieczeni, babek, mazurków? Ja mam dość i postanowiłam zrobić detoks warzywny. Na pierwszy rzut poszła aromatyczna marchewka. Składniki
To co kochamBardzo chrupiąca i orzeźwiająca surówka z kalarepki. Dodatek jabłka nadaje jej słodkości, a majonez wyostrza smak. Jedna z moich ulubionych! Składniki: • 2
To co kochamSłodko-kwaśne ogórki są zaskakujące w smaku. Na Węgrzech to jest najpopularniejsza sałatka z ogórków, podawana w każdej restauracji. To
To co kochamDostałam niedawno sporą ilość ogórków gruntowych, a mizeria się już przejadła. Po sukcesie surówki z ogórków na słodko po węgiersku, zrobiłam
To co kochamMłode marchewki na słodko w glazurze z miodu i soku pomarańczowego. Słodkie i kwaśne równocześnie. Zachwycają i zaskakują smakiem
To co kochamSmak surowego selera jest bardzo intensywny i nie każdy za nim przepada. Jednak połącznie selera z orzechami, jabłkiem i rodzynkami zmienia zupełnie
To co kochamUlubiona surówka z dzieciństwa większości z nas to tarta marchewka z jabłkiem. Pełna witamin i zdrowia. Istnieje również jej inna wersja
To co kochamTe buraczki z miodem są wspaniałym dodatkiem do mięsnego obiadu. Lekko słodkie, lekko kwaśne, lekko cynamonowe. Po prostu idealne, chociaż nie wygladają, bo
To co kochamTa zaskakująca surówka to duża niespodzianka kulinarna – niespotykany kolor i wyjątkowy smak. Udane połączenie marchewki, buraka i orzechów włoskich to pomysł
To co kochamTrochę poeksperymentowałm z ogórkami i wyszła mi bardzo smaczna surówka. Musztarda i czosnek nadały jej ostrości, a koperek świeżości. Gorczyca z
To co kochamI znowu dynia! Ale co mam poradzić, skoro znowu dostałam 2 duże dynie i muszę je jakoś przetworzyć. Smak tej surówki jest
To co kochamNajpopularniejsze warzywo późnej jesieni i zimy! Marchewka z dodatkiem ananasa to bardzo smaczna surówka. Pomarańczowy kolor dodatkowo napawa optymistycznie, a podana razem
To co kochamSłodkie ziemniaki czyli bataty są bohaterem dzisiejszej sałatki, razem z kukurydzą, czosnkiem i natką pietruszki. Poprzedni przepis na pieczone bataty jest bardzo popularny
To co kochamNajszybsza surówka z kiszonej kapusty, bogata w witaminy, a więc w sam raz do zimowych obiadów, najlepiej do wieprzowiny. Składniki
To co kochamOgarnęła mnie tęsknota za letnimi warzywami, za ich różnorodnością, kolorami i bogactwem witamin. Dobrze, że istnieją mrożonki, które nie zmieniają walorów odżywczych
To co kochamDetox poświąteczny? Czemu nie! Coś zdrowego, zielonego i lekkiego na talerzu czyli brukselka z nerkowcami, płatkami migdałowymi i parmezanem. Szybka i
To co kochamJest to chrupiąca surówka z kalafiora i orzechów, niezwykle aromatyczna i zaskakująca smakiem. Z wyglądu przypomina surówkę z selera, tak
To co kochamPiękne i pyszne warzywne spaghetti czyli vegetti to zdrowa alterantywa dla pszenicznego makaronu, szczególnie dla osób na diecie bezglutenowej. Mogę sobie pozwolić na
To co kochamSałatka z młodych ziemniaków to prawie obowiązkowe danie o tej porze roku i to najczęściej jako samodzielne danie do zsiadłego mleka
To co kochamSezon ogórkowy w pełni, a na polskich stołach króluje nieśmiertelna mizeria, którą osobiście bardzo lubię. Dla tych, którym znudziła się mizeria, przedstawiam alternatywę
To co kochamPóźnym latem wiosenno-letnie kolory na talerzu napawają bardzo optymistycznie. Zielona sałata, cykoria i ogórek z sosem śmietanowym i ziołowym serem to
To co kochamNiedawno przygotowałam właśnie taką sałatkę do obiadu i wszystkim bardzo smakowała. Praktycznie dwuskładnikowa nie licząc sosu jogurtowego, a więc bardzo prosta do
To co kochamU nas na obiedzie było ostatnio troszkę lata na przedwiośniu, a to za sprawą pysznej surówki z białej rzodkwi, ogórka
To co kochamSałatka ziemniaczana na buraczano, czyli inna niż zwykle. Kolor buraczkowy bardzo ożywia ziemniaki, a smak buraka dodaje lekkiej słodkości. Dla dbających o linię
To co kochamProsta, zielona surówka z sałaty lodowej i dużej ilości zieleniny w postaci koperku i szczypiorku. Smaku dodaje również sos vinegret musztardowy. Taka
To co kochamPolecam Wam dzisiaj bardzo innowacyjną i wybuchową surówkę z kiszonej kapusty. W sumie nie jest to teraz sezon na kiszoną kapustę
To co kochamOgórki, ogórasy, ogóreczki czyli sezon na ogórki w pełni. Podaję Wam przepis na szybką i orzeźwiającą surówkę z ogórków, wzbogaconą w
To co kochamDo tej pory uważałam, że sałatka grecka jest na bazie sałaty. Podczas pobytu w Grecji jadłam prawdziwą tradycyjną grecką sałatkę i
To co kochamDynia króluje na naszych stołach od końca września nawet do końca stycznia, bo bardzo dobrze się przechowuje i idealnie nadaje do
To co kochamMam już wypróbowany przepis na buraczki i od kilku lat tak je przygotowuję. Buraczki są w słodko-kwaśnej zalewie co daje im lekko winny smak.
Kolorowa kuchnia ElkiCzytaj więcej » Blog kulinarny pełen przepisów na codzienne posiłki, dania wykwintne, ciasta, torty, babeczki i sosy. Potrawy z ryb i mięs.
Ekspansja smakuBardzo lubimy czerwoną kapustę jako dodatek do obiadu. Robiłam z niej już różne surówki oraz duszoną na ciepło w tradycyjny sprawdzony sposób. Tym razem postawiłam na
Kolorowa kuchnia ElkiSurówka z marchewki z jabłkiem to chyba najpopularniejszy w Polsce dodatek obiadowy. Ja jednak wolę nieco inną wersje surówki z marchewki. Dodaje się do niej seler
Trzeci talerzSałatka z białej rzepy to jedna z najlepszych sałatek, jakie ostatnio jadłam. Świeża, wyrazista w smaku i zaskakująca. Na pewno nie raz zagości w moim domu
Trzeci talerzEfektownie wygląda i wyśmienicie smakuje. 2 żółte cukinie 2 zielone cukinie 1 czerwona papryka Cukinie muszą być średniej wielkości,bez nasion w środku
Kolorowa kuchnia ElkiSmaczny dodatek do obiadu 1/2 główki białej kapusty 1 marchew 2 średnie ogórki małosolne 1 mała czerwona cebula 1 łyżka posiekanego koperku sól świeżo mielony pieprz
Kolorowa kuchnia ElkiDynia w kuchni podkarpackiej obecna jest od dawna, choć z pewnością nie zajmuje czołowego miejsca ze względu na swoją sezonowość. Dzisiaj proponuję Wam surówkę z dyni
Trzeci talerztakie jak magnez, żelazo, mangan, wapń, miedź, fosfor. Świetnie zastępuje kasze, makarony. Pysznie smakuje, a dodatkowo ciekawie się prezentuje dzięki mieszance trzech różnych odmian komosy. Dodaje ją do sałatek, dań obiadowych czy od niedawna także śniadaniowy ;) STEWIA W PŁYNIE Ze wszystkich dostępnych naturalnych słodzideł chyba najbardziej lubię stewię. Stosuję ją już od bardzo dawna i niemal codziennie osładza moje
Zdrowie na języku :PSałata na słodko to jeden ze sposobów mojej mamy na zachęcenie dzieci do jedzenia warzyw. A ponieważ mówimy o czasach pustych półek sklepowych, nie sposób nie
Trzeci talerzTarte buraczki z chrzanem podawane na zimno jako dodatek do obiadu to tradycja w wielu domach, również w moim. Odkąd pamiętam, buraczki bywały na naszym stole
Trzeci talerzPrzepis na tę surówkę zdradził mi nieoczekiwanie hodowca rzepy, kiedy robiłam u niego zakupy na sobotnim targu. Rzepa nie cieszy się u nas szczególną popularnością, zwłaszcza
Trzeci talerzMam słabość do buraczków i dobrze komponują mi się niemal ze wszystkim, choć przyznaję, że kiedy zobaczyłam niedawno ciasto czekoladowe z buraczkami, zatkało mnie! Ale nie
Trzeci talerzPomidorki daktylowe zamienione w tulipany to ciekawy pomysł na prostą, szybką i smaczną przystawkę. Właściwie trudno tu o jakikolwiek konkretny przepis. Na pewno przydadzą się małe
Trzeci talerzmamy możliwość wyboru rodzaju i wielkości czcionki, a także jej koloru. Naszą książkę możemy podzielić na rozdziały, w których będziemy zamieszczać swoje przepisy, u mnie są to: przystawki sałatki dania obiadowe desery i ciasta Po każdej zmianie kreator zapisuje dane, które zostały dodane. W tym momencie możemy zamknąć edytor i wrócić do pisania w innej chwili, bez obawy, że nasze
Kulinarne przygody GatityCukinia karmelizowana w miodzie z dodatkiem sosu sojowego, czosnku, chili i imbiru posmakuje tym, którzy lubią pikantne dodatki z nutą słodyczy. Tak przygotowana cukinia może być
Trzeci talerzLubię cukinię w każdym wcieleniu. Cukinia przygotowana wg przepisu Buddy’ego Valastro ma mocny, wytrawny smak, podkreślony przez anchois i kapary. To dodatek z charakterem, który
Trzeci talerzProsta, świeża sałata z niewielką ilością składników, ale bogatym smakiem. Idealnie pasuje do mięsa z grilla. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 1 niewielka czerwona cebula 200
Trzeci talerzTaką kapustę w sezonie gotowała moja babcia, moja mama, moje ciotki i kuzynki. A teraz gotuję ją ja :) Choć mówi się, że jest na słodko, tak
Trzeci talerzKapusta po koreańsku to bardzo popularna i lubiana w Rosji surówka obiadowa. Ma intensywny, ale jednocześnie łagodny, lekko słodki smak. Aromatu dodaje jej kurkuma i czosnek
Trzeci talerzNiedzielne obiady kojarzą mi się z pięknymi, obficie zapełnionymi talerzami. Dziś zaszalałam (a powinnam się uczyć do miliona sprawdzianów, które mam w tym tygodniu..) i spędziłam
wegetalerzeMarchewka po koreańsku to pikantna surówka o mocnym aromacie czosnku i ziaren kolendry. Łączy w sobie smaki słone (sól i cebula) ze słodkimi (cukier i sezam
Trzeci talerzWitajcie! W sieci znalazłam przepis na sałatkę makaronową z indykiem , zmieniłam kilka składników i wyszłam mi taka oto sałatka:) składniki: 250 g makaronu pełnoziarnistego świderki
Cukier&PuderAwaryjna, szybka sałatka np obiadowa. Pomidor w tym przypadku pełni rolę raczej ozdobnika, bez niego też wyjdzie smaczne! Przygotowanie zajmie nam przysłowiowe 5 minutskładniki4 - 5 kiszonych ogórków, średniej wielkości1 nieduży pomidor1/2 cebulipieprzoliwa z oliweksóldowolne zioła : koperek, szczypiorek, pietruszkaprzygotowanieogórki pokroić w duże kawałki, pomidor w małą kostkę , cebulę w talarki. Wszystko włożyć do miski , posypać ziołami , pieprzem, polać oliwą
Stare Gary