Prostszej surówki z kapusty już chyba nie ma - prosta i muszę dodać, że smaczna. W założeniu miała być z koperkiem lecz zamiast koperku w domu była
Kuchcik gotujeTrochę inny sposób podania brukselki. Na surowo. Jeżeli lubimy surówkę bardziej wilgotną, warto przygotować więcej dressingu. Kolejna próba oswojenia brukselki - udana. Inspiracją był przepis z
Stare GaryKolejny przepyszny i zdrowy pomysł na obiad, który możemy z łatwością zabrać ze sobą do pracy. Szybko się go przygotowuje, jest bardzo pożywny i lekki
SMYKWKUCHNIKasza jaglana z warzywami w moim wydaniu to rodzaj sałatki, którą można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zdrowe, kolorowe i lekkie danie. Może być to obiad lub kolacja, ale ja taką kaszę najczęściej przygotowuję na lunch – łatwo jest ją zabrać do pracy w pojemniku. W zasadzie możemy dodać dowolne warzywa, lecz moim zdaniem kasza najlepiej łączy(...)małego brokuła 2 średnie cebule 6-8 pieczarek (150 g) 6-8 suszonych pomidorów z zalewy* 1 duży ząbek czosnku (lub dwa mniejsze) pół pęczka natki pietruszki oliwa z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 szklanka kaszy jaglanej (200 g) 1 cukinia 1/2 małego brokuła 2 średnie cebule 6-8 pieczarek
Poezja smakuSopaipillas(3) / mięso wołowe / pebre(4) z pszenicą mote i awokado Do nich podano wino Terrunyo Sauvignon Blanc o mocniejszej strukturze i przyjemnym finiszu. Dania rybne: Morszczuk / fioletowa kukurydza / sałatka chilijska Curanto(5) / łosoś / zielona pietruszka i czosnek Do dań rybnych w kieliszkach zagościło Marques De Casa Chardonnay. Złożone o dobrej jedwabistej strukturze. Dominowały aromaty dojrzałych owoców, ananasów, bananów(...)Cabernet Sauvignon z Maipo Valley. O pięknym głębokim czerwonym kolorze i aromacie wiśni, czarnej porzeczki, jeżyny, czekolady i dymu z ładnie schowanymi jedwabistymi taninami. Desery: Panacotta z oliwą z oliwek / winogrona / borówki amerykańskie Gruszki / rodzynki / orzechy włoskie / sopaipillas pasadas(6) Borgoña(7) / kokos / owoce leśne Do deseru otrzymaliśmy w szklaneczkach wino Casillero Del Diablo Late Harvest. Dzięki późnemu zbiorowi otrzymano
królestwo garówSałatka z wędzonym łososiem i dressingiem miodowo-musztardowym W tak gorący dzień jak dzisiaj przygotowywanie posiłków zdecydowanie ograniczam do minimum. Zamiast obiadu idealnie sprawdzi się sałatka. Niby lekka, ale jednak konkretna, bo z łososiem. Oczywiście na zimę też się nadaje ;) Składniki dla 4 osób: po 1/2 dużej sałaty lolo czerwonej i sałaty rzymskiej (lub 2 opkakowania miksów(...)miski lub rozkładamy na talerze. Delikatnie mieszamy, lekko polewamy sosem i gotowe. Sos: 3 łyżeczki musztardy dijon 1 łyżka posiekanego koperku 2 łyżeczki miodu 5-6 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki soku cytryny sól i pieprz - tu trzeba uważać, bo łosoś bywa bardzo słony Wszystkie składniki wymieszać razem w małym słoiczku. Wstrząsnąć (wcześniej polecam słoik zakręcić ;) ). Doprawić do smaku
Pełny talerznapompowany wypełniaczami różnego kalibru. Dlategoż takową kanapeczkę sobie zrobiłam. Użyłam sera topionego w plasterkach ze szczypiorkiem Lactima . Posmarowałam masłem, położyłam dość dużo roszponki. Na nią plastry sera topionego oraz oliwki. Suszony pomidor i cebulki marynowane. Całość posypałam babką płesznik- nasiona Piątnica Babka płesznik jest jednoroczną rośliną, uprawianą na Bliskim Wschodzie. Jest szczególnie ceniona ze względu na bardzo dużą zawartość(...)również bardzo dobą pożywkę dla dobrej mikroflory jelitowej i podnosi odporność organizmu. Reguluje prace układu pokarmowego. Zapewnia uczucie sytości na dłużej. Ja dodaje babkę płesznik do jogurtów,musli,zup,sałatek i kanapek. Wszędzie! Listki pietruszki na wierzch i mega zdrowa kanapka w mig gotowa! Podałam do niej herbatę z kolekcji classic żurawinową. BiFix Bogactwo zawartych w owocach żurawiny naturalnych substancji
Z Kuchni Do Kuchniskładniki: 200 g truskawek bez szypułek 200 g świeżego szpinaku 1 dojrzałe awokado 100 g sera feta sok z cytryny wykonanie: Szpinak myjemy i osuszamy. Truskawki
Domowy Smak JedzeniaProste połączenie smaków sprawdza się najlepiej, a już na pewno w tej surówce. Pomidor, papryka, cebulka i do tego świeża bazylia, świetnie smakują, wyglądają i dostępne
Kuchcik gotujekilka oliwek sól, pieprz do smaku dresing z oliwy ( oliwa,przyprawy zioła według uznania ,odrobina cukru i kilka kropel cytryny wymieszać) Sposób wykonania Papryki kroje w cienkie plasterki, oliwki na połówki . Polewam to sosem (można też tylko oprószyć solą ,pieprzem i skropić cytryną) Teraz ważne gotujemy wodę w rondelku tylko tyle aby zakryło jajko (można do zimnej włożyć jajko(...)Wyciągam jajko łyżką cedzakową , Chwilę odsączam i przekładam na przygotowaną paprykę . Sól ,pieprz do smaku Zamiast papryki może być pomidor, ogórek , fasolka, piure z boby, sałatka z pekińskiej ,sałata Wypróbowałam ze wszystkim
Eli Gotowaniewynika to z sentymentalnych wspomnień z wizyt w Londynie u mojej siostry? To Ona pokazała mi po raz pierwszy mały sklepik w którym sprzedawano znakomite, świeże i niezwykle kolorowe sałatki , ciastka i babeczki . Od tamtej pory sklepiki się rozrosły, właściciele wydali parę książek i pojawili się w mediach. A ja z podziwem czytałam przepisy - pamiętając smak i wygląd ich potraw(...)trzeba dać jej dużo. Sos maślankowy to prawdziwe odkrycie - będzie świetny do wielu innych dań. składniki2 duże i długie bakłażany (użyłam czterech małych)1/3 szklanki oliwy z oliwek 1 i 1/2 łyżeczki tymianku plus kilka całych gałązek do dekoracji sól morska i czarny pieprz1 granat1 łyżeczka przyprawy za'atarsos9 łyżek maślankiPół filiżanki jogurtu greckiego1
Stare Garyprzepis to coś pomiędzy sałatką, a dość lekkim daniem obiadowym. Nie ma ciężkiego sosu, makaron sprawia, że syci, a bób i tuńczyk nadają lekkości, stąd świetnie nada się do zabrania do pracy. Zainspirowałam się przepisem Biedronki z gazetki „Nowe przepisy prosto z Włoch”. Ps. Do swojego dania poza sezonem możecie wykorzystać także bób mrożony. Wtedy zależy w jakiej wersji(...)Gotowanie za głosowanie - klik Składniki na 2 porcje: 150-180g makaronu - u mnie ochi di lupo, możecie zastąpić penne 200g bobu 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek puszka tuńczyka w sosie własnym lub oleju 1 czerwona cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 płaska łyżeczka masła Sól pieprz Opcjonalnie starty parmezan do posypania Przygotowanie: Makaron ugotować
Fabryka pomysłówKaszę orkiszową odkryłam niedawno i to było pewne, że od razu się polubimy. Niemal codziennie na lunch do pracy zabieram sałatkę z kaszą z przeróżnymi dodatkami, które aktualnie znajdują się w mojej lodówce lub na które mam ochotę. Często przygotowuję kaszę z pesto, gdyż jeszcze ciepła kasza wymieszana z tym dodatkiem niesamowicie chłonie jego smak i jest bardziej(...)pieprzu Przepis na pesto z natki marchewki: 1 szklanka umytej i osuszonej natki marchewki 2 łyżki prażonych orzeszków pinii 3 łyżki startego parmezanu 3-4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki wody szczypta soli oraz pieprzu 1 łyżka soku z cytryny Składniki na pesto miksujemy dokładnie za pomocą blendera lub malaksera na pesto lub jeśli mamy tyle cierpliwości ucieramy
Mango Papajaśmietany 30% sól, pieprz, majeranek, liść laurowy… opcjonalnie kilka plasterków boczku Warzywa na zupę kroimy na drobne kawałki. Cebulę i por można przesmażyć chwilkę na oliwie z oliwek albo tłuszczu zwierzęcym. Warzywa (z kością, jak masz) gotujemy około 30-40 minut, następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i przyprawy i gotujemy kolejne 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Teraz dodajemy musztardę(...)więc najlepiej nie łączyć jej z innymi bogatymi w węglowodany posiłki. Choć może zabrzmi to dziwnie, taka zupa nadaje się także na pożywne śniadanie (jak masz dość jajecznicy czy sałatek). Ze względu na ziemniaki i inne warzywa, zupa ta nie jest niskowęglowodanowa i nie mieści się w diecie SCD , choć jeśli zamiast ziemniaków użyjesz więcej selera, marchwi i podobnych warzyw
PaleoSMAKposypane ziołami. Gdy pomidor zmięknie, zdejmujemy go na deskę, usuwamy skórkę. Wkładamy go do kubka i blendujemy z kilkoma listkami bazylii, solą, pieprzem i łyżką sosu Worchestershire. Sos do sałatki gotowy. Rybę oczyszczamy ze skórki i jak najdokładniej – z ości. Dzielimy na mniejsze fragmenty. Na dużym talerzu rozkładamy liście szpinaku. Zgrilowane warzywa kroimy na mniejsze kawałki, rozkładamy na szpinaku(...)średni bakłażan 1 średnia cukinia ½ pęczka szparagów 3 średnie cebule czosnkowe (lub inne) duży pomidor malinowy sól pieprz zioła dalmatyńskie lub mieszanka ziół śródziemnomorskich /włoskich/ oliwa z oliwek, neutralna łyżka sosu Worchestershire klika liści bazylii
Karo in the KitchenMarynowaliście kiedyś twaróg ? Jeśli nie, to polecam. Wyśmienity do sałatek lub jako samodzielna przystawka. Marynujcie w czym lubicie, dobór ziół zależy tylko i wyłącznie od Was
kolorowotorcikowoZa oknem pogoda nieciekawa. Na grilla nie ma niestety szans. A ja uwielbiam grillowane warzywa jako dodatek do mięsa. Dlatego postanowiłam przygotować sobie grillowana cukinię na
Magiczne Życie Marty