Prosta i smaczna sałatka z wiosennymi akcentami w postaci szparagów, szczawiu i młodych ziemniaczków. Idealna dla osób dbających o dietę. Składniki: (na 4 porcje) 2 duże pęczki szczawiu 8-10 młodych ziemniaczków 500g białych szparagów 4 jajka Pęczek koperku Płatki słodkiej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki wody Sos sałatkowy koperkowy Sposób przygotowania: Szparagi myjemy i dokładnie obieramy(...)rwiemy na mniejsze kawałki. Na talerzach układamy szczaw na nim ćwiartki ziemniaczków, kawałki szparagów i ćwiartki jajek. Sos sałatkowy przygotowujemy z oliwa i woda. Polewamy nim sałatkę. Dekorujemy koperkiem i posypujemy płatkami papryki
Pyry na Gazsałatkę warstwową z mięsem, warzywami, serem feta i chrupiącym słonecznikiem. Jest naprawdę pyszna! Świetnie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi, rodzinnej imprezki czy po prostu bez okazji :) Składniki: brokuł ok. 400g, 300g domowej pieczeni (u mnie pieczony schab), pomidor, puszka kukurydzy, 120g sera feta, 1/2 czerwonej papryki, 150g łuskanego słonecznik, sól(...)posiekać. Pieczeń pokroić w kosteczkę, ułożyć na dnie miski, najlepiej przezroczystej. Przykryć posiekanym brokułem. Ser feta odsączyć i pokroić w kosteczkę, ułożyć jako kolejną warstwę sałatki. Polać cienką warstwą sosu. Pomidora i paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Rozłożyć na fecie. Posypać odsączoną i opłukaną zimną wodą kukurydzą. Rozsmarować resztę sosu. Słonecznik podprażyć na suchej
Z miłości do słodkościbardzo ciekawe połączenie smaków i interesującą alternatywa dla klasycznej sałatki warzywnej. Całość tworzy niezwykle smakowitą sałatkę, którą z pewnością warto przygotować w naszych domach. Sałatka Meksykańska - Składniki: 2 podwójne, nieduże piersi z kurczaka przyprawy: słodka papryka, czosnek w proszku, chili, kolendra, oregano sól, pieprz (możemy ewentualnie użyć gotowej mieszanki przypraw do kurczaka lub dań kuchni meksykańskiej) olej do smażenia czerwona(...)fasola (ok. 200 g) puszka kukurydzy (ok. 400 g) marchewka konserwowa (ok. 200 g) groszek konserwowy (ok. 200 g) marynowana papryka (ok. 70 g) 5 jajek 1 por ok. 300-400 ml majonezu (lub mniej - według uznania) pieprz Sałatka Meksykańska - Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w niedużą kostkę, przekładamy do naczynia i dodajemy po ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw
Słodka Stronarodziny. A są to: czerwoną i żółtą paprykę, szynkę konserwową, kalafior, seler naciowy, jabłko. Ta eksplozja smaków pozwoliła stworzyć pyszną i aromatyczną sałatkę :) Składniki: 4 marchewki 1 mały seler 1 pietruszka 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 kalafiora 3 jajka 2 łodygi selera naciowego 4 ogórki konserwowe mała puszka groszku mała puszka kukurydzy biała część pora 100g
Walijskie PichcenieSmaczna i kolorowa sałatka z marynowaną cebulką, pomidorami i papryką. Letnią porą idealnie pasuje do mięsa grillowanego. Składniki: 1 opakowanie mix sałat 1 słoik złotej cebulki marynowanej Ole! 250 gram pomidorów koktajlowych Pół papryki czerwonej Pół papryki pomarańczowej Pęczek szczypiorku 1 opakowanie sosu sałatkowego paprykowego Sposób przygotowania: Sałatę myjemy i osuszamy, cebulkę marynowaną odsączamy z zalewy, pomidorki koktajlowe kroimy(...)pół. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski, szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, sos przygotowujmy według przepisu na opakowaniu, dodajemy do sałatki. Wszystko mieszamy, wstawiamy na pół godziny do lodówki
Bajeczna Kuchniajajko vegeta Sos: 1 słoik koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu 3 łyżki octu 2 łyżki cukru sól 0,5 szkl. oleju 1 szkl. wody Składniki sałatki: 1 kg filetów 1 słoik papryki konserwowej 1 słoik ogórków konserwowych 4 cebule ok 40 dkg. pieczarek (opcjonalnie) Filety solę i kroję w dość małe kawałki, jak to bywa w sałatkach, ale widziałam
Co w głowie piszczysałata lodowa 1 papryka czerwona 1 pomidor 1 mały filet z kurczaka 2 ogórki świeże lub konserwowe łyżka jogurtu naturalnego przyprawa curry do sporządzenia sałatki można wykorzystać różne składniki według swojego uznania Przygotowanie: Paprykę, ogórki oraz pomidor kroimy w kostkę. Następnie sałatę lodową należy porwać na kawałki. Filet kroimy w kostkę i smażymy dodając do niego przyprawę curry
Podróż w kulinariaprzepyszna i bardzo oryginalna. Wyjątkowego, świeżego oraz orientalnego posmaku nadaje jej marynowany, różowy imbir w słodko-octowej zalewie, którego często używa się do sushi. W sałatce znajdziecie też całe mnóstwo innych dodatków: czerwoną paprykę, papryczkę chilli, natkę pietruszki, trochę świeżego majeranku, a także sporo przypraw: sos rybny, sos sojowy, cukier trzcinowy, sok z cytryny, sól i pieprz. Bardzo ważne przy(...)ugotowaniu odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Paprykę oraz papryczkę chilli myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Natkę pietruszki i majeranek drobniutko siekamy. Imbir wyjmujemy z zalewy, odcedzamy i również bardzo drobno kroimy na jak najmniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie ze sobą mieszamy. Doprawiamy sałatkę sosem sojowym, sosem rybnym, sokiem z cytryny, cukrem trzcinowym
MyCookBook.plsałatki z cebuli doprawionej sumakiem. Jednak najczęściej pod tą nazwą rozumie się przystawkę z białej fasoli z dodatkiem różnych warzyw , takich jak cebula, natka pietruszki, pomidor, papryka, marchewka czy oliwki. Częstym składnikiem sałatki są również pokrojone na ćwiartki jajka na twardo , jednak ja po Wielkanocy nie miałam na nie ochoty:) Sałatkę doprawia się sosem na bazie oliwy i octu winnego
Chilli Czosnek i Oliwagłód. Najlepiej po zrobieniu dać ją do lodówki, najsmaczniejsza jest na zimno!Sałatka z tortelliniSkładniki:opakowanie tortellini z mięsem30 dag szynkikukurydzaogórek zielonypomidorpół czerwonej papryki5 łyżek majonezusólpieprzzioła prowansalskiesuszony koperekzioła do sałatekPrzygotowanie:Tortellini ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Przelać zimną wodą i wystudzić.Szynkę, ogórka, pomidora, paprykę pokroić w kostkę.Wszystkie składniki wsypać do miski, dodać majonez i doprawić.Schłodzić
Lawendowe Niebobardzo smaczne ;) Tak na marginesie, zauważyliście, że mam nowe pojemniki?:D Kurczak miodowo- musztardowy i kuskus z warzywami Składniki: połówka piersi z kurczaka kasza kuskus mała cukinia pół papryki mała cebula 2 łyżki musztardy francuskiej łyżka miodu sól, pieprz Połówkę piersi z kurczaka kroimy w plasterki i umieszczamy w miseczce. Dodajemy pieprz czarny, 2 płaskie łyżki musztardy francuskiej(...)wody. Studzimy. Ryż gotujemy do miękkości. Cebulkę podsmażamy. Dodajemy do niej ugotowany ryż oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Jako dodatek przygotowałam sałatkę z sałaty, pomidorków koktajlowych, papryki i szczypiorku z sosem koperkowo-ziołowym. Kurczaka i ananasa można ponabijać na patyczki do szaszłyków lub włożyć luzem do pojemnika, co kto woli ;) Ryż może być
Czerwona Porzeczkaporcje SAŁATKA ¹⁄₃ szklanki komosy ryżowej 50 g listków szpinaku ¹⁄₂ papryczki chili 1 mała szalotka ¹⁄₂ mango 1 awokado 25 g fety cząstki cytryny do wyciśnięcia 1 łyżka oliwy 1 łyżka posiekanej świeżej mięty 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz KURCZAK 1 pierś kurczaka 1 łyżeczka ziaren kolendry roztartych w moździerzu 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku sól morska, pieprz(...)cytryny, wykładamy na komosę. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, łyżką wydrążamy połówki miąższu, kroimy w kostkę i także przekładamy na półmisek z komosą. Na wierzchu sałatki układamy paski kurczaka i smażoną paprykę. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i pokruszoną fetą. Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia
cool and mintyfiletów z dorsza ( można spróbować innej ryby. Mrożonej więcej, bo po rozmrożeniu i odcieknięciu będzie jej mniej ) olej Ciasto 1 jajko ½ szklanki mleka Vegeta Mąka Sałatka 2 średnie cebule 4 ogórki konserwowe 4 kawałki papryki konserwowej Zalewa 1 ½ szklanki wody 4-5 łyżek octu Koncentrat pomidorowy ok. 200 gram ( mały słoik ) ½ szklanki oleju 2 łyżki cukru Sól Wykonanie: Z jajka(...)ciasto jak na naleśniki tylko bardziej gęste. Pokrojoną w kawałki rybę obtaczamy w cieście i smażymy na oleju na złoty kolor. Cebule, ogórki konserwowe , paprykę kroimy w kostkę i razem mieszamy. W naczyniu układamy rybę, sałatkę, rybę i ponownie sałatkę. Wodę z octem, koncentratem, olejem, cukrem, solą zagotowujemy. Przygotowaną, gorącą zalewą zalewamy rybę i odstawiamy do wystygnięcia. Po wystudzeniu przechowujemy
Smaki Ewysałatka jest ulepszoną wersją sałatki z groszkiem, ogórkiem i koperkiem :) Mój mąż wzbogacił ją o kilka dodatkowych składników: czerwoną paprykę, szynkę, kiełki rzodkiewki, ocet balsamiczny, a ogórek małosolny zastąpiony został kiszonym. Muszę przyznać (jak zwykle zresztą), że sałatka wyszła mu perfekcyjnie! Ten, kto próbował wersji poprzedniej (podstawowej) na pewno nie zawiedzie się na smaku TEJ sałatki :) Koniecznie musicie spróbować. Polecam(...)Paprykę czerwoną myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paski, a następnie w kostkę (dość sporą). Szynkę i kiszonego ogórka także kroimy w kostkę. Wszystkie składniki dorzucamy do serka wiejskiego, dodając jeszcze kiełki, posiekany koperek oraz drobno posiekany i roztarty (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek. Całość dokładnie ze sobą mieszamy. Na koniec dodajemy majonez, ocet balsamiczny i doprawiamy sałatkę
MyCookBook.plsałatka jest ulepszoną wersją sałatki z groszkiem, ogórkiem i koperkiem :) Mój mąż wzbogacił ją o kilka dodatkowych składników: czerwoną paprykę, szynkę, kiełki rzodkiewki, ocet balsamiczny, a ogórek małosolny zastąpiony został kiszonym. Muszę przyznać (jak zwykle zresztą), że sałatka wyszła mu perfekcyjnie! Ten, kto próbował wersji poprzedniej (podstawowej) na pewno nie zawiedzie się na smaku TEJ sałatki :) Koniecznie musicie spróbować. Polecam(...)Paprykę czerwoną myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paski, a następnie w kostkę (dość sporą). Szynkę i kiszonego ogórka także kroimy w kostkę. Wszystkie składniki dorzucamy do serka wiejskiego, dodając jeszcze kiełki, posiekany koperek oraz drobno posiekany i roztarty (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek. Całość dokładnie ze sobą mieszamy. Na koniec dodajemy majonez, ocet balsamiczny i doprawiamy sałatkę
MyCookBook.pl