Święta, święta. Co Wam najbardziej smakuje po 24 grudnia? Ja uwielbiam pieczone mięsiwo do kanapek, do tego sałatka jarzynowa i sos majonezowo-chrzanowy. Nic więcej, naprawdę. Takim kompletem mogę się raczyć przez parę dni i ten komplet zawsze kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem i Świętami Wielkiej Nocy. Mięsiwo najlepiej swojskie (no dobra, przynajmniej robione w domu). Ja najczęściej robię(...)pieczone mięso jak już robię, to w większej ilości. Potem porcjuję i zamrażam. Nie widzę żadnej różnicy w smaku, mrożone smakuje tak samo dobrze. Schab z dzisiejszego przepisu podzieliłam na trzy części i wrzuciłam do zamrażalnika. Wyciągnę w Wigilię, na pierwszy świąteczny dzień będzie jak znalazł. Jeżeli chodzi o przyprawy, ja jakoś szczególnie nie szaleję. Lubię połączenie słodkiej mielonej
Kardamonovybiałym winem i kruchym mięsem z polędwicy wieprzowej. Wyśmienite, pełnowartościowe danie obiadowe. Składniki: (na 4 porcje) 1 duża polędwica wieprzowa 300g ryżu do risotto (arborio) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 biała cebula 250g miąższu z dyni (najlepiej Hokkaido) 500ml bulionu warzywnego kieliszek białego wytrawnego wina 250g zielonego groszku 100ml słodkiej śmietanki 18% świeżo mielony czarny pieprz, sól(...)szafran Sposób przygotowania : Polędwicę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w plastry o grubości około 1-1,5cm. Doprawiamy z obu tron solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy króciutko (2 minuty na stronę) przygotowaną wcześniej polędwicę. Zdejmujemy na talerz. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Szklimy na tłuszczu z smażenia polędwicy. Dodajemy
Pyry na Gazpłaska łyżka mąki 100 ml mleka 1,5 szklanki wody olej sól pieprz Przygotowanie: Mięso przyprawiamy według uznania, u mnie tym razem tylko sól i pierz. Od chleba oddzielamy skórki, a kromki moczymy w mleku. Namoczone kromki rozdzielamy na małe kawałki i dodajemy do mięsa. Łączymy wszystko razem ręką, aby stanowiło jednolitą masę. Formujemy kuleczki, wielkość zależy od waszych(...)śmietanę z mąką i energicznie mieszany. Sos powinien się utworzyć zaraz po zagotowaniu. Odstawmy na kilka minut nasz sos, będzie on wtedy bardziej gęsty. Pulpety podałam z ziemniakami i sałatką, lecz uważam że smakowałyby równie dobrze w innych wariantach. Smacznego
Dominacja smakupłaska łyżka mąki 100 ml mleka 1,5 szklanki wody olej sól pieprz Przygotowanie: Mięso przyprawiamy według uznania, u mnie tym razem tylko sól i pierz. Od chleba oddzielamy skórki, a kromki moczymy w mleku. Namoczone kromki rozdzielamy na małe kawałki i dodajemy do mięsa. Łączymy wszystko razem ręką, aby stanowiło jednolitą masę. Formujemy kuleczki, wielkość zależy od waszych(...)śmietanę z mąką i energicznie mieszany. Sos powinien się utworzyć zaraz po zagotowaniu. Odstawmy na kilka minut nasz sos, będzie on wtedy bardziej gęsty. Pulpety podałam z ziemniakami i sałatką, lecz uważam że smakowałyby równie dobrze w innych wariantach. Smacznego
Dominacja smakuDzisiaj zaprezentuję jedno z dań, w którym wykorzystałam pieczone buraki. Piekłam je przy okazji pieczenia boczku. Cenne uwagi na temat pieczonych buraków znajdziecie u Malwiny , a
Czerwień i błękitwykorzystałabym ją pewnie w kutii, ale to jeszcze trochę czasu ;) Do tego cała reszta jak do klasycznych kotletów mielonych. Wyszło lepiej niż się spodziewałam! Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowo-wieprzowego) 1szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej pęczak 1 jajko ok. 3 łyżki bułki tartej ½ szklanki ciepłego mleka (lub wody) 1 nieduża cebula 1 ząbek(...)wystudzenia. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę (można ją lekko podsmażyć, ja dodaję surową). W tym czasie tartą bułkę namaczamy w ciepłym mleku. W większej plastikowej misce mieszamy: mięso, ugotowaną kaszę, posiekaną cebulę, namoczoną tartą bułkę, starty ząbek czosnku oraz zioła. Całość dokładnie mieszamy (za pomocą ręki lub drewnianej łyżki) i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W rękach
bistro mamaSkładniki: I. Mięso: - 500 g mielonej wołowiny - masło - 2 ząbki czosnku - 1 czerwona cebula - kumin - sól - pieprz - mały koncentrat pomidorowy - 2 łyżki sosu HP - 1 łyżka Ajvar - 4 chluśnięcia Chipotle/Tabasco II. Pieczarki: - 500 g surowych pieczarek - masło - sól - pieprz III. Sos: - 6 łyżek majonezu light - 340 g jogurtu greckiego - sól - pieprz IV. Całość: - 1 duża puszka kukurydzy z chili(...)drobną kosteczkę. Czosnek obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy pędy ze środka. Bardzo drobno siekamy. Masło rozgrzewamy na patelni i szklimy cebulę, po chwili dodając czosnek. Dorzucamy mięso, sól, pieprz i kumin. Smażymy na dużym ogniu ok. 10 minut. Następnie dodajemy koncentrat, sos HP, Ajvar i Chipotle/Tabasco. Podsmażamy jeszcze 5 minut. Studzimy. Pieczarki obieramy, myjemy, skrapiamy sokiem
DominikaDolciSałatka z kiszonym kalafiorem. Dziś zapraszam Was na pyszną i naprawdę prostą w przygotowaniu sałatkę, którą możecie podać jako dodatek do innych dań lub samodzielną propozycję
Słodkie okruszkikapustę kiszoną i wszystko smażymy przez kilka minut. Na koniec całość przyprawiamy majerankiem oraz pieprzem mielonym *** *** Filety przecinamy wzdłuż na połówki, cienko rozbijamy i oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem. Na każdym płacie mięsa układamy po około dwie łyżki farszu *** *** Mięso z farszem dość ciasno zwijamy tworząc zgrabne roladki *** *** Roladki obtaczamy w mące, a następnie formujemy(...)nadając im odpowiedni kształt *** ** Na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy mięso z każdej strony na mocno rumiany kolor – smażymy najpierw na „łączeniach”, w ten sposób roladki nam się nie rozpadną *** *** Następnie całość zalewamy bulionem (lub wodą), dodajemy suszone grzybki, sos sojowy oraz liść laurowe i ziele angielskie *** *** Mięso dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie
Blog z Apetytemopcjonalnie: 2 łyżki śmietanki *** W misce łączymy mięso mielone z ugotowaną kaszą jaglaną, jajkiem oraz z przyprawami – do smaku *** *** Wszystko mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę *** *** Z masy formujemy średniej wielkości kuleczki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na mocno rumiano *** *** Mięso przekładamy do miseczki i na tej samej patelni podsmażamy(...)PRZEPIS TUTAJ KLOPSIKI DUSZONE W MŁODEJ KAPUŚCIE PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY
Blog z Apetytemłyżce oleju. Rybę odcedzamy i przekładamy do miski. Lekko rozgniatamy ugotowane w mleku mięso widelcem – nie mielimy i nie blendujemy, żeby zachować strukturę i konsystencję. Odciśniętą z płynu bułkę i ziemniaki dodajemy do ryby. Wrzucamy posiekany koperek, łyżeczkę skórki startej z cytryny, świeżo mielony pieprz, ulubioną przyprawę do ryb. Całość dokładnie mieszamy widelcem. Dodajemy dwie pełne łyżki mąki pszennej(...)patelni). Dolną połowę smarujemy sosem, kładziemy sałatę, rybnego burgera, znowu kleks z sosu i górną część bułki. Kotlety możecie podać również bez bułek np. z surówką z kiszonej kapusty, sałatką coleslaw , sosem cytrynowym czy majonezowo-kaparowym i frytkami bądź ziemniakami z wody. Z tej porcji wychodzi 6 solidnych kotletów wielkości przekroju standardowej bułki hamburgerowej. SKŁADNIKI 400-450g filetu
Karo in the Kitchenplastry mięsa w mące. Przygotuj głęboką patelnię lub szeroki i niski garnek. Rozgrzej w nim olej i smaż mięso z obu stron aż się lekko zezłoci. W tym czasie pokrój cebulę w kostkę, dodaj do usmażonego mięsa i smaż ok 2-3 minut. Dodaj paprykę i suszone pomidory pokrojone na 3-4 kawałki każdy i krótko podsmaż. Do mięsa dodaj(...)czasu do czasu uzupełniając sos wodą i mieszając całość aby nic nie przywarło. Pod koniec gotowania dopraw jeśli jest taka potrzeba. Mięso powinno być miękkie i delikatne, najlepiej podawać je z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką lub sałatką. Polecam Ci surówkę Colesław i surówkę z czerwonej kapusty . Smacznego! Artykuł Schab z suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl
nietylkopasta.plKlopsiki po japońsku Pyszne, smaczne i kolorowe danie jednogarnkowe. Ciekawy pomysł na szybki i pyszny obiad dla całej rodziny. Polecam! Składniki: Klopsiki: 500g mięsa mielonego wieprzowego 100g kaszy jaglanej 1 jajko 1/2 szklanki mąki- do obtoczenia klopsików przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra Sos warzywny: 2 papryki (użyłam żółtej i czerwonej) 1 cebula(...)przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra, cukier olej do smażenia *** Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy. W misce umieszczamy mięso mielone i ugotowaną kaszę *** *** Dodajemy jajko oraz z przyprawami – do smaku *** *** Wszystko mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę *** *** Z masy formujemy średniej wielkości kuleczki, które następnie obtaczamy w mące
Blog z Apetytemsosu *** Mięso myjemy, osuszamy, rozbijamy tłuczkiem i oprószamy przyprawami *** *** Plastry karkówki podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu – z dwóch stron na złoty kolor *** *** Pora dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki. Mięso zdejmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażamy pora przez około 2 minuty *** *** Podsmażonego pora zdejmujemy z patelni, wkładamy ponownie mięso, a na nim układamy(...)OBIADY KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Karkówka duszona z porem pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemfrittata i kopytka ze szpinakiem) i jest bardzo dużo sałaty, już niestety trochę przerośniętej. Sałatę jemy cały czas ale jest jej tyle, że na pewno nie przejemy jej w sałatkach. Postanowiłam ją więc udusić (traci wtedy objętość, ha!) i zrobić z niej zupę. Sama zupa z sałatą jest trochę zbyt lekka i dietetyczna jak dla mnie więc zatopiłam w niej(...)czosnku 1 marchewka ½ pietruszki 1 i ½ litra wywaru warzywnego 4 łyżki śmietany 22% 1 łyżka soku z cytryny sól,pieprz do smaku NA KLOPSIKI ½ kg mięsa mielonego z indyka pół pęczka posiekanego koperku 2 łyżki kremowego, białego serka 1 jajko sól, pieprz Instructions Sałatę umyć i z grubsza posiekać. Cebulkę, szczypiorek i czosnek drobno posiekać. Marchewkę
Cooking for Emilystosowane sól morka i sól himalajska. Solą gruboziarnista najczęściej solimy gotową już potrawę, kanapki itp. Ziele angielskie – bez niego nie powstanie większość zup, sosów, nie udusimy bez niego mięsa, możemy go dodać również do grzanego wina czy piwa, aby nadać pieprzowej nuty. Liść laurowy – jedna z najpopularniejszych (zaraz po zielu angielskim) przyprawa – właściwie używamy ją wszędzie(...)świeżym zamiennikiem do zup i sosów. Kminek – jedna z przypraw, która ma tyle samo zwolenników co przeciwników – dla tych, którzy nie lubią ziaren kminku między zębami, polecany jest kminek mielony. Bez kminku nie obejdzie się bigos, kwaśnica czy żeberka. Majeranek – suszone i rozdrobnione liście majeranku stosuje się głównie do potraw ciężkostrawnych, dodaje się go do zupy fasolowej, pomidorowej, żurku
WojnaNaSmaki.pl(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowa kostka rosołowa Gotowe kostki rosołowe, które kupujemy w sklepach, należą do najbardziej chemicznych i niezdrowych produktów, których większość z nas używa w
Przepiski.plGrubo mielona mąka , którą uzyskuje się z suszonych korzeni manioku, popularna przede wszystkim w Brazylii, gotowana zazwyczaj na wodzie nazywa się farina . Można ją również
sierotka maRysia w kuchnikoperku 200g ugotowanego makaronu np. rurki *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem i przyprawami – do smaku *** *** Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim klopsiki z każdej strony na rumiany kolor *** *** Następnie mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy przez(...)OBIADY KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Makaron z klopsikami w sosie pieczarkowo-porowym pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemkoktajlowych garść suszonej żurawiny 50g sera feta Składniki na sos sałatkowy: 1/4 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżeczki ziół prowansaldzkich 2 listki świeżej bazylii 2 ząbki czosnku sól świeżo mielony pieprz Sposób wykonania: Do szklanki z oliwą z oliwek dodajemy zioła (w tym świeżą bazylię), przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dziś wyjątkowo dodałam łyżeczkę mieszanki suszonych pomidorów(...)liście szpinaku i przekładamy je w całości do miski. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki i dodajemy do szpinaku razem z żurawiną. Całość polewamy wcześniej zrobionym sosem. Na koniec posypujemy sałatkę pokruszoną fetą. Pakieciki z cukinii faszerowane fetą. Składniki na 8 pakiecików: 1 średnia cukinia 150g sera feta 4 ząbki czosnku sól pieprz Sposób wykonania: Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plastry
Kuchnia Pani Wiosny