sałatka - 51777 przepisów (strona:2344/3452)

Pizza z boczniakami i mozarellą 201

Boczniaki zawierają ergotioneinę – przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Nie tracą tego składnika nawet podczas gotowania. Można je smażyć, gotować, zamrażać, suszyć, marynować, wykorzystać w zupach, sałatkach, farszach (pierogi, naleśniki), omletach… i nie tylko. Pizza z boczniakami i mozarellą. Składniki na ciasto: - 340 g mąki pszennej (typ 550) - 5 g suszonych drożdży - 1,5 łyżeczki cukru

mojewypiekiinietylko
Wielkanocna wegańska causa z majonezem bez jajek na oleju rzepakowym 231

chętnie przygotowuję to danie na Wielkanoc, pomyślałam, że dla wegan, którzy nie mają raczej zbyt dużego wyboru wielkanocnych potraw, będzie to świetna propozycja. Może z powodzeniem zastąpić np. tradycyjną sałatkę jarzynową, do której jest trochę podobna w smaku.  Wersja bez produktów pochodzenia zwierzęcego to nic trudnego, wystarczy zamienić kilka składników na ich wegańskie odpowiedniki i po kłopocie. Białko występujące

Quinoa Raz!
Jak zrobić domowe grzanki? 195

Grzanki idealnie nadają się do zup czy sałatek - można kupić gotowe w sklepie, ale można również wykonać je samemu w domu. Ich zrobienie zajmuje dosłownie chwilkę, a smak grzanek możemy dobra ć według własnych upodobań. Domowe grzanki Do każdego rodzaju będziemy potrzebowali kromki chleba pszennego lub bułki - dobrze do tego sprawdzi się już lekko czerstwe pieczywo. Z jednej kromki wyjdzie

Bananowe Pole
Kopytka z Gulaszem Węgierskim 176

wypłynięcia , nas tę pnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 1-2 minuty. Gotowe kopytka polewamy przygo towanym gulaszem lub wykładamy je obok sosu . M ożemy podać z ulubionymi sałatkami.   Moje posty

Słodka Strona
Pluszki, rosyjskie bułeczki z makiem, czyli O tym jak rośliny zmieniały bieg historii 235

względu na powolny zbiór. Mak polny jest jednym z najważniejszych dzikich warzyw zbieranych na południu Europy. Młode liście i rozety liściowe czy nawet całe rośliny są jedzona na surowo (sałatki) lub gotowane (do zup, pizzy, nadzienie do tart i pierogów). Ich smak jest wyrazisty, lekko orzechowy. A czemu mak lekarski budzi takie kontrowersje zapytacie? odpowiedź znajdziecie pod przepisem :) Pluszki, rosyjskie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kiszone cytryny - cenny probiotyk 255

probiotykiem i mają zbawienny wpływ na jelita i cały układ trawienny. Szczególnie cennym o tej porze roku. Jak je wykorzystać? Nadają się do sosów, dressingów, deserów, ciast, jogurtów, koktajli, sałatek, potraw mięsnych, rybnych i past. Składniki: 6 cytryn Bio niewoskowanych + 3 na sok 7 łyżek soli gruboziarnistej kawałek imbiru kawałek kory cynamonu 2 listki laurowe Wykonanie: cytryny wyszorować i wyparzyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z kuskusem i cieciorką 258

puszka ciecierzycy 4-5 ogórków konserwowych 3-4 kawałki marynowanej papryki 1/2 małego pora przyprawa uniwersalna sos: 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 … Czytaj dalej Sałatka z kuskusem i cieciorką

czarrna od kuchni
JAJKA FASZEROWANE TUŃCZYKIEM I KUKURYDZĄ 233

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Już niedługo będziemy myśleć nad świętaecznym Menu. Zaczniemy piec babki,mazurki, mięsa, szykować sałatki, jajka. Dziś chciałabym Wam przedstawić fajny i smaczny przepis na jajka. Farsz zrobiłam z tuńczyka , kukurydzy i szalotki. Zapraszam i smacznego.   SKŁADNIKI: 6 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka tuńczyka w wodzie lub w oleju 1 szalotka Sól

Gotowanie Patki
domowy majonez bez jajek 223

smaku wykonanie: Mleko oraz musztardę miksujemy, dodajemy sól, pieprz. Cały czas miksując wlewamy malutkim strumieniem olej. Miksujemy, aż powstanie gęsty majonez. Przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce. Dodajemy do sałatek, sosów, dipów

Domowy Smak Jedzenia
Zupa krem z zielonych warzyw 193

kremowej zupy. Z dodatku gorgonzoli można zrezygnować. Groszek konserwowy można zastąpić mrożonym. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie . Zupę podaj z Domowymi grzankami ziołowymi Domowe grzanki ziołowe do zup i sałatek

Gospodyni Miejska
Calzone Caprese 194

Calzone czyli rodzaj pizzy, którą składa się na pół i nadzienie znajduje się w środku. Caprese czyli najpopularniejsza włoska sałatka z pomidorów i mozzarelli. Ja dzisiaj zainspirowałam się tymi dwoma daniami i zrobiłam po prostu kolejne drożdżowe pierożki z nadzieniem z pomidorów i mozzarelli, idealne aby zabrać ze sobą do pracy! Składniki 10 g drożdży 1 jajko 1/4 szklanki letniego

Delusional Trine
Najprostsza marynata do drobiu 166

umieszczamy mleko, keczup oraz przyprawy. Solidnie wstrząsamy zakręconym słojem aż składniki się połączą. Zostawiamy na noc w lodówce. Tak przygotowane mięso możemy smażyć albo grillować. Świetnie nada się do sałatek czy na chleb. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Skwierczący sos – do mięs i do warzyw 214

komponentów i… lekko odwrócone myślenie o gotowaniu. Zaintrygowani? Sprawdźcie ten sos do kurczaka, indyka, kaczki, wołowiny i do wieprzowiny, do warzyw gotowanych, tych na parze i pieczonych, do zielonych sałatek, grzanek, smażonych i pieczonych ryb i do gotowanych jaj. Gotowanie. Infuzja. Dwa proste kulinarne pojęcia, oba – jeśli jesteście stałymi czytelnikami bloga – na pewno już znacie. Ten sos to naprawdę tylko

Karo in the Kitchen
DIETA DR DĄBROWSKIEJ - DALSZY CIAG PRZEPISÓW 24886

przodu dalej,mimo,że zachcianki pojawiają się,głównie na mięso. Ale dam radę,pociągnę jeszcze kolejny tydzień i później powolne wychodzenie. Tymczasem podrzucam Wam moje trzy inspiracje : 1. Sałatka z selera naciowego:   1-2 łodygi selera naciowego 1 pomidor 1 jabłko Seler pokroić w cieniutkie plasterki,obrane jabłko w kostkę,pomidor w paseczki. Całość skropić cytryną,posypać pieprzem, szczyptą

Niespełnione zdolności kulinarne
Najlepsze przepisy na Wielkanoc 3890

Kochani już za miesiąc Wielkanoc- na blog powraca więc zakładka, w której zgromadzone są przepisy na babki, ciasta, sałatki , faszerowane jajka i propozycje obiadowe.  Mam nadzieję, że znajdziecie tu dla siebie ciekawe inspiracje! Przepisy na Wielkanoc

Moje Kuchenne Rewelacje