sałatka z porem - 2550 przepisów (strona:135/170)

Zdrowy tryb życia to nie jest fanaberia - jesteś tym, co zjesz i wypijesz KONKURS z marką Fitaqua 137

jedząc byle jakie jedzenie nie będziemy zbyt długo pełni zdrowia i energii. Dostarczając odpowiednie składniki w odpowiednich ilościach i o odpowiednich porach, dajemy naszym organizmom siłę i zdrowie. Łączenie, pora dnia i właściwe proporcje mają wielkie znaczenie. Zaczynamy dzień Dzień powinniśmy rozpocząć szklanką mocno ciepłej wody z cytryną, która obudzi nas i przygotuje nasz organizm do działania. Śniadanie powinniśmy zjeść(...)waga szybuje w górę. Jedzmy co 3-4 godziny, ale rozsądnie, bez przesadzania w żadną ze stron. Dzień zaczynajmy od węglowodanów w postaci produktów zbożowych, na drugie śniadanie przygotujmy sałatkę owocową lub warzywną czy też świeże warzywa z jogurtowymi dipami. A na obiad niech to będzie coś białkowego z warzywami, np. chude mięso z surówkami. Unikajmy łączenia mięsa z węglowodanami

Codzienna kuchnia niecodzienna
Suszona pierś z kaczki. Duck Prosciutto 219

przygodzie z wędlinami dojrzewającymi z wieprzowiny , panchetta, karkówka , kiełbasa palcówka , kabanosy , mielonka przyszła pora na kaczkę. Zrobiłam szynkę prosciutto z kaczej piersi. Wygląda dokładnie tak samo jak Duck Breast Prosciutto ze sklepu za 10 Euro za 100 gramów 6 marca rozpoczęliśmy przygotowanie piersi kaczki, 21 marca została rozkrojona aby sprawdzić, czy na święta będzie idealna. Już dzisiaj mogę stwierdzić(...)czasie była idealna do konsumpcji! Wędlinę podajemy pokrojoną w bardzo cienkie plasterki np. z różnymi gatunkami serów i czerwonym winem. Taka kacza szyneczka może też być pysznym dodatkiem do sałatki. Smacznego! The post Suszona pierś z kaczki. Duck Prosciutto appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczeń z udźca dzika 142

dzika 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu warzywnego 100-150 g słoniny (u mnie wędzona) 2 łyżki oleju 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1/3 pora 2 liście laurowe 12 ziaren jałowca 6 ziaren ziela angielskiego kilka goździków ziarna czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli suszony tymianek 2 ząbki czosnku 2 gałązki rozmarynu 2 łyżki smalcu dodatkowo(...)octem winnym i zaprawić śmietaną. Można przecedzić sos, przyprawić i zagęścić powidłami śliwkowymi mięso pokroić na plastry i podawać z sosem. Podałam z  kluskami śląskimi  i  sałatka z buraczków

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Recenzja książki Piotra Kucharskiego Chleb. Domowa piekarnia. 213

Kucharskiego jest łatwa i przejrzysta. Równie przydatne są wszystkie rady, jak zakwas utrzymać przy życiu. Mój mam już czwarty miesiąc i ma się bardzo dobrze. Po wyhodowaniu zakwasu przychodzi pora na upieczenie pierwszego chleba. Tutaj również przepis i wszystkie wskazówki są napisane jasno, krok po kroku. A końcowym rezultatem jest nieziemski zapach w domu i pierwszy chleb na zakwasie. Upieczenie(...)zdjęcie roti, rogali maślanych i grahamek zrobionych przeze mnie według przepisów Piotra Kucharskiego. W ostatnim rozdziale autor zamieścił przepisy potraw związanych z chlebem. Znajdziecie tu między innymi przepisy na sałatki, domowe masło, czy też hummus. Mi szczególnie spodobał się przepis na zakwas na żurek. Poniżej zdjęcie mojego żurku z wykorzystaniem zakwasu wg. przepisu Piotra Kucharskiego. Pozostałe informacje. W całej książce

Passions hobbies life
Surówka z białej i czerwonej kapusty z kolendrą 162

Zaplanowaliśmy sobie na obiad pierogi, mieliśmy trochę zamrożonych, od babci. A Madzia wymyśliła, że do tych pierogów zrobi surówkę. Tak, wiem, surówka z kapusty (czy też

Marder&Marder Manufacture
Gotowany kurczak w pikantnym sosie 368

mięso z wywaru potem mam. Czas: 1,5 godziny Składniki: Mięso z wywaru: 1 ćwiartka z kurczaka 2 skrzydełka 1 pietruszka 2 cebule kawałek selera wielkości pietruszki por gałązka lubczyku ogrodowego 2 goździki 1 listek laurowy 2 ziela angielskie 4 ziarna pieprzu czarnego 1 kapelusz suszonego grzybka 1/4 łyżeczki soli maggi w płynie 1 litr wody Na sos: 1/2 żółtej(...)ryżem lub makaronem posypanego usiekaną natką pietruszki ( lub kolendry). *Podzielić bulion na porcje- do sosu, na galaretkę, wywar na zupę ( Imbirowy rosół z jajkiem w koszulce ) ** Zrobię z nich sałatkę . *** Część użyję na galaretkę podobną

Buniabaje w kuchni
Chleb musztardowo-miodowy 135

ramach wymyślania różnych ciekawych (czasami dziwnych :)) chlebów razem z Karoliną. Po odrzuceniu kilku żartobliwych propozycji takich jak np. chleb z wódką, chleb ze śledziem, czy np. chleb z ziemniakami, sałatką i kotletem, pozostał na polu boju właśnie chleb musztardowo-miodowy :) Połączenie w sumie całkiem ciekawe. Niestety Karolina unika musztardy jak ja modlitwy, więc tym razem nie będzie moim testerem. Trudno(...)gorczycy cudownie chrupały w zębach. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
Łatwe przepisy na dania z ryb? Dania rybne dla początkujących 137

filety rybne (z obu stron). Dodaj sól i pieprz do smaku, a następnie polej odrobiną soku ze świeżo wyciśniętej cytryny. Rybę połóż na talerzu, a na wierzchu wyłóż podsmażone pory. Tak przygotowaną rybę możesz podawać z ryżem, kaszą gryczaną, pieczonymi ziemniakami lub innymi dodatkami. Zapiekanka z tuńczykiem Chociaż czas przygotowania tego dania wynosi nawet 60 minut, jest bardzo proste(...)sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Wstaw do nagrzanego piekarnika (temp. 220oC) i piecz przez 3-5 minut. Z tak przyrządzoną rybą świetnie komponują się pieczone ziemniaki i sałatka z sosem vinegrette. Jeżeli uważasz, że nie jesteś gotowy na samodzielne przyrządzanie dań rybnych, zawsze możesz je zamówić – restauracje w Gdyni dają taką możliwość . Wystarczy złożyć zamówienie online, by zainspirować

Moja smaczna kuchnia
10 miejsc na burgera w Lublinie 248

stopień wysmażenia i co najważniejsze - pilnują go. Minus - kawałek od centrum, przy ruchliwej trasie. Moja opinia o lokalu TU . Jednak było to już jakiś czas temu, a od tej pory słyszałam o ich burgerach dużo gorsze opinie. Tu Burger , ul. Marii Curie-Skłodowskiej 38 Tu Burger nie jest zbyt długo na lubelskim rynku, ale z pewnością ma już wielu fanów(...)jednak nie mogę pominąć takiego miejsca, bo wiele osób je chwali. Ja wrócę do nich za jakiś czas.Do wyboru kilka burgerów, ceny 26-28 zł. Podawane z frytkami i sałatką sezonową. Caffe Trybunalska , ul. Rynek 4 Na bardzo przez innych chwalonych burgerach byliśmy w Trybunalskiej we wrześniu. Czy najlepsze to ciężko powiedzieć, ale z pewnością najdroższe. Dla mnie zdecydowanie było

Pasja Smaku
Wołowina po chińsku 244

swoją modłę – żeby pasował do mojej diety ;)   Składniki: 250g wołowiny (chudy kawałek, może być np. zrazowa lub polędwica) 2 łyżki oleju kokosowego 1 mała marchewka Biała część pora (około 6cm) Średnia czerwona papryka Szalotka (1 duża bądź 2 małe) Garść grzybków mun Sól, pieprz Sos: 1cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki erytrolu (zmielone(...)dolewamy resztkę sosu i czekamy aż wszystko zgęstnieje ;)     TADAAAM! Gotowe do podania ;) Można podawać z ryżem, makaronem sojowym bądź z czym chcecie, ja wolę wersję z jakąś sałatką lub podanie na sałacie – żeby ograniczyć węglowodany ;) Smacznego zajadania

Jak gotować i nie zwariować
Wołowina z goździkami 208

przepis był dziwny i zapadł mi w pamięć, postanowiłam się przekonać, czy podzielę zachwyt sąsiadki.  Długo po tej wizycie zrobiłam wołowinę z goździkami na obiad. Robię od tamtej pory regularnie. Zawsze widząc dobrą, młodą wołowinę w sklepie przypominam sobie o wołowinie z goździkami, pamiętam nawet, kiedy ostatni raz ją robiłam. Tak, tego smaku się nie da zapomnieć.  Zastanawia(...)trwa to ok. 2-3 h w zależności od jakości wołowiny. Pod koniec gotowania dodajemy sól i pieprz do smaku. 4. Podajemy z gotowanymi ziemniakami lub makaronem i wyrazistą sałatką.  Polecam doskonały przepis zięcia sąsiadki

Kuchnia Prezydentowej
Kiszeniaki, czyli gołąbki w kiszonej kapuście 196

kulki ziela angielskiego 7-9 ziaren pieprzu czarnego 2-3 listki laurowe Sos: 1 mała garść suszonych grzybów 2 łyżki suszonych warzyw (gotowa mieszanka - marchew, cebula, pietruszka, por, seler, pasternak) utłuczonych na drobno w moździerzu 100 g śmietanki 36% 2 łyżki mąki pszennej 1/4 łyżeczki estragonu 1/2 łyżeczki tymianku sól, pieprz 1. Grzyby na sos i gołąbki namoczyć(...)suszone i gotować ok. 20 minut. Wlać śmietankę rozrobioną z mąką, dodać przyprawy  i gotować jeszcze 5 minut lub do zgęstnienia. Podawać kiszeniaki z sosem grzybowo-warzywnym i sałatką z gotowanych buraczków lub ćwikłą z chrzanem.                  Zaznaczam, że kiszona kapusta w takich gołąbkach

Kuchnia Prezydentowej
Śledzie w musztardzie, z zielonym pieprzem, w oleju 180

można zrobić dużo wcześniej przed świętami, bo mogą postać.... Oczywiście, jeśli się ich wcześniej nie zje J Tak właśnie było u mnie. Zrobiłam śledzie. Takie inne niż do tej pory. Chciałam zrobić z nowym smakiem. Wymieszałam, namieszałam i .... wyszło pysznie. No i co? I już ich nie ma. Jutro zrobię nowe, a Wam zostawiam przepis na pyszne śledzie w musztardzie(...)kaszubsku - Śledzie z jabłkiem wśmietanie - Śledzie w kawie po szwedzku - Śledzie w sosie cytrynowym - Śledzie w sosie pomidorowymi suszonymi pomidorami - Śledzie pod pierzynką zwarzyw   A może jakąś sałatkę śledziową....? Te i inne propozycje na śledzie znajdziecie z zakładce MENU: RYBY,ŚLEDZIE...   Jest w czym wybierać. Życzę SMACZNEGO! Krys   Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.   Będzie

Kuchnia u Krysi
PSTRĄG Z BATATAMI I MARTINI , COQ AU VIN , KREME BRULLE , TARTA CYTRYNOWA …. czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W AUBERGINE! 166

wybrałam się tam z najfajniejszym facetem pod słońcem ( ;) ). Przedzierając się przez pełną turystów Floriańską udało nam się dotrzeć punktualnie na miejsce – stolik zarezerwowaliśmy na 13 – idealna pora na niedzielny obiad. Już od drzwi powitała nad przemiła obsługa, a w głównej sali czekał przygotowany stolik. Przyznaję bez bicia, że mało co pamiętam z wnętrza sali, gdyż ciężko mi oderwać(...)dania główne. Zapachy WOW! COQ AU VIN ( normalnie jest to kogut ) – restauracja Aubergine podaje natomiast kurczaka zagrodowego, duszonego w warzywach i czerwonym winie, razem z pieczonymi ziemniakami i sałatką. Delikatne mięso ( o łącznej wadze ok. 0,5 kg! ) fantastyczne odchodzące od kości … zatopione w wyrazistym sosie z czerwonego wina. Do tego całe grzyby, marchew, ćwiartki ziemniaków i świeża

Ostra na Słodko
Nędza podawana kiedyś podawana i dziś. 78

się za kudły złapały. 😉 I to mnie właśnie skłoniło do przewertowania tematu  mizerii. Jak to z nią było  i skąd ta różnorodność składników? Historia mówi.... Mizeria - rodzaj sałatki ze świeżego ogórka, w okresie letnim podawana z mlekiem, maślanką lub śmietaną. W późniejszych okresach także z innymi dodatkami, takimi jak cebula, czosnek, mięta, olej, pieprz a nawet cukier. Skąd(...)będzie ociekał w dół. Masę ogórkową mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skórką, szczypiorkiem i pokrojoną w kostkę rzodkiewką. Dodajemy cayenne według upodobań, ewentualnie solimy i gotowe. O tej porze, taka mizeria może być nawet potrawą rozgrzewającą. Do tego ziemniaki z piekarnika i mamy pyszny, prosty obiad. I tyle w temacie, niech inni mają tzatziki my mamy swoją mizerię

Dieta moja pasja