Wielkie Psy”. Ta wspaniała, zachowana do dziś dnia willa, należała w tym okresie do rodziny Machiavellego. Dzisiejsza 306 hektarowa posiadłość, o 500-letniej historii produkcji wina i oliwy z oliwek, rozciąga się pomiędzy toskańskimi gminami San Casciano in Val di Pesa i Greve in Chianti zaledwie kilkanaście kilometrów od Florencji. Wśród kilku Chianti mnie szczególnie zaciekawiło Chianti Classico Riserva DOCG(...)mleka. Potem trzeba już tylko czekać i czekać. Najlepiej smakuje podany w kawałkach ze świeżymi lub suszonymi owocami albo skropiony octem balsamicznym. Doskonale nadaje się też do zup, sałatek i dań głównych. Pogryzając go i delektując się jego idealnym smakiem oczami wyobraźni widziałam go jako składnik wielu dań. Można go podawać do większości włoskich dań z makaronów. Dodanie stopionej
królestwo garówKochani, dziękuję Wam za przemiłe komentarze, za obecność Waszą tutaj, za to, że jesteście. Bardzo proszę o jeszcze
Kuchnia Prezydentowejsolę i pod przykryciem stawiam na ogień. JAK TYLKO WODA SIĘ ZAGOTUJE, natychmiast wyłączam ogień, odcedzam makaron ugotowany właśnie w garnku obok (razowy), mieszam z oliwą z oliwek i wykładam na talerze, odcedzam brokuła i wykładam na makaron, całość polewam elegancko dipem czosnkowym, do ozdoby trochę uprażonych nasion słonecznika i ... smacznego! Taki brokuł jest pięknie zielony, gorący(...)żelaza, wapnia i tłuszczu = kwasów tłuszczowych. Najwięcej wszystkiego oczywiście znowu w kiełkach ale osobiście pokochałam słonecznik w postaci właśnie śmietan-dipów-sosów albo uprażonych nasion, którymi można posypać sałatki, makarony lub... jeść łyżeczką zamiast chipsów :) Ok, to tyle dziś. Wypróbujcie czosnkowy dip ze słonecznika a potem poczęstujcie nim swoich gości. Nikt, po prostu nikt nie zgaduje, z czego
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEDzień dobry, Z nowym rokiem wkroczyliśmy w radosny czas Karnawału. Czas przebieranych bali i różnych zwariowanych imprez. Jak wiadomo, żadne dobre przyjęcie nie uda się bez
Chilli Czosnek i Oliwakilka minut, po czym ponownie wykonać curado. Curado naczynek drewnianych - polega na zaimpregnowaniu drewna tłuszczem, aby zapobiec jego pękaniu. Najlepiej użyć w tym celu dobrej oliwy (z oliwek, z pestek winogron itp.) Wetrzyj mocno tłuszcz w drewniane elementy naczynia. Odstaw naczynie na około 24-48 godzin. Opłucz naczynie pod bieżącą wodą lub wytrzyj ścianki papierem bądź szmatką(...)kawy. Polecana w okresie wytężonej pracy fizycznej i umysłowej. Po spożyciu, działanie jest odczuwane nawet do 6 godzin. Ma wiele zastosowań, można ją użyć do koktajli, owsianek, musli, naleśników, sałatek, kanapek itp. Zalecaną dawką jest 1 łyżeczka (to ok. 2 g). Z yerba mate można wycisnąć tak na prawdę jeszcze więcej, dużo więcej informacji na jej temat. Widzę jednak
Zdrowie na języku :Plabneh , w słoiczku pozostanie oliwa z przyprawami. Pod żadnym pozorem jej nie wylewaj! To Twoja darmowa oliwa aromatyzowana, którą możesz wykorzystać na wiele sposobów: jako baza do sosów do sałatek możesz na niej poddusić warzywa, dzięki temu będą bardziej aromatyczne możesz nią natrzeć warzywa, które następnie upieczesz w piekarniku jako baza sosu do makaronu (szczególnie, gdy w słoiczku znajdowały się(...)atarze. Do drugiej dodałam świeży tymianek i czerwony pieprz. 3. Słoik umyj, sparz wrzątkiem i wysusz. Kulki labneh ułóż ciasno w słoiku i zalej oliwą z oliwek, ewentualnie olejem rzepakowym z pierwszego tłoczenia. Oliwa powinna dokładnie pokryć kulki i sięgać ok. 2 cm ponad ich poziom (inaczej mogą się zepsuć). Możesz też dodać do słoika różne przyprawy - ząbki
Chilli Czosnek i OliwaKilka osób zauważyło (co mnie bardzo cieszy i motywuje), więcej się dowiedziało, bo z tej radości pochwaliłam się na FB... więc pora najwyższa napisać i tutaj
bistro mamaCzasy są takie, że należy szukać jakiegoś ciekawego i inspirującego zajęcia, które zapewni Wam sławę i pieniądze. Podczas sesji „ półliterackiej ” wymyśliłem własnogłownie jak zaistnieć w świecie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDomowe chlebki pita możecie wykorzystać do przygotowania cypryjskich kanapek z serem halloumi. A może mielibyście ochotę na chlebki z nadzieniem? Polecam Wam przepis na chlebki z Brindisi - z anchois, oliwkami i botwiną, którą poza sezonem można zamienić na szpinak. Pita - historia jednego z najstarszych chlebów Pity są rodzajem płaskiego, lekko wyrośniętego pszennego chleba w kształcie okrągłym lub owalnym. Takie płaskie(...)ostygnąć. Następnie zapakuj je szczelnie w torbę i przechowuj przez 2-3 dni. Przed podaniem, skrop pitę wodą i następne podgrzej w piekarniku. Swoje chlebki podałam z grecką sałatką z natki pietruszki i orzeszków pinii. Przepis na sałatkę przedstawię Wam w następnym poście
Chilli Czosnek i Oliwa