Kolejny sposób na przechowanie smacznych warzyw na zimowe dni to zawekowanie gotowych do spożycia sałatek. Takie mieszanki warzywne można doprawiać wedle uznania i robić różne wariacje smakowe. Składniki: cukinia cebula marchewka papryka ogórki kwaszone ocet sól, pieprz cukier olej Sposób wykonania
w kuchni i w ogrodziedużej ilości oleju, po usmażeniu wykładać na ręcznik kuchenny aby odsączyć je z tłuszczu. 3. Sasznie podajemy z kwaśnym mlekiem lub z kefirem, idealnym dodatkiem będą również sałatki i surówki. Sasznie nie powinny być zbyt grube, aby dobrze się usmażyły. Najsmaczniejsze i najbardziej chrupiące są podawane na gorąco. Farsz: 20 dag twarogu 1 cebula tłuszcz do smażenia sól pieprz
Apetyczna babeczkazmagającym się z anemią. Ponadto szpinak bogaty jest w witaminy C, E, K, B oraz betakaroten. Szpinak możemy spożywać przygotowany na wiele sposobów- w postaci koktajli, jako dodatek do sałatek, farsz do naleśników i pierogów czy w połączeniu z makaronem- na taką też kombinację otrzymacie ode mnie przepis- makaron ze szpinakiem i kurczakiem. Pychota! SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ: 100g fileta
peanutbuttermonsterAromatyczne i sycące, najlepsze są jeszcze ciepłe. Doskonałe do sałatki ze świeżych pomidorów i lodowej sałaty. Składniki: mąka bezglutenowa uniwersalna (np. mix ciasta bezglutenowego Bezgluten) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1 płaska łyżeczka olej 3 łyżki mleko sojowe lub ryżowe około 2 szklanki łupiny z nasion babki lub siemię lniane
głodny alergikswojej kulinarnej historii zrobiłam już chyba kilkadziesiąt sałatek typu gyros, za każdym razem modyfikując chociaż trochę przepis ;) Absolutnym hitem okazała się wersja pikantna - z dodatkiem chrupiących korniszonów marynowanych z chilli, patisonów i czarnych oliwek. Składniki: filet z piersi kurczaka około 500 g przyprawa gyros 2 łyżki olej do smażenia kilka łyżek korniszony marynowane z chilli 1 słoik patisony
głodny alergikstymuluje proces odnowy nabłonka, co pomaga w szybszej regeneracji uszkodzonej śluzówki jelit. Jestem fanatyczną wielbicielką tymianku i dodaję go do bardzo wielu potraw: mięs, ryb, zup, pizzy czy sałatek - to obok majeranku najczęściej używana przeze mnie ziołowa przyprawa. W sezonie jesienno-zimowych infekcji popijamy napar tymiankowy z miętą lub melisą cytrynową, posłodzony gryczanym miodem - pachnie bosko :) Tą pieczeń szykowałam
głodny alergikBułeczki, które smakują zarówno z słodkimi jak i słonymi dodatkami, czyli wędliną, sałatką, serkiem, miodem czy owocowymi dżemami. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 250 ml wody, 500 g maki pszennej, 1 łyżeczka soli, 40 ml oleju rzepakowego, żółtko do posmarowania, 60 g sezamu. Przygotowanie: Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i 50 g maki. Odstawiamy
Moniki Smakołykikażdy Poniedziałek'. Chodzi tylko o to,że w Poniedziałki z rana pojawiałby się u mnie post ze zdrowym przysmakiem. Może to być owocowy koktajl, zdrowy i lekki deser, sałatka. Wiem,że u mnie na blogu często pojawiają się przepisy na koktajle. Jednak w Zdrowych Przysmakach zależy mi na tym,abyście Wy też w tym brali udział. Pierwszy miesiąc będzie miesiącem
Chocolate Stop TemptingSałatka paprykowo cebulowa do słoika. 1 kg papryki 70 dag cebuli 2 płaskie łyżki soli Zalewa: 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 1/2 szklanki oleju 4-5 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe kilka ziaren pieprzu ok. 100 g przecieru pomidorowego Paprykę i cebulę pokroić w paski, w oddzielnych naczyniach posypać solą (po 1 łyżce). Zostawić
Praktyczna plsałatkę robiłam w zeszły weekend..była cała micha...a ja ledwo co zdążyłam zrobić zdjęcie.. 6 ziemniaków 3 marchewki 4 jajka 2 kwaśne jabłka 4 ogórki kiszone groszek konserwowy kukurydza konserwowa papryka konserwowa majonez 1 łyżeczka musztardy Develey 1 łyżka śmietany sól, pieprz Ziemniaki, marchew i jaja ugotować.Ostudzone warzywa i jaja pokroić w drobną kostkę. Dodać pokrojone jabłko
Moje domowe kucharzenieMakaron często w mojej kuchni gości, wybieram te o najwyższej jakości, gotuje je na al. dente, żeby nie było bardzo miękkie. Używam makaronu do zup, dań drugich i sałatek bo to znakomity dodatek. Kształty maja przeróżne, gwiazdki, kokardki, okrągłe czy podłużne, więc dania z nimi wyglądają znakomicie i smakują wyśmienicie. Składniki : na 4 porcje 200 g makaronu farfalle, 1 polędwiczka
Moniki Smakołykiwypiliśmy ją oglądając amerykański dramat a wieczornym popołudniem przyjęliśmy gości ciesząc się ze wspólnie spędzonego czasu:). I chociaż poszatkowana czerwona kapusta została w garnku nie doczekawszy się przerobienia na sałatkę i zapakowania w słoiki to jednak w ogólnym rozrachunku wykorzystanie wczorajszego czasu oceniam na plus:) #3 - wyliczankę rozpoczęłam od relacji i na relacjach skończę:) dzień obfitował w dobre fluidy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPyszna i pożywna sałatka z dodatkiem pesso. To nowy dla mnie produkt, który dostałam do wypróbowania od firmy Wodzisław. Pesso bardzo mi zasmakowało, szybko się je przygotowuje, bez gotowania zalewając zimną lub gorącą wodą, czyli podobnie jak kuskus. składniki: 3/4 szklanki pesso pszenno-kukurydzianego Wodzisław 300 g pomidorków koktajlowych 2 małe cukinie 1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach 1 solidna
Monia miesza i gotuje