posypać serem. Zapiekać ok 30 min. na górnej półce w temperaturze 190 stopni. Wnętrze tarty powinno ok. 20 - 25 minuty zacząć rosnąć, a pod koniec ser powinien być zarumieniony.Tartę podałam z sałatką z pomidorów, oliwek, cebuli, oliwy, octu balsamicznego i bazylii
W kuchni wieczoremPapryka leżała w lodówce kilka dni i zaczęła już niemal żebrać, żeby ją zjeść. Na surówkę już nie bardzo się nadawała, bo się lekko pomarszczyła. Na
Codzienna kuchnia niecodziennaposesji Obiad zjedliśmy w jednej z niewielu restauracji w mieście. Przystawka to tradycyjny maderski chleb z masłem czosnkowym. Fot. Zapiekanka z ryby Cob, z ziemniakami, przyprawami, serem i śmietaną Fot. Scabarb fish z sałatką i frytkami Fot. Oryginalny uchwyt do otwarcia lodówki z napojami Fot. Stanowiska z owocami morza w supermarkecie Fot. Widokna nową część miasta, nad którą górują plantacje
Taste Of My Dayziemniaki i szparagi. Parujemy do miękkości. Odkładamy na bok. Na 2 minutki wkładamy naszą folie , dodajemy sera i jeszcze na parze podgrzewamy aż do rozpuszczenia się sera. Wykładamy na talerze, podajemy z ulubioną sałatką. Taki obiad niesmażony, jest bardzo aromatyczny. Wszystkie wartości odżywcze zostają tak w warzywach jak w mięsku, które samo rozlywa się w ustach, jestmiękkie i bardzo
Z Kuchni Do Kuchnispróbowania. SKŁADNIKI SAŁATKA Mały słoik selera konserwowego Puszka kukurydzy Por ½ białej części korzenia 2 jajka Ser żółty (ja dałam(...)kukurydzy wylewam wodę, seler lekko wyciskam i kroję. Por obieram z pierwszej warstwy liści, kroję w kostkę. Ser żółty kroję w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki wrzucam do miski i delikatnie mieszam. Dodaję dużą ilość sosu czosnkowego, szczyptę soli i gotowe :) Teraz należy sałatkę włożyć do lodówki na ok. 30 min., żeby wszystkie smaki się pomieszały, ale ja nie czekam, tylko
Zdrowo i kolorowoserwowany z pesto z czosnku niedźwiedziego na razowej grzance w towarzystwie pikantnej sałatki truskawkowo-arbuzowej Zgłoszenie w konkursie (II miejsce) Składniki: Schab 4 plastry (grubość ok. 1,5 cm), 4 plastry szynki Schwarzwaldskiej, 10 dag sera „dojrzałego” Koryciński z ziołami prowansalskimi, 30 dag truskawek, 30 dag arbuza, Pesto z czosnku niedźwiedziego, Marynata z kwiatów czarnego bzu do mięsa(...)rozłożyć, na środku położyć słupek sera korycińskiego (1/3 długości plastra schabu) zawinięty z plaster szynki w taki sposób, żeby ze schabu na obu końcach wystawała szynka. Paczuszkę schabu spiąć z boku wykałaczką namoczoną w wodzie. Grillować z każdej strony po kilka minut. Arbuza i truskawki pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z sosem do sałatki, odstawić do lodówki
SzczyptaSmaQczosnku, pieprz czarny, sól morska. Przygotowanie: Na talerzu układamy liście rukoli. Ugotowanego buraka obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. ser pleśniowy rozrywamy na mniejsze kawałki i układamy na sałacie. Następnie sałatkę polewamy sosem vinegret. Sos przygotowujemy z wymienionych składników i odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Na koniec posypujemy sałatkę płatkami migdałowymi oraz suszoną żurawiną
Aga w kuchnikońcu to ostatnie chwile, żeby cieszyć się ich pełnym słońca smakiem. W dzisiejszym wpisie pokażę Wam jak zrobić bruschettę al pomodoro , najprostszą włoską przystawkę złożoną z opiekanego chleba przystrojonego sałatką z pomidorów i bazylii. Smak Włoch, słońca i wakacji zamknięty w małej, apetycznej kanapeczce :) Bruschettę al pomodoro zjecie chyba we wszystkich włoskich restauracjach i wielu pizzeriach, jednak nie zawsze(...)octem balsamicznym, do tego niezbyt smaczne. A prawdziwa, tradycyjna bruschetta al pomodoro to po prostu opieczony chleb posmarowany oliwą i roztartym czosnkiem, zwieńczony sałatką z drobno pokrojonych pomidorów i bazylii. Na pewno nie zawiera roztopionego sera, choć zdarzyło mi się jeść bardzo udane wariacje, w których np. pomidory były dodatkowo polane bazyliowym pesto . Przepyszne bruschetty al pomodoro, takie najprostsze
Chilli Czosnek i OliwaBardzo podobną sałatkę miałam okazję skosztować w restauracji Dune w Mielnie. Zachwyciła mnie swoim smakiem i postanowiłam spróbować odtworzyć ja w domu. W oryginale dodatkowo w jej skład wchodził melon oraz borówki, których akurat nie dodałam. Podsmażenie fety sprawiło mi dużo trudności. Aby danie wyszło trzeba zaopatrzyć się w ser naprawdę dobrej jakości, który jest twardy i nie rozpłynie(...)tradycyjną metodę z użyciem patelni i myślę, że nie wyszło najgorzej. Polecam sałatkę, choć nie dorównuje w 100% oryginałowi ale jest naprawdę pyszna. Sałatka ze smażoną fetą i kurczakiem Składniki: około 200 g twardego sera feta dobrej jakości 1 opakowanie mix-u sałat z rukolą 50 g oliwek ½ opakowania ulubionych kiełków około 10 sztuk pomidorków cherry
Mania Gotowanianiej aromatyczną pieczoną marchew, trochę ciecierzycy, która została mi jeszcze z hummusu i ser feta, bo akurat poprzedniego dnia wykorzystałem pół kostki do naleśników ze szpinakiem. Akcja pt. sprzątanie lodówki zakończona sukcesem, a ja mam smaczny posiłek, który mogę zabrać ze sobą. Spróbujcie i Wy, bo sałatka wyszła miodzio! * SKŁADNIKI(...)porcje Pieczona marchew: 3 duże marchewki ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki mielonego kuminu ¼ łyżeczki cynamonu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka syropu klonowego Sałatka: 1 woreczek kaszy gryczanej ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy ½ kostki sera feta ½ szklanki czarnych oliwek garść nasion słonecznika sos z octu balsamicznego * PRZYGOTOWANIE Marchew umyj, obierz i pokrój w słupki. Wymieszaj z przyprawami, oliwą i syropem klonowym. Wstaw
Food Squarebogata w różne smaki sałatka. Od słodkości daktyli po cierpkość orzechów i słoność sera i szynki. Te danie można serwować również jako przystawkę. Składniki: ulubiona sałata - u mnie moja kochana roszponka (może być też np. rukola) kilka suszonych tureckich daktyli (pozbywamy się pestek) kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej albo prosciutto garść orzechów(...)winegret olej do smażenia Z daktyli usuwamy pestki i wkładamy paseczki sera lazurowego, zwijamy w plaster szynki i podsmażamy na odrobinie oleju z każdej strony. Na półmisku układamy sałatę, ósemki pomidorów, orzechy włoskie oraz podsmażone daktyle w szynce. Polewamy sosem balsamicznym albo innym ulubionym. sałatka z daktylami, orzechami i lazurem
Bon Appetit MałgorzatyJakiś czas temu zrobiłam taką fetę. Do zrobienia tego sera najlepszy jest tłusty i twardy ser - wtedy nie będzie się rozpadał. Akurat miałam półtłusty - wyszedł, ale trochę się kruszył, co mi w sumie nie przeszkadzało:) Użyłam go do sałatki z brokułem - była pyszna! Składniki: 250 dag tłustego twarogu 2 płaskie łyżki soli morskiej(...)litr ostudzonej przegotowanej wody Sposób wykonania: 1. Sól dokładnie rozpuszczamy w wodzie. 2. Do roztworu dodajemy ser na 5-7 dni. 3. Ser trzymamy w lodówce, codziennie obracamy go w solance. 4. Domowa feta świetnie smakuje w sałatce czy na kanapkach. Polecam i życzę smacznego!!! Źródło: Magiczne życie Marty
Kuchnia domowa Animozzarella (najlepiej gatunku buffalo) pęczek bazylii garść pomidorków koktajlowych (ewentualnie pomidorów cherry) kilka czarnych oliwek ząbek czosnku oliwa z oliwek pieprz i sól do smaku. Pomidory pokrój na ćwiartki, ser – w małą kostkę, a oliwki – w plastry. Wszystkie składniki wymieszaj i dodaj porwane listki bazylii. Całość skrop niewielką ilością oliwy z oliwek i dopraw do smaku. Opiecz ciabatty i jeszcze(...)wierzch wyłóż przygotowany farsz. Insalata caprese Insalata caprese to świetne jedzenie na imprezę, którego przygotowanie zajmie dosłownie kilkanaście minut. Jest to antipasti w formie lekkiej sałatki na bazie pomidorów i mozzarelli. Niezbędne składniki: ser mozzarella (250 g) pomidory (4 sztuki) posiekane świeże listki bazylii (4 łyżki) ocet winny lub ocet jabłkowy (2 łyżki) oliwa z pestek winogron (6 łyżek) sól
codojedzeniagarści rukoli łyżka ziaren słonecznika 10 oliwek czarnych pomidory suszone ok 5 sztuk pół kotki sera feta pęczek szczypiorku Sos: 1 łyżki płynnego miodu 2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy sól, pieprz 2 łyżeczki posiekanej mięty łyżeczka posiekanej bazylii Przygotowanie: Przygotowując sałatkę zaczynamy od sosu. Bazylię, oraz miętę myjemy i osuszamy. Siekamy je drobno nożem. W kubeczku(...)pół oliwki, po czym dodajemy drobno pokrojone pomidory. Szczypiorek myjemy, drobno siekamy i delikatnie solimy, po czym łączymy z rukolą. Ser feta kroimy w kostki i polewamy 1/3 sosu (delikatnie obtaczamy i dosypujemy do sałatki). Całość posypujemy ziarnami i polewamy resztą sosu. Smacznego
ChilliJemysól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, – ryż jaśminowy – przyprawa curry Przygotowanie: Pierś z kurczaka dzielimy na 4 części i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy. Na każdym kawałku kładziemy plaster sera pleśniowego oraz suszony pomidor. Piersi zwijamy w rulon i łączymy wykałaczką. Układamy w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy oliwą z oliwek. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 st. C) i pieczemy(...)osolonej wodzie ok. 15-20 minut dodając przy tym łyżeczkę przyprawy curry. Odcedzamy i wykładamy na talerze. Następnie układamy kurczaka. Danie serwujemy z ulubioną sałatką lub ogórkiem kiszonym Smacznego ! Artykuł Kurczak nadziewany serem pleśniowym pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFE