salatka z pora - 4953 przepisów (strona:201/331)

SAŁATKA MEKSYKAŃSKA 78

sałatek. Nasza pierwsza i na pewno nieostatnia sałatka meksykańska, a w niej wszystko to, co lubimy. Takie sałatki świetnie sprawdzają się na imprezach, ale nie tylko, z mniejszej porcji, sprawdzi się też w mniejszym gronie... 👌😋 Przepis znaleziony na insta: gotuje_bo_ lubie_fit Składniki: - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka czerwonej fasoli - 1 puszka ananasa - 1 czerwona papryka - 1 por- biała

Smaczne Zdrowe
Barszcz biały na ogórczance – kuchnia podkarpacka 72

kości z kurczaka (duża jedna porcja rosołowa) marchewka cebula por pietruszka, woda z litrowego ogórka kiszonych ogórków 3 łyżki mąki pszennej 3 żółtka 500 ml śmietany 18% Do zimnej posolonej wody wkładamy porcję rosołową i obrane warzywa. Na wolnym ogniu gotujemy wywar, po czym przecedzamy go (warzywa można wykorzystać do sałatki). Do rosołu dolewamy ogórczankę i zagotowujemy. Pół litra śmietany

Trzeci talerz
43 odmiany pomidorów które uprawiałam w tym roku – cz. I 160

twardy i jędrny, słodki, prawie bez kwaśnej nuty. Delikatny – szczególnie przekonają się do niego dzieci; gwarantuję Wam, że tu nie będą się miały o co krzywić przy jedzeniu! Na sałatki, pasty, marynaty, do przetworzenia – ma dużo „mięcha”. Nie pozwalajcie mu przejrzeć na krzaku albo co gorsza – przeleżeć na blacie. Ma tendencję do robienia się mączystym. Zerwany w odpowiednim momencie jest(...)słodko-winnym smaku sosu BBQ. Pyszny dodatek do sałatek, marynowania czy do pieczenia w całości, np. z rybą czy piersią kurczaka. Z pomidorków typu cherry to chyba mój ulubieniec. 33 Afternoon Delight – USA, Kalifornia, 75, 180, G, T Pomidor Brada Gates’a – przypadkowa krzyżówka Big Rainbow i do tej pory nierozpoznanego niebieskiego pomidora. Roślina o regularnym wzroście, silna

Karo in the Kitchen
Sałatka ze szparagami, wędzonym twarogiem i dressingiem truskawkowym 84

Wiosna to magiczna pora roku, kiedy wszystko wokół budzi się do życia, nabiera koloru i smaku. Pojawiają się pierwsze, długo wyczekiwane nowalijki w tym szparagi - wiosenny smak luksusu! Niezwykle smaczne, niskokaloryczne i bardzo zdrowe. Świetnie komponują się kolorystycznie i smakowo z truskawkami, o […] Artykuł Sałatka ze szparagami, wędzonym twarogiem i dressingiem truskawkowym pochodzi z serwisu Wędrówki

Wędrówki po kuchni
Imprezowe dania na Andrzejki – przepisy 129

Sałatka meksykańska Sałatka z czerwoną pomarańczą i stekiem wołowym Sałatka z łososiem wędzonym Bakłażany po kaszubsku Pieczywo na Andrzejki Chlebek naan Podpłomyki z solą i kuminem Chlebek włoski z pesto i botwinką Ślimaczki z musztardą i boczkiem – przekąska do piwa Tarta z rybą wędzoną Tarta z nadzieniem musztardowym Tarta z porem i słonecznikiem Tarta z grzybami suszonymi Tarta ze szpinakiem(...)pastą z makreli Dania na ciepło na Andrzejki Bigos z brukselką Muszle makaronowe z serem Muszle makaronowe faszerowane Zapiekanka makaronowa po bolońsku Kotlety mielone pieczone Krem z cukinii i pora Pieczona dynia i biała kiełbasa Chili con carne z fasolką szparagową Zapiekanka makaronowa z kozim serem Kotlety mielone gyros Imprezowe dania na Andrzejki Artykuł Imprezowe dania na Andrzejki

Dorota Smakuje
Sałatka z czerwonej kapusty i cytrusów 115

Karnawał już za nami, więc teraz pora nieco odchudzić nasze codzienne menu. Poza tym wielkimi krokami zbliża się już wiosna i okazuje się, że mamy na sobie kilka kilogramów za dużo. Tak więc na blogu będą się teraz pojawiać raczej lekkie przepisy. Dziś zapraszam Was na sezonową sałatkę z kapustą w roli głównej. Sałatka z czerwonej kapusty

Kulinarne przygody Gatity
Bigos z kapusty pekińskiej 132

polskiej kuchni najczęściej stanowi główny składnik surówek i sałatek dodawanych do głównych dań. Warto jednak wypróbować kapustę pekińską również w wersji na ciepło. Bigos z kapusty pekińskiej. Składniki: - 1 duża kapusta pekińska - ok. 400 g chudego wędzonego boczku - ok. 600 g dobrej kiełbasy (dałam podwawelską z szynki) - 2 cebule - por (jasna część) - 2-3 pomidory - różowa sól himalajska - 3 listki

mojewypiekiinietylko
Sałatka jarzynowa mojej mamy 216

Sałatkę jarzynową robi zawsze moja mama, wychodzi pyszna. Tak mówi zawsze moja siostra, która ją uwielbia. Ja jej nie jem bo nie lubię majonezu, ale wierze siostrze na słowo :D. Składniki: 5 marchewek pietruszka 5 ziemniaków 4-5 ogórków kiszonych jabłko por 4 jajka parę łyżek majonezu pieprz/sól Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki ugotować do miękkości. Ostudzić. Po ostudzeniu obrać(...)pokroić w kostkę.  Jajka ugotować, obrać i również w kostkę pokroić.  Pora, jabłko i ogórki tez na kosteczkę. Wszystko wymieszać w jednej misce. Majonezu dać tyle, jak kto lubi. U mnie w domu mama dodaje jakieś 4-5 łyżek, zależny od ilości. Przyprawić wedle uznania. Smacznego :D SPRÓBUJ RÓWNIEŻ: CHLEBEK Z SOJĄ MLECZNIAK

Moje pyszne gotowanie
Krajanka piernikowa 88

Krajanka piernikowa przepis na miękkie i szybkie pierniczki bez leżakowania. Krajanka piernikowa, miękkie pierniczki bez leżakowania to smak mojego dzieciństwa. Obtoczone w lukrowej glazurze kawałeczki ciasta

Cztery Fajery
Sałatka z makreli z kaszą kuskus 175

Składniki: 1 średnią makrelę 2 łyżki kaszy kuskus 4 ogórki korniszony 1 biała część pora małą paprykę kolor według uznania 1 słoik mieszanki warzywnej

kgwjanczewo
Wywar z kurczaka 173

zupy typu krem. Wywar to znakomity pomysł na wykorzystanie warzyw, pozostałości mięsa, także pieczonego kurczaka. Acha, jeszcze bym zapomniała, warzywa z wywaru idealnie nadają się do przygotowania z nich sałatki jarzynowej, aromat wspaniały, w tym tkwi sekret. Czasem wywar powstaje z dodatkiem świeżego pęczka lubczyku lub natki, kawałka kapusty. Jeśli nie mam używam suszonych ziół, sprawdzają się znakomicie. Wywar jest(...)ciepłych, dodawany do pasztetów wzbogaca smak, dodaje soczystości. Składniki: 6 pałek z kurczaka, podudzi, ud 3 marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 duża cebula z łupinką kawałek pora 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe pęczek świeżej natki lub lubczyku, jeśli nie masz użyj suszonego sól i świeżo zmielony pieprz do smaku Przygotowanie: Mięso umyj, włóż do garnka

Zasmakuj Kuchni
Sałatka jarzynowa 156

Olivier" z powodów politycznych trafili na wygnanie i zabierali ze sobą podstawowy przepis na sałatkę jarzynową, przez co spopularyzowali ją w Europie. Jednak emigracyjna rzeczywistość wymusiła zmianę receptury i sałatka jarzynowa w zmienionej formie trafiła na stoły całej Europy. Nie ulega wątpliwości, iż na dobre wpisała się w naszą polską tradycję. Drukuj Czas przygotowania 40 min Czas gotowania(...)Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 1 hr 10 min Ingredients 8 dużych marchewek 8-10 sztuk ogórków kiszonych 4 średnie ziemniaki 2 korzenie pietruszki ½ dużego selera 1 duży por 1 duże jabłko 1 mała cebula 4 jajka 1 puszka groszku konserwowego Sos 300 g majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy pieprz czarny sól Instructions Marchew, pietruszkę

Wędrówki po kuchni
Zupa krem z pora (dieta dr Dąbrowskiej) 156

rozgrzeje w zimowe i jesienne dni. Ja tym razem ugotowałam ją od podstaw, ale możecie tez ją przygotować na bazie wegańskiego wywaru warzywnego dodając do niego pokrojone w plasterki pory. Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie   podstawowe zasady diety warzywno-owocowej . Tutaj natomiast są informacje odnośnie tego  co można jeść podczas diety ,  a także  przykładowe(...)Dąbrowskiej: zupa-krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior

Kulinarne przygody Gatity
Fasolka szparagowa w sosie 82

Na kolację zaplanowaliśmy cukiniowe kulki z fetą, a jako dodatek wymyśliliśmy fasolkę szparagową w sosie. Bycie na wsi ma tę zaletę, że pomimo wieczorowej pory

niecodziennikpary
Kremowa feta, maślany por i pieczona rzodkiewka 98

wszystkim, wszechobecna feta. Zapraszam na sałatkę z fety z „obskurnej” knajpy. 👥 – ❌ ⏰ – 30 minut 🥩 – ❌ Składniki 100 g sera feta 100 ml jogurtu greckiego 30 ml oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku Sok z połowy cytryny Kilka rzodkiewek 3 łyżki oliwy z oliwek Sól Pieprz świeżo zmielony Biała część pora 30 g masła 2 łyżki

RafalCook
Śledzie w sosie porowym 2359

Śledzie w sosie porowym – to nasza nowa propozycja na świąteczne danie, ale nie tylko. Taki śledzik super sprawdzi się jako przekąska na imprezę, np. zbliżające

Kulinarne Przeboje
Chrupiąca, zielona sałatka 123

twardo (ok. 8-10 min). Cebulę i pora posiekaj, a resztę warzyw dokładnie umyj i pokrój na kawałki. Wymieszaj z przyprawami, jogurtem naturalnymi, pokrojonym jajkiem. Posyp prażonymi pestkami słonecznika i szczypiorkiem. Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! Powodzenia i… SMACZNEGO! Artykuł Chrupiąca, zielona sałatka pochodzi z serwisu Mrs. Endorfina

Mrs. Endorfina
Dyniowe przepisy 104

się z Dynią. I właśnie o tej porze roku sięgam po dynię. Można  ją przygotować na naprawdę wiele  sposobów. Dlatego dzisiaj chciałam podzielić się moimi przepisami na dania w której główną rolę gra dynia. Zebrałam je w tym jednym poście. We wszystkich przepisach wykorzystałam dynię piżmową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z pieczoną dynią i szpinakiem Dorsz zapiekany

Delusional Trine
kim chi koreanska klasyczna 175

Składniki warzywa 2kg kapusty pekińskiej 4 sztuki marchew pokrojone w julienne 1 sztuka biała rzodkiew,lub pęczek rzodkiewki ,lub 1 kalarepa 1 sztuka por 1-2

w mojej kuchni
Pyszna zapiekanka ze schabem i sosem porowo – serowym 199

Podczas smażenia schab musi stracić smak surowizny a por i cebulka zmięknąć. Wszystko z patelni rozłożyć na ziemniakach. Sos wylać do naczynia żaroodpornego. Przykryć pozostałymi ziemniakami. Obsypać delikatnie suszoną bazylią i skropić oliwą lub rozrzucić małe kawałeczki masła. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 40 minut. Podawać z sałatką. Smacznego, mam nadzieję że będziecie tak zadowoleni

Kuchnia Pokoleń
Papryka, właściwości i zastosowanie 131

rybą, drobiem, kiełbasą, makaronem, ryżem i sałatka ziemniaczana Potrawy z jaj: jajecznica, jajko sadzone Ryby: gulasz z ryb Mięso: pieczenie wieprzowe, wołowe i z cielęciny, gulasze wszelkiego typu, podroby, tatar Drób i dziczyzna: drób pieczony i duszony, potrawka, dania z dzikiego drobiu i dziczyzny Warzywa: papryka, por, ogórki, kapusta kiszona Inne potrawy: potrawy

Pomysłowa kuchnia
Sałatka z zielonych ogórków i szynki z czerwoną quinoą 158

Taką mam dziś dla Was świeżą sałateczkę z zielonych ogórków z szynką, czerwoną  quinoą, kaparami, porem i domowym majonezem. Prosto i smacznie :) Zjadłam trochę na

Quinoa Raz!
Najlepsze kiszone ogórki 119

jagody w syropie, dżem z czarnej porzeczki, sałatkę z zielonych pomidorów, korniszony i wiele innych. Sorry placki po węgiersku, kartacze,  schabowe i wszystkie inne, jeszcze poczekacie na publikację :) Składniki na słoik 1 litrowy: ogórki  koper (1 baldach+ gałązka) czosnek ( 2 ząbki na słoik) liście winogrona (3 na słoik) liście por zeczki (3-4 na słoik ) liście wiśni

Gosia gotuje
sałatka z arbuzem i fetą 152

składniki: (ok. 2 porcje) 200 g arbuza bez skórki 80-100 g sera feta świeże listki mięty wykonanie: Schłodzonego arbuza kroimy w kostkę i przy okazji

Domowy Smak Jedzenia
LunchBox: Sałatka z kaszy gryczanej z cieciorką, brokułem i marchewką 172

LunchBox: Sałatka z kaszy gryczanej z  cieciorką, brokułem i marchewką Komentarz do zdjęcia: Wybaczcie za foto siatki z marketu, ale jadłam w pociągu, siedząc w korytarzu... więc na prawdę nie miałam możliwości wybrania innego tła ;) Pewnie każdemu zdarza się być poza domem w porze obiadowej. Możemy wtedy skorzystać z oferty lokalnych restauracji czy barów, jednak w mniejszych miastach

Wegańska kuchnia orientalna
Liebster Blog Award 136

Chanel 9.   Ulubiona pora roku? odp: Lato 10. Napoje gazowane czy niegazowane? odp: gazowane 11. Od jak dawno gotujesz?  odp: odkąd pamiętam  MOJE PYTANIA !!! 1. Ulubione narzędzie w kuchni to...? 2. Bez jakiej przeprawy nie możesz się obejść w kuchni? 3. Jaka jest Twoja ulubiona sałatka/ surówka ? 4. Jaki jest Twój

ClauditteMissCooking
7 powodów, dla których uwielbiam ... 450

składniki są łatwe do zdobycia o każdej porze roku, dzięki czemu możemy je przygotowywać kiedy tylko mamy ochotę, a zapewniam Was, że będziecie ją mieli nie jeden raz.  7. Są uniwersalne. Świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Mogą być podane w formie przystawki, obiadu (koniecznie z soczystą sałatką), kolacji lub jako przekąska na piknik. Nadzienie można

KUCHARNIA