przekładamy do miski, w której podamy sałatkę. Dodajemy ugotowane, przestudzonej warzywa. Następnie dodajemy nasz ziołowy jogurt i mieszamy całość do połączenia składników. Wierzch sałatki posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy. * mieszanka - rozmaryn, grys, tymianek, oregano, bazylia, czosnek, papryka słodka, sól, cebula, gorczyca, pietruszka Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl
Słodkie okruszkiWydajna i sycąca :) Składniki tortellini ze szpinakiem i ricottą 1 opakowanie fasola czerwona 1 puszka groszek konserwowy 1 puszka papryka konserwowa 4 kawałki czerwona cebula 1 szt majonez 3-4 … Czytaj dalej Sałatka ze szpinakowym tortellini
czarrna od kuchniczerwona papryka 3 gotowane jajka 5 średnich ugotowanych pieczarek sól, pieprz do smaku majonez i jogurt grecki Przygotowanie: Cebulki osączyć, umytą paprykę pokroić w kostkę To samo zrobić z ugotowanym jajkami oraz pieczarkami Składniki sałatki wymieszać, posolić do smaku, posypać pieprzem Majonez i jogurt wymieszać Sosem polać sałatkę, wymieszać
Proste Potrawyprzekładamy do miski, w której podamy sałatkę. Dodajemy ugotowane, przestudzonej warzywa. Następnie dodajemy nasz ziołowy jogurt i mieszamy całość do połączenia składników. Wierzch sałatki posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy. * mieszanka - rozmaryn, grys, tymianek, oregano, bazylia, czosnek, papryka słodka, sól, cebula, gorczyca, pietruszka Smacznego
Słodkie okruszkiJest szybka w wykonaniu więc można ją przygotować kiedy goście jeszcze w drodze ;) Świetnie sprawdzi się również jako drugie śniadanie do pracy. Sałatkę podałam w miseczce Agawa Platin od Porcelany Bogucice. op. kolorowego tortellini czerwona papryka słoiczek selera puszka kukurydzy ogórek szklarniowy sól pieprz 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki majonezu Tortellini ugotować wg przepisu na opakowaniu (jeśli chcesz
Smakołyki Asiwymieszałam, pozostawiłam na pół godziny. Pierś podsmażyłam na oleju, lekko podlałam wodą, chwilę dusiłam. Szpinak umyłam, osuszyłam, włożyłam do miski. Pomidor i paprykę umyłam , pokroiłam w paski ( z pomidora wydrążyłam pestki, których nie dodawałam do sałatki ), fetę pokroiłam w kostkę. Składniki wymieszałam z wcześniej przygotowanym sosem. Bardzo fajnie smakuje z grzankami czosnkowymi
Darcia w kuchninasza ulubiona sałatka z buraczków na zimę. Bardzo lubimy buraczki na ciepło, ale takie z papryką i cebulą też nam bardzo posmakowały. Robi się je naprawdę szybko i łatwo. Zachęcamy do spróbowania! 3 kg buraków ćwikłowych 1/2 kg papryki 1/2 kg cebuli Zalewa: 1,5 szklanki octu 2 szklanki wody 1 szklanka oleju 2 łyżki soli 5 łyżek cukru
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniedodanie do każdego słoja ząbka czosnku. Pomysł z czosnkiem brzmi interesująco, może w przyszłym roku wypróbuję, bo na pewno nie zepsuje on smaku sałatki, a jedynie dodatkowo go wzbogaci. Składniki: 4 kg ogórków ½ kg marchwi ½ kg papryki (czerwona lub kolorowa) ½ kg cebuli ¾ łyżki soli Zalewa: 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 10% spirytusowego ½ szklanki oliwy 3 łyżki soli Ok. ½ łyżeczki
Smakowy RajBardzo szybka sałatka Składniki: 2 kubki ugotowanej kaszy jaglanej, 5 lasek kabanosa, 1 cebula, 1 papryka czerwona, 3 małe kiszone ogórki, 1 papryka żółta, 1 puszka czerwonej fasoli, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz, papryka do smaku Przygotowanie: kabanosa, paprykę, cebulę drobno kroimy, a potem wszystko mieszamy razem :) Poniżej robocze zdjęcie... Smacznego
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisypoza sezonem może być wykorzystany do surówek, sałatek czy mięs na zimno.Przepis jest prościutki:Potrzebujemy:majonezketchupjogurt greckipapryka ostraząbek czosnkuWykonanie:Majonez mieszamy z ketchupem, dla nadania delikatności dodaję jeszcze jogurt grecki, gdyż nie lubię ciężkich sosów na bazie samego majonezu. Po wymieszaniu dodaje posiekany drobniutko ząbek czosnku. Doprawiam całość odrobiną ostrej papryki. Mieszam i odstawiam do lodówki w celu "przegryzienia
Walijskie Pichcenieprogramy, a wszystko to powoduje niemiłe ssanie w żołądku. Mam sposób na tego niemiłego głoda i to bardzo skuteczny :)) Lekka ale sycąca sałatka z tego, co ja mam zawsze w kuchennych zapasach: pomidor, ogórek, czerwona papryka, szczypior i biały ser. Do tego dużo świeżo zmielonego pieprzu i voila! - już po głodzie! Nie potrzebujemy tu żadnych sosów
Walijskie PichcenieBardzo łatwe w przygotowaniu, można je dowolnie przyprawić - papryką ostrą, słodką, ziołami prowansalskimi, oregano, czosnkiem. Świetnie pasują do sosu serowego czy sałatki meksykańskiej. Ja podałam je do mojego chilli con carne, dlatego też nie doprawiałam ich jakoś szczególnie - przygotowałam wersję naturalną. Składniki: pół szklanka mąki pszennej pół szklanki mąki kukurydzianej 1 jajko szklanka wody gazowanej łyżeczka oleju rzepakowego szczypta soli
Kulinarny PamiętnikBiała kiełbasa. Pikantna: mocno pieprzna i czosnkowa. Inne wielkanocne dania też się udały: Faszerowane jajka. Mój numer 1 na wielkanocnym stole. „Sałatka Babci Jadzi”. Najlepsza. Ser żółty, groszek, majonez, grzybki marynowane, sól, pieprz, ostra papryka w proszku. Świąteczna szynka Świąteczna szynka korzenna. Z pomarańczą, miodem pitnym, goździkami i wieloma innymi dodatkami
OstryKęswielu dań. Przeważnie są to krowie lub owcze sery słone. Jednym z popularniejszych jest suluguni – lekko słonawy, przypomiający mozzarellę. Jest podstawą narodowego gruzińskiego dania – chaczapuri.Sery i tradycyjna sałatka gruzińska zawsze muszą być na stoleChaczapuri i inne przekąskiChaczapuri (Khachapuri) to placek nadziewany serem (puri – chleb, chaczo – ser). Jedzony o każdej porze jako przekąska. To gruzińska pizza(...)Lobio przygotowuje się inaczej w zależności od kucharza i regionu – tutaj też warto popróbować w różnych miejscach. Możemy natrafić na lobio z pomidorami, z orzechami, czy nawet ostrą papryką.Lobio smakuje w każdym miejscu inaczej. Podawane jest w glinianym naczyniu lub w miseczkachPhali – jednowarzywna sałatkaPhali to pasta warzywna (można w zasadzie zrobić ją z każdego warzywa) z mielonymi
Poezja smakupapryka swieza 3 ogorki konserwowe pieprz sol majonez Makaron gotujemy wedle przepisu, odlewamy wode i pozostawiamy do ostygniecia Szynke. papryke, ogorki i ananas kroimy w drobna kostke Dodajemy kukurydze i makaron Doprawiamy pieprzem i sola Wszystkie skladniki razem laczymy Na koniec dodajemy 4 lyzki majonezu Mieszamy i salatka gotowa Smacznego
Klaudynkowa kuchniaśniadanie często wybieram owoce i owsiankę, na kolację obowiązkowo musi znaleźć się sałatka! Pod rękę wpadła mi zapomniana puszka tuńczyka i oto co wyczarowałam ;) Składniki dla 2 osób: 1 x puszka tuńczyka garść sałaty (w lodówce została nam tylko lodowa) 1 x pomidor 1/2 papryki 1/2 ogórka 1/2 opakowania sera feta 2 jajka ugotowane na twardo 1/3 paczki gotowanych warzyw(...)mrożone warzywa, zostawić ok. 5min od zagotowania, aby były chrupiące 2. Rozdzielić sałaty na talerze, dodać: pomidory, ogórki, paprykę, odcedzone warzywa, pokrojoną w kostkę fetę, jajka w ćwiartkach oraz tuńczyka 3. Delikatnie popieprzyć 4. Polać sosem Voilà! Pyszna i pożywna sałatka, idealnie nadająca się do lunchbox'u, na obiad czy kolację gotowa. Czy to nie wspaniale, że jest taka szybka
Kitchens AlphabetZanim zdążycie pokroić składniki, kuskus będzie gotowa. Napęczniały kuskus trzykrotnie zwiększa swoją objętość. Weźcie to pod uwagę zabierając się do przyrządzania sałatki z kaszy kuskus. Składniki: - ok. 1,5 szklanki kuskus- 1/3 ogórka szklarniowego- 250g pomidorków koktajlowych- ½ żółtej papryki- pęczek szczypiorku- 2 ząbki czosnku- skórka starta z 1 cytryny- sok z połowy cytryny- sól- pieprz- olej z orzechów włoskich(...)paprykę, czosnek. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki, posiekać szczypiorek. Wszystkie składniki dodać do kaszy (nie trzeba czekać, aż ostygnie). Dokładnie umyć i wyparzyć cytrynę, zetrzeć z niej skórkę i dodać wraz z sokiem do miski z kaszą. Do smaku – posolić i oprószyć pieprzem. Skropić olejem z orzechów włoskich. Delikatnie wymieszać dwoma widelcami i gotowa do spożycia. Sałatkę
mojewypiekiinietylkomandolinie), sałatę pokroić w nieduże kawałki. Wymieszać w misce kuskus, kiełki z pestkami dyni, plastry ogórka, selera i papryki, dodać sałatę i oliwki (mogą być przekrojone na pół) oraz ocet i olej, lekko posolić i popieprzyć, wymieszać dokładnie składniki sałatki, spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Można po podaniu posypać świeżymi pestkami dyni.Smacznego
Co na wege obiad?drobną kosteczkę. Przygotuj dwie blachy z piekarnika i wyłóż je papierem od pieczenia. Przygotuj paprykę do pieczenia: Odetnij główkę papryki wraz z ogonkiem. Odcięte główki pozbaw ogonka, włóż do pojemnika, schowaj do lodówki i używaj do kanapek lub sałatki (tych fragmentów nie piekę, wole je spożyć na świeżo). Nożem wydrąż nasiona, usuń białe błonki i przetnij wydrążoną część na pół
Moja Delicjaheight: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Nie wiem ile wspólnego z Hiszpanią ma ta sałatka , ale jak wrzucałam składniki do miski to tak , jakoś mi ta nazwa podeszła , chyba dlatego ,że zawiera paprykę w sporych ilościach no i chorizo – regionalny przysmak tego kraju " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class(...)dodajemy makaron . Na końcu wkładamy majonez , ketchup , paprykę mieloną , cukier , sól do smaku i całość mieszamy , aż do połączenia składników . Odstawiamy na 30 minut do lodówki – przed podaniem warto zamieszać ponownie . Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Sałatka ” Hiszpańskie Lato „ pojawił się poraz
Ogrodnik w podróżySałatka jest szybka i smaczna. Idealna dla amatorów buraczkowych wynalazków. Składniki: 4 buraki 4 jajka 4 ogórki kiszone 1 czerwona papryka 1 jabłko 2 czerwone cebule (średniej wielkości) 4 łyżki majonezu 4 łyżki koperku 1-2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Buraki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (możemy też je upiec). Wszystkie składniki sałatki
IMPRESJA SMAKUGrill to nie tylko mięso, marynaty, ... to również sałatki. Sałatka grillowa z słodkim dresingiem jest jednym z moich autorskich pomysłów i tworzy świetne połączenie z grillowanym mięsem drobiowym. Składniki : opakowanie mixu sałat pół papryki czerwonej średnia czerwona cebula 3-4 rzodkiewki 10-15 dag pomidorków koktajlowych 2 łyżki miodu 1,5 łyżki musztardy (kremowej, nie za ostrej) 2 łyżki(...)migdały krojone Przygotowanie : Mix sałat przekładamy do większej misy, dodajemy do niej cienko pokrojoną paprykę, cebulę, rzodkiewkę i przekrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe. W szklance przygotowujemy dresing z wymieszania miodu, musztardy i oleju, a słonecznik i migdały prażymy na patelni. Wszystkie 3 elementy sałatki łączymy ze sobą na kilka minut przed podaniem. Jak już wspomniałem, sałatka świetnie pasuje
Mechanik w kuchniwersja na surowo), czyli połączenie surowych warzyw z przyprawami. U mnie pomidory, cebula, papryka, dorzuciłam od serca suszone pomidory i oliwki, bo kocham! Jest to opcja, możecie z nich zrezygnować. Do tego przyprawy, dodatki i sos gotowy. Sos pomidorowy traktuję dwojako, i jako sałatkę/surówkę do przekąsek, dań z kurczaka albo ryb lub zmiksowany jako sos pomidorowy (często(...)tortilli, nachos, quesadilli, tacos, przekąsek z ciasta francuskiego, bagietek, tostów, grzanek i wszystkiego co związane z serem. Składniki: 1 czerwony duży pomidor 1 żółty duży pomidor 1 czerwona papryka 1 mała cebulka 1/2 posiekanej papryczki chili, dowolnej ostrej lub opcjonalnie szczypta suszonej ostrej papryki opcja: 7 czarnych oliwek opcja: 4 suszone pomidory łyżeczka oleju z suszonych pomidorów łyżeczka soku
Zasmakuj Kuchniniespodziankę: mały przedświąteczny konkurs. Ciekawi ? Zapraszam po szczegóły we wpisie 😊. Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle 100 g wędzonego łososia 1 mała czerwona papryka 2 łodygi selera naciowego 1/2 cebuli olej rzepakowy sok z cytryny sól pieprz koperek Wykonanie: Cebulę drobno siekamy i przelewamy wrzątkiem(...)sitku. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Łososia rozdrabniamy widelcem, łodygę selera kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy kukurydzę. W szklance mieszamy olej, sok z cytryny, sól i pieprz. Dresing wlewamy do sałatki i mieszamy. Sałatkę możemy podać na dwa sposoby: w salaterce lub uformować indywidualne porcje. Podajemy ozdobione koperkiem. Konkurs z Bonduelle Zapraszam
Kulinarne przygody GatityCzas na kolejną sałatkę. Dzisiaj sałatka o lekkim posmaku słodyczy curry z kaszą jaglaną, pieczonym kurczakiem w otoczeniu kolorowych i smacznych składników. Składniki: Elementy pieczonego kurczaka ( udo, pierś ) 1 woreczek kaszy jaglanej 6 sporych pieczarek ½ pęczka szczypiorku Kilka papryk marynowanych ( kawałków ) Kukurydza z puszki Sól olej 3 łyżki majonezu 50 ml śmietany słodkiej 1 łyżeczka curry Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy(...)podsmażamy na 1 łyżce oleju. Również pozostawiamy do wystygnięcia. Kurczaka obieramy z kości i rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Paprykę kroimy w dużą kostkę. Szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki razem mieszamy. W naczyniu ( kubku ) mieszamy majonez ze śmietaną i curry. Dodajemy do sałatki, ponownie mieszamy i gotowe. SMACZNEGO
Smaki Ewyjest idealna do grillowanego mięsa. Karkówki, albo faszerowanej piersi z kurczaka. Panzanella (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem): kawałek bagietki dojrzałe pomidorki czerwone i żółte sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka drobnych kaparów 1 mała biała cebula, obrana i bardzo drobno pokrojona kawałek marynowanej czerwonej papryki, osuszonej i posiekanej 1 łyżka jabłkowego octu 4 łyżki oliwy z oliwek extra(...)misce, doprawiamy je solą i pieprzem. Odsączamy kapary z zalewy i dodajemy do pomidorków razem z posiekaną cebulką, papryką, podsmażoną bagietką ( można dodać anchois ). Mieszamy całość, następnie przygotowujemy sos z octu jabłkowego i 3 łyżek oliwy z oliwek. Polewamy nim sałatkę. Dodajemy małe listki bazylii, mieszamy razem i jemy z apetytem. Sałatkę Panzanella podajemy do mięsa z grilla np. grillowanej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię