Doskonała surówka jako dodatek do obiadu ale również jako osobne danie dla tych, którzy trzymają dietę lub nie jedzą mięsa. Co potrzeba: 1/2 mniejszej kapusty pekińskiej
Bułka z ChlebemSk ładniki solank a 100 g woda 100 g ocet szampana tu 25 g cukier 7,5 g koper 5 g só l plus 1-2
mojej kuchniTa surówka z zielonych warzyw pasuje do każdego rodzaju dań obiadowych. Długo zachowuje świeżość, jest lekka i tak zielona, że aż chce się ją jeść:).
Szefowa kuchniSk ładniki solank a 100 g woda 100 g ocet szampana tu 25 g cukier 7,5 g koper 5 g só l plus 1-2
w mojej kuchniPrzepyszna, kolorowa surówka z kapusty pekińskiej, idealna do obiadu! Koniecznie wypróbujcie! Składniki: (na 3-4 osoby) 1 połowa kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 mniejsza
Gotuj z Mąkąwyglądać lato bez ogórków małosolnych czy zima bez kiszonej kapusty? Warto jednak eksperymentować i kisić wszystkie warzywa i owoce bo to kopalnia witamin, mikro i makro elementów tak potrzebnych do zdrowego funkcjonowania naszego organizmu a do tego są pyszne. Polecam kiszone rzodkiewki i kiszoną marchew . Tym razem zakisiłam cytryny i będą znakomitym dodatkiem do sałatek, kasz, komosy, mięs czyli
Moje Małe Czarowaniesię na kanapki, do sałatek jarzynowych, pasty bezjajecznej czy w towarzystwie wegańskich kiełbasek. Dla mnie majonez, poza Wielkanocą, kojarzy się mocno z wypadami w dzieciństwie na narty. W przerwie między zjazdami schodziłem wraz z ciocią i wujkiem zjeść coś ciepłego oraz napić się gorącej czekolady. Tym czymś ciepłym był m.in. pyszny hot-dog z ogórkiem kiszonym, prażoną cebulką, smaczną kiełbaską
Blendmansałatki użyłam pikle kaszubskie od Dagoma . Składniki: * 1 paczka zupki chińskiej łagodnej * pół czerwonej większej papryki * 100 g szynki konserwowej * pół puszki kukurydzy konserwowej * 7 pikli kaszubskich * łyżka majonezu * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Makaron z zupki chińskiej drobno rozkruszyć, zasypać proszek i zalać wrzątkiem. jak makaron zmięknie odlać wodę. Ogórki, paprykę
Zrób to smacznieprzekąska, alternatywa dla tradycyjnej sałatki. Szybkie i łatwe do przygotowania, ładnie się prezentują, dobrze smakują. Idealne na małe i większe przyjęcia:) Choć surimi wyglądają trochę jak rzodkiewka, i mogą nieco zmylić, ich smak jest zdecydowanie inny:D składniki: 6 jaj ugotowanych na twardo 6 paluszków krabowych surimi 1 łyżka kukurydzy z puszki 1/4 cebuli 1/2 ogórka szklarniowego łyżka jogurtu greckiego
6niebobędzie pasował świeży ogórek, papryka, marchewka, czyli takie klasyki do chrupania). Sos tahini jest tak pyszny, że w sumie można by go używać po prostu jako smarowidło na kanapki. Pewnie to wszystko zasługa mleczka kokosowego Konsystencja gotowego sosu tahini w moim wykonaniu była dosyć gęsta… jak majonez dekoracyjny. Jeśli chcesz uzyskać sos do polania sałatki, to dolej więcej płynów
Blendmanchłodnika lub uwielbianych sałatek. Polska odmiana włoskiego gazpacho i bałkańskiego taratoru. Idealny na upale dni które już wkrótce u nas zawitają . Wiosenny chłodnik możesz sporządzić wykorzystując świeże, wiosenne warzywa możesz delektować się smakiem zupy niezależnie od pogody za oknem. Jest łatwy w przygotowaniu i zadowoli każde podniebienia. PRZYGOTUJ: - 2 buraki - 1/2 marchewki - 1/2 świeżego ogórka - 350 g jogurtu naturalnego
Fit & Healthy Lifesię na kanapki, do sałatek jarzynowych, pasty bezjajecznej czy w towarzystwie wegańskich kiełbasek. Dla mnie majonez, poza Wielkanocą, kojarzy się mocno z wypadami w dzieciństwie na narty. W przerwie między zjazdami schodziłem wraz z ciocią i wujkiem zjeść coś ciepłego oraz napić się gorącej czekolady. Tym czymś ciepłym był m.in. pyszny hot-dog z ogórkiem kiszonym, prażoną cebulką, smaczną kiełbaską
Blendmanpiórka, ogórek w pół krążki , seler w poprzek , marchew w długie cienkie plasterki ( najwygodniej obieraczką do ziemniaków) - Rozgrzać olej na patelni , wrzucić warzywa , smażyć mieszając przez dwie minuty , wlać wino zamieszać gdy wino odparuje wsypać sezam , smażyć jeszcze ok minuty. - Na koniec skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, posypać rzeżuchą. Sałatkę można podawać
Eli GotowanieAKCJA SPIŻARNIA, w moim mieszkaniu trwa na całego. Co kilka dni coś wekuję, coś przetwarzam. Chcąc zachować troszkę tych letnich smaków na później, na chłodniejsze
SMYKWKUCHNIkostkę 3 ogórki kiszone, pokrojone w kosteczkę Sos: olej z odcedzonego tuńczyka, sok wyciśnięty z połówki cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku, szczypta włoskich ziół (do pizzy lub samego oregano), sól, pieprz, szczypta cukru pudru dla złamania kwaśnego smaku Tuńczyka odcedzić, całość lub część oleju zachować. Ugotowaną komosę ryżową wymieszać z warzywami, kawałkami tuńczyka, zalać sałatkę sosem i dokładnie wymieszać. Schłodzić
Czerwień i błękitposiekaną rukolę, kolendrę, ogórka, czosnek i mieszamy. Doprawiamy łyżeczką ostrej musztardy, sokiem z cytryny oraz solą i świeżo mielonym pieprzem. Dip wstawiamy na godzinę do lodówki, aby smaki dobrze się przegryzły. Biały dip podajemy do świeżych lub gotowanych warzyw. Doskonale smakuje także z warzywnymi burgerami. O właściwościach odżywczych rukoli można przeczytać w przepisie na sałatkę z tą sałatą
My Chcemy Jeśćprzeze mnie "sałatkę do ryby" robię bardzo często i nikt w domu nie protestuje. Moim zdaniem pasuje ona do ryb zarówno smażonych jak i grillowanych, spróbujcie polecam. SKŁADNIKI: filety z ulubionej ryby przyprawa do ryb pieprz cytrynowy sól odrobina soku z cytryny mąka olej 5-6 ziemniaków 1 mała cebula 3-4 kiszone ogórki 2-3 jajka
Kuchnia w opałachdrobną kosteczkę (z ogórków jeśli trzeba wycinam wodnisty miąższ ) i wrzucam do misy. Dodaję musztardę i majonez a że nie jestem zwolennikiem nadmiaru majonezu dodaję go stopniowo. Doprawiam solą i pieprzem i dobrze mieszam.Na paterę daję 2-3 łyżki i rozcieram i układam połówki jajek ale żółtkami w dół po czym całość nakrywam sałatką tatarską i ozdabiam. Do ozdabiania
Mechanik w kuchnimoich ulubionych i tzw. dyżurnych sałatek. Kiedyś umieściłam ten przepis na forum Smaczny.pl. Nie było chętnych do zrobienia, może teraz kogoś zainteresuje. 2 puszki kukurydzy2 puszki fasoli czerwonej1 kg pory /pokroić, sparzyć, dobrze wycisnąć/1/2 kg pomidorów /pkroić w cienkie paseczki/40 dag sera gouda /zetrzeć na grubej tarce/1 op. ogórków kiszonych /pokroić w drobną kostkę
Praktyczna plmimo że w menu zostały one wymienione. A wierzcie mi, po kilku dniach postu taka malina to prawdziwy rarytas 😉 Koktajle na drugie śniadanie były przepyszne, na piątkę z plusem! Sałatki np. z jabłkiem i granatem również bardzo mi smakowały. Niektóre dania były słabo doprawione, musiałam sama je doprawiać. Zakładam, że jeśli ktoś zamawia catering do biura, nie zawsze(...)porcje były dla mnie za duże np. wielki pojemnik kapusty na śniadanie, którą jadłam w rezultacie przez pół dnia. Gdyby była połowa tej porcji plus zwyczajna sałata z pomidorem, ogórek kiszony, czy inna mniejsza porcja czegoś innego, nawet pokrojonych surowych warzyw - byłoby to lepsze rozwiązanie dla mnie. Warzywa mogłyby być bardziej al dente. Nie lubię rozgotowanych, a bez tłuszczu
Cytryna&Co.Gości chyba na każdym polskim stole podczas domowej uroczystości. Choć wielu ją uważa za wytwór komunizmu moim zdaniem jest niezastąpiona jako dodatek do zimnych mięs
Gosia gotujeprzepis Makaron po syczuańsku w 10 minut Proste chińskie danie. Cała praca ogranicza się do wymieszania makaronu z pikantnym, słodko-kwaśnym sosem. Zobacz przepis Noodle z kurczakiem i świeżym ogórkiem na wynos Makaron doskonale smakuje na ciepło, ale równie dobrze sprawdzi się na zimno i tak właśnie wcinają go Chińczycy. Domowe danie „na wynos” idealnie sprawdzi się jako lunch(...)przepis Chłodnik z ogórka i fety Najprostszy z chłodników, miks kilku składników, orzeźwiający, ale też sycący. Na upały jak znalazł. Zobacz przepis Vichyssoise, czyli krem z pora i ziemniaków Jedna najlepszych zup i przy tym najprostszych do zrobienia. Wystarczy udusić ziemniaki i pora. Zupa doskonale smakuje na ciepło i na zimno . Zobacz przepis Zobacz też: Sałatka z botwinki z jajkiem
Niedzielny kucharzSałatka makaronowa. Bardzo smaczna, pożywna, sycąca. Doskonała zarówno na imprezę jak i na drugie śniadanie do pracy. Prosta i szybka w przygotowaniu. Polecam :) Składniki - 15 dag drobnego makaronu ( u mnie małe muszelki ) - 40 dag ulubionej szynki ( u mnie polędwica sopocka ) - 1 większa czerwona papryka - 1 czerwona cebula - puszka kukurydzy konserwowej - 3-4 ogórki konserwowe - majonez - sól, pieprz
Kuchnia z widokiem na ogródrównie smaczna. Sałatka jest dzięki dodatkowi mięska i ziemniaków bardzo treściwa i może z powodzeniem stanowić drugie danie obiadowe obok zupy. Polecam także w wersji odwracanej- przepis oryginalny tutaj. Składniki : podwójny filet z piersi kurczaka duży słoik marynowanych pieczarek szczypiorek 4 małe ziemniaki 1 duża marchew spory kawałek sera żółtego ( około 150 g ) 4 ogórki konserwowe 3 jaja
Domowe ciastadodaje się do sałatek, zup, używa ich jako dekoracja dań. Listki estragonu są składnikiem podstawowych francuskich sosów: tatarskiego, remoulade, bearnaise. Estragon uzupełnia i podkreśla smak ryb, skorupiaków, kurczaka, indyka, dziczyzny i dań naszykowanych z jajek. Świetny dodatek do majonezu, użytego jako dressing do jaj czy zielonej sałaty. Wykorzystuje się go też przy kiszeniu kapusty i ogórków. Świeży estragon jest
Karo in the Kitchenprzekąski, przystawki, sałatki. Nie może zabraknąć również poczciwego tatara, który dobrze przygotowany ucieszy podniebienie. Wszystkim moim czytelnikom, życzę szampańskiej zabawy Sylwestrowej do białego rana. Niech będzie wesoło i smacznie. Składniki: 500 g mięsa wołowego 1 łyżka wody 2 łyżki przyprawy do zup w płynie 3 łyżki oleju sól, pieprz 1 duża cebula 6-7 ogórków kiszonych Wykonanie: Mięso
Z Majeczką w kuchniogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce W dzisiejszym wpisie wykorzystałam filety ze śledzi marynowanych , ale jeżeli nie macie takowych akurat pod ręką sałatkę możecie przygotować
Kulinarne przygody Gatitymożna łączyć ogórka z pomidorem, aby nie stracić wówczas podaży witaminy C, lecz czasami nie ukrywajmy lubię to połączenie i sobie na nie pozwalam. :) Gdy marchewka zmięknie wycedzam ją i łącze z zeszkloną cebulką (zazwyczaj gotuję marchewki większą ilość, gdyż taka marchewka jest dobra na zimno jako przekąska np. na kolację.) Następnie do ukończenia sałatki przygotowuję sos czosnkowy, mianowicie: jogurt
MintTasteSałatka z serem feta, pieczonym indykiem, sosem czosnkowym i świeżymi warzywami. Smaczna a do tego dość dietetyczna. Świetna na lunch. Podana niżej porcja wystarcza dla dwóch osób. 200 g mięsa z piersi indyka 2 łyżeczki gotowej przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy około 120 g mieszanki ulubionych sałat 10 pomidorów koktajlowych 1/2 ogórka 150 g sera feta 1/2 czerwonej cebuli
Bulliopomiędzy kolejnymi drinkami. :- ) Sałatka z tortellini jest nie tylko sycąca , ale i bardzo smaczna. Ma w składzie produkt y, które tlubi każdy, dlatego też znajduje wielu sympatyków. Bardzo często ją robimy, może i Wam zasmakuje. 1 opakowanie makaronu tortellini z serem 1 filet z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 1 mała cebula 1 papryka czerwona 1 ogórek szklarniowy 3 łyżki(...)sałatkowy koperkowo-ziołowy 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. 2. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, silimy, pieprzymy, smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 3. Cebulę, ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. 4.Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy majonez, wsypujemy sos sałatkowy, mieszamy. Przed podaniem chłodzimy
Szefowa kuchniszybka i tania sałatka na różne okazje lub jako dodatek do pieczywa, dzięki dodatkowi fileta z kurczaka jest pożywna. Bardzo ją lubię i często robię. Składniki 100 g ryżu 100 g sera żółtego 1 pierś z kurczaka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka przyprawy gyros 10 dag marynowanej żółtej papryki kawałek pora 1 puszka kukurydzy 2 ogórki konserwowe 3 łyżki
Wanilia i KardamonSałatka z serem feta, pieczonym indykiem, sosem czosnkowym i świeżymi warzywami. Smaczna a do tego dość dietetyczna. Świetna na lunch. Podana niżej porcja wystarcza dla dwóch osób. 200 g mięsa z piersi indyka 2 łyżeczki gotowej przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy około 120 g mieszanki ulubionych sałat 10 pomidorów koktajlowych 1/2 ogórka 150 g sera feta 1/2 czerwonej cebuli
Bulliośredni ogórek kiszony sól, pieprz Składniki na dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka oleju roślinnego 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki musztardy delikatesowej 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki szczypta bazyli szczypta tymianku szczypta rozmarynu szczypta czosnku granulowanego mini-szczypta kurkumy dla koloru pieprz świeżo mielony Przygotowanie: Surówka Składniki na sałatkę pokroiłam w drobną kostkę
Kuchnia po mojemuSałatka z serem feta, pieczonym indykiem, sosem czosnkowym i świeżymi warzywami. Smaczna a do tego dość dietetyczna. Świetna na lunch. Podana niżej porcja wystarcza dla dwóch osób. 200 g mięsa z piersi indyka 2 łyżeczki gotowej przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy około 120 g mieszanki ulubionych sałat 10 pomidorów koktajlowych 1/2 ogórka 150 g sera feta 1/2 czerwonej cebuli
Bulliobardzo. Sałatki makaronowe najczęściej robię na imprezy ale od czasu do czasu również na obiad jako dodatek do schabowego, bo taka kombinacja najbardziej nam smakuje. Z składnikami można eksperymentować i dodać co kto lubi. Składniki: 120 g makaronu w kształcie ryżu 0,5 papryki świeżej 3 łyżki kukurydzy z puszki 10 cm zielonego ogórka sałatkowego 2-3 łyżki majonezu
Ala piecze i gotujewiększości stołów wigilijnych znajdzie się sałatka warzywna. Dzisiaj ją trochę urozmaicamy i podajemy zupełni inaczej. Ja już nie mogę doczekać się Świąt a Wy? :)Mam nadzieję, że i na waszych stołach pojawią się jakieś fajne urozmaicenia potraw tradycyjnych. Składniki:6 jajka2 marchewki1 korzeń pietruszki1 ziemniak1/3 puszki kukurydzy1 cebula1 jabłko2 kiszone ogórki0,5 szklanki majonezusól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Jajka(...)ugotować na twardo, ostudzić, przekroić na pół i wyjąć żółtka. Marchew, pietruszkę, ziemniaka ugotować i pokroić w małą kosteczkę, przerzucić do miski. Obrane jabłko, ogórki, cebulę, żółtko posiekać na drobną kostkę, połączyć z warzywami i kukurydzą, dodać majonez doprawić do smaku i delikatnie wszystko wymieszać. Napełnić połówki jaj, ułożyć na sianku. Smacznego
Niezły MłynekChrupiące sałatka o każdej porze roku, zawsze świeża i pełna witamin. Nie wzbudza wyrzutów sumienia związanych z nadmiarem kalorii;) Tak wiec reasumując...szybka, zdrowa , dietetyczna na lunch z dodatkiem ryby...Składniki: 1 opakowania mix sałat, 120 g wędzonego pstraga, garść rukoli, łyżka czarnego sezamu, 2 duże rzodkiewki, 1 kłącze selera naciowego, 1/2 zielonego ogórka, Dresing orientalny; 8 łyżek oliwy
Anioły w kuchni