makarony i co ? Zgłodnieliśmy ! Dlatego nasza wycieczka zakończyła się na lubelskim Starym Mieście, w restauracji Browar Grodzka 15. Nie zgadniecie co jedliśmy ! ... Tak, tak - makarony. Były i takie na zimno, w sałatkach i w daniach na ciepło. Niestety, z racji popołudniowych planów, musiałam szybko opuścić lokal i wracać do domu. Zabrakło czasu na luźne rozmowy... Oj, będzie
kolorowotorcikowokoszu? Jeśli tak, to mam dla Was dobrą wiadomość - wcale nie muszą tam lądować :-). Liście rzodkiewki to doskonały materiał na pesto, które wykorzystacie do makaronu lub jako dodatek do kanapki czy sałatki. Intensywnie zielone, aromatyczne i bardzo smaczne! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćsałatkowych, w których skład wchodzą świeże ogórki i czerwona kapusta. Suszone, rozdrobnione ziele bazylii dodaje charakteu i wyrazistości potrawą z pomidorów lub z dodatkiem pomidorów, sałatką z ryżem, zapiekanką z kasz i makaronów, potrawą z fasoli, ale przede wszystkim jest wspaniałym dodatkiem do sosu bolońskiego. Bazylia nie lubi towarzystwa innych przypraw, poza odrobiną soli lub czosnku
Klaudynkowa kuchniaroszponkę, awokado . Dzisiaj chcę Wam zaproponować pesto z pietruszki z aromatem czosnku i cytryny. Można je wykorzystać jako dodatek do wielu dań, nie tylko do makaronów. Ja użyłam go jako sosu do sałatki i posmarowałam nim focaccię przed pieczeniem. Pesto będzie również doskonałym dodatkiem do past kanapkowych lub zup. W tradycyjnym pesto znajdziemy orzechy pinii, które również kosztują niemało
Czerwień i błękitbazylia to połączenie wręcz idealne. Warto zaopatrzyć się w krzaczek świeżej bazylii, uwielbiam jej smak i zapach. Bazylia pasuje prawie do wszystkiego, świetnie smakuje w sałatkach, w zupach, z serem, a już makaron czy też pizza bez niej nie może się obejść. Należy tylko pamiętać by dodawać ją pod koniec przygotowywania potraw, gdyż dodana za wcześnie traci smak i aromat
Kuchcik gotujemalinami Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperon
Moja smaczna kuchniaOstatnio u mnie bardzo brokułowo. Do brokuła dodaję różne dodatki i tworzę proste sałatki. Brokuł idealnie komponuje się z wieloma składnikami a sałatki z nim są
Monia miesza i gotujeostatnio upodobałam sobie tę małą okrągła cukinię, która występuje w dwóch odmianach: żółtej i zielonej. Obydwie są bardzo smaczne, doskonałe na surowo do sałatek, idealne lekko podsmażone z czosnkiem do makaronów czy do ryżu. Dzisiaj natomiast chciałam Wam zaproponować cukinię faszerowaną, taką w wersji jesiennej, czyli z grzybami. Cukinia zapiekana z grzybami Składniki na 4 porcje
Kulinarne przygody Gatitymakrelę" :) Jest trochę zabawy z filetowaniem, ale warto. Szkodniki jedzą po prostu kanapki z makrelą. Ja wolę zrobić z niej jakąś pastę albo sałatkę. Ostatnio postanowiłem zrobić wersję „na bogato”: z makaronem, dodatkiem groszku i kaparów. Smakowała wybornie, a jak widać na załączonym obrazku, prezentowała się też całkiem nieźle. Czytaj dalej
Gotuj z Misiemszybka i zdrowa sałatka, która nikomu nie będzie ciążyła zbytnio na żółądku. Doda energii i kolorów na parę ładnych godzin. Polecam szczególnie tym, którym zdrowe odżywianie nie jest obce i tym, którzy stawiają nacisk na lekko, syto, konkretnie! Składniki -makaron gryczany -mix sałat umytych i gotowych do spożycia -glassa sojowa -nasiona czarnuszki sól i oliwa z oliwek do smaku -pomidor
Z Kuchni Do Kuchnisamym można je dodawać i łączyć z różnymi składnikami. Sałatka z tortellini i świeżą czerwoną papryką SKŁADNIKI: 150 g tortellini z mięsem 200 g sera żółtego w kawałku 400 g szynki konserwowej w kawałku 1 papryka czerwona 5 korniszonów 2 łyżki majonezu sól pieprz szczypior PRZYGOTOWANIE: Makaron tortellini gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Szynkę oraz ser żółty
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiosobnej miski wsypujemy 1/2 puszki kukurydzy (bez wody), następnie nakładamy pokrojonego w kostkę ogórka (można go obrać ze skórki), następnie nakładamy makaron, odcedzonego z "sosu" tuńczyka, pozostałą część kukurydzy i majonez (który rozsmarowujemy na powierzchni sałatki). Sałatkę doprawiamy do smaku i całość posypujemy świeżym koperkiem
Emcia PichciSałatka makaronowa z brokułem, kukurydzą i sosem czosnkowym ~Składniki:1 brokuł100g makaronu muszelki (np. lubella nr 26)pół puszki kukurydzysos:jogurt naturalnyłyżeczka majonezuząbek czosnkuprzyprawy: pieprz, sól, czosnekMakaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al'dente. Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy do miękkości, odcedzamy, a następnie rozgniatamy w misce na krem. Dodajemy makaron, kukurydzę i wszystko dokładnie
Kuchenny Skrawek NiebaUlubiona sałatka mojej mamy. Pojawia się u nas dość często, a z podanych składników wychodzi naprawdę duuuuża porcja. Składniki: opakowanie makaronu małe muszelki 3 pomidory 30 dag szynki drobiowej pęczek szczypiorku 5 jajek ugotowanych na twardo puszka kukurydzy sól, pieprz majonez Wykonanie: Makaron ugotować al dente(...)przełożyć na durszlak i zostawić do ostygnięcia. Następnie przesypać go do dużej miski. Pomidory, szynkę i jajka pokroić w kostkę - wymieszać z makaronem. Szczypiorek drobno posiekać i razem z kukurydzą dodać do pozostałych składników. Sałatkę doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z majonezem. Odstawić w chłodne miejsce na jakiś czas
Pasja SmakuProsta, szybka a taka dobra! Najlepiej smakuje na drugi dzień, dlatego warto zawsze zrobić więcej. Smacznego! Składniki :* pół opakowania tortellini z ulubionym nadzieniem* 3 ogórki kiszone
Magiczne Życie MartyNiestandardowa ale bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu sałatka. Najwięcej czasu zajmie nad ugotowanie ryżu, a i ten można kupić (przynajmniej w UK) już ugotowany na
Walijskie Pichcenieolej Wykonanie Filety umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę i oprószyć przyprawą kebab – gyros. Schłodzić godzinę, usmażyć na oleju. Makaron i ryż ugotować osobno w osolonej wodzie. Fasolę i kukurydzę osączyć. Paprykę pokroić w niewielkie kawałki. Składniki sałatki wymieszać, dodać ketchup i majonez. Doprawić solą, pieprzem i curry. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie
Świat Smakuzasmażka, bo tam jej nie ma, ale sałatka! Bo Blondynce się chciało, bardzo się chciało... sałatki rzecz jasna :) Roboty przy tym mało, komplikacji wcale, a smak powala na kolana. Dla mnie takie dani to nie nowość, więc powaliło mnie na kolana, jak zobaczyłam ile makaronu nałożył sobie mój syn na talerz. Na zdjęciach jest moja porcja. Dziecka porcja ... to moich(...)koniec wsypałam posiekaną pietruszkę. Odcedziłam makaron i wyłożyłam go do woka, w którym wszystko wymieszałam dokładnie tak, aby ca ły makaron został pokryty sosem. To wszystko kochani. Teraz wystarczy tylko wyłożyć na talerz i zjeść. Aaaa, sałatka? Dlaczego nic nie piszę o sałatce? Sałatka to mix sałat, pomidorki śliwkowe wymieszane z jogurtem naturalnym i doprawione tylko solą himalajską różową
Blondynka GotujeChciałaby Wam zaproponować sałatkę nieco odmienną, ale bardzo dobrą;-) Doskonale sprawdzi się na każdej imprezie i zniknie w mgnieniu oka. Smak warzyw i nachosów świetnie
Kuchnia Pełna Pasji