nieco egzotyczny produkt, czasem jednak pojawia się marketach; kiedy ma to miejsce, zawsze wrzucam kilka okrągłych główek do koszyka, dobierając też kilka produktów, którymi możemy cieszyć się o tej porze roku – stąd nazwa, choć kolorowa mozaika wydaje się być zaprzeczeniem tego co mamy za oknem. Jeżeli nie uda Ci się znaleźć radicchio, spróbuj wykorzystać zwykłą cykorię, a w ostateczności możesz(...)pokrój w wąskie paseczki. Mandarynkę obierz i podziel na segmenty. Kiwi obierz, najpierw przekrój wzdłuż na ćwiartki, a potem w plastry. Orzechy połam na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki sałatki wrzuć do miski, polej dressingiem i dokładnie zamieszaj. Pozostaw na moment do przegryzienia, po czym podawaj. Sałatka prezentuje się bardzo ładnie, serwowana w liściach radicchio
Roślinna - blog wegańskijestem w proszku zupełnie, jeśli chodzi o tegoroczne święta. Ale cieszę się nadchodzącym czasem wolnym i mam nadzieję wiosenną pogodą. Będzie żurek i mazurek, oczywiście jajka i sałatka jarzynowa. Ale o tym będę myśleć pod koniec przyszłego tygodnia. Na razie z dnia na dzień kombinujemy co zrobić z dziećmi, jak większość rodziców w Polsce. I tak podczas biwakowania(...)pieczenia mazurków na Wielkanoc nie znam. Mama piekła piernika :) Ten mazurek jednak to mój hit numer jeden. A hit numer dwa to mazurek z kremem kokosowym . O każdej innej porze roku te mazurki można zamienić na tarty. Roboty przy nich niewiele, no chyba, że sami robimy kajmak, to wiadomix - jak mawia młodzież. Nie żebym Was namawiała, ale czasami warto pójść
bistro mamaZdrowa, soczysta, chrupiąca i bardzo smaczna surówka z selera naciowego, papryki i jabłka. Idealna do obiadu, do schrupania na drugie śniadanie lub na zdrową kolację.
Kuchcik gotujeTa surówka nie dosyć, że jest prosta i pyszna, do tego jeszcze bardzo zdrowa. Bo rzodkiew zbawiennie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Korzystne działanie
Walijskie PichcenieOstatnio kupiłam od razu dwie główki, bo pomysłów na nią mam jak zwykle multum. Surówki, sałatki, zupy, gołąbki takie i śmakie, makarony i inne bigosy. Jednym z nich była właśnie surówka z młodej kapusty z sosem farmerskim. Sos farmerski to ustrojstwo pasujące do wielu sałatek i surówek. Używałam go już do wielu cudawianek z kapustą, musiałam spróbować też z młodą(...)wegetariańskich, do grilla, kanapek, tortilli. Myślę sobie właśnie nad kolejną wersją surówki z młodej kapusty. Za tydzień wybywamy na grilla, więc mój mózg już się uruchomił. Mam zapisane dwie sałatki, które chciałabym zrobić. Jedna jest z pomidorów, druga z groszku (póki co, mrożonego). Zastanawiam się czy nie dorzucić do tego jeszcze jakiejś zieleniny z młodej kapusty. Tylko kto to wszystko
KardamonovyZielone pesto z bazylii Najwyższa pora na pesto z bazylii Obiecywałam, obiecywałam i wreszcie nadszedł ten moment, kiedy się wywiązuję z obietnicy. Zielone pesto z bazylii to jeden z moich ulubionych sosów. Pasuje niemalże do wszystkiego. Ostatnio miało okazję wystąpić na blogu prawie dwukrotnie pod rząd, chociaż nie jako pierwszoplanowy bohater. Raz jako dodatek do keto placków z cukinii(...)sprawdziło się wyśmienicie. A zapewniam, że na tym jego kulinarne zastosowanie się nie kończy… Równie dobrze nada się jako sos do zoodles oraz do steków, a także dressing do sałatek . Raz zrobione wytrzyma dłuższy czas w lodówce. Trzeba tylko pamiętać, żeby zalać wierzch oliwą . Diabeł tkwi w szczegółach Nie zaskoczę Was chyba jeśli powiem, że moje pesto z bazylii różni
Modern Cave GirlKurcze, żeby te bakalie były ciut tańsze, to jadłabym je garściami! Najlepiej na śniadanie, obiad i kolację ;) Naprzemiennie orzechy z migdałami, rodzynkami itp. W owsiankach, chlebie, sałatkach. Przyznaję bez bicia, że jeszcze nie tak dawno wszelkie musli lądowało w zakupowym wózku, bo nie wyobrażam sobie zjeść mleko z samymi płatkami. Aż pewnego razu, już chyba z rok temu(...)kupować gotowców. Mało tego, mogę ją mieszać na wszelkie sposoby, a następnie garściami jeść lub podawać nie tylko na śniadanie, ale też do deserów, lodów itp. Od tamtej pory robię częściej, bo prócz mnie pokochali ją również moi mężczyźni ;) Od najstarszego, na najmłodszym kończąc. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
Kuchnia w czekoladzieJest to właściwie połączenie dwóch sałatek. Danie smaczne, pożywne, a jak wiosennie wyglądające! Świetnie nada się również na wielkanocny stół. Zachęcam do wypróbowania. :) Składniki: I. Kurczak: 2 piersi z kurczaka lub 1 podwójna 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka curry oliwa z oliwek I. Sos: 250 ml majonezu light 5 łyżek (200 ml) jogurtu greckiego 2 garście startego parmezanu(...)ananasa kilka kropel soku z limonki III. Całość: 1 puszka plastrów ananasa 1 i 1/2 słoiczka selera konserwowego 2 małe puszki kukurydzy (użyłam złocistej i z chili) 1 por 6 jajek 1 szklanka startego parmezanu rzeżucha szczypiorek sól Sposób przygotowania: Kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W małej miseczce mieszamy jogurt z curry. Powstałym sosem
DominikaDolcipieczone frytki można też robić z innych warzyw, nie tylko z ziemniaków, i na dodatek te frytki są bardzo smaczne. Powiecie, ależ mi odkrycie 😀. Ano tak, ponieważ do tej pory uważałam, ze najlepsze są takie smażone w dużej ilości tłuszczu, czyli po prostu tradycyjne. Okazuje się, że te pieczone w piekarniku też są bardzo smaczne, no i znacznie mnie kaloryczne(...)się wspaniale. Wiadomo, że muszą być upieczone bez żadnego tłuszczu, daję więc do nich sporo różnych przypraw. Rewelacja! Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem
Kulinarne przygody GatityMoja babcia, jak ktoś nie chciał jeść warzywa, mówiła, że jarzyny mają zęby i kolą w podniebienie spożywającego. Do tej pory prześladuje mnie widok zębatej marchwi ponuro rechoczącej w okolicach podniebienia. Podobno do smaku warzyw trzeba dorosnąć lub zwalczyć w sobie wstręt. Ja się nie znam, ja nigdy problemu z nimi nie miałam, no może poza okresem przedszkolnym, kiedy serwowano(...)później, ale za to zdrowsi. W miarę rozwoju moich umiejętności kulinarnych nauczyłam się, że jak się ładnie poda, to najwięksi oportuniści spożywają je aż miło popatrzeć. Dziś pokażę wam sałatkę z bobem i znienawidzonymi przez niektórych buraczkami, że o „wstrętnej” kalarepie nie wspomnę. Do tego sos bazyliowy, fajne podanie i możemy z mściwą satysfakcją patrzeć, jak naród spożywa. Ponieważ
ladykitchenidealne do picia, idealne do barszczu), ale też takie wyjątkowe produkty jak kiszony czosnek (następnym razem muszę go koniecznie zamówić i spróbować), kiszony brokuł, kiszona papryka (uwielbiam ją), kiszony por, kiszoną kalarepę czy kiszone pomidory. Kusi też kiszona biała rzodkiewka o wyjątkowym, delikatnym smaku czy kimchi w różnych wersjach, np. vege z wakame, japońskie, klasyczne, z dodatkiem owoców(...)kapusty czy buraczków. Ale rozsmakowałam się też np. w kiszonej rzodkiewce czy kimchi. Kiszonki można podawać jako dodatek, przekąskę, smakują też świetnie sama. Warto też z nich robić różne sałatki. W święta oczywiście obowiązkowo zakwas z buraków, który pijemy też dla zdrowia. Moja mama go uwielbia. Zakwas z buraka , to sposób na wiele dolegliwości, świetne wsparcie dla mikroflory jelitowej
Słodkie okruszkiTa salsa to dzieło przypadku, chciałam podsmażyć różne warzywa do obiadu i postanowiłam je drobno posiekać. I wyszła salsa i zwykle było więcej niż zamierzałam, więc
Cytryna&Co.Surówka z młodej kapusty z cukinią Cukinia w tym roku rodzi jak oszalała, nic więc dziwnego ,że usiłuję ją spożytkować choćby w takim daniu , jak surówka
Ogrodnik w podróżyPrzedstawiam Wam wspaniałą i bardzo smaczną przekąskę, która idealnie nadaje się na Wielkanocny stół, ale także na każdą inną imprezę. Smakuje wyśmienicie i wygląda bardzo ciekawie
Codzienne Gotowanieogród po prostu musiała być moja! To mój pierwszy krok do realizacji marzenia - od ziół w doniczkach na okiennym parapecie, do ogrodu z marzeń :) Książka podzielona jest na pory roku , zaś te z kolei na działy poświęcone poszczególnym uprawom , od popularnych roślin jak pomidory, marchew czy fasola, po te mniej znane, np. jarmuż, lub trudniejsze w uprawie(...)jeszcze w sprzedaży (bo jednak maj już się kończy). Na szczęście kupiłam szczaw na targu i przygotowałam dwa przepisy z książki - francuską zupę szczawiową (już wkrótce) oraz dzisiejszą sałatkę z kaszy bulgur z wiosennymi ziołami, wariację na temat sławnego libańskiego tabbouleh. Wcześniej nie pomyślałabym o tym, aby dodać szczaw na surowo do sałatki, więc jest to dla mnie odkrycie
Chilli Czosnek i Oliwa