Nieraz nie mamy pomysłu co zrobić z warzywami, które bezcelowo zalegają nam w lodówce, a tak niewiele dzieli nas od wyśmienitego dodatku do dań mięsnych. Wystarczy
zobacz ich smakLazania, to idealny posiłek dla całej rodziny na obiad lub kolację, którego przygotowanie nie zajmie dużo czasy, jeżeli będziemy pracować sprawnie.Lazania wychodzi na prawdę dobra, smaczna
Kuchnia ŁukaszaIdealna na tą porę roku surówka z kapusty kiszonej do obiadu. U nas dzisiaj była do panierowanej ryby i ziemniaków. Sprawdziła się idealnie , a dodatek oleju
Magiczne Życie MartyKomosę ryżową znaną także pod nazwą quinoa, jadłam kilka lat temu w brukselskiej restauracji Colmar, pamiętam, że były rodzynki oraz pieczona marchewka. Dzisiaj po raz pierwszy przygotowałam ją w domu. Quinoa gotuje się 25 minut, praktycznie do momentu, aż wchłonie cały płyn. Proporcje są podobne jak w przypadku gotowania innych kasz, czyli jedna porcja kaszy na dwie porcje wody. Jeśli(...)lubisz, podobnie jak ja, kasze, na blogu znajdziesz sporo zdrowych przepisów, jedzmy kasze bo są zdrowe, niedrogie i bardzo syte, w dodatku dobre nie tylko do sałatek, ale i deserów i smoothie. Sałatka z komosą ryżową, papryką i czarnymi oliwkami Składniki: 1 szklanki komosy ryżowej 1/2 pęczka natki z pietruszki 1 duża, czerwona papryka 1/2 szklanki czarnych oliwek 2 łyżeczki
Moja smaczna kuchniaskładniki: 24 szt. czarnych oliwek bez pestek 3 kulki mini mozzarelli marchewka oliwa z oliwek wykonanie: Oliwki nacinamy. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry, z których wycinamy dzióbki a pozostałe części posłużą za stópki. Kuleczki mozzarelli kroimy na ćwiartki. Do naciętych oliwek wkładamy mozzarellę (tak powstał brzuszek) a do nienaciętych oliwek wkładamy dzióbki (tak powstała główka). Na wykałaczkę nabijamy najpierw(...)główkę, następnie brzuszek a na końcu marchewkowe stópki. Gotowe pingwinki „malujemy” oliwą z oliwek aby się błyszczały. Tak przygotowane pingwinki układamy np. na sałatce albo na półmisku z wędliną
Domowy Smak Jedzeniaminut. Po tym czasie wykładamy na blachę do pieczenia, posypujemy pieprzem i tymiankiem. Na warzywa układamy ryby, obkładamy świeżym rozmarynem.Skrapiamy olejem. Do przygotowania ryby użyłam fasolki zółtej szparagowej i marchewki mini od Iglotex-u.Zapraszam na stronę firmy gdzie znjadziecie cały asortyment. IGLOTEX Olej który wybrałam do skropienia ryby to olej dyniowy SEMCO . Olej o zabarwieniu zielono-bordowym, dzięki obecności carotinoidenu(...)zimno" z najwyższej jakości nasion dyni oleistej (Cucurbitae oleum). Dzięki przyjemnemu smakowi i zapachowi bardzo dobrze sprawdza się z gotowanymi ziemniakami, chlebem, kaszami, kluskami, serem, cebulą, śledziami, sałatkami śledziowymi i rybnymi, sałatą, surówkami, gotowanymi warzywami, sosami sałatkowymi. Olej zawiera ca 80% Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych koniecznych do prawidłowego funkcjonowani
Z Majeczką w kuchniWczoraj troszkę uspokoiłam swoje sumienie wpisem na sałatkę light, więc dziś możemy troszkę zaszaleć :-). Wracam do mojego ukochanego ciasta marchewkowego. Jest doskonałe, marchew nadaje mu wilgoci i charakterystycznego smaku, cynamon i kardamon korzennego aromatu. Przygotowuje się je naprawdę szybko, wystarczy tylko utrzeć wszystkie składniki.Ciasto marchewkowe z polewą czekoladowąProporcje na tortownicę o średnicy 26 cmCzas przygotowania(...)oczyszczonejszczypta solipłatki migdałowe do posypania ciastacukrowe gwiazdki Polewa czekoladowa:2 łyżki kakao8 łyżeczek cukru2 łyżeczki masła2 łyżki mlekaWykonanie:Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, marchewkę, przesianą mąkę wraz z przyprawami i szczyptą soli. Wszystko dokładnie miksujemy.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, bez termoobiegu. Tortownicę z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto
Kulinarne przygody Gatitymasła orzechowego. Można dodać do niej dowolne warzywa, choć proponowany przez nas zestaw sprawdza się doskonale. Czas przygotowania : 10-15 minut Liczba porcji: 2 Tym można się najeść Tą sałatką można nakarmić drwala! Danie jest bardzo sycące dzięki porcji steka i solidnej dawce warzyw. Można do niej dodać jeszcze np. stostowane pieczywo, grzanki lub podpieczone, pokrojone na mniejsze kawałki tortille(...)aromatyczny sos o delikatnym, orzechowym smaku. Przepis inspirowany jest wpisem na Minimalistbaker . Składniki: Stek z rostbefu lub antrykotu 200-250 g Mała sałata karbowana lub masłowa 2 małe marchewki pokrojone w cienkie paski lub w julieny 2 szklanki czerwonej kapusty startej na tarce o grubych oczkach 1 czerwona papryka pokrojona w paski Dojrzałe mango pokrojone w kostkę Kolendra lub pietruszka
Niedzielny kucharzkonsultacji z bratem, podrzucam Wam przepis na sałatkę, która kojarzy nam się z domem rodzinnym. To tak przy okazji zbliżających się świąt... Zawsze gdzieś mi tam dzwoniło z jakich składała się produktów, ale nie do końca to było to. Brat podpowiedział to i owo i oto jest. Taka jak trzeba. Bez groszku i z kiełbasą. No i najważniejsze - z ziemniakami(...)gotowanymi w mundurkach. W sumie wszystkie warzywa możecie tak ugotować. Składniki: 3 średnie marchewki 3 średnie korzenie pietruszki 3 średnie ziemniaki 1 mały seler 4 jajka 3 ogórki kiszone 3 małe kiełbasy 1 duże jabłko 1 mała cebula 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Marchewki, pietruszki i seler obieramy i gotujemy prawie do miękkości
Kardamonovyjuż robił zupę z botwinki w tym sezonie? Uwielbiam buraki, a ostatnia sałatka z pieczonego buraka z rukolą i serem pleśniowym już trafiła do stałego menu wielu z Was, jestem bardzo szczęśliwa z tego powodu! Dzisiaj pora na sobotnią zupę sezonową czyli zupa z botwinki, koniecznie ziemniakami i dużą ilością czosnku. Na następny dzień smakuje jeszcze lepiej(...)Zupa z botwinki z ziemniaczkami / 6 porcji Składniki: pęczek botwinki z dużymi buraczkami 1 duża kość schabowa 4 ząbki czosnku 2 marchewki 2 mniejsze korzenie pietruszki 6-8 dużych ziemniaków najlepiej młodych sól i pieprz Przygotowanie: Gotujemy wywar z kości schabowej. Ugotowaną kość schabową wyciągamy z wywaru. Warzywa obieramy, dokładnie myjemy, zwłaszcza liście botwinki. Do gotowego wywaru dodajemy pokrojone
Moja smaczna kuchnianiewielu składników można wyczarować dodatek, który nie tylko urozmaici posiłek, ale wzbogaci go o cenne witaminy, błonnik itd. Surówka z czerwonej kapusty powstała na bazie przepisów na koreańskie sałatki, które przygotowaliśmy pod okiem pewnej przesympatycznej Żeni z Kazachstanu, przy okazji poznawania smaków z jej rodzinnego kraju. Uwielbiam warsztaty kulinarne, bo dają możliwość poznania smaków z zakątków świata do których jeszcze(...)spróbować w innych okolicznościach. Polecam wszystkim pasjonatom i miłośnikom gotowania oraz poszukiwaczom nowych smaków. Wypróbujcie koniecznie ten przepis, możecie pokombinować z innymi warzywami, może z rzepą, kalarepą, marchewką, burakiem? I koniecznie dajcie znać co wyszło z waszych eksperymentów! Składniki: 1 kg czerwonej kapusty 3 ząbki czosnku 2 papryczki chili 1 łyżeczka soli 1-2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka nasion
Smakowity Blog KulinarnySkładniki : 3 kg kapusty białej poszatkowanej 3 marchewki 2 cebule 1/3 szklanki cukru składniki na zalewę: 1 i 1/2 szklanki oleju 1 szklanka octu ( u mnie pół na pół spirytusowy z jabłkowym) 2 łyzki soli 1/2 szklanki cukru Przygotowanie : Poszatkowaną kapustę, pokrojoną cebulę i startą marchew umieścić w dużej misce, posypać 1/3 szkl. cukru, wymieszać, pozostawić na 2 godz. Składniki(...)zalewę zagotować i po 2 godz. zalać nią kapustę, wymieszać drewnianą łyżką Sałatkę wkładać ( ostrożnie, bo gorąca) do czystych słoików ugniatając po brzegi, zakręcić dekielkami, nie pasteryzować. Przepis zamieściłam jakiś czas temu, ale przez przypadek uległ usunięciu. Wydaje mi się, że jest ciekawy i dlatego umieszczam go ponownie. Przed jedzeniem najlepiej osączyć ją na sicie. Sałatkę można przechowywać do miesiąca
Proste Potrawyszparagową fasolą . Dzisiejsza zupa fasolowa na pozór przypomina grochówkę ale podałam ją z pieczonym kalafiorem. Uwielbiam kalafiorową ale i pieczony kalafior , który świetnie pasuje jako dodatek do zup czy sałatek na ciepło. Osobiście wolę kalafior pieczony niż gotowany. Sądzę, że ten sposób przyrządzania kalafiora przekonał mnie do jego jedzenia. Teraz nie ma tygodnia, aby kalafior nie gościł na moim stole(...)moja kolejna kalafiorowa faza! Zupa fasolowa Składniki: na 4 porcje 350 g ugotowanej fasoli, u mnie mieszanka czerwonej i białej 1,3 l rosołu z kurczaka 2 pasternaki 1 marchewka 1 czerwona cebula 1 czosnek solo 50 ml śmietanki 1½ łyżeczki nasion anyżu sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek ¾ łyżeczki suszonego rozmarynu 1 kalafior ½ łyżeczki suszonych
codojedzeniaKrem z dyni z mlekiem kokosowym zagościł w naszym menu całkiem niedawno, ale został zaliczony do grona najsmaczniejszych jesiennych zup. Przygotowanie tej pysznej, bardzo pożywnej i
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZnalazłam ten przepis u Dany na blogu i postanowiłam wypróbować. Kapusta wyszła znakomicie, idealna do podjadania na już, na teraz bo na zimę zakisimy jesienią. Powiedziałabym
Moje Małe Czarowanie