sałatka z słonecznikiem - 1703 przepisów (strona:31/114)

Sałatka z pieczonym burakiem, rukolą i serem feta 166

hummus. Sałatka z pieczonym burakiem i rukolą, jest wyjątkowo prosta, ale zarazem efektowna. Polubi ją każdy wielbiciel buraków. Rukola nadaje jej ostrości, a prażony słonecznik orzechowego aromatu. Wszystko doskonale się ze sobą łączy tworząc łatwą sałatkę, którą można podać znajomym na kolację, a także zabrać ze sobą do pracy. Czego potrzebujemy? 2 małe buraki, garść rukoli, pół kostki sera feta

two broke sisters
Sałatka z wędzonym łososiem i awokado z orzechową nutą 251

Sałaty w warzywniaczku pod dostatkiem więc sałatek mogę robić do woli. Powstała kolejna kolorowa kompozycja. Tym razem połączyłam awokado i wędzonego łososia. Całość fajnie dopełnia orzechowy olej arachidowy. składniki: 2 spore garście porwanej sałaty 1 dojrzałe awokado 150 g wędzonego łososia w cienkich plastrach 1 garść słonecznika olej arachidowy Składniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę. Awokado przekroić(...)wydrążam za pomocą łyżki. Połówki pokroić na paski i ułożyć na sałacie. Pomiędzy kawałkami awokado ułożyć wędzonego łososia, u mnie w postaci takich małych zwitków-różyczek. Słonecznik uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Całość skropić delikatnie olejem arachidowym. Sałatka podana na talerzu z kolekcji Sardynia Porcelana Bogucice

Monia miesza i gotuje
Grillowany kurczak nadziany serem kozim z sałatką z dodatkiem oleju rzepakowego 122

oraz witaminy E i dlatego dania na nim przygotowuję, oraz dodaję go do sałatek” Składniki: 2 filety z kurczaka sól do smaku, pieprz do smaku, 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki, 2 łyżeczki kapary, 2 łyżki sera koziego do smarowania, ponadto: pomidorki koktajlowe, świeża bazylia mozzarella, kiełki słonecznika, kiełki rzodkiewki, olej rzepakowy. Przygotowanie: Serek kozi mieszamy z pietruszką i kaparami. Filety(...)mięso zamknięte jest w woreczku, wszystkie smaki się pomieszają, a kurczak będzie soczysty. Na wierzch dla kontrastu smakowego dodajemy kiełki rzodkiewki. Sakiewki najlepiej smakują z sałatką z grillowanych pomidorków, mozzarellą, świeżą bazylią, kiełkami słonecznika oraz polane  olejem rzepakowym

Moniki Smakołyki
Sałatka z kozim serem 118

pół plasterki, cebulę w pół krążki, pomidorki koktajlowe na połówki, suszone pomidory na mniejsze kawałki Do umytej sałaty dodać warstwowo w/w składniki przesypując je ziarnami słonecznika Przygotować sos i nim polać sałatkę tuż przed podaniem. Wymieszać przed włożeniem na talerzyki

Proste Potrawy
Avocado!- właściwości, sposób na to by nie ciemniało oraz jak można je jeść? 196

odsysając tyle powietrza ile można Jak można jeść awokado? Dojrzałe awokado, świetnie nadaje się  do rozsmarowania na kanapkę, lub pokrojone w plastry, odnajduje się w sałatkach, z pomidorem, łososiem, sałatą, szpinakiem, słonecznikiem, prażoną dynią. Często, można zauważyć koktajle z udziałem awokado, lub desery (np. awokado+ banan+ 2 łyżki kakao zmiksowane blenderem). Bardzo dobrze smakuje z jajkiem, lub białym serem

Pause Gotowanie!
Sałatka z burakiem i serkiem wiejskim 135

Buraka obieramy ze skóry. Kroimy w dużą kostkę. Rozkładamy na talerzu. Na wierzchu układamy serek wiejski. Całość posypujemy posiekaną natką i suszonym tymiankiem. Doprawiamy do smaku. Sałatkę można wzbogacić dodając ulubione orzechy, słonecznik, suszone figi lub posypać czarnuszką

Moja smaczna kuchnia
Poniedziałkowy "fit" - Sałatka z jajkiem, truskawkami, fetą i słonecznikiem 192

Jednak dieta nie musi być nudna, wręcz przeciwnie - może być kolorowa i efektowna dla naszego wzroku i podniebienia. Polecamy połączenie warzyw z owocami i serem :)  Sałatka z jajkiem, truskawkami, fetą i słonecznikiem SKŁADNIKI : 6-8 liści sałaty ozdobnej  50 g sera feta 5-6 truskawek 1 jajko 1-2 łyżki ziarna słonecznika łuskanego  1 łyżka siekanego szczypiorku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Avocado!- właściwości, sposób na to by nie ciemniało oraz jak można je jeść? 173

odsysając tyle powietrza ile można Jak można jeść awokado? Dojrzałe awokado, świetnie nadaje się  do rozsmarowania na kanapkę, lub pokrojone w plastry, odnajduje się w sałatkach, z pomidorem, łososiem, sałatą, szpinakiem, słonecznikiem, prażoną dynią. Często, można zauważyć koktajle z udziałem awokado, lub desery (np. awokado+ banan+ 2 łyżki kakao zmiksowane blenderem). Bardzo dobrze smakuje z jajkiem, lub białym serem

Pause Gotowanie!
Sałatka z szynką parmeńską i awokado 252

dwie porcje. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę. Awokado obrać, przekroić na pół i usunąć pestkę, pokroić w paski i ułożyć na sałacie razem z kawałkami szynki. Słonecznik uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Olej wymieszać z oregano oraz odrobiną octu winnego i solą ziołową. Polać sałatkę przed podaniem

Monia miesza i gotuje
Fit sałatka z mozzarellą, pomidorami, kiwi i awokado 143

pieczywem czosnkowym. Ja lubię jak mi w sałatach chrupie coś między zębami a tutaj wszystkie składniki w miarę miękkie. Następnym razem dodam podprażone pestki dyni lub słonecznika. Składniki na 1 porcję Drukuj Fit sałatka z mozzarellą, pomidorami, kiwi i awokado Składniki 2 garście miksu sałat 1 pomidor 1/2 kuli mozzarelli 1 kiwi 1/2 awokado sok z ćwiartki cytryny oliwa świeżo

Mieszam w Garnku
Sałatka z camembertem blue, tuńczykiem i pesto z natki pietruszki i prażonego słonecznika 202

Będę mogła spędzić więcej czasu w kuchni, bez wyrzutów sumienia, że uciekają mi  piękne słoneczne dni ;) Na dzień dobry przywitam Was sałatką z serem camembert blue, tuńczykiem oraz zielonym pesto z natki pietruszki i ziarenek słonecznika :) Składniki: mix sałat kilka pomidorków koktajlowych pół puszki tuńczyka ok 60 g sera camembert blue pesto z natki pietruszki i ziaren słonecznika * Wykonanie(...)pomidorki koktajlowe. Następnie dodajemy  odsączonego tuńczyka i pokrojony w kostkę ser. Na koniec dodajemy pesto wedle uznania. Przed zjedzeniem warto wymieszać sałatkę, żeby składniki ładnie nam się połączyły z pesto :) * pesto z natki pietruszki i ziaren słonecznika: Składniki duży pęczek natki pietruszki ok 1/2 szklanki ziaren słonecznika 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól i pieprz

The Sweet Damsel
Sałatka z truskawkami, fetą i sosem balsamicznym 123

przygotowuję sałatkę z arbuzem , dzisiaj jednak postawiłam na truskawki. Dodatkowym plusem jest fakt, iż przygotowanie tej sałatki  zajmuje dosłownie 3 minuty. Składniki: 250 g truskawek, 80-100 g  sera feta, 120 g mixu sałat np. ze szpinakiem, rukolą, 1 łyżka ziaren słonecznika,  świeżo zmielony pieprz, Sos balsamiczny: 1 łyżeczka octu balsamicznego, 2 łyżeczki oliwy z oliwek(...)usunąć szypułki, pokroić na połówki lub ćwiartki,  jeśli są bardzo duże. Fetę pokroić w kostkę.  Na sałacie ułożyć fetę oraz truskawki. Popieprzyć. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, posypać na wierzchu sałatki. Przygotować sos balsamiczny: wymieszać ocet balsamiczny, oliwę z oliwek i miód.  Gotowym sosem polać sałatkę. Smacznego

Moja kraina smaków
Sałatka z pomidorów z ziarnami 349

działce mam już piękne, pachnące pomidory, które doskonale nadają się do przygotowania sałatek. Dzisiaj polecam prostą sałatkę z pomidorów z miksem prażonych ziaren słonecznika, dyni i orzeszków pini. Wystarczy 2 umyte pomidory pokroić w plastry, ułożyć je na talerzu, obłożyć je listkami fioletowej bazylii, doprawić wg smaku solą i czarnym pieprzem, skropić oliwą z oliwek i obsypać 2 łyżkami mieszanki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z granatem i serem pleśniowym z sosem miodowo-imbirowym 579

czerwonej cebuli 100g sera z niebieską pleśnią Pestki z połowy dużego granatu lub z całego małego Garść karmelizowanego słonecznika (można zastąpić zwykłym prażonym słonecznikiem lub prażonymi orzechami)   Sałatę płuczemy, odsączamy i wkładamy do naczynia na sałatkę. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, ser pleśniowy w kostkę, granat obieramy, wydobywamy same pestki. Wszystkie składniki mieszamy z sałatą, na koniec posupujemy(...)wierzchu karmelizowanym słonecznikiem* Sos miodowo-imbirowy: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny ½ ząbka czosnku Płaska łyżeczka płynnego miodu Mały kawałek startego świeżego imbiru Pół łyżeczki ziół prowansalskich Sól, pieprz Wszystkie składniki łączymy ze sobą energicznie mieszając (możemy umieścić je w małym słoiczku, zakręcić i porządnie wstrząsnąć) i odstawiamy na 20-30 min, aby smaki się połączyły

Zawsze głodna!