sałatka z pomidorem - 7629 przepisów (strona:202/509)

Warzywne caprese z pistacjami 177

oraz intensywny i cudowny zapach. Z orzechów postanowiłam przygotować dwa przepisy. Jedną sałatkę i jedno ciasto (na które przepis, pojawi się już za kilka dni). Warzywne caprese z pistacjami Składniki: 2 średnie buraki 1 mała cukinia 1 mały bakłażan (najlepiej o zbliżonej średnicy do cukinii) 2 średnie pomidory 200 g mozzarelli garść pistacji (u mnie Helio Natura ) 2 łyżki oliwy

PatiGotuje
Warzywne caprese z pistacjami 170

oraz intensywny i cudowny zapach. Z orzechów postanowiłam przygotować dwa przepisy. Jedną sałatkę i jedno ciasto (na które przepis, pojawi się już za kilka dni). Warzywne caprese z pistacjami Składniki: 2 średnie buraki 1 mała cukinia 1 mały bakłażan (najlepiej o zbliżonej średnicy do cukinii) 2 średnie pomidory 200 g mozzarelli garść pistacji (u mnie Helio Natura ) 2 łyżki oliwy

PatiGotuje
Sałatka z rukolą i tuńczykiem 167

Szybka, świeża i lekka sałatka, idealna na kolację. Składniki (na 1 talerz): garść rukoli 1/2 puszki tuńczyka w kawałkach 1 pomidor 1 jajko ugotowane na twardo kilka plasterków świeżego ogórka Sos: 1 łyżeczka musztarda francuska 1 łyżka oliwy z oliwek ½ cytryny sól, świeżo mielony pieprz Rukolę ułożyć na talerzu, dodać resztę pokrojonych składników - pomidora i jajko (pokrojone w ćwiartki

Dobra karma
Weganizm w podróży 164

knajpkach znajdziemy przede wszystkim pizze, zapiekanki, kebaby i inne tego typu rzeczy. Czasami zdarza się tak, że jedyną opcją  roślinną jest sałatka, za którą zapłacimy około 20 złotych, a będzie tam kilka liści sałaty, jeden pomidor, kawałek ogórka, papryka - najeść się tym raczej nie da. Będąc na wyjeździe, nie chcę też ciągać innych, jedzących "normalnie", żeby chodzili i szukali

Bananowe Pole
Bakłażany faszerowane mięsem i serem 175

bazie mięsa, warzyw i ryżu. Dziś u mnie podobne danie, lecz bez ryżu, za to dużo mięsa, pomidorów i sera. Obłędny obiad na weekend! Zapraszam na bakłażany faszerowane, takie kształtne, zgrabne i wypełnione pysznym aromatycznym farszem. Podaję je z sałatką batawską lub masłową z jogurtem na słodko z cukrem pudrem i sosem pomidorowym, zazwyczaj ostrym. Bakłażany faszerowane mięsem mielonym, sosem

Zasmakuj Kuchni
Szparagowa sałatka z tortellini i botwinką 194

roku są najlepsze, wykorzystuję je do czego się da razem z botwinką. Połączyłam te dwa smaki, dodałam serowe pierożki tortellini i wyszła mega smaczna sałatka. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów ½ pęczka botwinki (liście) 1 malinowy pomidor 15 dag pierożków tortellini z serem 1 kulka mozzarelli w zalewie ½ pęczka świeżego koperku Oliwa z oliwek do skropienia ½ łyżeczki świeżo wyciśniętego soku

Wanilia i Kardamon
Sałatka z sałaty, łososia wędzonego i pesto 136

Kolejna sałatka tym razem rybna. Składniki: mix salat, wędzony łosoś, zielone pesto, pomidor, pestki słonecznika i dyni, sól, pieprz. Przygotowanie: Na patelni podprażyć pestki dyni i słonecznika.  Do miski przełożyć sałaty, łososia, pokrojonego pomidora, pesto, ostudzone pestki dyni i słonecznika, sól, pieprz i wymieszać

Państwo Wojtczuk gotują
Kasza jaglana z mieszanką sałat, oliwkami i pieczonymi pomidorkami 153

dodatkiem świeżych składników, wysokiej jakości oleju tłoczonego na zimno, wartościowych węglowodanów lub produktów białkowych. Choć wariacjom nie ma końca, to istotnym jest, aby w sałatkach komponować sezonowe warzywa i owoce. Póki lato w kalendarzu, a pomidory i sałaty są łatwo dostępne, proponuję połączyć je z kaszą jaglaną, dla stworzenia tego pysznego, sycącego i zdrowego dania. Charakter nadają mu świeża bazylia

Even Better Food
SAŁATKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ 125

Smaczna i pożywna sałatka z fasolki szparagowej. Składniki:   20 dag fasolki szparagowej 2 duże pomidory 4 jajka 1 lub 2 ogórki zielone mała cebulka 2-3 łyżki majonezu sól,pieprz Fasolkę oczyścić,ugotować,przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Jajka ugotować na twardo, przestudzić,obrać i pokroić w kostkę.Pomidory sparzyć,obrać ze skórki i również pokroić w kostkę

Niespełnione zdolności kulinarne
ZAPIEKANKA MIĘSNA Z KALAFIOREM ROMANESKO 167

przyrządzić na wiele sposobów, zapiec lub przygotować sałatkę.                                                                    SKŁADNIKI : 1 kalafior romanesco 300 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów 2 młode marchewki, pokrojone w kostkę

Kulinarne Fantazje Marioli
Soczewicowa meksykańska sałatka nachos z pomidorową salsą 318

wiele osób je lubi. Postanowiłam więc połączyć trochę warzyw z tą przekąską. Efekt jest bardzo smaczny, kolorowy, atrakcyjny i na pewno nie jest nudny :) Sałatka zniknęła w bardzo szybkim tempie :) Składniki: garść liści sałaty karbowanej pomidor mała puszka mieszanki meksykańskiej Bonduelle pół puszki soczewicy gotowanej na parze Bonduelle gałązka szczypiorku garść nachos'ów salsa pomidorowa: puszka pomidorów 1/4 zielonej papryki

pyszne zdrowości
Gyros - rodem z Grecji, w wersji polskiej :) 145

karpiu po żydowsku ;) Ale Grecy z pewnością słyszeli i świetnie znają GYROS – potrawę, pod nazwą której skrywa się pita z mięsem, sosem cacyki, plastrami pomidora i frytkami. W Kuchni Smaków w wersji spolszczonej, czyli Gyrosowa sałatka przekładana ;) Składniki: Średnia kapusta pekińska Puszka kukurydzy konserwowej 2 filety z kurczaka Przyprawa Gros 2 cebule 2-3 papryki czerwone 6 – 7 ogórków konserwowych

Kuchnia smaków
Sałatka z komosą ryżową - przepyszna, lekka, wege :) 152

trudnego, a jaki efekt :) Od teraz komosę do sałatek będą dawać częściej, o wiele częściej! A Wy z czym miksujecie najczęściej swoje ulubione sałatki? Składniki: 1/3 opakowania miksu sałat 1 średnia papryka długa 2 pomidory śliwkowe 1 łyżka kukurydzy konserwowej 1 łyżka groszku konserwowego  35 g komosy ryżowej - quinoa (ecoMalwa) 1 łyżka uprażonych pestek dyni 1 łyżeczka sosu sojowego

Zdrowie na języku :P
Lunchbox - dietetyczna sałatka z łososiem i jajkiem 259

sałatę, tniemy ją lub rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski / pojemnika na lunch. Następnie dodajemy łososia, również w mniejszych kawałkach ;) Czas na pomidora. Musimy go sparzyć, następnie przekroić i usunąć gniazda nasienne (inaczej sałatka by nam przemokła). Najwygodniej moim zdaniem jest pokroić go na osiem części i wtedy wycinać środek. Tak oczyszczone kawałki kroimy w paseczki. Czas

Kulinarne zapędy Kokosa
'Caprese' na ciepło z buraczkami 174

Caprese to tradycyjna włoska przekąska z pomidorów, bazylii i mozzarelli. Równie smacznie przedstawia się jej wersja przygotowana na ciepło ze słodkawymi burakami, kremową, delikatną mozzarellą i lekko ostra rukolą. Świetne danie na przyjęcia czy lekki obiad lub jako przystawka, sałatka. SKŁADNIKI: (na jedną sporą porcję) 1 burak kulka mozzarelli garść świeżej rukoli 2-3 orzechy włoskie sól, czarny pieprz oliwa

Pyry na Gaz