salatka z pora - 4953 przepisów (strona:93/331)

Sałatka z pora i marynowanych grzybów 175

Smaczna, szybka i prosta sałatka ze składników dostępnych cały rok. 4 średnie pory (białe części) około 350 g marynowanych grzybów (słoik 500 ml) 4 jajka 1 puszka zielonego groszku 1 łyżka soku z cytryny 100 ml majonezu 150 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru sól, pieprz Pory umyć, przekroić wzdłuż na 4 części i pokroić w paseczki. Zalać

Trzeci talerz
Sałatka z zielonych warzyw 145

Zimową porą zdecydowanie jem mniej warzyw, a tym samym sałatek. Ostatnio zatęskniłam za wiosną już tak bardzo, że postanowiłam poczuć jej atmosferę chociaż na talerzu. W tym celu przyrządziłam zieloną sałatkę. Dodałam wszystkie zielone warzywa jakie miałam pod ręką, a całość zalałam delikatnym ziołowym dressingiem z papryczką chili dla ostrości. Wyszło pysznie :) Czas przygotowania: 10 minut + czas na gotowanie brukselki

Kolizje Smaków
Z Pieczarkami i serem żółtym 182

Znakomita sałatka z gotowanych pieczarek z dodatkiem sera żółtego, pora, selera naciowego, kukurydzy. Idealna na Wigilie.    SKŁADNIKI: 20 dag pieczarek  10 dag sera żółtego 4 czerwone papryki konserwowe 4 ogórki konserwowe 1/2 pora 1 łodyga selera naciowego natka pietruszki  3 łyżki Majonezu Kieleckiego 3 łyżki Jogurtu Naturalnego 0 % sól i pieprz SPOSÓB

Gotowanie Patki
Sałatka z kurczakiem, porem i pieczarkami 346

Uwielbiam sałatki z kurczakiem. Ta jest wyjątkowo smaczna. Ostry por przełamuje mdły smak kurczaka i kukurydzy. Na prawdę jest godna polecenia! podwójna pierś z kurczaka kostka rosołowa duży por duży słoik pieczarek w natur. zalewie puszka kukurydzy puszka groszku 5 jajek na twardo 4-5 łyżek majonezu łyżka musztardy sól, pieprz Filety z kurczaka umyć, osuszyć i ugotować w wodzie(...)dodatkiem kostki rosołowej. Ostudzić i pokroić w kostkę. Pora pokroić w cienkie półplasterki, posolić i odstawić na kilkanaście min. aby puścił soki. Odcisnąć i dodać do kurczaka. Kukurydzę i groszek osączyć z zalewy. Jajka obrać i pokroić w niedużą kostkę. Pieczarki pokroić. Wszystkie składniki przełożyć do miski, doprawić do smaku, dodać majonez i musztardę. Wymieszać i odstawić

Smakołyki Asi
Migdałowe ciasto ze śliwkami 159

śliwki, rozcięciem do góry. Wierzch posypać płatkami migdałów i cukrem. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut. Ostudzić. Smacznego! A teraz już pora najwyższa zabrać się za obiad. Ma być sałatka od Jamiego O., tylko sałaty kupić zapomniałam... Cóż, będzie się trzeba pomysłowością wykazać (mam nadzieję, że jeszcze tyle jej w sobie znajdę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rolady schabowe z kapustą pekińską i ananasem 112

pory kapustę pekińską z ananasem łączyłam głównie w sałatce, aż tu pewnego dnia wpadł mi do głowy pomysł by wykorzystać te składniki jako farsz do rolad. Tak się złożyło, że na Durszlaku właśnie trwa konkurs na zdrowe, niskotłuszczowe dania z patelni z marką Ambition, która ma w swej ofercie patelnie pokryte nowoczesną powłoką TEFLON™ pozwalającą na przygotowanie smacznych

Wiem co jem
Ogórki konserwowe - pyszne, chrupiące 181

Warto zrobić chociaż kilka słoików ogórków konserwowych, właśnie schyłek lata to najlepsza pora na ich przetwarzanie. Są niezastąpionym dodatkiem  tradycyjnej sałatki jarzynowej, sosu tatarskiego. Pracy przy nich niewiele, a w zimie jak znalazł. Kupuję również gotowe ogórki konserwowe, są naprawdę smaczne, a dodatek octu powoduje, iż informacja na etykiecie nie zaskakuje nas nieproszonymi dodatkami. Oprócz samodzielnie zamarynowanych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka puszkowa z majonezem 374

się każdemu. Jest pyszna w swojej prostocie i idealnie się sprawdza kiedy pojawią się u Nas z wizytą niezapowiedziani goście. Sałatka puszkowa z majonezem SKŁADNIKI: 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki białej 1/3 pora (biała cześć) 3-4 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu kieleckiego 1 łyżeczka musztardy   PRZYGOTOWANIE: Otwieramy wszystkie puszki i odlewamy(...)zalewy. Do miski przekładamy groszek, kukurydzę oraz fasolkę i mieszamy. Ogórki kroimy w drobną kostkę, a pora drobno i dodajemy do warzyw puszkowych.  Dodajemy majonez i musztardę i całość mieszamy. Do przygotowania sałatki wykorzystałam majonez kielecki . Jest to zdecydowanie jeden z moich ulubionych majonezów. Ma dość charakterystyczny smak, dzięki niemu sałatka nabrała charakteru i właściwie nie trzeba

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Włoski gulasz z kurczaka z slerem naciowym 193

pory seler naciowy używałam  na surowo tylko w sałatkach i surówkach, dlatego dużym zaskoczeniem dla mnie było to, jak smacznie wypadł po usmażeniu i duszeniu go na ogniu. Zachował swoją jędrność a potrawie oddał swój specyficzny smak. 2 piersi z kurczaka 3 łodygi selera naciowego 1 puszka czerwonej fasolki 2 marchewki 2 cebule 2 szklanki rosołu

Jadło i czytadło
Sałatka z selerem naciowym 361

wypicia kawy ;) Zapomniałam o słoneczniku! Nie dodałam też kukurydzy z puszki, ale tylko dlatego, że nie miałam. Składniki, które powinny znaleźć się w sałatce:) 1 łodyga selera naciowego ok. 10 cm pora, ew. 1 mała cebulka 1 jabłko 20 gramów sera żółtego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka ziaren słonecznika 1/2 puszki kukurydzy Łodygę selera umyć i pokroić

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
SAŁATKA WIOSENNA - czyli szybka wielkanocna propozycja: nowalijki + jajka. 1361

cieszycie (?!) ale, zakneblowałyśmy sobie usta jednym z powodów, który i do nas trafia. Wszystko rozkwita, do życia się budzi, zachwyca, pachnie a my... zdychamy. Nowe życie o tej porze dostają alergie i astma, a te dwie panny na "a" w symbiozie z nami nie żyją. Ich egzystencja jest zdecydowanie naszym kosztem. Im więcej kwiatuszków tym gorszy katar i bardziej(...)powstrzymując się przed drapaniem szukamy powodów do radości z podrygów temperatury. I tak, pomiędzy kichnięciami a atakami astmy zawsze trafiamy na nią - na sałatkę wiosenną dla której warto się pomęczyć z ubocznymi skutkami zmiany pory roku.  SKŁADNIKI: - rzodkiewka, 5 pęczków, - szczypiorek, 5 sporych pęczków, - cebula dymka, 3 - jajka, 6 kurzych lub 12 przepiórczych, - majonez, najlepiej domowy

Wypisz Wymaluj
Just Nicole: La Veganista. Superfood. RECENZJA + KONKURS 182

fasolową aż do pełnoziarnistej tortilli. Jedzenie dające szczęście – już sama nazwa czwartego rozdziału, wywołuje wielki uśmiech na buzi. To podróż przez wszystkie pory roku. Moją uwagę zwróciły placki z kalarepy i marchewki z sałatką z rzodkiewek, pieczone bataty z orzechami makadamia i koprem włoskim oraz fasolowo-ziemniaczane burgery z pomidorową salsą. Na samą myśl dostaję ślinotoku Piąty rozdział

Moja pasja smaku
Sałatka z tortellini i jajkiem 221

papryka 1 biała część pora (przelać gorącą wodą) 4 jajka na twardo 20 dag żółtego sera 3 grube plastry szynki majonez sól i pieprz Przygotowanie Tortellini ugotować i odcedzić. Jajka, ser, paprykę oraz szynkę pokroić w kostkę. Pora pokroić w krążki. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać majonez, przyprawy i wymieszać sałatkę. Odstawić na co najmniej

Wasze Przepisy
Wędzona sałatka z kurczakiem i surimi 288

niej pierś z kurczaka wędzona , połączenie z pozostałymi składnikami robi prawdziwą bombę smaków , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu na to smaczną sałatkę . Składniki  1 ogórek zielony  1 puszka kukurydzy  1 pora ( biała część ) 150 dag piersi wędzonej z kurczaka  1 paczka surimi  pęczek kopru świeżego  1 paczka makaronu ryżowego  4 łyżki(...)czas kiedy przygotuję nasze pozostałe składniki . Kiedy makaron nam odpoczywa w gorącej wodzie , zabieramy się za resztę , do wysokiej miski , przesypuję kukurydze , kroję na drobno pierś z kurczaka , porę , koper, oraz surimi , a kiedy mamy już nasze składniki dodane, odlewamy makaron z gorącej wody i przelewamy odrobiną zimnej wody , tak aby nam się nie posklejał,po przelaniu woda , wykładam małymi

Mój Smak
Sałatka owocowa 146

oknem cały czas zimno i śnieg, a my już z utęsknieniem wyczekujemy lata. By przybliżyć ciepłe dni oraz ożywić wspomnienie słońca, postanowiłyśmy przygotować sałatkę owocową. Użyłyśmy produktów, które są dostępne o tej porze roku, więc głównie cytrusy takie jak pomarańcze, czy mandarynki. Jednak jak tylko zrobi się (wreszcie!) ciepło można dodawać dowolne owoce sezonowe. Czas przygotowania: 20 minut Ilość(...)ciepłej wody i zostawiamy by zmiękły. Grejpfrut nacinamy nożem w zygzak i rozkładamy na dwie części. Łyżką delikatnie wydrążamy środek, który kroimy na kosteczkę. My przygotowując grejpfrut do sałatki zawsze wycinamy miąższ bez „białej otoczki”, którą wyrzucamy. Nadaje one bardzo gorzki smak, całkowicie zbędny w sałatce. Banany obieramy i kroimy w pół talarki. Mandarynki i pomarańcze sparzamy wrzątkiem, obieramy

Kolizje Smaków