Pyszna sałatka do obiadu- idealna na zimowe zapasy... Składniki: 2 ½ kg leśnych grzybów 5 papryk 75 dag cebuli 75 dag marchewki 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 gram) 2 łyżki cukru 4 łyżki soli 5 kiszonych ogórków 6 łyżek octu 1/3 szklanki oleju Wykonanie: Grzyby dobrze opłukać, pokroić na grube kawałki i ugotować w 1 litrze osolonej wody. Ugotowane grzyby odcedzić(...)wlać olej i smażyć 5 minut. Następnie dodać startą marchew, smażyć około 10 minut cały czas mieszając. Paprykę i cebulę pokroić, wrzucić do garnka z sałatką, wymieszać i przyprawić do smaku. Dodać pokrojone kiszone ogórki, koncentrat pomidorowy, ocet i cały czas mieszając smażyć na wolnym ogniu przez 25 minut. Przełożyć do słoików i pasteryzować przez następne 25 minut
Tradycyjna KuchniaZaskakująco pyszna sałatka do słoików. Przepis, który moim zdaniem zasługuje na rozpowszechnianie. Pochodzi ze strony Kulinarne przeboje.pl. Polecam. Warzywa: 2 średniej wielkości kalafiory 70 dag marchewki 70 dag ogórków gruntowych 1/2 kg cebuli 1/2 kg czerwonej papryki 1 mały pęczek koperku ( w oryginalnym przepisie duży) Zalewa: 1 i 1/4 szklanki octu spirytusowego 10% 1 i 1/2 szklanki cukru(...)paski, a cebulę w piórka. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koper posiekać. Składniki zalewy wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Do gotującej się zalewy wrzucić wszystkie warzywa oprócz ogórków. Gotować ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać ogórki i koper. Gotować kolejne 5 minut. Gotową sałatkę nakładać do słoików, pasteryzować 15 minut
Praktyczna plZnana wszystkim, moja ulubiona…. Sałatkę jarzynową można uwielbiać lub nienawidzić… Innej możliwości nie ma! U mnie zawsze gości na świątecznym stole i znika w błyskawicznym tempie! I wiem jedno, że w każdym domu smakuje inaczej, każdy ma na nią swój sposób! 4 duże ziemniaki 2 marchewki 4 jajka 4 ogórki kiszone (średniej wielkości) 1 puszka groszku 1 biała cebula(...)odsączamy z zalewy, cebulę siekamy bardzo mocno nożem. Ogórki kiszone obieramy, koimy w małą kostkę. Wystudzone ziemniaki i marchewkę koimy w drobną kosteczkę. Tak samo postępujemy z jajkami. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą bardzo dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez. Sałatkę bardzo dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki aby smaki się przegryzły
VioletoweKucharzeniepowstają u mnie w różnych połączeniach. Najczęściej pada na słupki pokrojone razem z ziemniakami, dynią, marchewką, pietruszką i ćwiartkami cebuli pieczone i podawane z sosem lub do wszelakich gulaszy i mięs. Dziś same buraki pieczone: do obiadu, np. starte drobno lub w kosteczce, na sałatkę (z fetą i rukolą), na zupę, np. krem, mi zdarza się podjadać same do śniadania
Zasmakuj KuchniJeszcze trochę i zacznę go dodawać do czekolady chociaż może to i dobry pomysł… Sałatka z brokuła od razu poprawia humor, pewnie to te witaminy świetnie nadaje się do zabrania do pracy lub szkoły jako zdrowy lunch. Składniki salatka: brokuł garść jarmużu duża marchewka grejpfrut dojrzałe awokado ziarenka sezamu granat Sos: świeży starty imbir (około 1 cm ) 2 ząbki(...)Brokuła gotujemy. Do miski wrzucamy: brokuła, jarmuż, awokado, kawałki grejpfruta i mieszamy. Dorzucamy marchewkę (najlepiej „pokrojoną” obieraczką do warzyw). Wszystkie składniki na sos blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy, posypujemy granatem i prażonymi ziarenkami sezamu. Gotowe. Smacznego! Artykuł Zimowa bomba witaminowa – sałatka z brokuła i grejpfruta pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifesałatkę można zrobić o każdej porze roku. Smakować będzie wyśmienicie:) Naprawdę warto poświęcić trochę czasu i zrobić sobie kilka słoiczków pysznej sałatki. Z tych składników wyszło mi 5 słoiczków różnej wielkości. Składniki : 3 kg poszatkowanej białej kapusty 4 marchewki 1 duża cebula 1/3 szklanki cukru Składniki na zalewę 1 i 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 szklanka octu(...)zalewa gorąca Do przygotowanych, czystych słoików wkładać zmacerowaną kapustę i ugniatać ostrożnie drewnianym tłuczkiem, zalać jeśli trzeba wytworzonym sokiem jaki powstał Kapustę wkładać do samego brzegu słoika, zakrywać dekielkami Sałatki nie gotujemy, w ciemnym, chłodnym może stać ok. miesiąca. Przepis dostałam od koleżanki, a ona również od kogoś :) Spróbowałam ją po kilku dniach, mówię Wam pyszotka ! Już myślę, by kupić
Proste Potrawyzupy, zarówno te kremowe, jak i standardowe. Tym razem urzekło mnie połączenie dyni i tahini, które musiałam wypróbować w swojej kuchni. Do zupy dodałam jeszcze kilka dodatkowych warzyw: cebulę, marchewkę i ziemniaka. Całość podsmażyłam, skarmelizowałam i podlałam odrobiną Cydru, po czym zredukowałam płyn i ugotowałam w bulionie warzywa do miękkości. Na koniec wlałam odrobinę mleka i dodałam tahini, dzięki temu(...)ziarenka pieprzu i odstawić na kilka dni. Wówczas olej nabierze charakterystycznego smaku i zapachu, dzięki czemu świetnie nada się również do sałatek oraz dań na zimno. Składniki (na 2 -3 porcje): 400 gram dyni hokkaido 2 małe marchewki 1 ziemniak 1 cebula 1 lampka Cydru 500 ml bulionu 50 ml mleka 1 lyżka pasty Tahini (pasta z sezamu) szczypta kolendry
Mango PapajaPierwszy wpis w Tygodniowym Wyzwaniu Blogowym to coś zielonego. U mnie będzie to sałatka ze szpinakiem i winogronami. Spróbujcie koniecznie! Jest pyszna. Składniki : * garść szpinaku * garść dowolnego mix-u sałat * kilka wiórków marchewki * 2 pomidorki rzymskie * kilka czarnych oliwek * pół sera pleśniowego z dodatkiem orzechów * kilka kulek winogrona * dressing : 2 łyżki oleju lnianego, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki sezamu
Magiczne Życie Martyjego nieodzownym elementem jest najprostszy .... smak tradycyjnej sałatki jarzynowej. I tu w końcu przejdę do tematyki wpisu... opiszę elementarną wersję sałatki zrobioną z warzyw, na których powstała nieco wcześniej przepyszna zupa serkowa . Składniki (na niewielką salaterkę): 2 duże marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 2 jajka 1 jabłko 2-3 spore ogórki kiszone 1/2 małej puszki groszku konserwowego drobnego kawałek białej(...)jabłko. Dodajemy także dobrze odsączony groszek (ilość wg uznania). Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Mieszamy z oliwą i musztardą. Następnie do całości dodajemy odpowiednią ilość majonezu. Najprostsza wersja sałatki gotowa. Z reguły dodaję jeszcze ok 2 łyżki kukurydzy z puszki, a czasem i inne przysmaki. Tym razem była to jednak totalnie spontaniczna sałatka stąd wersja niezwykle podstawowa. Mój Mąż
Kuchnia po mojemusałatka warzywna Smak tej sałatki to smak mego rodzinnego domu, smak świąt i jeszcze smak tego co nienazwane. składniki dla sześciu osób 5 ziemniaków 5 średniej wielkości marchewek 250 g groszku konserwowego 6-7 kiszonych ogórków 1 łyżeczka musztardy 3 łyżki majonezu 5-6 łyżek naturalnego jogurtu sól, pieprz sposób przygotowania W oddzielnych garnkach gotujemy nie obrane marchewki
Miód i pieprzSurówka barowa z białej kapusty, z marchewką, cebulą i ogórkami konserwowymi jest bardzo smaczna, chrupiąca i stanowi doskonały dodatek do obiadu. Będzie idealna do pieczonych czy
e-PrzepisyKulinarnecytryny i wodę. Zakręcić i energicznie potrząsać, aż do połączenia się składników. Sałaty przełożyć do miski i dodać do nich chrupiące paski marchewki odsączone z wody, skropić dressingiem i wymieszać. Na suchej patelni uprażyć łyżkę ziaren słonecznika. Sałatkę podawać świeżo po przygotowaniu, posypać prażonym słonecznikiem, a obok ułożyć uparowane piersi kurczaka. 1 porcja to ok. 360 kcal , węglowodany: 17g, białko
DietologLubię od czasu do czasu przyrządzić sałatkę śledziową. Zrobiłam "czyszczenie zapasów" i wyszła smaczna sałatka na niedzielne śniadanie. Składniki: 4-5 płatów śledziowych wiejskich 2 ugotowane jajka 1 słoik marchewki z groszkiem i kukurydzą 1/2 czerwonej cebuli 3-4 kawałki marynowanej papryki 2 małe ogórki kiszone 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Warzywa odsączyć
Kuchnia domowa Aninagrzanym do 200°C przez około 20 minut, w międzyczasie raz przewrócić. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Pieczona marchewka z rozmarynem → Pieczona brukselka → Pieczona kapusta → Pieczona kukurydza z masłem, czosnkiem niedźwiedzim i chili → Sałatka z pieczonym kalafiorem, daktylami, miętą i sosem jogurtowo-szafranowym
Oryginalny smakPyszna i sycąca sałatka z grillowanym kurczakiem i soczewicą z puszki. Z listkami botwinki lub sałaty, cieniutkimi paseczkami marchewki i świeżego ogórka. Polana rewelacyjnym dressingiem jogurtowym z pietruszką i odrobiną czosnku. Idealna na przyjęcia w ogrodzie lub do zapakowania na lunch do pracy. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 pierś kurczaka 1 łyżeczka pasty curry (użyłam takiej ) lub przyprawy curry w proszku
cool and minty