szklanki woda, 1 czubata łyżka gorczyca biała, 5 sztuk ziele angielskie całe, 5 sztuk liście laurowe, 2 łyżki cukier, 1/2 szklanki ocet 10 %, 2 łyżki olej rzepakowy zielone pomidory dobrze umyć pod wodą bieżącą kroić je na plastry zaczynając od strony szypułki - nie rozleci się miąższ cebulę pokroić w plasterki a marchew zetrzeć na tarce w plasterki wszystko posypać solą(...)czasie gotowania słoiki nie popękały wyjąc z garnka i zostawić je postawione na zakrętkach do wystudzenia wystudzone słoiki przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu na zimowe dni smaczna sałatka do obiadu........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięOdświeżamy racuchy! i zrobimy je w zupełnie nowej odsłonie :). Zamiast mąki pszennej kukurydziana, zamiast jabłek pieczony bakłażan na górę kleks ze śmietanki i posypka z podsmażonego
Kuchnia PROzdrowotnaNa dworze jeszcze całkiem ciepło, ale jesień zbliża się wielkimi krokami. Niebawem wrócimy więc do sycących, rozgrzewających zup - kapuśniaku na wędzonych żeberkach, grochówki i naszych ulubionych
Cztery FajeryWiosna to czas idealny na surówki z sezonowych warzyw. Nie dość, że mamy coraz bardziej słoneczną pogodę i kwitnące kwiaty, warto zadbać o to, aby na
Zdrowie i pysznie na talerzublogu dawno nie zawitała żadna sałatka. Zdecydowanie czas to nadrobić. W ramach kolacji, czy też lunchboxu do pracy polecić Wam chciałam jedną z moich ulubionych sałatek z grillowanym łososiem, wyrazistym parmezanem i idealnie skomponowanym sosem vingret z delikatnym dodatkiem jogurtu naturalnego. Przepis podstawowy znajdziecie ---> TUTAJ Spróbujcie koniecznie :) Składniki (2 porcje): 2 duże garści mixu sałat 1 marchewka(...)sosem i ponownie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz na koniec dodajemy łyżkę jogurtu. Na duże talerze wykładamy mix sałat. Obieramy i ścieramy na grubych oczkach marchew. Pomidory kroimy na pół. Całość posypujemy 1/2 parmezany oraz połową grzanek. Wykładamy również rukolę. Filet myjemy, posypujemy sola oraz pieprzem i grillujemy (na patelni grillowej lub grillu elektrycznym). Można to również
ChilliJemyPogoda nas w tym roku nie rozpieszcza, a prognozy na najbliższe dni też nie wyglądają najlepiej. Do tego niebawem Święta, więc wszyscy mamy pracy co nie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasię śniadaniownia z piekarnią, na górze zjecie lunch i napijecie się drinka. Tym razem zdecydowałam się na jajka po benedyktyńsku + własna brioche, szynka, świeży szpinak, sos holenderski i mała sałatka. Było pysznie ! Monsieur Armand Najlepsze makaroniki znajdziecie właśnie tu. Miejsce znajduje się przy Władysława IV 23/30. Makaroniki robione są przez Francuza, co jest gwarancją smaku i jakości. Nigdy nie jadłam(...)Bardzo spodobał mi się wystrój – drewno, cegła, beton, czyli wszystko to, co kocham. Brawo za świetną lemoniadę gruszkową z szałwią. Była przepyszna ! Zamówiłam pizzę Pancetta e uovo (pomidory san marzano, mozzarella di bufala, pancetta, jajko). Pizza naprawdę pyszna ale minus za jajko. Białko niestety nie ścięło się. Jedynie warstwa na wierzchu. A szkoda ! Dam Serio jeszcze jedną szansę
Moja pasja smakuSOKI 100% NATURALNE Nie wypisywałam wszystkiego dokładnie, dlatego koniecznie zajrzyjcie na stronę sklepu Barmar i przejrzyjcie jego ofertę :) W ramach współpracy otrzymałam: - pieczarki w zalewie octowej w słoiczku - pomidory suszone w oleju w słoiczku - pieczarki krojone w zalewie naturalnej - pieczarki krojone w oleju z przyprawami - paprykę grillowaną w oleju - boczniaki krojone w zalewie naturalnej - Bio musli Adamia - czekoladowe ciasto(...)Barmar możesz dodać do wszystkiego i zrobić z nich cudowne potrawy :) Są doskonałe do mięs, lazanii, pizzy, sosów, zup, naleśników, devolay, makaronów, zapiekanek, tostów, jako przekąska, dodatek do obiadu, sałatek, surówek i do wiele, wiele innych potraw. Wystarczy tylko Twoja wyobraźnia, pomysł, a miejsce na warzywka zawsze się znajdzie :) Polecam Wam bardzo serdecznie produkty Barmar. Ja już wykorzystałam kilka
Zdrowie na języku :PPrawdziwy barszcz ukraiński Tradycyjny barszcz ukraiński, narodowe danie naszych sąsiadów często gości także na polskich stołach. Ta pyszna i pożywna zupa może być przygotowana na wywarze
Cztery Fajeryprzekonać jak smakują? Nie widzę przeszkód! Możecie je przygotować choćby dziś :) Składniki (na 6 sztuk): 6 placków tortilli 1 opakowanie kotletów sojowych (100-150g) 1/2 główki sałaty 3 pomidory 3 ogórki konserwowe duże lub 6 małych korniszonów 6 rzodkiewek Sos: 1 mały jogurt naturalny gęsty 4 łyżki majonezu 4 łyżki pikantnego ketchupu 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku(...)pieprzem, mieszamy. 3. Składniki na sos blendujemy lub mieszamy ze sobą dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. 4. Przyrumienione placki tortilli smarujemy sosem, układamy warstwę sałatki, kotletów sojowych i ponownie polewamy sosem. Zwijamy w rożek, a koniec zabezpieczamy folią. Smacznego
Kuchnia w czekoladzieNa myśl o kurkach od razu słyszę w kuchni jajecznica! Nikt takiej sezonowej na śniadanie nie odmówi! Jest pyszna i już. Gdy już wpadną w
Zasmakuj KuchniIdealna na lekką kolację czy nawet 2. danie (zwłaszcza w gorące, letnie dni, kiedy niekoniecznie ma się ochotę na ciepłe potrawy). SKŁADNIKI: - 1 woreczek kaszy gryczanej
WielopokoleniowoSałatka powstała na specjalne życzenie mojego męża, miała być zdrowa. Zasmakował i stwierdził że jest pyszna więc nic innego mi nie zostało jak podzielić się przepisem. Składniki: 1/2 szklanka kaszy pęczak ( +1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka oleju) 350 g bakłażana 100 g pomidorków koktajlowych 150 g papryki żółtej 2 sztuki figi natka pietruszki Sos: 4 łyżki soku(...)odstawić na 15 minut. Następnie oprószyć ziołami prowansalskimi, pieprzem oraz skropić olejem następnie grilować. Gdy bakłażan przestygnie pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę pokroić w paski i również zgrilować. Pomidory i figi pokroić na ćwiartki. Wszystkie składniki wyłożyć na talerz, posypać posiekaną pietruszką. Polać sosem tuż przed podaniem
Delicious TitbitsPasta warzywna dla dzieci z wolno duszonych warzyw powstała na prośbę mojej koleżanki, której dziecko ze względu na stan zdrowia wymaga specjalnego traktowania. Ponieważ zależało nam
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataIdealne na domowy obiad, pożywne, bardzo zdrowe. Przyprawiam je vegetą natur (wtedy już nie solę), pieprzem, majerankiem. Dodaję do aromatu cebulkę i kilka ząbków czosnku, pod
Zasmakuj Kuchni