pokruszyć na mniejsze kawałki. I dalej podlewamy risotto. Gdy zostanie Wam sama końcówka, mam na myśli 2-3 chochelki bulionu, wsypcie posiekany w drobne kawałki szczypiorek. To najwyższa pora, żeby nadać daniu pikanterii, tak więc doprawiamy pieprzem, z solą radzę uważać, w zależności od stopnia słoności bulionu różne ilości soli nadadzą smak naszemu daniu. Teraz pozostaje nam tylko wlać(...)przykryć na dosłownie 3-4 min. Gotowe do jedzenia. Można to podawać jako samodzielne danie, bądź jako dodatek do dań, grzybowe risotto polecam do sosów, warzyw na parze i sałatek z nowalijek. Ja zjadłem ze smakiem, Wam również życzę smacznego! Pozdrowienia dla maturzystów, powodzenia jutro na matematyce
Kuba Gotujeugotowanego ryżu (pół torebki przed ugotowaniem)' - 200 g serka wiejskiego (może być twarożek grani, wtedy go uprzednio nie miksujemy) - 3-4 łyżki mąki (ja użyłam pełnoziarnistej) - małe jajko - kawałek pora i papryki - łyżka koncentratu i ketchupu - odrobina czosnku w proszku i pieprzu - olej do smażenia Przygotowanie: Serek wiejski zmiksować na gładki twarożek. Połączyć w misce z jajkiem, mąką(...)powinna być gęsta, dość ,,zbita". Usmażyć na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor (po kilka minut z każdej strony), kładąc po 1,5 łyżki masy. Gotoweplacuszki można podać z sałatką i sosem, np. jogurtowo czosnkowym (jogurt+zmiażdżony czosnek+sól i pieprz), ale... równie dobrze smakują same w sobie. ;) Smacznego
Kuchnia EllieWiosna za niespełna trzy tygodnie. Nie jeden z nas chciałby zrzucić "tu i ówdzie". Jest to taka pora roku co wszystko budzi się do życia, a przede wszystkim przyroda i zwierzęta. Coraz więcej czasu spędzamy na dworze z przyjaciółmi czy z swoim zwierzakiem na spacerze. Czas najwyższy wziąć się za siebie. :) Jak być fit do wiosny? Zrezygnuj z samochodu(...)godzin. Zaopatrz się w zdrowe tłuszcze Po zimie nasz organizm nie ma w pełni dostarczającej ilości zdrowych tłuszczy. Warto stosować oliwę z oliwek np. do sałatek, orzechu i suszone owoce jako przekąska, a tłuste ryby na obiad czy kolacje. Poranne ćwiczenia Warto każdego poranka wykonać kilka pajacyków i przysiadów. Dodamy sobie energii na cały dzień. Spotykaj się z znajomymi Zamiast
Truskawkowa FiestaJak wiadomo surówek nigdy nie jest za dużo, a nawet im więcej tym lepiej. Dostarczają nam wielu ważnych składników. Zresztą co tu dużo mówić. Dzisiaj prezentuję
Smaki Ewyjedyne 20 zł za minutę. Youtube wypluwa z siebie kolejne ofiary gotowania przed obiektywem kamery i kolejny raz udowadnia, że niektórzy powinny się oddać zajęciu innemu niż do tej pory. Mamy coraz więcej kucharzy. Doszło do tego, że blogerzy rozochoceni mianują siebie Chef’ami i wręcz urażeni się czują jak nie okazuje się im należytej atencji. Jednym słowem(...)tych wdzięcznych warzyw powstanie coś więcej niż puree, zupy i chipsy. Podobno naród oszaleje na punkcie kalafiora. Fajnie! Ja się cieszę, bo uwielbiam. Liczę na kolorowe odmiany, szał sałatek i zup. Może się ktoś wreszcie opamięta i przestanie ze wszystkiego robić kremy i pianki. Doceńmy chrupkość i fakturę warzyw. Prorokowana jest wielka kariera ramenu i bibimbap. O ramenie to chyba
ladykitchenspojrzę na to z dużym dystansem. To również zdecydowanie był czas szalotki, masła i wędzonego łososia. Tak będzie kojarzył mi się czas złamanej nogi. Dacie wiarę, że miałam jeść tylko sałatki? To jest druga z potraw, którą postaram się wpleść w nasze wigilijne menu. Ciekawe z jakim skutkiem i z jakim odbiorem. Aczkolwiek według mnie one są tak pyszne(...)wrzącej wody 30 gramów masła duża szczypta soli Składniki na farsz: 1 upieczony w soli, cytrynie i koperku pstrąg 1 pszenna bułka 1 mały por 50 gramów masła 1 jajko szczypta soli i pieprz sok z cytryny świeży koperek Mąkę przesiewam z solą. We wrzątku rozpuszczam masło i mieszam
Mango PapajaŚwietna sałateczka odpowiednia na każdą porę dnia, a składniki dostępne przez cały rok, a dodatkowo z niezbyt wysokim indeksem glikemicznym (o ile nie weźmiemy dojrzałych bananów). Składniki : rukola, banan (najlepiej niedojrzały, bo jest zdrowszy i ma niższy indeks glikemiczny), ser gorgonzola, pomarańcza, orzechy włoskie, pieprz, oliwa z oliwek lub olej z zimnego tłoczenia, ocet. Przygotowanie: rukolę umyć i osuszyć. Banana(...)pomarańczę i ser pokroić w kawałki. Orzechy włoskie rozłupać i podzielić na mniejsze kawałki, dołożyć do sałatki. Popieprzyć, dodać trochę oliwy, octu i wymieszać
Państwo Wojtczuk gotująNieco inna wersja tradycyjnej świątecznej sałatki warzywnej z dodatkiem śledzika. Jeśli już zrobiliście sałatkę jarzynową to (jeśli macie ochotę) to przełóżcie trochę do miseczki i dodajcie pokrojonego w paseczki śledzia. Wtedy spróbujecie czy zasmakuje Wam wersja śledziowa;) Udekorujcie ją paseczkami ogórków kiszonych lub marynowaną papryką. Mam nadzieję, że czasem będziecie po nią sięgać (i nie tylko od święta(...)por drobno posiekany 1 jabłko obrane i drobno posiekane 2 jajka ugotowane na twardo i drobno posiekane 2 - 3 filety śledziowe marynowane sól i świeżo zmielony pieprz do smaku łyżeczka startej skórki z cytryny kilka łyżek majonezu ok. 1 łyżki musztardy lub więcej do smaku Przygotowanie: Marchewkę i pietruszkę obieramy i gotujemy do miękkości, studzimy i drobno kroimy. Pora
Zasmakuj Kuchnijest ser. Dlatego jej wierzch posyp startym parmezanem, który doda potrawie apetycznego wyglądu i wspaniałego smaku. Jeśli nie masz pod ręką parmezanu, sprawdzi się na przykład gouda. Teraz pora na sos beszamelowy. Choć na pozór jego przygotowanie wydaje się proste, wymaga odrobiny wprawy. Podgrzewanie składników na niewielkim ogniu i bardzo dokładne rozprowadzenie mąki pomoże Ci jednak uzyskać idealnie(...)przygotowane danie jest fantastycznym pomysłem na obiad lub kolację. Choć świetnie smakuje solo, jeżeli masz ochotę na dodatkową porcję warzyw na talerzu, podaj ją w towarzystwie kolorowych surówek lub sałatek. Kuchnia włoska stanowi dobrą inspirację do tworzenia własnych, autorskich dań. Jeśli masz dosyć rutyny w kuchni, możesz przygotować lazanię z mięsem i szpinakiem albo wykorzystać inne pomysły. Zawsze pamiętaj
Moja smaczna kuchniakładziemy przecięciem na rozgrzany tłuszcz. Garnek przykrywamy pokrywką i czekamy aż cebula będzie już ciemnobrązowa (niemal czarna), a następnie ostrożnie wlewamy wodę, dodajemy obrane marchewki, pietruszkę i seler. Por, lubczyk i nać selera związujemy bawełnianą nicią i wrzucamy do wywaru. Dodajemy jeszcze ziele angielskie, listki laurowe, pieprz i płaską łyżeczkę soli. Tak przygotowaną zupę zagotowujemy i zmniejszając ogień do minimum(...)maximum). Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Gotowe! Jeśli potrzebujemy czysty wywar to bulion należy przecedzić przez gęste sito. Warzywa można zużyć do zrobienia sałatki jarzynowej, lub pokroić w duże kawałki, podsmażyć na maśle, doprawić solą, cukrem, ziołami i podać jako dodatek do drugiego dania
Rozpustne gotowaniePomidory z czosnkiem i żółtym serem O tej porze roku pomidory są najlepsze. Najsłodsze i najbardziej dojrzałe. I trzeba z tego korzystać. Jeśli znudziły Wam się pomidory pocięte w plasterki i oprószone solą i pieprzem, to proponuję na pomidory położyć farsz z żółtego sera, czosnku i majonezu. Jest to super propozycja na kolację i jako przystawka na imprezę(...)Składniki: 3-4 pomidory 200 g startego żółtego sera 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku 3 łyżki majonezu opakowanie sosu do sałatek (np. czosnkowo-ziołowy) Sposób przygotowania: Pomidory umyć, pokroić w grubsze plastry. Ser połączyć z czosnkiem, majonezem i sosem, wymieszać. Nakładać na pomidory. Smacznego
na moim stole...próbuję gotowania w tym klimacie. Owsianka dla Gizmola okazała się strzałem w dziesiątkę. Zajada bez marudzenia. A ja? Popijam od czasu do czasu napar imbirowy. Rozgrzewający. O tej porze roku najlepszy. A ponadto jelitka lepiej pracują. Lunch: Chlebek bananowy z herbatą imbirową 1 cytryna 1 litr wrzątku 2 łyżki cukru trzcinowego 0,5 łyżeczki imbiru 2 łyżki zimnej(...)zimną wodę. Całość gotowałam 3 minuty. Zaparzyłam herbatę. Wypiłam z dodatkiem 1 łyżki wywaru imbirowego. Obiad: Naszpi(na)kowane naleśniki z jajkiem sadzonym Kolacja: Sentymentalna sałatka z buraka, twarogu i kaszy gryczanej
bastalenaDługi weekend na wsi. Zbliżała się pora kolacji, towarzystwo wygłodniałe po całym dniu hasania po okolicznych lasach a pomysłu na posiłek nikt nie znalazł. Dzieciaki krzywiły się gdy zaproponowałam kanapki a reszta też wolałaby coś ciepłego. W oczy rzucił mi się kalafior. Zakwitł bielą prosząc by dać mu szansę. Nie mogłam pozwolić żeby leżał samotnie w kąciku. Odpłacił(...)pięknie delikatnym smakiem i nakarmił wszystkie głodomorki. Kalafior to wspaniałe warzywo - nadaje się nie tylko na zupę czy sałatkę . Pyszny jest Kalafior zapiekany z mięsem albo Kalafior au gratin - spróbujcie koniecznie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPowiadają, że „Men jest żyłą wina Frankonii” i mają rację. Wzdłuż Menu i jego dopływów jest wytwarzane frankońskie wino. A jego znakiem rozpoznawczym było, i na
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZupa krem z kalafiora z serem pleśniowym i szynką parmeńską - czy znacie lepszą propozycję na weekendowy obiad? Pyszna, aksamitna, tej zupie nikt się nie oprze, a
Cztery Fajery