uważa się, że najlepszy wiek na rodzenie dzieci to tak od 20 do maksimum 28 lat, potem to już po ptakach. Stara babuleńka co na wnuki czekać musi....Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaalo !!! Pora się obudzić. W innych krajach to nie jest żadne święto lasu, że kobieta mająca lat 30, co tam 30, ale taka co ma lat 40 i 45 decyduje się(...)sobie pozwolić a na co nie. Jadłam praktycznie wszystko z tym, że zachowałam umiar. Gdy miałam ochotę np. na ser pleśniowy to zjadłam go kawałek pokruszony na kanapkę lub sałatce. Jadłam owoce morza....ojej kilogramami taką miałam ochotę. Robiłam je sobie sama lub szłam z mężem do restauracji. Sushi też jadłam, bo robiłam sama z wędzonego łososia i paluszków surimi
ClauditteMissCookingAutorki bloga Ciasteczkologia. Oto zadane mi pytania z Ciasteczkologii i moje odpowiedzi: 1. Ulubiona przyprawa? Papryka, pod każdą postacią. 2. Ulubiony deser? Każdy, ale z mrożoną cytryną. 3. Ulubiona pora dnia do gotawania? Lubię gotować, bez względu na porę dnia. 4. Dla kogo najchętniej gotujesz? Dla moich bliskich. 5. Skąd czerpiesz inspiracje do gotowania? Staram się ze wszystkiego(...)cieszysiemicha.blogspot.ie/ http://www.maniawypiekania.pl/ http://www.biegacznadiecie.pl/ http://lyzkaozarciu.blogspot.ie/ http://bitofcinnamon.blogspot.ie/ http://szczesliwakuchnia.blogspot.ie/ I oczywiście pytania do nominowanych: Na słodko, czy wytrawnie? Łakoć, bez którego nie możesz się obejść… Twoja popisowa sałatka. Deser z awokado? Co Ty na to? U mnie na blogu jest. Ciasto, które przysparza Ci najwięcej trudności… Babka z bakaliami, czy bez? Czy lubisz owoce morza? Najpiękniejsze miejsce
mojewypiekiinietylkoIdealne danie na niedzielne leniwe śniadania, najlepiej podane do łóżka. Doceni je każdy kto lubi rozkosz podniebienia. „Listopad to niebezpieczna dla Polaków pora” – pisał Wyspianski i nic nie zmieniło się od jego czasów. Kiedy człowiek pomyśli, że do wiosny zostało sześć miesięcy, traci motywację, żeby wstać rano z łóżka…. Na szczęście w niedzielę nie trzeba się spieszyć(...)Rozgrzewamy piekarnik do 180 st i wstawiamy do środka camambert w żaroodpornym naczyniu. 5 minut później wstawiamy do środka bagietki. Pieczemy je aż się zrumienią. Krok 5 Przygotowujemy sałatkę: zioła mieszamy, pomidorki kroimy na połówki, skrapiamy cytryną. Nie solimy, a jeśli już to lekko, bo słona jest pasta na bagietkach. Pieprzymy. Krok 6 Camambert po 10 minutach w piecu powinien
Niedzielny kucharzpierwszej kolejności na tapetę poszedł befsztyk wołowy, ale wyszedł mi on niewystarczająco dobrze, a fotogeniczny był tak bardzo, że większą karierę zrobiłby w radiu :) Z tego co do tej pory obserwuję największą popularnością w ramach akcji cieszą się tarty. Ja również nie będę tu wyjątkiem. Tarta, którą przedstawiam, wpisuje się w moje niekończące się eksperymenty z ciastem kruchym(...)górnej półce w temperaturze 190 stopni. Wnętrze tarty powinno ok. 20 - 25 minuty zacząć rosnąć, a pod koniec ser powinien być zarumieniony. Tartę podałam z sałatką z pomidorów, oliwek, cebuli, oliwy, octu balsamicznego i bazylii
W kuchni wieczoremPasztet to mięsko. Dużo mięska i jeszcze trochę mięska. Zauważcie zdrobnienia, więc pewnie rzecz dzieje się w Krakowie. Otóż nie! Rzecz dzieje się w górach. A
ladykitchenPasztet to mięsko. Dużo mięska i jeszcze trochę mięska. Zauważcie zdrobnienia, więc pewnie rzecz dzieje się w Krakowie. Otóż nie! Rzecz dzieje się w górach. A
ladykitchenNie wyobrażam sobie obiadu bez kolorowego, zdrowego dodatku. Dziś polecam Wam kolorową sałatkę obiadową (z kukurydzą i papryką). Kilka zdrowych składników, chwila krojenia, mieszania i
Słodkie okruszkipokrojenia w kostkę warzyw: selera, marchewki, pietruszki i cebuli. Nie przejmujcie się specjalnie grubością, robimy przecież zapiekankę pasterską, a żaden pasterz kozikiem nie siekał warzyw drobno jak na sałatkę ziemniaczaną. Krok 2 Rozgrzewamy na mocnym ogniu rondel, wkładamy do niego dwie łyżki masła klarowanego lub oleju. Chwilę podgrzewamy i wykładamy na gorący tłuszcz mieloną wołowinę. Mieszamy drewnianą szpatułką, oddzielając(...)szpatułką i posypujemy 4 łyżkami parmezanu. Na koniec zapiekankę wkładamy na 10-15 minut do pieca rozgrzanego do 200 stopni z termoobiegiem. Gotowe! Zobacz menu na tydzień – pora na kalafiora, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Artykuł Środa: Kalafiorowa shepard’s pie pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzKrok pierwszy - Bar Przystań, al. Wojska Polskiego 11 Wyszukując w internecie informacje na temat polecanych miejsc z jedzeniem natrafiłem na coś w stylu "must be, must eat" - Bar Przystań. Pora obiadowa, kurza twarz, nie będzie miejsca - na zewnątrz wszystkie stoliki zajęte, w środku to samo i nie zapowiada się aby coś się zmieniło. A jednak! Są dodatkowe stoliki nad barem(...)innego - paprykarz z łososia. Takie małe cudeńko kosztowało zaledwie piątaka. Coś naprawdę rewelacyjnego, bardzo mało ryżu a sporo wędzonej ryby, porządnie doprawionej, odpowiednio słonej. Do tego jakaś błyskawiczna plażowa sałatka typu wymieszać szpinak w oleju rzepakowym z cytryną, rzodkiewka, kawałek dobrego pieczywa poszarpanego ponętnie w rękach i pokruszona zawartość foremki... Tak, wiem, może ten paprykarz nie wygląda zbyt apetycznie
Right Behind The Kitchenkuchni jest zupa ramen, przygotowywana na wywarze z kości i właśnie z dodatkiem mięsa. Zobaczcie mały wycinek tego, co można zjeść z mięsa, podróżując po Japonii. Do tej pory Japonia była raczej krajem mało otwartym na wpływy innych kultur, jednak młode pokolenie zaczyna naśladować wiele zwyczajów z innych krajów, nie zapominając jednak o swojej kulturze i zabytkach. W okresie Bożego(...)cafe, Akihabara Kioto – Okonomiyaki: Placek grillowany z kapustą. Kioto – pierożki z mąki ryżowej pokryte pastą miso. Restauracja Ume no Hana. Kioto – pierożek z tofu. Restauracja Ume no Hana. Kioto – sałatka z tofu. Restauracja Ume no Hana. Zobaczcie jeszcze kilka zdjęć: Tokio Tower, widok japońskiej Statuy, piękny krajobraz Prefektura Sago i rzeka w Kioto
Kuchcik gotujedomową solą ziołową przypadł Wam do gustu :) Dziś chciałam Wam pokazać, jak zrobić kolejny własnoręczny gwiazdkowy podarunek - domową oliwę aromatyzowaną. Taka oliwa jest pyszna, pozwala na szybkie doprawienie sałatek i makaronów, a buteleczki z zanurzonymi w oliwie ziołami, papryczkami chilli czy ząbkami czosnku wyglądają niezwykle dekoracyjnie. Oliwy aromatyzowane wdzięczą się do nas na półkach sklepowych, szczególnie w sklepach z pamiątkami(...)wnętrzu nie ma żadnych kropelek wody. Zioła czy inne składniki po umyciu należy rozłożyć na ręcznikach papierowych i pozostawić do wyschnięcia najlepiej na 12-24 godziny. W ciepłej porze roku może być to przewiewne miejsce, ewentualnie można wysuszyć je w piekarniku. Najbezpieczniejsza jest oliwa z dodatkami suszonymi Ponieważ bez wilgoci, Clostridium botulinum nie będzie się rozwijać, najbezpieczniej jest użyć
Chilli Czosnek i OliwaSwoją osobistą turystykę kofeinową uprawiałam zarówno w Gdyni, Sopocie jak i w Gdańsku , a im więcej miejsc odwiedziłam, tym trudniej było mi wybrać to najlepsze :) Do tej pory zwizytowałam lokale: WINESTONE w Hotelu Mercur Gdynia Centrum w Gdyni - recenzja TU: Kawa, ciasto i wino w WINESTONE nie tylko podczas Festiwalu Kawy BALTICA w Hotelu Villa Baltica w Sopocie - recenzja(...)ozdabiającymi ściany afirmacjami wyjątkowo się identyfikuję :) Czekoladę robi się z kakao , które pochodzi z drzewa kakaowca.. . Drzewo jest rośliną.. . A więc czekoladę spokojnie możemy uznać za sałatkę ! :D Obsługa już od drzwi przywitała mnie z uśmiechem na ustach , chętnie udzielała wszelkich informacji i była niezwykle przyjazna i sympatyczna . Pozdrawiam serdecznie! :) Informacje o Festiwalu Kawy były przystępnie dostępne
Grunt to przepis!niedalekiej przyszłości! Stoły wypełnione przeróżnymi przysmakami przyprawiały o zawrót głowy – mogliśmy szaleć do woli – chyba każdy to przyzna : przesadziliśmy!!! :D Przepyszne , aromatyczne ryby … mięsa … sałatki … warzywa … owoce … sorbety … ciasta i desery zachwycały nie tylko wyglądem , ale i smakiem!!! Ja jak to ja : wybrałam na ostro i na słodko ;) Fantastyczne gnocchi … ryby(...)przepięknie udekorowanych stołach , gdzie zostały nam podane kolejne dania! Ja z niecierpliwością wyczekiwałam deseru!!! Mus totalnie zawładnął moim sercem i jest to jeden z najwspanialszych deserów , jaki do tej pory jadłam!!! Po uroczystej kolacji zrobiliśmy zdjęcia z SZEFAMI KUCHNI oraz innymi finalistami … …. pożegnaliśmy się i ruszyliśmy na górę! Zmęczeni i szczęśliwy zasnęliśmy w swoich łóżkach , by następnego dnia
Ostra na Słodkowarzywa nie tylko smaczne, ale i zdrowe! Uznaje się je również za afrodyzjaki ;) Przygotowane w odpowiedni sposób stworzą danie, którym zachwycą się nawet Ci, którzy do tej pory szparagów nie darzyli specjalną miłością. * Jakie szparagi wybrać? * Czy trzeba je obierać? * Jak gotować? * I co można z nich przyrządzić? Przeczytajcie! RODZAJE SZPARAGÓW Szparagi występują w trzech kolorach – każdy rodzaj ma nieco(...)dodatkiem sosów – świetnie smakują z sosem holenderskim lub zapiekane w szynce parmeńskiej. Mogą być przygotowane w formie kremów i zup lub stanowić dodatek do zapiekanek, omletów, sałatek, tart, pizz, czy też risotta. Ja będę miała dla Was przepis na przepyszne szparagi w chrupiącej panierce z dodatkiem słodko-ostrej salsy. Wypatrujcie
Ostra na SłodkoWpadłem tu na moment ogarnąć dla was ten przepis. Madzia ogląda teraz Seks w Wielkim Mieście, a ja uciekam na zupę kalafiorową za chwilę. Taka pasta
Marder&Marder Manufacture