sałatka - 52158 przepisów (strona:2659/3478)

Losoś z grilla w paście curry 244

lososia na patyczki bambusowe ,skrop oliwa i piecz na ruszcie po 2-3 minuty z kazdej strony. Jako,ze u mnie nadal cukiniowo podalam z risotto z cukinia i salatka z surowa cukinia.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i czerwoną cebulą-cos pysznego ze sloika 183

pysznego i szybkiego ze sloika,awaryjna salatka z zielonej fasolki szparagowej.Ta sklepowa konserwa dostepna jest przez caly okragla rok.Lubie miec taki sloiczek w zanadrzu,bo w pare minut mozna wyczarowac swietny dodatek do obiadu.Wystarczy czerwona cebula,kilka suszonych pomidorow,smakowity winegret i gotowe.Zapraszam do przepisu,mam nadzieje ,ze i Wam posmakuje! Skladniki :  1 sloik zielonej fasolki szparagowej -pocietej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka owocowa na lato truskawka & melon & mięta 218

chilijska.Dzialo sie sie to w 1712 roku. Mozemy sie nimi objadac bezkarnie,nawet powinnismy.Wyjatkowo sprzyjaja nasze figurze,sa niskokaloryczne-w 100 g 32 kcal i bardzo zdrowe .Ta owocowa salatka nie jest deserem,choc moze oczywiscie nim byc,a dodatkiem do grilowanego lososia. Skladniki dla 4 osob: 1 maly melon (np.Cantalupa,Galia) 500 g truskawek 1 limetka 2 lyzki miodu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z ogórka i zielonego jabłka 244

Ogorek to jeden z najpopularniejszych dodatkow obiadowych w okresie letnim.w ogole to warzywo ,ktore smialo mozna nazwac polska specjalnoscia narodowa.Czy to malosolny,czy mizeria z ogorkow..... Salatka z ogorka i jablka to smaczny dodatek do drugiego dania.Pewnie odrobine lzej strawny,bo bez dodatku cebuli,choc same ogorki sa bardzo ciezkostrawne.Znacie to polaczenie smakow?Jesli nie to koniecznie sprobujcie,a bedziecie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cukinia z grilla lub z patelni 208

Cukinia to naprawde uniwerslane warzywo.Grillowana jest smacznym dodatkiem do mies.Moze byc takze podana jako salatka,przystawka lub sama stanowic odrebne danie np. z grzanka lub sosem.Niezwykle prosta do przygotowania,bardzo smaczna,a jaka zdrowa ,same zalety. Maslana cukinia z dzisiejszego przepisu, z lekko chrupiacymi piniami smakuje wybornie.Gdy ja zgrillujesz i posypiesz tylko sola bedzie rownie znakomita. Skladniki: 2 cukinie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placki z cukinii - wersja II odchudzona 217

odchudzona,bo zolty,kaloryczny ser zastapila marchewka,a dodatek sporej ilosci zielonego oregano dodal im srodziemnomorskiego,wakacyjnego charakteru.Pyszne ,cieple prosto z patelni i jako mala przegryzka jedzone na zimno.Z salatka z pomidorow stanowia swietne letnie danie obiadowe.Idealnie smakuja z ketchupem lub sosem pomidorowym. Skladniki: 1 duza lub 3 male cukinie 2 jajka 4 lyzki maki orkiszowej 2 marchewki 1 cebula

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z pomidorów i kiszonego ogórka 255

Najprostsza i najsmaczniejsza salatka na lato,dwuskladnikowa i wlasciwie sama sie robi.Tyle nowych przepisow,tyle nowych smakow i kombinacji,a do tej salatki wracam kazdego lata.Gdy tylko przejedza sie pierwsze "malosolne" ogorki ,a pomidory pachna juz i smakuja latem najlepszy to czas ja popelnic.Pasuje wlasciwie do wszystkiego,a z bagietka moze stanowic samodzielne danie.Moja za kazdym razem jest inna

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Klopsiki z dorsza pieczone w piekarniku z sosem kaparowym 192

sosu,zamieszac i zagotowac.Doprawic sola do smaku,dodac szczypte cukru,odrobine czerwonej papryki i sok z cytryny. podawac klopsiki bezposrednio po upieczeniu z ostrym sosem kaparowym z ulubiona salatka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybka sałatka z czerwonej kapusty z pistacjami 208

patelni rozgrzać olej i poszatkowaną kapustę razem z posiekanymi pistacjami podsmażyć 5 minut doprawić cukrem i octem balsamicznym i poddusić kolejne 2 minuty na koniec doprawić solą i pieprzem sałatkę serwować na ciepło posypaną szczypiorkiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Fasolka szparagowa & cząber 235

nasze zdrowie jedzenie fasolki szparagowej,zainteresowanych odsyłam do tego ciekawego artykułu . Fasolkę możemy wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów.To świetne warzywo na jarzynkę.Ugotowane strączki mogą być składnikiem sałatek,nadają się do zapiekania i zup. Najpopularniejsza jest jednak spożywana po ugotowaniu w osolonej wodzie,bez żadnych dodatków w wersji light lub polana masłem z bułką tartą. Wielu rezygnuje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Buraczki ćwikłowe z tartym chrzanem 233

Burak to jedno z moich ulubionych warzyw.Do buraczków mam słabość od zawsze.Bez czerwonego barszczu,sałatki z buraczków i ćwikły moja kuchnia nie mogłaby istnieć.Ćwikła to mój ulubiony dodatek nawet do kanapek,także króluje w mojej kuchni przez cały okrągły rok,a nie tylko od święta.Smak ćwikły w głównej mierze zależy od jakości buraków,dlatego najlepiej byłoby zaopatrzyć się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zdrowe pomidorki 136

kosteczkę, szpinak posiekać. Różyczki brokuła drobno posiekać, cebulę pokroić w kostkę. Do miseczki wrzucić pokrojone składniki, dodać posiekany szczypiorek oraz majonez i przyprawy i wszystko wymieszać. Tak przygotowaną sałatką napełniać wydrążone pomidory i podawać jako przekąskę

Ewa w kuchni
Sałatka pełna witamin 258

pokroić : ogórki i rzodkiewki w plasterki, pomidora i cebulę w kostkę i wrzucić pokrojone składniki do miski. Dodać szczypiorek i rzeżuchę oraz mix sałat. Następnie dodać dresing i wymieszać sałatkę. Podawać do obiadu, lub jako przekąskę

Ewa w kuchni
Ogórki w curry i kurkumie 279

Octy smakowe to koperkowy, estragonowy i czosnkowy. Ja użyłam dziś koperkowego i estragonowego i muszę przyznać, że fajnie podkręciły smak zalewy. Na pewno świetnie sprawdzą się w różnych sałatkach czy surówkach. Ale dziś akurat są ogóreczki, które będą jak znalazł na zimę. A na dowód jakości produktów tej firmy są certyfikaty i nagrody : Znak jakości Q, czy Złoty Laur Konsumenta

Ewa w kuchni
Zakwas z buraków na barszcz 640

barszczu (ok. pół litra zakwasu na dwa litry bulionu, jeśli barszcz ma być łagodny lub więcej – wg smaku). Buraków nie trzeba wyrzucać – z kiszonych buraków można zrobić sałatkę warzywną. Post Zakwas z buraków na barszcz pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku