talerzu rosołu (w rosole - tak, ale nie na talerzu). Uważam też, że to kiepski pomysł, żeby ją dodawać do wielu zup, bo wtedy robią się nieprzyjemnie słodkawe. Sałatki jarzynowe także stanowczo wolę bez marchwi. Ale sok! Parę lat temu oszalałem na jego punkcie i teraz prawie każdy dzień zaczynam od wysokiej szklanki z kilogramem upłynnionych marchwianych korzeni (...). Lubię(...)Sufletu też bym nie ryzykował. I co Wy na to - pod którym listem się podpiszecie? Doprawdy tyle kontrowersji co marchewka nie wzbudza chyba żadne inne warzywo (może oprócz szpinaku?). Ja pokochałam ją dopiero jako dorosła osoba, kilka lat temu, a mimo to ta miłość jest naprawdę trudna - nadal wyławiam marchewkę z rosołu. Zachwycam się jednak jej nietypowymi
KUCHARNIAsiarki wspomaga rozkład i wydalanie chemikaliów poza organizm. Obniża stężeni e cholesterolu we krwi, oczyszcza również organizm z pasoż ytów. Najlep iej podawać ją na surowo - do kanapek, surówek, sałatek. 7. Czosnek - od lat uznawany za naturalny antybio tyk - wzmacnia odporność, działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Zawarte w nim związki siarki aktywują enzymy usuwające z organizmu chemikalia. Wspomaga usuwanie pest(...)parcia. 9. Zielone warzywa liściaste - szpinak, jarmuż, rukola, r ukiew wodna, cyko ria i oczywiście sał ata to warzywa bogate w chlorofil, który oczy szcza krew. S ą one również bogate w inne substancje (np . kwas foliowy), które wspomagaj ą neutralizację pestycydów i związków chemicznych trafiających do wątroby. Warto komponować na ich bazie sałatki, dodawa ć do kanapek, czy miksować
Moje Kuchenne RewelacjeO buraku naciowym już pisałam. Przedstawiłam go w gołąbkach. Dzisiaj druga odsłona. Burak naciowy jako dodatek do głównego dania. Przygotowany jak szpinak z czosnkiem. Danie zdecydowanie
Smaki Ewypokryć wolne partie na cieście, szczególnie przy brzegach i między szpinakiem i układam na wierzchu kostki sera feta, lekko je wbijając palcem do masy jajecznej. Wkładam do piekarnika na kolejne 20-25 minut, aż brzegi ciasta będą złote, a masa się zetnie. Tartę podawać ze świeżą sałatką, np. z rucoli, czy sałaty lodowej z dodatkiem warzyw i sosem z TEGO
Calzonella.comwynos – do pracy. To fajna alternatywa dla sałatki. Składniki (2 – 4 porcje): 100 g białej kaszy gryczanej 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka masła 1 mały por (biała część) 1 średnia czerwona cebula 2 – 3 ząbki czosnku 100 – 125 g liści świeżego szpinaku 1 pierś z kurczaka (około 250 g) sól, świeżo zmielony pieprz, tymianek
Moja pasja smakukoktajli i innych kolorowych wynalazków. Moja propozycja na dziś to sałatka z mango i awokado. W znanej sieci marketów na literę T możecie teraz kupić mango za 3 zł, a awokado za 2 zł, także zachęcam Was do eksperymentów. Jeśli macie ochotę, możecie dorzucić rukolę lub szpinak, na pewno fajnie się wkomponuje. Składniki (2 porcje): 1 dojrzałe (!) awokado
Powiedz dietom nieSałatka, nie zawsze mi się kojarzy z konkretnym przepisem, w sumie to chyba nawet wcale. Lubię eksperymentować i przygotowywać dania z tego, co mam akurat w lodówce. Po degustacji, gdy się okazuje, tak jak w tym przypadku, że zestawienie było trafne, zapisuję sobie składniki.Teraz mając bloga, robię to tutaj właśnie, dzieląc się ze wszystkimi chętnymi moimi eksperymentami. Składniki(...)makaronu ze szpinakiem ( ja miałam gniazdka wstążki ) 100 g szynki szwarcwaldzkiej cieniutko pokrojonej 100 g sera pleśniowego camembert 1 dojrzałe awokado 1 nieduża kiść czerwonego winogronu 1/2 czerwonej papryki 1 pomidor duża garść świeżej bazylii kilka gałązek szczypiorku kilka listków pietruszki 5-6 łyżek oliwy bazyliowej sok z jednej mandarynki szczypta tymianku 1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku
Gosia gotujelekkim pośpiechu, ale wyszło pysznie!! Zresztą poza tartą przygotowałyśmy również sałatkę i mini kanapeczki, ale o tym więcej w kolejnym poście;-) A teraz zapraszam do zapoznania się z przepisem na tartę :)) składniki: 2 piersi z kurczaka słoiczek suszonych pomidorów pół kostki sera feta 200 g mrożonego szpinaku lub świeżego pół dużej cebuli 2 ząbki czosnku 200 ml śmietany
Cukier&Puderdziś ugotowałam na obiad? Gulasz z soczewicy ze szpinakiem i boczkiem. Jest to przepyszny gulasz idealnie pasujący do bulgur. Tani obiad, a przy tym smaczny i pożywny. Dodam, że obiad ugotowałam w 30 minut bez stresu, naprawdę! Czerwona soczewica bardzo szybko się gotuje, aż za szybko, bo łatwo ją rozgotować. Lubię gulasz z soczewicy , a z wędzonym boczkiem jest jeszcze(...)możecie zrobić z niego sałatkę . Kremowy gulasz z soczewicy Składniki: na 4 porcje 150 g czerwonej soczewicy 1 czerwona cebula 350 ml wywaru z kurczaka 3 ząbki czosnku 250 g pomidorów koktajlowych 150 ml śmietanki 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki masła sól do smaku 1 łyżeczka czarnego pieprzu młotkowanego 50 g świeżego szpinaku 100 g wędzonego boczku Cebulę pokrój
codojedzeniaKolejna lekka, zdrowa i dziecinnie prosta propozycja dla wielbicieli sałatek. Połączenie słodyczy pomarańczy, granata z prażonym słonym słonecznikiem wraz z indykiem zaskoczy niejedno podniebienie. Korzystając, że
Kuchnia Pełna PasjiJedzonko bardzo dobre zarówno na ciepło, np. jako obiad lub jako sałatka;) Jest to danie banalne, jednakże smakuje świetnie. Składniki: 200g ryżu, 1/2 papryki, 2 ogórki
Kuchnia Pełna PasjiPo prostu palce lizać:) Pomysł na szybki, pyszny oraz efektowny obiad:) Przepis który na stałe zagościł w moim codziennym repertuarze kulinarnym. Mój mąż bynajmniej nie pozwoli
Kuchnia Pełna Pasjiwegańskie według dr. Dąbrowskiej sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora Zielony koktajl z grejpfrutem Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 jabłko 1/2 grejpfruta 2 spore garści świeżego szpianku woda mineralna Wykonanie: Owoce bardzo dokładnie myjemy i obieramy. Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne. Szpinak płuczemy i rwiemy na kawałki
Kulinarne przygody GatityMamy pełnię wiosny, a stragany uginają się od świeżych warzyw i owoców. Staram się więc zaprosić do mojej kuchni jak najwięcej sezonowych produktów. Szparagi, szpinak, botwinka, świeży koperek i dymka - to one tym razem są gwiazdami mojego jadłospisu. W maju przygotowałam lekkie dania odpowiednie do lunchboxa w wersji wegetariańskiej, ale z opcją uzupełnienia o mięso lub rybę. Proste obiady(...)tego obiadu pieczoną rybę. U mnie jest to łosoś, ale jadłam ten zestaw także z białą rybą. Sosu salsa verde wychodzi sporo, zostawcie więc 3-4 łyżki do sałatki makaronowej na wtorek. Składniki / dla 2 osób: listki z pęczka rzodkiewek (można zamienić na natkę pietruszki, koperek, bazylię) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kaparów 1 łyżka musztardy 2 łyżki czerwonego octu
Chilli Czosnek i OliwaKotlety z k aszy jaglanej ze szpinakiem i pieczarkami Marzena Tort ellini szpinakowe zapieczone z pulpecikami mięsnymi Aga Schab w ziołach, cebuli i czosnku Ela Surówka z jesiennych owoców Marta Pasztet z cukinią Di ana Batoniki owsiane z dodatkiem otrębów Małgo r zata Sałatka z czerwonej papryki i pora
Magiczne Życie Martypomysłu jak wykorzystać młodą fasolkę szparagową i groszek cukrowy, to ta sałatka jest tego przykładem. Smaczna, pożywna a zarazem lekka bez zbędnych sosów, majonezów itp Składniki: Dla 3 osób: 200g makaronu typu kokardka 100g młodej fasolki szparagowej 50g obranego groszku cukrowego 1/2 małej główki sałaty 1 garść liści szpinaku ok 6 suszonych pomidorów ugotowane mięso z dwóch udek kurczaka
Kuchnia w czekoladzieinne słodkie bezwartościowe przekąski, po których zaraz czujemy się głodni. Ta sałatka jest lekka, ale też jednocześnie nasyci Cię na dłużej, a to dzięki ciepłej ciecierzycy, smakowicie podpieczonej w przyprawie curry. Ostatnio uwielbiam wcielać natkę pietruszki w rolę sałaty, ale równie dobrze możesz wykorzystać tutaj na przykład rukolę, szpinak lub inne zielone liście. Składniki: 1 mała czerwona cebula 250g
Roślinna - blog wegańskikość z udka ucinamy w połowie. Mięso tłuczemy lekko, wykładamy ostudzony szpinak i kawałek sera. Spinamy patyczkami do szaszłyków i obtaczamy w "Przyprawie do kurczaka" Knorr (patrz zdjęcia). Pieczemy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym w temp. 180 stopni przez 45 min. pod przykryciem, a kolejne 30 minut bez przykrycia. Sałatka z groszku cukrowego: 250 g groszku cukrowego 1 gruszka
Marder&Marder Manufacture