Blueberry Corner by "jagodzianka" Lekka i świeża sałatka z awokado, bobem, zielonymi oliwkami i fasolką szparagową – oczywiście zieloną. Sos miętowy można kupić w … Przeczytaj cały artykuł Post Zielona sałatka z miętowym dressingiem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerwędzonym łososiem i truskawkami wg szefa kuchni okazała się najładniejsza, do tego elegancko i czysto podana. Jego i jeszcze 2 osoby firma Oleofarm nagrodziła zestawem soków. Taka kolorowa Sałatka z wędzonym łososiem i truskawkami to smaczne i zdrowe połączenie. Do tego jest nisko kaloryczna. Gruszkę najlepiej dzień wcześniej gotujemy w czerwonym winie z dodatkiem anyżu i kory cynamonu, po zagotowaniu(...)kroimy na ćwiartki. Gotujemy 1 jajko na twardo, (wkładamy jajko do zimnej wody i gotujemy 10 minut, studzimy w zimnej wodzie). Garść mixu sałat skrapiamy oliwą z oliwek, mieszamy. Do przygotowania sałatki wystarczy kilka minut, najwięcej czasu zajmuje przygotowanie sosu z mango (z którego robimy puree, dodajemy odrobinę oleju lnianego, startą skórkę z limonki i odrobinę startego imbiru), sos kładziemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczarnych oliwek po 250 g zielonej i żółtej fasolki szparagowej 2 czerwone cebule (150g ) 3 łyżki kaparów Sos :4 fileciki anchois 1 szalotka ( 50 g ) 150 ml oliwy z oliwek 60 ml białego octu winnego 2 łyżeczki posiekanej natki 2 łyżeczki posiekanej bazylii 2 łyżeczki posiekanego majeranku sól pieprz Przygotowanie Przygotowałem sos : posiekałem szalotkę i anchois, dodałem zioła, oliwę(...)osolonej wodzie ( 15 minut ). Odcedziłem , włożyłem do miski. Podgrzałem sos i połową polałem ziemniaki, wymieszałem. Ciepłe ziemniaki rozłożyłem. Pozostałym sosem polałem fasolkę, którą rozłożyłem na ziemniakach. Sałatkę posypałem posiekaną cebulą, oliwkami i kaparami
R'n'G KitchenUrocze pingwinki można bardzo prosto przygotować z mozzarelli, oliwek i marchewki. Pięknie prezentują się jako dodatek na półmiskach, odrębna przekąska, a także jako dekoracja np. kanapki lub sałatki. Zachwycą się nimi szczególnie dzieci, a możliwe, że i dorośli nie przejdą obok nich obojętnie.Pingwinki z Mozzarelli i Oliwek - Składniki:opakowanie mini mozzarellimarchewkaczarne oliwkiponadto:wykałaczkiPingwinki z Mozzarelli i Oliwek - Sposób przygotowania
Słodka Stronaoliwek Ugotować makaron z soczewicy. Pokroić mango w dużą kostkę (razem ze skórą). Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i podsmażyć. Orzechy brazylijskie pokroić. Wszystkie elementy sałatki wymieszać wraz z oliwą z oliwek
Humanistka w kuchninasze Selerowe Kąski : Przepis jest prosty i nie powinien sprawić Wam szczególnych problemów. Selerowe kąski (4 osoby) Składniki : 1 seler naciowy 1 jajko mąka pszenna mleko oliwa z oliwek przyprawy: kurkuma, imbir, garam masala, świeżo starta gałka muszkatołowa, pieprz Seler opłukać, odciąć nać, łodyżki pokroić w kawałki ok. 5 cm. Odsączyć na ręczniku papierowym, aby nie były mokre. Można(...)Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości i kroimy w małe słupki. Dodajemy do sałaty. Wszystko mieszamy i polewamy sosem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Sos do sałatki : 3 łyżki oliwy z oliwek wlewamy do miseczki, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, ocet balsamiczny, pół łyżeczki koncentratu pomidorowego i łyżkę jogurtu naturalnego. Pieprz i zioła do sałatek dodajemy na końcu. Teraz wszystko
vegetaniesałatki nikt nie przejdzie obojętnie. Wszystkie składniki sosu blendujemy ze sobą przez około półtorej minuty – najpierw pulsacyjnie, do połączenia, później w trybie ciągłym, żeby uzyskać emulsję. W rezultacie otrzymujemy bardzo gęsty, puszysty, mocno kremowy winegret, zielony i kwaśny, z naturalna solą z filecików. Sos gęstością i konsystencją będzie przypominał majonez. Odstawiamy go do lodówki na czas przygotowania reszty składników. Oliwki(...)ziemniaków, lekko mieszamy, nie muszą być całe pokryte. Posypujemy je częścią oliwek, szczypioru, kaparów i posiekanych filecików anchois. Znowu kilka łyżeczek sosu, ziemniaki, kapary, szczypior, oliwki… i tak do wykończenia składników. Tak połączona sałatka nie jest jednolitą masą, wygląda bardziej elegancko. Wierzch ozdobiłam filecikiem, kaparem i oliwką. Wstawiamy salaterkę do lodówki i zostawiamy na przynajmniej 6 godzin, do pełnego
Karo in the Kitchenmoże być ceramiczna, ale nie teflonowa) albo grillową – oraz tłuszcz do smażenia – masło klarowane albo smalec – pod żadnym pozorem zwykłe masło, a po oliwie z oliwek mięso może być gorzkawe. W przypadku patelni grillowej trzeba posmarować mięso tłuszczem, ale w przypadku zwykłej patelni można nieco tłuszczu rozpuścić na patelni, choć niektórzy przysięgają, że to ciężki grzech(...)zwykłego albo klarowanego – z czosnkiem i pieprzem oraz odrobiną soli, jak stek nie był solony wcześniej. Ze stekiem świetnie się komponują grillowane warzywa albo lekka zielona sałatka skropiona oliwą z oliwek i sokiem z cytryny . Najważniejsze punkty w skrócie: mięso nie może być zimne do smażenia nie używamy zwykłego masła tłuszcz musi być bardzo gorący nie nakłuwamy mięsa
PaleoSMAKkomponować według uznania. Składniki na sałatkę: kilka liści ulubionej sałaty garść rukoli miseczka ugotowanego i obranego bobu puszka (ewentualnie dwie- w zależności od ilości sałatki) tuńczyka w oleju 6-10 szt. czarnych oliwek pół średniej czerwonej cebuli kilka koktajlowych pomidorów lub/i jeden średniej wielkości pół białej / czerwonej papryki 1-2 łyżki pestek słonecznika dymka lub/i koperek Składniki(...)rukolę. cienkie piórka czerwonej cebuli i pokrojone pomidory. kawałki pokrojonej papryki, wydrylowane i pokrojone czarne oliwki. Kolej na obrany bób. Na koniec dodałam tuńczyka. Uprażyłam pestki słonecznika. Dodałam pokrojoną dymkę. Sałatkę wymieszałam i polałam sosem. Smacznego
potrawyregionalnewczorajszym obiedzie pozostało mi nieco kaszy gryczanej, rukola, a dzisiaj znalazłam jeszcze kilka klementynek. Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Składniki: 1/2 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej 3 garście świeżej rukoli 1 marchewka 1 klementynka 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek aromatyzowanej chili, czerwonym pieprzem i liśćmi laurowymi kilka kropel soku wyciśniętego z cytryny sól Przygotowanie(...)pomocy noża, wycinamy "fileciki" (z pozostałej części mandarynki wyciskamy sok prosto do sałatki) i dodajemy do pozostałych składników. Ocet balsamiczny mieszamy z aromatyzowaną oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i solą, wlewamy do sałatki, mieszamy delikatnie
Moja smaczna kuchniaZapraszam na bardzo zdrową sałatkę warzywną z komosą ryżową. Jest łatwa i szybka do przygotowania. Polecana szczególnie dla osób będących na diecie i dbających o linie. SKŁADNIKI: 150g komosy ryżowej (Quinoa) MAKAR , 1 szklanka wody, 1 ogórek, 1/2 puszki kukurydzy, 6 szt pomidorów koktajlowych, 6 szt żółtych pomidorków, 1,5 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny(...)minut cały czas mieszając. Odstawiam do przestudzenia. Pomidorki przekrawam na pół. Ogórka obieram i kroję w plasterki. Kukurydzę odsączam z zalewy. 2. Wszystkie przygotowane składniki sałatki delikatnie ze sobą mieszam. 3. Oliwę z oliwek mieszam z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Przygotowanym sosem polewam sałatkę. Do przygotowania sałatki wykorzystałam Quinoa- komosę ryżową, którą otrzymałam do testowania
Tradycyjna kuchnia Kasisera bałkańskiego 2 łyżki suszonej żurawiny, np Bakalland 2 łyżki orzechów nerkowca lub niesolonych orzeszków ziemnych rukola ( ilość wedle uznania ) Sos do sałatki: sok z 1/2 małej cytryny 3-4 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli łyżeczka miodu 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich Wykonanie: Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie. Ugotowanego brokuła zahartować, przelewając(...)wodą. Pozostawić na sicie, aż nadmiar wody obcieknie. Pomidory pokroić w cząstki, cebulę pokroić w cienkie pióra. Ser bałkański pokroić w kostkę. Wszystkie składniki sałatki delikatnie połączyć. Przygotować sos. Sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól, miód i zioła przełożyć do niedużego słoiczka. Zamknąć słoik i potrząsać energicznie, aż sos zmieni się w gładką emulsję. Tuż przed podaniem polać sałatkę
kolorowotorcikowoszynki sól, pieprz majonez pęczek natki pietruszki patyczki do szaszłyków czarne oliwki Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Żółtka wyjmujemy, a białka drobno siekamy. Kukurydzę i selera porządnie odsączamy na sitku. Ananasy odciskamy na ręczniku kuchennym, żeby nie miały za dużo wody w sobie. Nie chcemy, żeby nasza sałatka pływała :) Pora drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce, a szynkę(...)miała kształt wyspy. Żółtka rozdrabniamy. Całą sałatkę smarujemy bardzo cienko majonezem i posypujemy żółtkiem. Dół dekorujemy natką pietruszki lub szczypiorkiem. Patyczki do szaszłyków wbijamy w sałatkę i nabijamy na nie oliwki, na wierzchu robimy palemki z natki pietruszki. Gotowe! :) Przepis pochodzi ze strony http://gotujzcukiereczkiem.blogspot.com
Czerwona Porzeczkasłone, ale jeśli doda się odpowiednią ilość to z pewnością powinno smakować. Z użyciem Vegeta Natur W Smak do sałatek przygotowałam szybką sałatkę na śniadanie: Do jej wykonania użyłam: mozzarelli, pomidora, zielonych oliwek, rzodkiewek, ogórka, kapusty pekińskiej, oliwy z oliwek oraz oczywiście przyprawy Vegety Natur. Uzyskałam świeży, ciekawy smak. Zestaw przypraw jest dobrze skomponowany i pasuje do bardzo wielu(...)kefiru i twarożku. Przyprawa jest niezwykle aromatyczna, bardzo mocno czuć w niej pieprz. Jeżeli ktoś też chciałby dodawać do twarożku zielonych oliwek to polecam niewielką ilość przyprawy, bo inaczej może być za słony. Podobnie jak w Vegecie do sałatek, także i tu podoba mi się dobranie składników (chociaż jest dość podobne). Z prezentowanych produktów polecam zwłaszcza obie Vegety Natur, gdyż
Pasja Smaku