Nowa odsłona sałatki z tuńczykiem. Jest pożywna i lekka zarazem. Doskonale nadaje się na świąteczną kolację. Składniki 1 puszka tuńczyka z oleju 1 szkl fasoli mung firmy Targroch kilka różyczek brokuła 2-3 ogórki kiszone 1 papryka czerwona 1 słoik selera konserwowego kawałek pora majonez sól pieprz czarnuszka kwasek cytrynowy firmy Gellwe 1. Fasolę mung zalewamy wrzątkiem i odstawiamy(...)pianę. Fasola będzie gotowa jeśli da się ją zgnieść widelcem. 2. Brokuły gotujemy na parze. Tuńczyka i seler odcedzamy. 3. Składniki przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone ogórki, pora i czerwoną paprykę. 4. Sałatkę łączymy z majonezem i dopiero potem doprawiamy solą, pieprzem, zmieloną czarnuszką i kwaskiem cytrynowym. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Sałatki i surówki Tagged: brokuł , czarnuszka , fasola mung , Gellwe
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyPamiętam, że jako mała dziewczynka, niekoniecznie lubiłam serek wiejski. Dzisiaj na szczęście nie mam z tym problemów i z przyjemnością tworzę nowe sałatki z jego wykorzystaniem. Dzisiaj pora na paprykę w duecie z ogórkiem zielonym. Powiem Wam, że bardzo smacznie wyszło mi dzisiejsze śniadanie. I Was zachęcam do kolorowych śniadań, nawet, gdy za oknem szaro i ponuro. Lato, lato, wracaj
Moja smaczna kuchniaDziś u mnie domowa, jedna z najlepszych surówek z pora jakie przygotowuję. Wspaniale smakuje do wszelakich obiadów z ziemniaków i mięsnych, codziennych dań obiadowych. Surówkę z
Zasmakuj KuchniSałatka z pieczonych warzyw Jesień to pora, gdy brak świeżych, zielonych warzyw, istnieje jednak całe mnóstwo warzyw korzeniowych, które o tej porze roku są najsmaczniejsze, dlatego warto z nich korzystać i przygotowywać na wszelkie możliwe sposoby. Ja dziś przygotowałam sałatkę z pieczonych warzyw korzeniowych . Przepis na nią zaczerpnęłam z książki The Scandinavian Cookbook T. Hanhemann. Sałatka jest
Codzienne GotowanieIdealna pora na drugie śniadanie. Przybywam więc z propozycja na świetną sałateczkę. Znajdziecie w niej mnóstwo dobroci, na pewno Wam zasmakuje Składniki: 30 dag piersi z
Z Majeczką w kuchniwersji odchudzonej, bo z sosem na bazie jogurtu naturalnego a z boczku tłuszcz jest cały wytopiony Polecam z chrupiącym pieczywem na leniwe śniadanie. Jeżeli lubisz sałatki jajeczne to polecam też tą z makrelą i porami – pycha. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym (2 porcje) Składniki: 3 łyżki jogurtu naturalnego ½ łyżki
karmelowypora. Ja osobiście nie przepadam na surowym porem. Ale dzisiaj był dzień na eksperymenty ponieważ pogoda sprzyjała siedzeniu w kuchni i pichceniu. Postanowiłam zrobić tą sałatkę i spróbować się przekonać do pora. Składniki nie zachęcały do jedzenia ale efekt końcowy zaskoczył mnie samą i smak jest super. Na pewno będę ją robiła teraz częściej. Zakupy: - 1 duży pory - 3 ogórki
Tanio smacznie i prostopora zadbać o to by zbędnego ciężaru ubyło. Tym razem zapraszamy na prostą sałatkę, którą polecamy wszystkim aby zdrowo zakończyć mijający rok ... :) Zdrowa, kolorowa sałatka SKŁADNIKI : 1/2 małej kapusty pekińskiej 1/2 pora 1 ogórek zielony 2 pomidory sól pieprz 2 duże łyżki jogurtu naturalnego 2 jajka czarnuszka Przygotowanie: Kapustę pekińską drobno poszatkować. Ogórka i pomidory obrać ze skórki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwtedy z sałatki robi się klucha, dlatego właśnie ryż parboiled najlepiej się do tego nadaje. Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta. Serdecznie zapraszam :-) * * * Składniki (proporcje na jedną miskę): 3 torebki ryżu parboiled (po 100 g każda) 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 papryka (np. czerwona) 1 por kilka łyżek(...)kroimy drobno. 4. Gdy ryż już wystygnie to wrzucamy odsączoną kukurydzę, odsączony groszek, pokrojoną paprykę i por i mieszamy. 5. Dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka, mieszamy. 6. Następnie dodajemy kilka łyżek majonezu. Mieszamy. 7. Na końcu sól i pieprz (nie żałujmy sobie, by sałatka nie była zbyt mdła). Mieszamy i przekładamy do ładnej miski i do lodówki. Ta sałatka najsmaczniejsza
Kawa z mlekiemlodówce paluszki krabowe. Znaczy tak naprawdę to paluszki surimi, które z krabami niewiele mają wspólnego, ale powszechnie nazywane są właśnie krabowymi. Pomyślałem zatem, że pora je wykorzystać. Wybór padł na sałatkę. Jeśli mnie pamięć na myli to inspirację czerpałem z jednego z wpisów na cincin . paczka (250 g) paluszków krabowych ogórek szklarniowy pęczek koperku makaron ryżowy 2 łyżki majonezu(...)Potem wszystko zaprawiamy dwiema łyżkami majonezu i wstawiamy na godzinę do lodówki. I po godzinie sałatka jest gotowa. Smacznego! :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder ManufactureSałatki uwielbiam zajadać praktycznie o każdej porze roku. Niektóre przygotowywuje z majonezem lub z olejami rzepakowymi o różnych ciekawych smakach, które jeszcze bardziej podkręcają smak sałatki. Składniki: - 1 opakowanie paluszków krabowych - 8 jajek - 2 ogórki gruntowe - 2 ogórki konserwowe - 1/2 puszki kukurydzy konserwowej - 2 łyżki kaparów - 2 łyżki majonezu - 3 łyżki jogurtu naturalnego - szczypta suszonego koperku
Zainspirowana w kuchniZebraliśmy większość składników, z których można stworzyć wiele kombinacji surówek i sałatek. Składniki: -cebula -marchew -seler -por -biała rzodkiew -rzodkiewka -szczypior -koper -pomidor -ogórek -papryka -jabłko -sałata -kapusta biała -kapusta czerwona -kapusta pekińska -słonecznik -przyprawa warzywna -sól -majonez -śmietana -jogurt naturalny -olej Te surówki są już na naszym blogu: -surówka z białej kapusty(...)surówka z marchewki i jabłka - surówka z czerwonej kapusty -surówka zimowa -surówka z białej rzodkwi -sałatka wielowarzywna -surówka z marchewki ze słonecznikiem -surówka z kapusty pekińskiej -surówka z rzodkiewki Życzymy powodzenia w eksperymentowaniu przy tworzeniu nowych wersji. Smacznego
Maminek kulinarnyProsta surówka z dwóch warzyw. Do surówki podobnie jak do sałatek używam białej i jasnozielonej części pora bo jest miękka i deliktniejsza w smaku. Jeśli ktoś nie przepada za intensywnym smakiem pora można go wcześniej sparzyć. składniki: pół główki białej kapusty (ok 1 kg) 400 g pora ( biała i jasnozielona część) 4-5 łyżek majonezu 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
Monia miesza i gotujesałatka mojego męża. Bardzo szybka w przygotowaniu, doskonała w smaku... Po trosze słodka i pikantna. Polecam! Sałatka królewska. Składniki: 400 g szynki/polędwicy drobiowej lub wędzonego indyka; ananas z puszki; seler konserwowy - słoik; 1 puszka kukurydzy; 200 g sera żółtego; 1 por, 4 - 5 łyżek majonezu; sól, pieprz. Szynkę/ polędwice/ wędzonego indyka kroimy w kostkę. Seler, kukurydzę i ananasa(...)żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jasną część pora myjemy, dzielimy wzdłuż na 4 i kroimy drobno. (Pora można przelać wrzątkiem, żeby był łagodniejszy). Wszystkie składniki łączymy dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku i dokładnie mieszamy. Smacznego!!! PS. Do sałatki można dodać ugotowanie na twardo i pokrojone w kostkę jajka. Ale według mnie jajka troszkę ją... "zamulają". Przypominajka
MiksturownikSałatka z zupek chińskich z jajkiem – to sałatka, której często nie jadamy, bo wiadomo, jak to jest z tym makaronem z zupek chińskich, ale czasami
Kulinarne Przeboje