Dzisiaj przygotowałam bardzo smaczną sałatkę z porem, pieczarkami i serem. Wzbogaciłam ją o groszek i kiszone ogórki, przez co stała się bardziej wyrazista. Jest smaczna i łatwa w przygotowaniu. SKŁADNIKI : 2 pory 400 g, biała część 6 jajek ugotowanych na twardo 4 ogórki kiszone 1 słoik średniej wielkości pieczarek marynowanych 1/2 puszka groszku konserwowego 200 g sera żółtego(...)PRZYGOTOWANIE : Por kroimy wzdłuż, myjemy i następnie kroimy na talarki. Zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut żeby się sparzył, odsączamy i dokładnie wyciskamy. Pieczarki szatkujemy, ogórki kroimy w kostkę, dokładnie wyciskamy. Groszek odcedzamy. Jajka obieramy, kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałatki przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, majonez i dokładnie mieszamy. Sałatkę przekładamy do szklanych miseczek, schładzamy. Sałatka najlepiej smakuje
Kulinarne Fantazje Mariolicałym świecie. Do dressingu dodałam czosnek, który jest bakteriobójczy, wi ę c powinniśmy go używać w swojej kuchni szczególnie zimow ą por ą . Sałatka jest doskonała na przystawkę z dodatkiem czosnkowo - maślanej bagietki. Smacznego :-) Składniki: sałata lodowa 3/4 główki, pomidor 1,5 szt, ogórek pół
kulinarne odsłony patipożywna. Kolorowa i zdrowa. Brukselka dominuje na sklepowych półkach. W Szwecji w postaci gorącej przystawki do świątecznego mięsa, a u mnie w domu ulubione warzywo o tej porze. Gorące sałatki z udziałem ziemniaków i innych warzyw robię bardzo często. Nie lubię jeść samych ziemniaków za wyjątkiem młodych. W sałatce smakują mi najbardziej. Brukselka musi być ugotowana al dente. Podjadam
codojedzeniaRobiłam te śledzie pierwszy raz i bardzo mi posmakowały. Delikatnie słony śledź o aromacie cytryny świetnie komponuje się ze słodką sałatką z pora i jabłek. Przepis bardzo prosty, jedynie trzeba zacząć odpowiednio wcześnie, bo śledzie muszą się marynować kilka dni. Potrzebne nam: - 600 g płatów śledziowych solonych - 2 cytryny - 3 cebule - ziele angielskie - pieprz cały - olej (u mnie około(...)wstawiamy do lodówki na około 4 dni. Pora kroimy w talarki (tylko białą część), posypujemy cukrem i ugniatamy aż zmięknie. Dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka, majonez i musztardę. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Śledzie wyjmujemy z zalewy i układamy w półmisku na przemian z sałatką. Można podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjiSałatka Królowa Imprez Sezon zaczyna się na rzodkiewkę, korzystajmy i zróbmy pyszną sałatkę Składniki: · Por biała końcówka · Pęczek rzodkiewki · 3 ogórki kiszone · 4 jajka ugotowane na twardo · ½ puszki kukurydzy(...)Pieprz Sposób przygotowania: 1. Pora kroimy w plasterki, rzodkiewkę oraz ogórki w kostkę 2. Jajka obieramy ze skorupek i drobno siekamy 3. Dodajemy kukurydzę oraz pokrojony w kostkę ser żółty i szynkę 4. Na koniec łączymy z majonezem, doprawiamy pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy 5. Sałatka gotowa 6. Smacznego
Kulinarna Chwilaszynki ( ja użyłam drobiowej ) fasolka czerwona z puszki ( 400 g ) 4 korniszony 4 jajka ugotowane na twardo duży por ( biała część) słoik majonezu (250 g) 15 dag sera żółtego przepis Do miseczki wrzucamy kolejne warstwy sałatki: odsączoną z zalewy kukurydzę i marchewkę. Kolejną warstwą jest pokrojona w drobną kostkę szynka a następnie(...)odsączona z zalewy czerwona fasolka. Korniszony kroimy w kostkę i wrzucamy na czerwoną. Ugotowane na twardo jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach i nakładamy jako kolejną warstwę sałatki, białą część pora kroimy na drobno i wrzucamy na jajka. Na sałatce rozprowadzamy majonez i całość posypujemy startym żółtym serem
Smakowite DaniaPorowa Muza 15 minut nam starczy na zrobienie imprezowej sałatki. Pyszna sałatka z porem i warzywami z dodatkiem sera. Składniki: · Por · 5 szt. ogórków konserwowych · Puszka kukurydzy · 15 dag sera żółtego(...)przygotowania: 1. Pora białą końcówkę kroimy w krążki. 2. Ogórki kroimy w kostkę. 3. Dodajemy kukurydzę odlaną z zalewy. 4. Następnie ser pokrojony w kostkę i posiekane jajka. 5. Doprawiamy pieprzem oraz solą i wszystko razem mieszamy z dodatkiem majonezu. 6. Wykładamy do naczynia i dowolnie dekorujemy. 7. Sałatka gotowa. 8. Smacznego
Kulinarna Chwilaprzyjęciach jak i na co dzień. Ze względu na sycące składniki w postaci ryżu i kurczaka moim zdaniem jest doskonała do zabrania do pracy i zjedzenia w porze obiadowej. Sałatka ryżowa z wędzonym kurczakiem ' Składniki: 1 torebka ryżu 1 udko wędzone 1/2 puszki kukurydzy 4 ogórki konserwowe 2-3 łyżki majonezu sól pieprz do smaku 4 orzechy włoskie (opcjonalnie) Wykonanie
W kuchennej krainieDzień dobry! Wyznaję zasadę, że śniadanie nie musi być nudne, chociaż nie zawsze udaje mi się takie śniadanie przygotować. Czasem lenistwo bierze górę i na śniadanie
Pora coś zjeśćcytryny. Posyp je pieprzem i solą. Rybę dokładnie natrzyj wcześniej obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (wewnątrz też). A następnie skrop olejem arachidowym. Obranego pora pokrój w plastry i podsmaż na maśle. W międzyczasie pokrój paprykę oraz pomidory w kostkę i dodaj na patelnię. Przez kilka minut smaż warzywa(...)połóż ryby. Ryby obłóż pokrojonym w plastry imbirem i piecz w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 190 stopni. Rybę podawaj z pieczonymi warzywami, sałatką z pora i ziemniakami. Krok po kroku: 1. Przygotować rybę; doprawić 2. Polać olejem 3. Pokroić pora 4. Podsmażyć pora 5. Dodać paprykę i pomidory 6. Przełożyć
KuchniaWeDwoje.plchwili stało pod znakiem zapytania, bo jeszcze nie do końca zdrowi jesteśmy, ale okazało się, że młodej przechodzi i możemy coś zrobić. Tak na wariackich papierach wszystko. Przyszła pora na sałatkę i znaleźliśmy u Dusi tą właśnie. Tak sceptycznie podeszłam do mięsa mielonego w sałatce, ale no właśnie, ale jak ją spróbowaliśmy, to okazało się, że sałatka jest rewelacyjna. Smakowała
kruche babeczkimiski oliwę, ocet, kurkumę oraz paprykę słodką i ostrą mieszamy, marynatą smarujemy pałeczki wkładamy do lodówki na około 2 godziny w międzyczasie gotujemy ryż lub przygotowujemy ziemniaki oraz surówkę- pora kroimy w talarki, wrzucamy do miseczki doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy sosem majonezowo- jogurtowym w proporcjach pół szklanki majonezu na pół szklanki jogurtu greckiego na zimnej suchej patelni układamy mięso(...)minutach zalewamy marynatą, dodajemy miód i musztardę, dolewamy słodką śmietanę całość dusimy jeszcze przez około 20 minut Podajemy gorące z sosem, świeżą kolendrą, ryżem lub zapiekanymi ziemniaczkami i sałatką z pora, która będzie świetnym kontrastem do słodkiego sosu i delikatnego mięsa SMACZNEGO
Luźna KuchniaSałatka kalafiorowa z indykiem jest zdrowa, smaczna i szybko się ją robi. Świetnie sprawdzi się na pożywne śniadanie lub lekką kolację, a także do zabrania na lunch do pracy. Kalafior w sklepie dostępny jest prawie przez cały rok, jednak teraz jest on najsmaczniejszy i najbardziej wartościowy. Papryka(...)również smakuje teraz najlepiej, a nie wspomnę już o świeżym koperku, który zimą nie ma takiego aromatu. Tak więc, korzystając z dostępnych świeżych warzyw, często robię o tej porze różne sałatki. Sporo osób przygotowuje kalafior z podsmażaną bułką tartą, ja niestety takiego nie lubię, gdyż kalafior traci swój delikatny smak i wyczuwalna jest tylko bułka. Moim ulubionym sposobem na kalafiora
Kuchcik gotujepełni, dlatego też przy okazji grillowania polecam upiec kilka papryk, aby później przerobić je na pyszne dania (paprykę możecie równie dobrze upiec w piekarniku o każdej porze roku;)). Sałatka z grillowanej papryki świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonych mięs, ale równie dobrze smakuje ze świeżą bagietką. W końcu to swego rodzaju włoskie danie ;) Jest przepyszne! Gorąco polecam! Grillowana
Codzienne Gotowaniejajo i tuńczyk to połączenie znane od lat - jednak pesto, które powstało na bazie prażonych płatków migdałów i ziaren słonecznika robi to całą robotę. Jestem pewna, że Wam zasmakuje! Sałatka z jajem poche, tuńczykiem i pesto migdałowo-słonecznikowym Składniki na dwie porcje: - 3 duże garści roszponki - 3 liście sałaty masłowej porwane na kawałki - 8 pomidorków cherry - puszka(...)blendera z pieprzem i solą, dorzucamy płatki i ziarna - blendujemy. Później dolewamy partiami oliwę, a na koniec dodajemy miód, sok z cytryny i ewentualnie doprawiamy. A teraz pora na sałatkę. Roszponkę i sałatę masłową płuczemy, rozdzielamy na dwie równe porcje.Pomidorki płuczemy, kroimy na pół. Tuńczyka i kapary odsączamy z zalewy. Przygotowanie jaj: W rondelku zagotowujemy wodę z łyżką
Sajkofanka smaku