przekąską. Jeśli lubicie dobry smak i ładnie podane dania - ta sałatka sprawdzi się idealnie. Doskonale też zaprezentuje się na rożnego rodzaju przyjęciach. Z podanych proporcji można napełnić dwie połowy ananasa. Polecam! 1/2 świeżego ananasa 1 wędzona ćwiartka z kurczaka (średnia) 1 mała puszka kukurydzy (użyłam Bonduelle) 50g pora 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki ulubionych(...)powstała miseczka. Wnętrze z jednej połowy pokroić w kostkę. Kurczaka oddzielić od kości i rozdrobnić na mniejsze kawałki. Następnie pora pokroić w cienkie talarki, a kukurydzę odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać i połączyć z jogurtem/majonezem. Sałatkę doprawić do smaku i przełożyć do wydrążonego ananasa. http://warzywneinspiracje.pl
Di gotujeprzyprawienia sałatki: 5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno / oliwa extra vergine / sok z cytryny 2-3 łyżki octu winnego sól świeżo zmielony czarny pieprz lub Sos do sałatki: 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1-2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej lub dijon sól pieprz ząbek czosnku(...)Kolejna to pokrojona w piórka czerwona cebula. Awokado obrane ze skórki i pokrojone na kawałeczki. Na nie ułożyłam plasterki czarnych oliwek. Pora na główny składnik czyli wędzonego łososia. Rozdrobniłam go na kawałki i dodałam do sałatki. Ostatnim składnikiem są suszone pomidory. Pokroiłam je w paseczki i ułożyłam na wierzchu. Można zrobić sos wg.powyższych składników. lub polać składniki tylko
potrawyregionalneSAŁATKA JARZYNOWA n/z: na okazjonalne stoły można przygotować sałatkę w takich ładnych porcjach, przyozdobionych Obecna wersja mojej sałatki jest inna niż tradycyjnie znana. Wiele osób dziwi się, że to sałatka jarzynowa, bo oni też robią a nie jest taka smaczna. Uwielbia ją moja synowa… Jest smaczna, lekka w trawieniu, stanowi fajny dodatek do wędlin i zimnych mięs, ryb smażonych(...)drobniutką kostkę – zamieszać + „Posypkę zieloną” – zamieszać + majonez – wymieszać – gotowe. n/z: jarzyny ugotowane w plasterkach czekają by je pokroić w kostkę n/z: pory zaczęły gotować się...8 min i odcedzamy je. Są wtedy lekkostrawne i dodają sałatce fajnego smaku n/z: sałatka z lewej strony jest posypana "Posypką zieloną", a z prawej lekko pieprzem ziołowym. W wersji lekkostrawnej lepiej pieprzu
Tradycyjna kuchnia inaczejMoja ulubiona. Wśród wielu wersji sałatek warzywnych ta smakuje wszystkim. Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki (korzeń) seler jabłko 3 jajka 2 ogórki gruntowe 2 ogórki kwaszone kawałek pora ewentualnie kilka łyżek kukurydzy lub groszku z puszki 3 łyżki majonezu sól, pieprz Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i gotujemy ok. 30 minut w lekko osolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo(...)studzimy w zimnej wodzie. Jabłko i ogórki obieramy ze skórki. Wszystko kroimy w kostkę. Kawałek pora (zieloną część ok. 2 cm) kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Dodajemy kilka łyżek kukurydzy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy z majonezem. Sałatkę najlepiej odstawić do lodówki na godzinę aż smaki się przegryzą
prawdziwe jedzeniekieleckim , który otrzymałam w prezencie na święta :) Sałatka z kapustą pekińską i kurczakiem Składniki : filet z kurczaka - 1 podwójny przyprawa do gyrosa papryka konserwowa kolorowa - 1 słoik ogórki konserwowe - 3 szt jajka - 4 szt kapusta pekińska - 1/2 szt kukurydza konserwowa - 1 puszka sól i pieprz por - kawałek natka pietruszki majonez kielecki Przygotowanie : Mięso(...)pekińską drobno pokroić, lekko posolić, odstawić na godzinę. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek. Paprykę, ogórki, jajka, pokroić w kostkę. Pora i natkę pietruszki umyć , pokroić. Do miski przełożyć mięso , dodać pokrojone warzywa, odsączoną kukurydzę i majonez. Sałatkę dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Kuchnia DanusiKocham lato za warzywa i owoce, uwielbiam za to, że działka o tej porze roku jest kolorowa i pachnąca. Pomidory już dojrzewają na działce, są okazałe, czerwone i pachnące latem. Są idealne do sałatek. Dzisiaj polecam pyszną letnią sałatkę z pomidorów z oliwą, pietruszką, cebulką i miksem prażonych ziaren słonecznika, dyni i orzeszków pini. 2 dojrzałe pomidory myjemy, obsuszamy, kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcelów, pomieszałam to i owo i mamy od tego czasu następną udaną sałatkę mogącą stanowić smakowitą kolację lub poczęstunek dla gości. A odnalazłam wówczas w lodówce: - ok. 400 g selera naciowego - 8-10 cm kapusty pekińskiej - część twardsza, u nasady warzywa - ok. 20 cm białej części pora - pół słoika żółtej fasolki - pół słoika czerwonej fasoli - 6-7 kawałków suszonych pomidorów(...)umyte, osuszone papierem kuchennym selery, pora i kapustę. Pomidory suszone także pokroiłam w raczej cienkie małe paseczki. Oba rodzaje fasoli odsączyłam. Pierś przesmażyłam na rozgrzanej patelni już bez dodatkowego tłuszczu, wystarczy ten z marynowania. Po wystudzeniu mięsa połączyłam wszystkie składniki i wymieszałam z dodatkiem majonezu, soli i pieprzu. Rodzynek wcześniej nie namaczam, sałatka jest najlepsza po kilku godzinach "przegryzania
I tu będę miała takie teChoć z definicji oryginalna bruschetta powinna być podawana z pomidorami, bazylią i czosnkiem, w wersji, którą Wam proponuję, podaję ją z sałatką z bobem - pełną drobnych rzeczy pysznie zrobionych. Zaufajcie naturze, bób o tej porze roku smakuje najlepiej! BRUSCHETTA Z BOBEM ok. 300-400 g bobu 1-2 pomidory kilka plastrów szynki parmeńskiej lub serrano bryndza owcza oliwa(...)żadnych innych przypraw - smak świeżego bobu cudownie kontrastuje ze słoną bryndzą, wędzonym aromatem szynki i słodyczą pomidorów. Kromki pieczywa grillujemy lub opiekamy w tosterze. Na chrupiące grzanki nakładamy sałatkę z bobem, polewamy sosem z oliwy i octu. Zjadamy popijając dobrym winem, słuchając dobrej muzyki lub czytając dobrą książkę - co kto woli, przecież przyjemność nie podlega żadnej definicji;) * Marco Pierre
KUCHARNIAmajonezem, a jarzynowa jest zawsze numerem jeden. Dawniej nie było imprezy, świąt bez tej potrawy. Taka sałatka trochę rodem z PRL-u. Dzisiaj trochę w innej formie, którą i Wam polecam. Składniki: 4 średnie marchewki 5 jajek 5 średnich ogórków kiszonych 1 por 2 średnie jabłka 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 słoik majonezu 1 łyżeczka musztardy sól(...)pieprz Wykonanie: Marchewkę ugotować o pokroić w kostkę.Jajka gotować na twardo, i pokroić w kostkę. Ogórki, jabłko, pora,pokroić w kostkę. Groszek i kukurydzę odcedzić na sitku. Wszystko wymieszać . Dodać musztardę , sól pieprz i majonez. Ponownie wymieszać . Smacznego sałatka jarzynowa bez ziemniaków
O kuchni z uczuciemTroszkę inna ta sałatka,ale naprawdę bardzo pyszna. Przepis na nią dostałam latem od znajomej od tamtej pory często gości na Naszym stole Składniki: 1 brokuł-500g puszka groszku zielonego puszka kukurydzy sól,pieprz do smaku- ja używam Kamis 2 łyżki majonezu lub smietany,jogurtu greckiego(jak kto lubi)-ja użyłam pół na pół-łyzka smietany łyżka majonezu Wykonanie : Brokuła(...)minut w osolonej wodzie.Studzimy.Rozciskamy widelcem na papkę lub blenderujemy. Do miseczki przekładamy kukurydzę i groszek,dodajemy przetarte brokuły,smietanę,majonez,doprawiamy solą i pieprzem,dokładnie mieszamy.Dobrze chlodzimyw lodówce.Sałatka ma konsystencję sałatki jarzynowej
Z Majeczką w kuchniSałatka w tortilli – pyszny pomysł ! Sałatka w tortilli a dokładnie w miseczce z tortilli. Taką sałatkę jadłam wieki temu w Bostonie będąc w pewnej restauracji z tego co pamiętam z moim bratem. I do tej pory ją pamiętam, czyli musiała być dobra :) A teraz sama przygotowałam ciasto na tortille z tego przepisu , potem przyszli goście Ania
Kuchnia na wzgórzuSałatka, która może być samodzielnym daniem, ale także jako dodatek do dań mięsnych ( surówka ). Składniki 1/2 główki czerwonej kapusty ( 350 g) 2 cienkie pory sól łyżeczka cukru 3 dojrzałe gruszki 2 łyżki soku z cytryny mała cebula 200 g kwaśnej śmietany biały pieprz pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 łyżki czerwonego octu winnego 1/2 pęczka natki pietruszki Przygotowanie Kapustę(...)ćwiartki, oczyściłem z gniazd nasiennych i pokroiłem w plasterki. Skropiłem sokiem cytrynowym. Wymieszałem z kapustą i porami. Cebulę bardzo drobno posiekałem, wymieszałem ze śmietaną , solą, pieprzem, cukrem, zielem angielskim i octem. Pietruszkę po umyciu i osuszeniu drobno posiekałem, dodałem do sosu. Sałatkę polałem sosem, delikatnie wymieszałem
R'n'G KitchenTą sałatkę poleciła mi moja siostrzyczka. Jest pyszna i bardzo prosta, więc polecam. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i zostawić aż ostygną. Brokuł podzielić
Kuchnia PokoleńMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Uwielbiam wymyślać różne surówki do obiadu. Surówka z kiszonym jabłkiem jest wyjątkowa ze względu na smak składników i bogactwo zawartych …
My Blueberry Corner