Szybka i smaczna :) Składniki 1/2 opakowania kaszy kuskus (ok. 150g) 1/2 puszki tuńczyka w oleju 1/2 czerwonej papryki 3 rzodkiewki 3 ogórki konserwowe kilka gałązek szczypiorku 1/2 łyżeczki jarzynki … Czytaj dalej Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
czarrna od kuchniSkładniki: 1 kalarepa 1 pęczek rzodkiewek pół ogórka pół żółtej papryki 7 łyżek kukurydzy konserwowej pół pęczka świeżego koperku oliwa z oliwek sok z połowy cytryny
Qchnia po prostuopłukać i pokroić na ćwiartki lub połówki. Mozzarellę pokroić na kawałki na "jeden kęs". Na sałacie wymieszanej z miętą rozłożyć mozzarellę, truskawki i rzodkiewki. Obsypać grubo mielonym pieprzem. Polać olejem, a następnie balsamico. Podawać :) ------------ Podobne: Sałatka z mozzarellą i brzoskwinią Sałatka z makrelą i kolendrą Sałatka z wątróbką
Weekendy w domu i ogrodziePodajemy z surówką i sosem jogurtowo-czosnkowym z kilkoma kroplami ostrego sosu chilli. Nasza propozycja na sałatkę: 3 dowolne rodzaje sałat, pomidory koktajlowe, papryczka chili, kukurydza, dymka, kiełki rzodkiewki, oliwa z oliwek, pieprz, ocet balsamiczny. Sałaty rwiemy na mniejsze części i dodajemy resztę składników. Mieszamy wszystko, polewamy oliwą i odrobiną octu balsamicznego. Na koniec posypujemy pieprzem. Zamiast octu możemy
vegetanieŚwieża, wiosenna sałatka z wyrazistym smakiem bryndzy i orzechowym aromatem roszponki podkreślonym ziołowym winegretem. Składniki: (na 1 porcję) dwie garści roszponki bryndza lub ewentualnie feta 4 rzodkiewki winegret: 2 łyżki oliwy extra vergin łyżka octu winnego białego łyżka wody łyżka posiekanego koperku łyżka posiekanej natki pietruszki mielona gorczyca, kurkuma sól ziołowa, biały pieprz Sposób przygotowania: Roszponkę myjemy, odsączamy i ugadamy(...)talerzu. Łyżeczka nabieramy bryndze i nakładamy na roszponkę. Rzodkiewki myjemy i kroimy na ćwiartki (jeśli są duże każdą ćwiartkę przekrawamy jeszcze na pół). Składniki na sos dokładnie mieszamy tworząc emulsję którą polewamy sałatkę. Serwujemy do duszonych i pieczonych mięs i/lub grzanek
Pyry na GazKamis kilka listków świeżego oregano słodka papryka w proszku Kamis Sałatka: 2-3 łyżki oleju rzepakowego Biooil suszone pomidory z bazylią i czosnkiem sól prowansalska 7 listków mięty pomarańczowej kilkanaście listków różnych sałat kilka listków rukoli 1 mała cebulka dymka ze szczypiorem kawałek świeżego ogórka 3 rzodkiewki łyżka ziaren słonecznika uprażonego na suchej patelni Wykonanie: W woku rozgrzewamy(...)szybko mieszamy aby pokrył wszystkie warzywa. Ps. Oprócz ogórka i rzodkiewek wszystkie pozostałe warzywa pochodzą z mojej balkonowej uprawy, którą możecie zobaczyć na fanpage`u na portalu Facebook w albumie BLAKON 2014 :) CAŁOŚĆ: Ja w pierwszej kolejności wyłożyłam kaszę, na części której wyłożyłam warzywa z kurczakiem, a obok umieściłam sałatkę. Podczas jedzenia i tak wszystko wymieszało się na talerzu tworząc
Blondynka Gotujetypowo wiosennymi. Wyszła aromatyczna i bogata w smaku sałatka, idealna na ciepłą przegryzkę lub lunch. Składniki (na 4 porcje): pojedyncza pierś kurczaka garść szparagów 2-3 łyżki oleju pół łyżeczki kozieradki płaska łyżeczka ostrej papryki szczypta czarnego pieprzu pół łyżeczki soli + szczypta ok. 70 g roszponki fenkuł (koper włoski) 4 rzodkiewki natka pietruszki dobra oliwa lub olej lniany Kurczaka(...)większe). Dorzucić na patelnię. Wymieszać. Smażyć do miękkości szparagów. Do salaterki wrzucić roszponkę. Na roszponce rozrzucić fenkuł i rzodkiewkę pokrojone w cienkie paski. Posypać szczyptą soli, by warzywa zmiękły. Na warzywa przełożyć zawartość patelni. Całość posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać sałatkę polaną w ostatniej chwili dobrą oliwą lub olejem. "Po prostu razem" to moja pierwsza przeczytana książka francuskiej pisarki Anny
Weekendy w domu i ogrodziezostanie nam troszkę tego i owego do wykorzystania idealna jest ... sałatka! Trochę kaszy, warzyw, dressingu i gotowe :) Smaczne, zdrowe, kolorowe i szybkie - czego można chcieć więcej? Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej, garść zielonej fasolki szparagowej, garść zielonego groszku, garść bobu, 5-6 pomidorków koktajlowych, 2 rzodkiewki, 40 g twarogu 1/2 natki pietruszki, 1/2 pęczka koperku, ząbek czosnku(...)pół fasolkę szparagową, obrany bób i groszek. Dodajemy pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki i pokrojone w pół talarki rzodkiewki, na wierzch rozkruszamy twaróg. Natkę, koperek, czosnek i olej rzepakowy miksujemy za pomocą blendera. Uzyskanym dressingiem polewamy sałatkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
Plate of JoyJedna z moich najbardziej podstawowych sałatek. Pasuje niemal do wszystkiego, jest smaczna i lekka. Idealna gdy na dworze upał. Składniki: 50 g rukoli 50 g roszponki pęczek rzodkiewek 250 g pomidorków koktajlowych pół pęczka szczypiorku pół czerwonej papryki 2 łyżki pestek słonecznika i dyni łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki lubczyku suszonego 2 łyżki przyprawy ziołowej (u mnie "18 ziół(...)łyzka octu jabłkowego Przygotowanie: Wszystkie warzywa umyć i osuszyć Szczypiorek posiekać, paprykę pokroić w drobną kostkę, rzodkiewki pokroic na plasterki, pomidorki na połówki Przełożyć wszystkie warzywa dop miski, dodać natkę pietruszki oraz pestki i wymieszać W kubku zmieszać oleje, ocet i przyprawy Do sałatki dodać dressing i ponownie wymieszać Smacznego
pyszne zdrowościjako dodatek do innych dań. Osobiście uwielbiam najróżniejsze sałatki, w szczególności te, w których łączę najróżniejsze chrupiące warzywa. Sałatka jest prosta, ale często to właśnie w prostocie tkwi siła. Zgodzicie się ? Spróbujcie. Składniki: 3 cm pora 2 większe rzodkiewki 2 grube kabanosy 3 łyżki kukurydzy z puszki 1 duży ogórek kiszony 1 pełna łyżka majonezu (u mnie wersja light) szczypta(...)miski i solimy. Ugniatamy ręką i odstawiamy na chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną rzodkiewkę, kukurydzę, pokrojonego w większą kostkę ogórka i pokrojone w plasterki kabanosy. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, szczyptą granulowanego czosnku i suszonej bazylii. Dodajemy majonez, mieszamy. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Sałatka najlepiej smakuje jak trochę postoi w lodówce (smaku się przegryzą). Można ją zjeść samą
Słodkie okruszkipomidorów! Składniki na jedną porcję: 1 pomidor 1/3 papryki kilka liści sałaty strzępiastej 1-2 plastry sera żółtego garść kiełków rzodkiewki garstka ziaren słonecznika oliwa z oliwek ocet balsamiczny ulubione przyprawy/zioła (u mnie mieszanka przypraw do sałatek w młynku) Przygotowanie: Pomidora kroimy w ćwiartki, paprykę w drobną kostkę. Plastry sera zwijamy w rulon i kroimy na kilka części. Sałatę
Ze smakiem i z pasjąsparzyć i zdjąć z nich skórkę i pokroić na małe kawałki. Brukselkę pokroić na połówki, wsypać do miski, dodać kawałki pomidorów i rzodkiewkę pokrojoną w kostkę. Śmietanę wymieszać z majonezem, solą i pieprzem i polać sałatkę, delikatnie wymieszać
Camilla w kuchniRzodkiewki i natkę umyć i pokroić.2. Na talerzu ułożyć sałatę, dodać kawałki kurczaka, pomidora, papryki i pokrojoną rzodkiewkę. Dodać ugotowany i wyłuskany bób oraz posypać natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem a następnie skropić ulubionym aromatyzowanym olejem rzepakowym Smacznego Post Sałatka z bobu i wędzonego kurczaka pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plLekka sałatka pachnąca wiosną i świeżymi warzywami. Tuńczyk i wyrazisty dressing z sosem Worcester dopełniają całości. 1 niewielka kapusta pekińska 3 ogórki gruntowe 8 pomidorków koktajlowych 8 rzodkiewek ½ puszki zielonego groszku 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 3 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanego koperku Dressing: 200 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 łyżki sosu(...)pokroić w pół-plasterki. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Tuńczyka odsączyć i lekko rozdzielić widelcem. Kapustę, ogórki, rzodkiewkę, groszek, szczypiorek i koperek wymieszać w misce. Na koniec dodać pomidorki i tuńczyka. Delikatnie przemieszać. Składniki dressingu wymieszać ze sobą i polać nimi sałatkę przełożoną na salaterkę lub wymieszać z sałatką w misce i w takiej postaci przełożyć na salaterkę. Sałatka będzie najlepsza
Trzeci talerzPyszna,szybka i lekka sałatka, którą można podać na liściach sałaty, cykorii - wszystko zależy od tego co mamy pod ręką. Składniki: 4-8 liści sałaty pęczek rzodkiewek 4 jajka pęczek szczypiorku 5 łyżek majonezu sól,pieprz musztarda Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Szczypiorek umyć,drobno pokroić. Rzodkiewki umyć,pokroić w kostkę. Tak przygotowane skladniki wymieszać
Niespełnione zdolności kulinarne