Sałatka z rzodkwi to doskonała lekka przekąska np na podwieczorek lub kolację. O tej porze roku szczególnie polecana,bo dostarcza naszemu organizmowi dużą dawkę witamin. Biała rzodkiew to prawdziwa bomba witaminowa. Znajdziemy w niej mnóstwo cennych witamin: C, PP oraz witaminy z grupy B, soli mineralnych: potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, molibden, białek, węglowodanów, błonnika, kwasu(...)pietruszki Rzodkiew obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Jabłko dokładnie umyć i wraz ze skórką również zetrzeć tak jak rzodkiew. Wymieszać jabłko z rzodkwią i sokiem z cytryny. Sałatkę posypać pestkami granatu i natką. Spożywać zaraz po przygotowaniu
Kolorowa kuchnia Elkiugotować niedzielny rosół z podwójną ilością warzyw, a potem je wystudzić i skroić. Polecam Wam ten sposób na smaczną sałatkę jarzynową. Składniki: 4 gotowane marchewki 3 gotowane pietruszki średni kawałek gotowanego selera ok. 10 cm jasnej części świeżego pora 1 mała czerwona papryka (słodka) 1 puszka kukurydzy 1 puszka zielonego groszku majonez sól i pieprz do smaku natka pietruszki(...)Warzywa pokroić w kostkę. Pora dokładnie wypłukać i posiekać. Paprykę opłukać, wykroić gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Kukurydzę i groszek odsączyć na sicie, lekko przepłukać. Natkę pietruszki posiekać. Wszystko razem delikatnie wymieszać, dodać majonez i przyprawić solą i pieprzem. Sałatkę można również podawać bez wymieszania z majonezem, a sam majonez w miseczce obok. Jeśli lubicie takie "recyklingowe
Codzienna kuchnia niecodziennaSałatka, która świetnie sprawdzi się jako lunch do szkoły czy pracy. Składniki: 250 g makaronu penne albo innego ulubionego duża pierś z kurczaka pół puszki kukurydzy por 150 g sera wędzonego 50 g ziaren słonecznika 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz przyprawa do kurczaka, papryka ostra Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą
e-PrzepisyKulinarnejarzyny kroi się tak, jak lubią domownicy. Niektóre składniki można pominąć (np. ziemniaki, groszek), niektóre dodać (kukurydzę, pora, ogórki konserwowe zamiast kiszonych). Przepis jednak dodaję i robię to celowo przed Wielkanocą, bo świątecznego śniadania bez niej sobie nie wyobrażam! Sałatkę przygotowuję 2-3 razy w roku i mam swoje wobec niej wymagania, co sprowadza się do tego, że nie każdą
bistro mamaDzisiaj polecam przepis na pyszną sałatkę warzywną z majonezem. To doskonała przekąska dla całej rodziny. Podaję ją z pieczywem i wędliną. SKŁADNIKI: 6 rzodkiewek, 1 por, 15 sztuk patisonów konserwowych ORZECH , 4 jajka, 3,5 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pora kroję w plasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku i parzę 5 minut pod przykryciem. Pora odcedzam na sitku
Tradycyjna kuchnia Kasisałatkowe sprawiły, że jarzynówka została trochę zapomniana. Mimo wielkiej i kolorowej konkurencji sałatka jarzynowa zostanie moją faworytką i ulubioną, choć czasochłonną potrawą. 2 pietruszki 1 mały seler 4 marchewki 2 ziemniaki 5 ogórków kiszonych 1 por 1 puszka groszku konserwowego 5 jajek 4 łyżeczki - musztardy 2 łyżeczki - śmietany(...)odcedzić i przelać zimną wodą na sicie. Do dużej miski wrzucić pokrojone w kostkę warzywa, por, ogórki oraz ugotowane na twardo białka, dodać groszek. Wymieszać. Przygotować sos. Żółtka utrzeć z musztardą, śmietaną i majonezem, doprawić solą i pieprzem. Natkę pokroić i dodać do sałatki razem z sosem. Wymieszać dokładnie
Jadło i czytadłocytryny 1 łyżka melasy lub miodu 1 gałązka świeżego rozmarynu sól, pieprz sałatka 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak 1/2 czerwonego grejpfruta 1/2 sera camembert ( u mnie o obniżonej zawartości tłuszczu) 8-10 listków świeżej mięty 4 połówki orzechów włoskich 3 cm kawałek białej części pora dressing sok z 1/4 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 łyżka(...)dość grubą kostkę i dodać do miski z kaszą. Miętę oraz orzechy posiekać i dodać do pozostałych skłądników. Pora pokroić w cienkie paseczki. Całość wymieszać. Wszystkie składniki dressingu umieścić w niedużym słoiczku, potrząsać aż do uzyskania jednolitej emulsji. Polać sałatkę i wymieszać. Odstawić aby smaki się przeniknęły. Granat przekroić na cztery części, jedną z nich odłożyć. Z pozostałych wydłubać ziarenka
DefinicjaSmakużadnej imprezie, przyjęciu nie może zabraknąć różnych sałatek. U mnie zawsze jest ich dużo. Dziś polecam Wam jedną z nich. Imprezowa sałatka makaronowa z serem i mieszanką meksykańską . Prosta, szybka, idealna na każdą okazję. Przygotujcie taką na imprezę sylwestrową, a na pewno zniknie w mgnieniu oka Spróbujcie, polecam. Składniki: 4 garście makaronu bączek z kurkumą Makarony Babuni EkoMak 1 mała(...)opakowaniu. Przelewamy zimną wodą i przekładamy do miski. Do zimnego makaronu odsączoną mieszankę meksykańską z puszki, starty żółty ser, posiekany drobno por i majonez. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy składniki, próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy. Smacznego Sałatkę podałam w porcelanie od Galeria Cuda Świata – antyki&design
Słodkie okruszkidodatku wykonuje się ją bardzo szybko. Przepis jest rewelacyjny, są sałatka szybko znika ze stołu. Polecam ją na przyjęcia, większe imprezy itp. SKŁADNIKI : 2 zupki chińskie ostre ( zostawiamy 1 przyprawę ) 500 g piersi z kurczaka 3 łyżki oleju 1 pomidor 4 ogórki konserwowe mały kawałek pora 100 g żółtego sera 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki(...)seler i kukurydzę należy dokładnie odcedzić a seler wycisnąć. Ogórki, ser i pomidor kroimy w kostkę ( ogórki wyciskamy ) a por w talarki. Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki łącznie z majonezem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona, jest smaczna i rewelacyjna na różnych przyjęciach. Smacznego. Zapraszam
Kulinarne Fantazje MarioliDostałam od koleżanki słoik marynowanych borowików. Pokrojone grzyby dodałam do sałatki. Bardzo wszystkim smakowała. Składniki: słoik marynowanych borowików 2 duże marchewki 250 g żółtego sera puszka kukurydzy 1 por 3 łyżki majonezu łyżeczka musztardy 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 10-12% Marchewki wyszorować, ugotować w łupinach. Odcedzić, ostudzić i pokroić w kostkę. Pora przekroić na pół i posiekać w paseczki
Czerwień i błękitbędę ukrywać, że lato nie należy do moich ulubionych pór roku. Nie przepadam za upałami, ale za to ta pora roku ma dla mnie ogromne plusy, jakich nie posiada żadna inna. Owocowe koktajle na śniadanie, chłodniki na obiad i sałatki na kolacje…półki i skrzynki na straganach przepełnione tym, co kocham najbardziej czyli ogromem kolorowych owoców i warzyw. Moja
Mienta blogPrzepis na prostą surówkę do obiadu z nutą chrzanu. Pasuje do wszelkiego rodzaju mięs. Składniki: pół niewielkiej kapusty pekińskiej marchewka por 180 ml jogurtu naturalnego płaska
e-PrzepisyKulinarnePyszna zielona sałatka. Jeśli masz ochotę dodaj uprażone płatki migdałów lub pestki słonecznika, aby dodać jej chrupkości. Wiem, wiem, rzadko ostatnio zaglądam na bloga. Ale tak tej zimy się składa, że jakoś trudno zastać mnie w kuchni - wolę wyjść na rower, łyżwy albo basen, a zdjęć w stroju kąpielowym wrzucać nie planuję :) Może rzeczywiście już pora upiec jakieś ciacho(...)lepsze niż te ze sklepu :) Kiełki rzodkiewki produkuję wręcz masowo, bo to jedne z moich ulubionych. Rzodkiewki dostępne o tej porze roku jakoś mnie do siebie nie przekonują, a świeżutkie kiełki wręcz przeciwnie. Nadają się do kanapek, sałatek, a nawet do posypania obiadu po prostu. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówpatykach lub tez na gałki. • kolacja w godz. 19:00-21:00, - Ten sam podział na kategorie jak w porze obiadowej ale już na całkiem inne sposoby, dużo większy wybór gotowych sosów i sosów połączonych z sałatkami dodatkowo w Sushi. • lokalne napoje bezalkoholowe i alkoholowe 7:00-2:00, • importowane napoje alkohole i bezalkoholowe, napoje butelkowane oraz świeżo wyciskane
ClauditteMissCooking