smaczna sałatka z kiełkami fasoli Mung, kukurydzą, ogórkiem i porem. Idealna na drugie śniadanie jak i późną kolację. Do sałatki nie dodałam dużej ilości majonezu, aby nie zdominował pozostałych składników. Składniki: 1 słoik kiełków fasoli Mung 1 puszka kukurydzy 1 długi ogórek 2 ugotowane na twardo jajka kawałek pora (biała część) sól, pieprz 2 łyżki majonezu Kukurydzę(...)odsączyć z zalewy. Ogórka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Ogórka pokroić w drobną kostkę. Jajka pokroić. Por umyć, przekroić na pół, pokroić i sparzyć wrzątkiem. Do miski wsypać wszystkie składniki. Przyprawić solą oraz pieprzem. Za pomocą majonezu, wszystkie składniki połączyć ze sobą. Sałatka najlepiej smakuje, gdy jest podana schłodzona
UgotowaćJamar . Idealny do takiej właśnie sałatki. Składniki: * 1 słoik (280 g) selera konserwowego wiórki * 3/4 puszki kukurydzy konserwowej * 200 g szynki konserwowej * 7-8 plastrów ananasa z puszki * 1 por (biała część) * płaska łyżka majonezu * sól do smaku Wykonanie: Seler i kukurydzę odsączyć na sitku z zalewy. Ananasa i szynkę pokroić w kostkę. Pora drobno pokroić. Wszystkie składniki umieścić(...)misce, wymieszać. Dodać majonez i sól do smaku, ponownie wymieszać. Sałatkę odstawić na około godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły
Zrób to smaczniesałatkę robiła) przepis i co się okazało? Że owym brakującym składnikiem nie był por, ale kilogram cebuli gotowany w zalewie octowej:P Kiedy zrobiłam wg przepisu, moja sałatka smakowała, jak ta od Pani Bogusi i to już było To. Do tej pory jest to jedna z moich ulubionych sałatek jesienno-zimowych. 1 kg cebuli (im mniejsze, tym lepiej) puszka
Smaki Na Talerzudecyduje o tym, że sałatka jest smaczna? Zdecydowanie trafne połączenie składników. I tak to por kocha kukurydzę, a kukurydza kocha pora, do tego seler naciowy, jajka i ogórek konserwowy..... wszystko to składa się na mega pyszną sałatkę. 1 puszka kukurydzy 1 por ok. 300 g 5 jajek 5-6 ogórków konserwowych 3 łodygi selera naciowego ok. 3 łyżek
Jadło i czytadłogrzybowe- nie wspominając już o grzybkach marynowanych, a teraz jak tylko mam możliwość- czytaj grzyby :) staram się coś z nich wyczarowć. Rewelacyjnie smakują z kaszą gryczaną I sałatką z ogórka I por( tutaj przepis ). U mnie dziś z makaronem I sałatką colesław . Zaczynamy: Składniki: 1-1,5 kg łopatki 2 Cebule suszone grzyby 200 ml bulionu wołowego 200 ml bulionu
Smaki Edytypora (biała część) 1 duże jabłko 5 jajek 3 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz Jajka ugotować na twardo,wystudzić i obrać ze skorupek. Por drobno pokroić,włożyć na sito i przelać wrzątkiem i odstawić do odsączenia. Jajka i obrane jabłka pokroić w kostkę. W misce połączyć jajka,por,jabłko i majonez,doprawić do smaku solą i pieprzem(...)Gotową sałatkę odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę
Kolorowa kuchnia Elkizimowe słoiki, a moja spiżarnia z dnia na dzień się zapełnia:) Po mleczu, jeżynach, cukiniowym dżemie, ogóreczkach, papryce, pomidorkach i zielonych i suszonych, przyszła pora na obiadowe sałatki. Póki posadzone buraczki nie osiągnęły swoich docelowych rozmiarów by przygotować z nich sałatkową wersję z papryką, zakupiłam kapustę (i co tam było trzeba;) i od nich rozpoczęłam zimowe
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasmacznie. W ten sposób powstało kilka ciekawych potraw, a i stare przepisy doczekały się przypomnienia. Dzisiejsza sałatka została przygotowana dla moich ostatnich wakacyjnych gości. Chyba smakowało, bo zniknęła dość szybko :) Składniki: opakowanie pierożków tortellini (250g), biała część pora - około 15 cm, grzybki w occie lub pieczarki w occie - około pół słoiczka, pół puszki kukurydzy , majonez , jogurt naturalny(...)składnikami sałatki i wszystko razem delikatnie wymieszać. Proporcje jakie podałam są dość umowne. Jeśli ktoś lubi ostrzejsze dania, wtedy niech doda więcej grzybków i pora. Ja do części sałatki dodałam drobno posiekaną marynowaną papryczkę chili. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaLato w pełni i stragany uginają się od kolorowych warzyw, więc z minimalnym nakładem pracy można wyczarować w kuchni coś pysznego. O tej porze roku królują sałatki. Jako danie główne lub dodatek do grillowanych mięs, ryb itd. I choć pogoda nie zawsze sprzyja spędzaniu czasu na świeżym powietrzu, grillowaniu i piknikowaniu, pyszna, kolorowa sałatka powinna poprawić nam humor
Smakowity Blog KulinarnyUwielbiam sałatki, szczególnie w porze letniej kiedy lokalne warzywa są pachnące i łatwo dostępne a my nie musimy faszerować się chemią zapakowaną w coś co wygląda jak warzywo, z tym, że nie pachnie i nie smakuje. Mam dla Was super propozycję na przepyszną sałatkę z moim ulubionym serem halloumi, plastrami ogórka, oliwkami, kukurydzą, serem feta i sezonowym, dostępnym teraz
Mango PapajaPrzepis na tą szybką i prostą sałatkę z ananasem, porem i kapustą pekińską mam od mojej mamy, która przyniosła go z ośrodka zdrowia.można jeść jako danie samo w sobie, ale również doskonale nadaje się, jako dodatek do obiadu (zastępujący ziemniaki), czy do kolacji. W każdym razie przypadła nam ta sałatka do gustu, zwłaszcza że jest z ananasem, którego osobiście
Smakowy Rajdodaje tej sałatce wyrazistości i ostrości . składniki na 4 porcje ugotowane mięso z rosołu ( ja użyłam 2 udek z kurczaka ) 1 por 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa mały słoiczek majonezu sól i pieprz przepis Ugotowane udka z kurczaka kroimy w drobne kawałki , dodajemy odsączoną puszkę kukurydzy , pokrojonego w kostkę ananasa i pokrojonego w plasterki pora .Wszystko
Smakowite Daniauwielbiam. Mamy więc warstwę ryżu, chrupiącą kukurydzę, równie smaczny, lekko ostry por, jajka, pyszną rzodkiewkę, mini kolby kukurydzy oraz aromatyczny szczypiorek. Do przygotowania sałatki użyjmy dobrej jakości ketchupu, bo i sama sałatka na tym zyska. Polecam bardzo:) 2 woreczki ryżu (po 100 g) 1 puszka kukurydzy 2-3 pory 6 jajek pęczek rzodkiewek słoik mini kolb kukurydzy 1 pęczek
Smaki Na TalerzuDzień dobry! Kiedy przychodzi wiosna pojawiają się nowalijki, botwinka, wiele świeżych warzyw, kiedy przychodzi lato, pojawiają się wyczekiwane owoce, truskawki, czereśnie, jagody i pojawia się też
Pora coś zjeśćCześć! Moja tablica z aktualnościami na Facebooku to samo jedzenie... jedzenie, jedzenie i jeszcze raz jedzenie, w postaci zdjęć, linków do blogów, artykułów, wszystko kręci się
Pora coś zjeść