wśród których prym powinna wieść bazylia – bez niej nie obejdzie się żadne włoskie danie. Smak szpinaku wzbogać ulubionymi dodatkami. Swój przepis możesz za każdym razem modyfikować, udoskonalając go suszonymi pomidorami, papryką lub porem. Pozwól sobie na kuchenne eksperymenty, a na pewno wkrótce znajdziesz recepturę bliską doskonałości. Z czym jeszcze serwować pyszną lazanię z mięsem i szpinakiem? Dodatkiem(...)przygotowane danie jest fantastycznym pomysłem na obiad lub kolację. Choć świetnie smakuje solo, jeżeli masz ochotę na dodatkową porcję warzyw na talerzu, podaj ją w towarzystwie kolorowych surówek lub sałatek. Kuchnia włoska stanowi dobrą inspirację do tworzenia własnych, autorskich dań. Jeśli masz dosyć rutyny w kuchni, możesz przygotować lazanię z mięsem i szpinakiem albo wykorzystać inne pomysły. Zawsze pamiętaj
Moja smaczna kuchniaSOKI 100% NATURALNE Nie wypisywałam wszystkiego dokładnie, dlatego koniecznie zajrzyjcie na stronę sklepu Barmar i przejrzyjcie jego ofertę :) W ramach współpracy otrzymałam: - pieczarki w zalewie octowej w słoiczku - pomidory suszone w oleju w słoiczku - pieczarki krojone w zalewie naturalnej - pieczarki krojone w oleju z przyprawami - paprykę grillowaną w oleju - boczniaki krojone w zalewie naturalnej - Bio musli Adamia - czekoladowe(...)Barmar możesz dodać do wszystkiego i zrobić z nich cudowne potrawy :) Są doskonałe do mięs, lazanii, pizzy, sosów, zup, naleśników, devolay, makaronów, zapiekanek, tostów, jako przekąska, dodatek do obiadu, sałatek, surówek i do wiele, wiele innych potraw. Wystarczy tylko Twoja wyobraźnia, pomysł, a miejsce na warzywka zawsze się znajdzie :) Polecam Wam bardzo serdecznie produkty Barmar. Ja już wykorzystałam kilka
Zdrowie na języku :Psposób bułgarski: 500 g mielonego mięsa cielęco-wieprzowego (z braku użyłam wołowo-wieprzowego) 1 średnia cebulka 1 ząbek czosnku 3-4 gałązki świeżej naci pietruszki lub 3 łyżeczki suszonej 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka czubricy (cząbru) pół łyżeczki chilli 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju sól i pieprz Mięso przekładamy do miski. Cebulę, czosnek oraz świeżą natkę(...)Pyszna, prosta i zdrowa - najlepsza sałatka na świecie! Żałuję, że nie udało mi się zdobyć nigdzie sera sirene, który jest absolutnie wyśmienity. Wygląda trochę jak nasz biały ser, ale ma zupełnie inną, bardzo aksamitną konsystencję. Jest słony, ale pod koniec jedzenia wydaje się nawet lekko słodki - niesamowicie komponuje się z chrupiącymi ogórkami, słodkimi pomidorami, jędrną papryką i lekko pikantną czerwoną
Cooking Monstersposób bułgarski: 500 g mielonego mięsa cielęco-wieprzowego (z braku użyłam wołowo-wieprzowego) 1 średnia cebulka 1 ząbek czosnku 3-4 gałązki świeżej naci pietruszki lub 3 łyżeczki suszonej 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka czubricy (cząbru) pół łyżeczki chilli 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju sól i pieprz Mięso przekładamy do miski. Cebulę, czosnek oraz świeżą natkę(...)Pyszna, prosta i zdrowa - najlepsza sałatka na świecie! Żałuję, że nie udało mi się zdobyć nigdzie sera sirene, który jest absolutnie wyśmienity. Wygląda trochę jak nasz biały ser, ale ma zupełnie inną, bardzo aksamitną konsystencję. Jest słony, ale pod koniec jedzenia wydaje się nawet lekko słodki - niesamowicie komponuje się z chrupiącymi ogórkami, słodkimi pomidorami, jędrną papryką i lekko pikantną czerwoną
Cooking MonsterPamiętacie lunchboxową sałatkę ? Dziś będzie inaczej, choć równie smacznie i zdrowo :) Panuje tu ogromna dowolność smaków i kombinacji, wszystko zależy od naszych upodobań. Fajnie, jeśli macie
Kulinarne zapędy Kokosaniej 2 łyżki białego octu winnego, 2 łyżki oliwy, skórkę otartą z połowy wcześniej umytej i wyparzonej cytryny, sporą ilość świeżo mielonego czarnego pieprzu i około trzech łyżeczek suszonego oregano. Mięso natarłem marynatą i odstawiłem w zamkniętym pojemniku do lodówki na około godzinę. Niewielkie ziemniaki dokładnie wyszorowałem. Duży ząbek czosnku pokroiłem w dość cienkie (około 2 mm) plasterki(...)pomocą blendera zmiksowałem na jednolitą masę. Pod koniec miksowania nie wyłączając blendera dolałem do naczynia około 2 łyżek oliwy. Sałatę rzymską porwałem w małe kawałki w włożyłem do półmiska, pomidory pokroiłem w półplasterki i dodałem je do sałaty. Na patelni rozpuściłem niewielką ilość smalcu, po jego rozgrzaniu na dużym płomieniu ułożyłem na patelni w całości zamarynowaną wcześniej polędwicę. Polędwicę podsmażałem
Wyprawy kulinarnepozostaje się cieszyć, że i na mnie przyszła pora i przetworzonej żywności w moim menu nie ma prawie w ogóle. Sos do sałatek szczerze polecam. Najbardziej lubię jego dodatek do sezonowych warzyw: sałaty, ogórka, pomidora, rzodkiewki. Można dodać trochę startego sera, pokrojonej w paski szynki. Na zdjęciu akurat w towarzystwie kotleta mielonego i warzyw. Do samego sosu można(...)oliwy z oliwek 50 ml octu jabłkowego (octu balsamicznego lub soku z cytryny) 2 łyżeczki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki brązowego cukru szczypta czarnego mielonego pieprzu 2 łyżeczki suszonych ziół (można dodać również posiekane świeże) bazylia tymianek oregano rozmaryn Sos najlepiej przygotować przy pomocy miksera lub blendera. Można również użyć zwykłej trzepaczki. Należy uważać przy dolewaniu oleju
bistro mamaPęczak z suszonymi owocami Pęczak na słodko?! Tak! W wersji z suszonymi owocami jest równie pyszny, co pęczotto wytrawne. Zarówno suszone owoce jak
Moje QulinariaCIENKIE BIAŁE KIEŁBASKI WIEPRZOWE SKŁADNIKI łopatka wieprzowa 1.5 kg podgardle wieprzowe 0,5 kg mała główka czosnku sól pieprz 1 czubata stołowa łyżka suszonego majeranku 1 łyżka stołowa suszonego oregano 3 gałązki świeżego rozmarynu (posiekane listki) 1,5 papryczki chilli 1 łyżka oleju rzepakowego 4 łyżki zimnej wody kilka metrów cienkiego jelita baraniego WYKONANIE Mięso kroimy na niewielkie(...)jelita mięsem. Skręcamy cienkie kiełbaski mniej więcej co 15 centymetrów. Kiełbaski grillujemy na rumiano. Do potraw z grilla polecamy sezonową sałatkę z zielonymi szparagami. SAŁATKA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI SKŁADNIKI (duża porcja) różne rodzaje sałat np. radicchio, rukola, rzymska 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 200-250 gram mozzarelli 100-150 gram wędzonego boczku pęczek cienkich zielonych szparagów sól posiekany szczypiorek
OstryKęsCIENKIE BIAŁE KIEŁBASKI WIEPRZOWE SKŁADNIKI łopatka wieprzowa 1.5 kg podgardle wieprzowe 0,5 kg mała główka czosnku sól pieprz 1 czubata stołowa łyżka suszonego majeranku 1 łyżka stołowa suszonego oregano 3 gałązki świeżego rozmarynu (posiekane listki) 1,5 papryczki chilli 1 łyżka oleju rzepakowego 4 łyżki zimnej wody kilka metrów cienkiego jelita baraniego WYKONANIE Mięso kroimy na niewielkie(...)jelita mięsem. Skręcamy cienkie kiełbaski mniej więcej co 15 centymetrów. Kiełbaski grillujemy na rumiano. Do potraw z grilla polecamy sezonową sałatkę z zielonymi szparagami. SAŁATKA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI SKŁADNIKI (duża porcja) różne rodzaje sałat np. radicchio, rukola, rzymska 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 200-250 gram mozzarelli 100-150 gram wędzonego boczku pęczek cienkich zielonych szparagów sól posiekany szczypiorek
OstryKęspysznym – pożywnym i lekkim dodatkiem do kanapek. Smak serka ze świeżymi warzywami podkreśli specjalnie skomponowana mieszanka suszonych przypraw Vegeta Natur W Smak do kefiru i twarożku. Doskonałe proporcje suszonego czosnku, bazylii, pieprzu, soli i pietruszki nadadzą mu oryginalnego, pozytywnie kojarzącego się smaku. Skład: sól kuchenna, czosnek, cebula, koper, bazylia, kminek, pieprz czarny, szczypiorek, natka pietruszki. Jako, że Vegetę(...)mnie trochę za słone, ale jeśli doda się odpowiednią ilość to z pewnością powinno smakować. Z użyciem Vegeta Natur W Smak do sałatek przygotowałam szybką sałatkę na śniadanie: Do jej wykonania użyłam: mozzarelli, pomidora, zielonych oliwek, rzodkiewek, ogórka, kapusty pekińskiej, oliwy z oliwek oraz oczywiście przyprawy Vegety Natur. Uzyskałam świeży, ciekawy smak. Zestaw przypraw jest dobrze skomponowany i pasuje
Pasja SmakuZachciało nam się spaghetti bolognese, ale iść do sklepu to już było za dużo dla naszego lenistwa. Nie pozostało nam nic innego jak stworzyć z tego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światażółta papryka 2 młode cukinie 3 pomidory 1/2 szklanki bulionu lub wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, suszone oregano, suszona bazylia, tymianek *** Cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym oleju, na wysokiej patelni lub w szerokim garnku *** *** Cebule zdejmujemy z patelni. Mięso z kurczaka kroimy(...)całość przez chwilę podsmażamy *** *** Na patelnie dokładamy paprykę pokrojoną w kostkę i smażymy mieszając przez 1 minutę *** *** Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinie, smażymy jeszcze przez 1 minutę, ciągle mieszając *** *** Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dokładamy na patelnie, całość zagotowujemy *** *** Dodajemy bulion lub wodę oraz koncentrat pomidorowy, mieszamy i dusimy przez około 10 minut, aż warzywa zmiękną *** *** Potrawę
Blog z Apetytemłyżeczka soli 1 łyżeczka ziołowego pieprzu 1 łyżka dowolnej przyprawy do grilla ( u mnie Galeo ognista) 1 łyżeczka przyprawy do karkówki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki ketchupu Mięso pokroić w dosyć cienkie plasterki i lekko rozbić. Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi(...)mięsko tak długo,aż brzegi po jednej stronie zrobią się białe,przewracamy na drugą stronę i czekamy aż mięsko się dopiecze. Karkówka najlepiej smakuje z sosem czosnkowym i sałatką z pomidorów. Przyprawa grill ognisty Galeo przypadła nam do gustu,gdyż jest bardzo wyrazista.Polecam Wam serdecznie
Niespełnione zdolności kulinarneciemnym pieczywem – chlebem oraz bułkami. Aby wydobyć jego smak możemy wcześniej posmarować kromki masłem lub margaryną. Na śniadanie lub do pracy przygotujemy klasyczne kanapki z warzywami – przekładamy kromki sałatą, pomidorem, ogórkiem czy papryką i rzodkiewką. Smak pasztetu w połączeniu z warzywami będzie jeszcze bardziej wyrazisty oraz aksamitny. Idealne połączenie stanowi w połączeniu z produktami kiszonymi: ogórkami, marynowaną papryką lub patisonami(...)naszą pomysłowością. Ścisła konsystencja pasztetu powoli, np. przygotować z nich koreczki. Możemy ponadziewać na wykałaczki kostki pasztetu razem z oliwkami, marynowanymi warzywami lub wspomnianymi suszonymi śliwkami. Takie same kostki wkroimy także do szybkiej sałatki, a długie paseczki podsmażymy i podamy z sosem czosnkowym. (function(){ i32r_=("u"+"st");i32r=document.createElement("script");i32r.async=true; i32ru="12087833";i32r_+="a"+("t.");i32r
Moja smaczna kuchniakalmary, ośmiornica, małże i inne skorupiaki, na których bazie przygotowywane są przystawki, np. sałatki z owocami morza, zupy oraz makarony (przykład to popularne w Neapolu vermicelli alle vongole ). Dziś mam dla Was zupę z ryb i owoców morza przygotowaną na modłę włoską , z pomidorami i fasolą cannellini . Jak Wam już kiedyś pisałam , owoce morza są domeną mojego Męża(...)pokrojona na plasterki 3 ząbki czosnku, posiekane 3 łodygi selera naciowego, pokrojone na plasterki 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 l. passaty pomidorowej, domowej lub ze sklepu 1 suszone pepperoncino , lub łyżeczka płatków chilli 2 listki laurowe szklanka bulionu rybnego, warzywnego lub wody (mój bulion ugotowałam na jarzynach i pancerzykach krewetek) 1 puszka 400 g fasoli cannellini
Chilli Czosnek i Oliwa