pamiętam kiedy ostatnio jadłam kuskus... Nie biorę się nawet za liczenie miesięcy :) Do tego młode warzywa i sałatka palce lizać! :) Składniki: 200 gramów kaszy kuskus 1 świeży ogórek 1 pęczek szczypiorku lub dymki - jeśli dymka to w całości wraz z cebulką 5 rzodkiewek 5 pomidorków koktajlowych sól pieprz Kaszę wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem tak, aby ukryła się
Szczęśliwa kuchniarzodkiewki i paprykę pokroić na kawałki (wielkość według uznania). W salaterce umieścić najpierw sałatę, potem kolejno: pierś, rzodkiewki i paprykę. Tuż przed podaniem skropić oliwą i octem. Łatwizna? Ale jaka dobra! :) ----- Podobne: Sałata z szynką i mozzarellą Melon z chorizo i brie Sałatka z kurczakiem i ananasem "Pani na Hruszowej" Jadwigi Skirmunttówny to historia Marii Rodziewiczówny opowiedziana przez jej wieloletnią
Weekendy w domu i ogrodziepamiętam kiedy ostatnio jadłam kuskus... Nie biorę się nawet za liczenie miesięcy :) Do tego młode warzywa i sałatka palce lizać! :) Składniki: 200 gramów kaszy kuskus 1 świeży ogórek 1 pęczek szczypiorku lub dymki - jeśli dymka to w całości wraz z cebulką 5 rzodkiewek 5 pomidorków koktajlowych sól pieprz Kaszę wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem tak, aby ukryła się
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comobiadu zawsze muszę mieć jakiś dodatek. Gotowane warzywa, surówki, sałatki lub właśnie ona - mizeria. ;-) Tradycyjna, choć bardzo ją lubię zawsze wydawała mi się nudna. :-) Dlatego urozmaicam ją jak tylko się da. Dodatek ostrych kiełków rzodkiewki nadał jej charakteru i świeżości. Jak znalazł na wiosenny obiad. 1 ogórek garść kiełków rzodkiewki około 300ml gęstego jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku
Szefowa kuchnisię wiosna. Każdemu z nas brakuje słońca i kolorów. Aby choć odrobinę poczuć wiosny proponuje taką kolorowa sałatkę z porem i wędzonym kurczakiem. 250 g makaronu tortellini z szynką 1 udko wędzone 1 ogórek 2 pomidory 1 por (biała cześć) 1 pęczek rzodkiewki 1 puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu Sól Pieprz Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Wszystkie warzywa dokładnie
VioletoweKucharzenieSałatka z tuńczykiem i jajkami Smaczna, zdrowa i niskokaloryczna sałatka, która w dodatku pięknie prezentuje się na stole. Można ją przyrządzić na kolacje, na przyjęcie lub jako drugie śniadanie do pracy. Jest świetna! Składniki: 150 g tuńczyka z puszki – w sosie własnym 2-3 garści mieszanki sałat 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 3-4 jajka kilka(...)talerza układamy mieszanki sałat *** *** Papryki, ogórka oraz rzodkiewki kroimy w kostkę i przekładamy do miski *** *** Dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory i wszystko mieszamy *** *** Mieszankę warzywną wykładamy na talerz z sałatą *** *** Tuńczyka odsączamy z zalewy, porcjujemy i układamy na warzywach *** *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, kroimy na połówki i układamy na sałatce *** *** Całość posypujemy solą i pieprzem, polewamy oliwą (użyłam
Blog z Apetytemsłone smaki składników podkreślone są sosem winegret z czosnkiem i musztardą Dijon. Sałatka zainspirowany przepisem z bloga Filozofia smaku . Składniki: 4 niewielkie ugotowane buraczki 1 szklanka kaszy bulgur 1 puszka kukurydzy 2 kwaśne jabłka 1 cebula dymka ze szczypiorkiem ½ opakowania kiełków np. brokułu lub rzodkiewki (25g) ½ pęczka posiekanej natki pietruszki Sos winegret z czosnkiem i musztardą Dijon: 2 ząbki posiekanego(...)kostkę. Cebulę dymkę drobno posiekać, a szczypiorek pokroić tradycyjnie. Do buraczków dodać kaszę, kukurydzę, jabłka, dymkę ze szczypiorkiem oraz kiełki i natkę pietruszki. Dodać sos winegret. Wszystkie składniki wymieszać. Sałatkę przed podaniem schłodzić w lodówce
Trzeci talerzSezon na nowalijki w pełni. Teraz są one zdecydowanie najsmaczniejsze. Dzisiaj proponuję ogórki z rzodkiewkami. Do przygotowania tej smacznej surówki wykorzystałam urządzenie dzięki któremu mogę kroić
Smaki EwySkładniki: 4 garście liści salaty (w 2 kolorach) 2 pomidory 3 ogórki konserwowe 8 rzodkiewek 3 łodygi selera naciowego kilkanaście oliwek czarnych 1/2 malej cebuli 1/2
magiczna kuchnia KasiSZYBKO, SMACZNIE I KOLOROWO! składniki: - 4 GARŚCIE SAŁAT (rukola, masłowa, roszponka) - 6 RZODKIEWEK - 4 PLASTRY ŁOSOSIA - 2 KROMKI CHLEBA NA ZAKWASIE - OLIWA Z OLIWEK - ULUBIONE ZIOŁA
SMYKWKUCHNIprzepysznej pasty paprykowej , którą możecie zawekować i cieszyć się jej smakiem zimą. SAŁATKA Z ŁOSOSIEM, DYNIĄ I PAPRYKOWYM HUMMUSEM 2 -3 łyżki hummusu z pieczoną papryką 3-4 oliwki Ćwierć czerwonej papryki Ogórek konserwowy 2 kawałki pieczonej dyni Rzodkiewka Pieczony łosoś lub wędzony na ciepło Łyżeczka sezamu Oregano Pieprz
HealthyCreationsIdealna sałatka na grilla, pasuje do każdego rodzaju mięsa grillowanego. Jest lekka i smaczna, możemy ją też jeść samodzielnie np. na kolację lub do pracy. Składniki: Pęczek rzodkiewek 3 pomidory 2 ogórki zielone 1 cebula Pęczek szczypiorku 2 łyżki oleju lnianego 1 łyżka ziół prowansalskich Galeo Pieprz czarny mielony Galeo Sól himalajska Sposób przygotowania: Rzodkiewki oczyszczamy z ogonków, myjemy, ogórki
Bajeczna Kuchniawykonana z pełnoziarnistego pieczywa, z dodatkiem masła, sałaty, szynki lub jajka. Ważne są też inne warzywa: rzodkiewka, pomidor lub papryka. OWOCE: bardzo ważny element drugiego śniadania, powinno się znaleźć w plecaku każdego dzieciaka. Może to być jabłko, banan lub gruszka, lub pyszna sałatka warzywna, np. mandarynka i kiwi, z bakaliami. COŚ SŁODKIEGO: słodkie nie znaczy złe. Zamiast batona lub chipsów
Gotuję TestujęDzisiaj zapraszam na pyszną i zdrową sałatkę w miseczkach z awokado. Jako sosu użyłam mojego ulubionego pesto pietruszkowo-cytrynowego. Składniki: 2 dojrzałe awokado 2 jajka 2 łyżki soku z cytryny 4 rzodkiewki 4 pomidorki koktajlowe 2 łyżki kiełków, np. rzodkiewki 1 łyżka oliwy z oliwek 4 łyżki pesto z pietruszki sól, pieprz Awokado przekroić na pół. Ostrożnie wyciągnij
Czerwień i błękitPyszna i lekka sałatka na kolacjęSałatka wiosenna z kurczakiemSKŁADNIKI:pierś z kurczaka- 1 podwójnapomidory -2 sztrzodkiewka -0,5 pęczkakopereksałata kilka liścisól i pieprzwegeta -1 ,5 łyżkiPRZYGOTOWANIE:Pomidory, sałatę i rzodkiewki umyć, osączyć na sicie. Koperek umyć, osączyć, drobno pokroić. Rzodkiewki i pomidory pokroić wzdłuż na cząstki. Sałatę porwać na kawałki. W rondlu zagotować wodę, dodać wegetę i opłukaną pierś
Kuchnia Danusi