Składniki: 500 g polędwiczek wieprzowych 1 opakowanie pieprzu cytrynowego 1 opakowanie pieprzu ziarnistego 3 łyżki oliwy z oliwek Sos: 250 g pieczarek 1 garść suszonych grzybów 1 włoszczyzna 600 ml wody 1 natka pietruszki 1 duża cebula - najlepiej czosnkowa 1 śmietana 18 % 250 ml pieprz i sól do smaku 1 kostka grzybowa knorr 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego(...)Mieszamy i dolewamy pozostałą ilość wywaru. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem i dorzucamy posiekana natkę. Polędwiczki wyjmujemy z piekarnika. Podajemy z kaszą gryczaną i np. sałatką z pomidorów lub tez z marynowanymi w occie grzybami. Smacznego
ClauditteMissCookingMiesiąc grecki - taki był plan. Skończyło się na sałatce greckiej i musace, do której spróbowania Was zachęcam, bo to proste i smaczne danie. Minęło pół roku, od kiedy rozpoczęłam blogową podróż po kuchniach świata i po tym czasie bardzo zatęskniłam za powrotem do domu, czyli sezonową, lokalną kuchnią. Taki ton przebijał się zresztą w ostatnim poście . Coraz bogatsze(...)bakłażany 500g mielonej wołowiny 2 cebule 2 ząbki czosnku 400g pomidorów z puszki 300ml jogurtu naturalnego 2 jajka 2 cm kawałek sera grana padano sól i pieprz oliwa z oliwek Sposób przygotowania Bakłażany kroimy 5mm plastry i grillujemy do zbrązowienia na patelni grillowej lub zwykłej teflonowej (bez tłuszczu!). Cebulę i czosnek drobniutko siekamy. Na patelni, na oliwie podsmażamy wołowinę
W kuchni wieczoremobiad, gdyż ziemniaki pieką się w tym samym czasie, co ryba, więc w 20 minut obiad gotowy. :) Pieczone ziemniaki: ok 6-7 średniej wielkości ziemniaków ok. łyżka oliwy z oliwek ok. 1,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków (lub więcej, wg uznania)* pieprz, chilli Dzięki użyciu ziemniaków umytych i gotowych do użycia oszczędzamy dużo czasu, poza tym lubimy chrupiącą skorupkę, którą(...)jeśli chcecie możecie rybę najpierw obtoczyć w zwykłej mące, następnie w jajku i dopiero w panierce. Ryba w tej panierce jest naprawdę bardzo chrupiąca, z dodatkiem frytek i sałatki colesław zapewniła nam obiad w iście brytyjskim stylu. Do Was należy wybór, która z wersji jest lepsza, ale polecam wypróbowanie obu. Smacznego
Cooking MonsterUff jak gorąco. Na dworze ledwo da się wytrzymać, ale jakkolwiek by było mamy wreszcie lato. Już pierwszego dnia powitało nas gorącym, parnym, odrobinę burzowym powietrzem
Ratunku obiadJak ja lubię takie dni jak dzisiejszy. Chociaż minął jak z bicza strzelił.Gizmo nie grymasił. I dał się do ósmej wyspać.Nie zaznawszy już dawno
bastalenaPieczone udka z kurczaka Poniedzialek.... Chyba nikt nie lubi poniedzialkow a ja tak :D No moze nie zawsze, bo czasami po intensywnie spedzonym weekendzie poniedzialek
PychaDaniasmaków! Na lunch, na obiad i na kolację. Uwielbiam bakłażany i robię z nimi w kuchni prawie wszystko – dodaję do mięsnego gulaszu, do leczo, do empanadas, grillowane mieszam w sałatkach, robię z nich pastę na kanapki czy „kawior” z mnóstwem czosnku i pietruszki, faszeruję i zapiekam. A tak podane to dla mnie szybki lunch lub obiad. Lekki, a dzięki dodatkowi(...)tłuszczem przed obróbką cieplną dodatkowo zachowuje w sobie wodę i pozostaje soczysty. Już zgrillowane plastry zdejmujemy na talerz, smarujemy pastą – u mnie to mieszanka suszonych pomidorów, czosnku, kaparów, oliwek i ziół i ostrych przypraw z twardym serem. Jeśli używacie czerwonego pesto z suszonych pomidorów, nie zaszkodzi odrobina soli i papryczki chili żeby zaostrzyć smak. Sos robimy wlewając jogurt
Karo in the KitchenKochani, wczoraj prowadziłam wirtualną lekcję gotowania dla mojego przyjaciela A. (US soldier stacjonujący w Korei Południowej). Priorytetem była szybkość, smak i wartości odżywcze. W związku z
Spektrum SmakuŁosoś jest jedną z najpopularniejszych ryb, która trafia na ruszt grilla. Grillowany łosoś jest prosty w przyrządzeniu i niezwykle smaczny. Może być śmiało podawany z grillowanymi warzywami lub sałatkami. Bez problemu możemy dodać do niego wyjątkowy aromat dymu używając drewniane deski lub wióra do wędzenia podczas grillowania. Możemy również podać go z wyjątkowym słodkim sosem barbecue tworząc z grillowanego łososia(...)grilla. Dzięki grillowaniu na drewnianych deskach zachowujemy wspaniały smak łososia ale również uzyskujemy rewelacyjny smak dymu z tlących się desek. Składniki: 4 steki z łososia 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli morskiej 1-2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 deska cedrowa moczona w wodzie Przygotowanie: Rozgrzać grilla. W międzyczasie połączyć oliwę
naRuszcieOstatnio zauwazylam, ze im blizej wiosny tym czesciej na moim stole goszcza roznego rodzaju zielone salatki. Nie wiem czy to podswiadome zaklinanie zimy by juz sobie
Przysmaki KarolkiNajlepiej użyć barszcz kiszony, jeśli nie mamy, super sprawdzi się koncentrat. Magda Gessler dałaby mi po głowie :)Wystudzone mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy usmażoną na oliwie z oliwek cebulę, pieprz ziołowy, pieprz czarny, czarny sezam (który mielimy np. w młynku do kawy), sól morską lub domową przyprawę warzywną, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki, żeby stężało./WYKONANIE PASZTECIKÓW(...)dobrego w czarnych ziarenkach. "Ekologiczne ziarno czarnego sezamu BIO. Bogate źródło dobrze przyswajalnego wapnia. Doceniany przez wszystkich dbających o zdrowie, urodę i dobre samopoczucie. Polecane jako dodatek do sałatek, deserów, wypieków np. chleba na zakwasie.Ekologiczny niełuskany czarny sezam wyróżnia się wysoką jakością oraz specyficznym smakiem. Potrawy z jego dodatkiem uzyskują wyjątkowy aromat. Polecamy jako dodatek do ciast, deserów
Wypisz Wymalujkilkoma smakowitymi przepisami. Tym razem mamy dla was domową kiełbasę, którą przed grillowaniem potraktowaliśmy piwną marynatą i owinęliśmy boczkiem, białe pszenne bułki idealnie pasujące do kiełbasy i w ramach sałatki faszerowana cukinia. A wpis zamieszamy już dzisiaj, bo dla niektórych właśnie się zaczął długi majowy weekend. W sumie nie mam się co cieszyć, bo ja się wśród tych "niektórych" niestety(...)kiełbasek grillowych 300 g wędzonego boczku 3 cebule 15 ziaren jałowca 15 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 0,33 litra (mała butelka) piwa Guinness 4 łyżki oliwy z oliwek pieprz, sól Możemy oczywiście użyć gotowych kupionych kiełbas, ale przecież wiadomo, że to opcja dla kanapowych leniwców :) Smakosze użyją powyższego przepisu na domowe kiełbaski. A co do piwa to raczej
Marder&Marder Manufacturemąki bezglutenowej chlebowej,- 125 g mąki bezglutenowej razowej Dunkel,- 75 ml wody,- 75 ml mleka,- 2 dkg drożdży,- 1/2 łyżeczki soli,- łyżeczka cukru,- 2 łyżki oliwy z oliwek,- łyżka masła,- czarnuszka łyżka,- pieprz ziołowy łyżeczka,- sezam czarny,- sezam,WYKONANIE:/Ciasto:Do miski wsypujemy mąki i mieszamy, dolewamy ciepłe mleko z wodą, solą, cukrem, drożdżami, wyrabiamy ciasto, dodajemy olej i masło(...)Dopełnieniem jest bukiet ziół, takich jak: rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka. Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako smaczny dodatek lub wręcz baza do kanapek. Zawarte w mieszance zioła mają świetny wpływ na Wasze zdrowie: rozmaryn
Wypisz Wymalujdzień kobiet. Nie ma w słowniku ludzi z ogładą towarzyską, słów, które wyraziłyby co czuję po przeczytaniu o tych przedstawicielach Polaków. Rzeczywiście jest tak, że na widok wyrzeźbionego, natartego oliwką męskiego ciała my kobiety głupiejemy? Czy faktycznie ideałem mężczyzny jest koleś, który potrafi strzelić półgodzinny wykład na temat doboru kolorystycznego skarpet pod kolor tęczówki? Gdzie się podziali faceci z kindersztubą(...)kraju burak to tylko do barszczu, ćwikły z chrzanem i okazyjnie jakiś maniak kuchni molekularnej wyprodukuje z niego piankę, kawior albo kurczaka z frytkami. Dziś pomysł na sałatkę z pieczonych buraków. Można ją podać panu Maślakowi, Rafalali i nawet artystce Urbańskiej. I przede wszystkim można pokazać, że burak jest cudownie pyszny, słodki i lubi jak się go rozpieszcza. Żeby skomponować
ladykitchenSmalec jest doskonałym tłuszczem do smażenia , szczególnie do potraw, do których słodki posmak oleju kokosowego albo goryczka oliwy z oliwek niezbyt by pasowały. Czysty smalec ma dość wysoki punkt dymienia, a zdecydowana większość kwasów tłuszczowych smalcu jest zdrowa (czytaj więcej: Czy smalec jest paleo? ). Smalec uzyskujemy z wytopu tłuszczu wieprzowego – najczęściej słoniny, choć można też użyć podgardla i bardzo(...)potrzebujesz naprawdę czysty smalec, to przyda się naprawdę drobne sitko albo gaza. Po ostygnięciu przekładamy do lodówki, gdzie uzyska biały kolor. Co zrobić ze skwarkami? Najlepiej zjeść – w sałatce, zrobić na nich jajecznicę albo omaścić nimi warzywa gotowane na parze. Ja smalcu używam najczęściej zamiennie z masłem klarowanym ( przepis ). Do smażenia używam oleju kokosowego, gdy jego zapach i słodkawy
PaleoSMAK