zrobić miseczki wykorzystałam tortille pełnoziarniste. Jest to ciekawy pomysł na podanie ulubionej sałatki lub np. w tym przypadku gulaszu meksykańskiego. Ciasto tortilli zachowuje swój kształt i nie nasiąka gulaszem dlatego nie musimy się obawiać, że nasze miseczki pękną lub się rozkruszą. Cała potrawa jest niskokaloryczna, pełna witamin, minerałów oraz dobrego dla naszego przewodu pokarmowego – błonnika. Składniki: 6 tortilli pełnoziarnistych (przepis(...)tutaj) 400g piersi z indyka 2 duże cebule papryka czerwona puszka kukurydzy (250g) puszka czerwonej fasoli (250g) 2 puszki pomidorów 2 łyżeczki cukru chilli, sól, pieprz garść rukoli do podania 2 łyżki oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Na patelni na łyżce oleju podsmaż posiekana w piórka cebulę. Następnie dodaj pokrojonego w kostkę indyka (najlepiej zamarynować indyka dzień wcześniej w chilli, soli
wysmienityhamburgerów niż te domowe. Są soczyste, doprawione ta jak lubię, i przede wszystkim zdrowsze. Kotlet gra tu zdecydowanie główną rolę, co jest rzadkością w tych serwowanych w knajpach, gdzie dominują sałatki i rozmaite sosy odwracające naszą uwagę od smaku „mięsa”. Zdecydowanie polecam !!! Najlepsze amerykańskie hamburgery Składniki na 4 burgery: · 400 g dobrej jakości(...)około 3 ogórki konserwowe pokrojone w plastry · sałata lodowa · 1 pomidor, pokrojony w plasterki · 1/ 2 papryczki chilli pokrojona w plastry · 4 plastry sera
Mania GotowaniaZetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć z niej sok. Do garnka wrzucamy pomidory, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30-45 minut. Pomidory powinny rozpadać się na mniejsze kawałki (możecie je zmiksować, ale to już nie będzie konfitura, tylko marmolada). Dodajemy cukier żelujący i gotujemy kilka minut na większym ogniu (powinno „bulgotać(...)gotujemy jeszcze kilka minut na mniejszym ogniu. Konfiturę rozlewamy gorąca do słoików i natychmiast zamykamy. Podobne przepisy Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie Tarta z wędzonym łososiem i cukinią Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chil... Makaron z owocami morza .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background
Pociąg Do KuchniWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 7 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 4 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: większa papryka czerwona, większa papryka biała, duża garść posiekanego
JejKuchniaRozpoczęłam zbiór cukinii z mojego ogródka. Te najmłodsze są najsmaczniejsze. Większe muszą zaczekać na inną potrawę. W tym roku udało się coś ocalić przed ślimakami i
Smaki EwyDzisiaj zapraszam na klasyczne danie kuchni arabskiej - shoarmę drobiową. Mięso z kurczaka użyte do tego przepisu można zastąpić jagnięciną, wołowiną lub indykiem. Mięso podałem z sosem
Wyprawy kulinarneKolejny przepis z udziałem szparagów. Tym razem przygotowałam je z białą kaszą gryczaną, piersią z kurczaka, fetą, pomidorkami koktajlowymi i uprażonymi ziarnami słonecznika. Danie jest smaczne
Oryginalny smakPięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Szybka przekąska, kiedy jesteśmy głodni a nie mamy czasu stać przy "garach", do podania jak nagle przychodzą znajomi do butelki
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/okresie jesiennym różnorodność warzyw, które możemy dostać jako świeże jest zdecydowanie ograniczona. Smażone plastry selera w panierce z bułki i sezamu Oczywiście w sklepach dostępne są takie warzywa jak pomidory, ogórki czy rzodkiewka lecz te pochodzą z uprawy szklarniowej lub są importowane. Tym samym nie smakują tak dorze jak te kupione w sezonie. Myśląc o jesiennych warzywach zawsze myślę(...)selerze. Zapewne tych warzyw także najczęściej urzywam w mojej kuchni od września do marca włącznie. Seler a dokładnie jego korzeń jest tym typem warzywa, które idealnie nadaje się do sałatek, do smażenia, gotowania, pieczenia. Na blogu znaleźć możecie kilka przepisów na dania z wykorzystaniem tegoż warzywa. Kolejny przepis jaki dla Was mam to przepis na selera smażonego w panierce
mecooksSałatka którą można się zajadać i nie mieć wyrzutów sumienia. Wykorzystałam paprykę konserwową, soczewice gotowaną na parrze i ananasa oraz ryż trzy kolory. Zrobimy ją bardzo szybko kiedy spodziewamy się gości i nie tylko. 1 puszka soczewicy gotowanej na parze 5 plastrów papryki konserwowej 1 woreczek ryżu trzy kolory 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 ananasa świeżego natka pietruszki(...)łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego 5 pomidorów suszonych sól, pieprz Ryż gotuję zgodnie instrukcją opakowania. Przelewam go zimną wodą i wyjmuję z woreczka do miski. Paprykę kroję w kostkę, tuńczyka odsączam z zalewy, to samo robię z soczewicą. Ananasa obieram, pozbawiam środka i kroję w kostkę. Pomidory suszone kroję na małe kawałki. Przekładam do miski składniki, dodaję natkę pokrojoną
wesoła kuchniaWieczorem, aby nadto nie przeciążać żołądka proponuję sałatkę z najprostszych składników. Niedawno, w ramach współpracy z Łosoś Ustka proponowałam Wam sałatkę z makrelą, którą można znaleźć TUTAJ . Tym razem słów kilka o śledziu. Śledzie to ryby tłuste, ale mało kaloryczne, bo większość tłuszczy jakie posiadają to tłuszcze dobroczynne. Zawierają dużo potasu, a także witaminy A, D i E. Oczywiście(...)wiadomo najzdrowsze ryby, to ryby świeże i mrożone, nie zawsze jednak takie mamy, a te w puszkach często "ratują" nam życie. Potrzebujemy: dwie garście dowolnego miksu sałat 1 pomidor 1 filet śledziowy w oleju Łosoś Ustka 3 łyżki ziaren słonecznika Sos: 2 łyżki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 5 listków bazylii szczypta pieprzu i soli Najpierw zajmijmy się przygotowaniem
MamaOskarkapodgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek i smażymy 1-2 min. Następnie dodajemy szpinak i śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy szpinak zmięknie i nieco straci swoją pierwotną objętość, dorzucamy suszone pomidory i oliwki. Mieszamy. W tym czasie makaron powinien już być gotowy. Odcedzamy go, zachowując ok. 2 łyżki wody z gotowania. Makaron wraz z wodą dodajemy do szpinaku. Mieszamy i chwilę(...)bazylię i jeszcze raz całość dokładnie mieszamy. Podajemy od razu, każdą porcję dekorując pozostałą bazylią. Smacznego! P.S. Taki makaron świetnie smakuje w wersji obiadowej - na ciepło, ale też jako sałatka - na zimno. Makaronowe sałatki są bardzo sycące i doskonale sprawdzają się jako pełnowartościowy posiłek do pracy :) Ja specjalnie przygotowałam podwójną porcję tego makaronu, żeby wystarczyło nie tylko na obiad
Ratunku obiadswoją historię. Pod koniec XIX wieku Neapol odwiedziła Małgorzata Sabaudzka z mężem Hubertem. Z tej okazji piekarz i kucharz Raffaelle Esposito przygotował drożdżowy placek z mozzarellą, czerwonymi pomidorami i listkami bazylii. Dzisiaj pizza Margherita wypiekana jest oczywiście na całym świecie, podobno jednak najlepiej smakuje właśnie w Neapolu. Pizza to międzynarodowy przysmak. Można ją przygotować w domu, wypróbować oryginalnej(...)domu. Zamawianie jedzenia przez internet staje się coraz powszechniejsze, zwłaszcza wśród osób, które pracują i nie mają czasu na samodzielne przygotowywanie dań. Poza pizzą najczęściej zamawiamy online sałatki, sushi czy hamburgery, ale i popularne w ostatnim czasie dietetyczne potrawy na cały tydzień czy nawet miesiąc, które dopasowane do naszych potrzeb. Bez wątpienia zamawianie posiłków drogę internetową to doskonała propozycja
Moja smaczna kuchniajest, szczególnie gdy gdzieś wyjeżdżamy;) Kto wie, co czerwiec dla nas jeszcze przygotował? Jeżeli powrócą do nas upały, koniecznie przygotujcie sobie gazpacho - czyli sławny hiszpański chłodnik z pomidorów . Ta zupka o ślicznym czerwonych kolorze poratowała nas w zeszłym tygodniu, gdy na nic innego za bardzo nie mieliśmy ochoty. Z gazpacho wiążą się moje najprzyjemniejsze wspomnienia z wakacji w Hiszpanii(...)Znaleźliśmy przyjemną restaurację położoną obok pięknie oświetlonego Muzeum Historii Katalonii (Museu D'Història De Catalunya) i usiedliśmy na zewnątrz. Było ok. 22.00, a termometr wskazywał 30 stopni. Zamówiłam jakąś sałatkę, gazpacho andaluz oraz najpyszniejsze na świecie różowe wino. Jedzenie było lekkie, smaczne i cudownie chłodzące. Panowała świetna, luźna atmosfera - ludzie wokół nas jedli, śmiali się, dyskutowali (uwielbiam ten gwar
Chilli Czosnek i Oliwamoże być świetnym daniem głównym. Możecie je zrobić nie tylko na grillu, ale równie dobrze w piekarniku. Są to młode ziemniaczki w musztardzie, kotlety z czerwonej soczewicy oraz zielona sałatka. Całość dopełniły dedykowane specjalnie na grilla przyprawy Kamis. Zapraszam Składniki: Ziemniaki: 500 g młodych ziemniaków 3 łyżki musztardy grillowej 1 łyżka przyprawy do grilla 3 łyżki oleju sól, pieprz(...)mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody 1/2 cebuli 2 łyżki mąki grochowej 2 łyżki bułki tartej przyprawy (u mnie sól i przyprawa do mięs) Dodatkowo: zielona sałata ogórek pomidor sos sałatkowy Sposób przygotowania: Jako pierwszą polecam ugotować czerwoną soczewicę – opłucz ją, a następnie daj do garnka i zalej wodą. Dodaj też szczyptę soli. Całość gotuj na małym ogniu
Via Gusto