Dobra na śniadanie i na imprezową przystawkę :) Składniki 1 opakowanie tortellini 1 puszka groszku 20 dkg pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/2 pora majonez sól, pieprz Sposób przygotowania Tortellini … Czytaj dalej Sałatka pieczarkowa z tortellini
czarrna od kuchniPyszna wyszła :) Składniki 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 słoik selera sałatkowego 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka ananasa w zalewie 1/2 pora 3 ogórki konserwowe 2-3 łyżki … Czytaj dalej Sałatka z kurczakiem i fasolą
czarrna od kuchniSKŁADNIKI: 1 średnia por 2 średnie marchewki 2 jabłka 1/2 puszki zielonego groszku 1/2 średniego selera sól, pieprz, cukier, olej, sok z cytryny PRZYGOTOWANIE: Warzywa
Darcia w kuchnipłaskiej łyżeczki pieprzu i czosnku. Łączymy wszystkie składniki Lekko przestudzone składniki łączymy ze sobą. Dodajemy oliwę z przyprawami, mieszamy. Jeśli potrzeba- delikatnie solimy. "Piątkowa" sałatka z rybką możemy być ciekawym rozwiązaniem niezależnie od pory dnia, bowiem dobrze smakuje ze świeżo ugrillowanym karmazynem- jeszcze ciepłym, jak i z przestudzonym
Kuchnia w czekoladzieOgórków w ogrodzie jest sporo, więc sama pora zabrać się za robienie przetworów na zimę. Dziś prezentuję Wam pyszną, prostą w przygotowaniu sałatkę z ogórków do słoików. Uwierzcie mi, że otworzony słoiczek takich ogórków podczas zimy wzbudzi wielki uśmiech na Waszej twarzy! Z podanego przepisu wychodzi 6 słoiczków po 0,5 litra. Składniki: 3 kg ogórków gruntowych 5 łyżek
Kuchnia ŁukaszaKlasyczna sałatka z kapusty w nietypowym połączeniu- z musztardą. Przepis sprawdzony, sałatka jest pyszna! Składniki: 1 kg kapusty białej ½ kg pora 2 marchewki 2 jabłka 1 łyżka soli 1 łyżka cukru Składniki na zalewę: ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ziele angielskie pieprz ziarnisty ¾ szklanki octu 2 łyżeczki musztardy 2 szklanki wody Wykonanie: Kapustę drobno posiekać razem z porem. Marchewkę zetrzeć na grubych
Tradycyjna Kuchniajaglanej wędzony kurczak (mięso, bez skóry obrane z dwóch wędzonych ćwiartek lub 300g wędzonego fileta) - można zastąpić ugotowanym filetem/ćwiartkami, obranymi ze skóry i pokrojonymi, sałatka jest wtedy delikatniejsza w smaku 1/2 białej części pora 1 puszka kukurydzy konserwowej 3 jajka 3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz 1. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu
Szefowa kuchniWiosna zbliża się wielkimi krokami. Wszyscy jesteśmy spragnieni słońca i świeżych warzyw. Pora wzbogacić nasze codzienne menu o lekkie i zdrowe sałatki. Aby zachować jej lekkość nie przygotowywałem dresingu, gdyż przy tej kompozycji smaków wystarczyła wyłącznie aromatyczna oliwa truflowa. Czas przygotowania: 15 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 9,50 złSKŁADNIKI:1/2 świeżej gruszki2 plastry szynki prosciutto2 plasterki sera brie3
kulinarnyJaPora na smaczne i zdrowe buraczki. Dziś w formie sałatki. Połączyłem gotowane buraki z serem feta oraz marynowanymi karczochami w oleju słonecznikowym. W efekcie uzyskałem lekką, a zarazem sycącą sałatkę, którą możecie również zaserwować w formie przystawki. Czas przygotowani: 10 min.Porcja dla 3 osóbKoszt przygotowania: 11,00 złSKŁADNIKI:4 ugotowane buraki200 g marynowanych karczochówser fetaszczypiorek2 łyżeczki oliwy
kulinarnyJaPrzepis powstał poprzez zmodyfikowanie sałatki już od kilku lat obecnej w mojej rodzinie, zawsze zdobywała same pozytywne opinie. W końcu zdecydowałam się stworzyć jej dietetyczną wersję. Wyszła, jakby to ująć,.... PYSZNA! ;) Idealnie spisze się w nadchodzący wieczór sylwestrowy ;) Składniki: słoik konserwowego selera puszka kukurydzy (sprawdźcie, żeby w składzie nie było cukru) 3 jabłka 1 duża por wędzona pierś z kurczaka(...)tego przepisu sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Układamy warstwowo (odcedzony) seler, kukurydzę, (obrane i starte na tarce) jabłka, (pokrojony w drobną kostkę) por, (pokrojoną w kostkę) pierś z kurczaka, (starty) ser tak przygotowaną sałatkę wstawiamy na około 12 godzin do lodówki (najwygodniej zrobić ją wieczorem, żeby noc przesiedziała w lodówce) wszystko mieszamy i dodajemy majonez przyprawiamy wg. smaku SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkostkę, ser zetrzeć Ananas i czerwona fasolę osączyć (fasolkę przepłukuję wodą i osączam) Pokrojonego w pół krążki pora parzę i osączam na sicie Składniki łączę, mieszam z majonezem i jogurtem, solę i dodaję pieprzy według swojego smaku. I to wszystko, sałatka gotowa
Proste Potrawyprzełożyć do miski. Kukurydzę odlać z zalewy, dodać do sera żółtego. Ogórki pokroić w kostkę, pora w piórka. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki sałatki połączyć, dodać majonez, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Sałatkę przełożyć do salaterki, udekorować
Kuchnia DanusiSałatka śledziowa, z dodatkiem czarnej fasoli. czarna fasola Skworcu filety śledziowe papryka czerwona, żółta ogórek konserwowy cebula por szczypiorek majonez Kielecki Fasolę zalać wodą i odstawić na kilka godzin [ warto zmienić wodę, bo tak samo jak fasola będzie czarna].Ugotować do miękkości, odcedzić.Śledzie obrać ze skóry, pokroić w paseczki.Cebulę,pora, paprykę i ogórka pokroić w kostkę
Moje domowe kucharzenieJedna z moich ulubionych sałatek. Po raz pierwszy jadłam ją u cioci, od tej pory gości u mnie bardzo często. Może i Wam posmakuje :) Spróbujcie koniecznie :) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka (pojedyncza) 1/2 kapusty pekińskiej 3 jajka ugotowane na twardo 2 średnie pomidory 1 puszka kukurydzy 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku 1 czerwona papryka 3 ogórki korniszony(...)minimum 30 minut. Następnie usmażyć na oleju. Jajka i warzywa pokroić w kostkę. Wszystko wrzucić do miski, dodać przecedzoną kukurydzę, majonez i keczup. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Gotową sałatkę wstawić do lodówki żeby się przegryzła
Agusiowe smakołykiindyka 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka miodu naturalnego zioła do drobiu Sałatka jarzynowa 3 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1/2 średniego selera naciowego 3 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki konserwowe 1/4 pora (biała część) 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 mała puszka groszku konserwowanego 1 łyżeczka musztardy stołowej lub delikatesowej(...)natrzeć całe skrzydło. Odstawić do lodówki na dobę. Piec przez ok. 1 godzinę w 180 stopniach. Warzywa na sałatkę dokładnie wyszorować i umyć. Gotować do miękkości. Następnie wszystkie ugotowane warzywa i jajka ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórki i pora również kroimy w drobną kostkę. Dodać odsączoną kukurydzę i groszek. Wymieszać z musztardą, solą i pieprzem. Odstawić
Truskawkowa Fiesta