Naleśniki pełnoziarniste z pieczarkami, fetą i szpinakiem 199Szybkie naleśniki na obiad lub romantyczną kolację. Uderzająca prostota i doskonały smak. Idealne dla osób, które nie mają zbyt dużej ilości czasu. Naleśniki pełnoziarniste z pieczarkami
Karola gotuje
Mini tarty cytrynowe 241Ciasto kruche na tartaletki 100 g masła o temperaturze pokojowej 2 żółtka 200 g mąki 3 łyżki cukru lub wg uznania szczypta soli Krem cytrynowy 2
Korniszonki
Chińska zupa bogów 318Choć kuchnia chińska rozgościła się na polskich stołach już dość dawno, to nadal duże zaskoczenie wywołuje dodawanie do rosołu wieprzowiny. Warto jednak czasami spróbować nowych orientalnych
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto z "pazurkami" 276Ciasto z "pazurkami" zadowoli niejednego łasucha. Delikatne i kruche ciasto przełożone karmelową masą jest idealne do popołudniowej kawy. Składniki:20-25 dag płatków migdałowych45 dag
Salonik smaków
Karkówka z ananasem 295Rozpływająca się w ustach karkówka z ananasem często gości w mojej kuchni, a ta jest wyjątkowa. Niespotykane połączenie smaków: pora z ananasem. Idealnie pasują
Salonik smaków
Cukiniowe krążki 247Po raz pierwszy przygotowałam faszerowaną cukinię. Jako farsz proponuję mielone mięso z pieczarkami i ryżem. Cukinia to pożywne i lekkie warzywo, a w połączeniu z mięsnym
Salonik smaków
Śledzie pod pierzynką 220Dzisiaj pyszna warstwowa sałatka ze śledzia przełożona sosem śmietanowo-majonezowym. Śledzie pod pierzynką to super przekąska, która oprócz tego, że wyśmienicie smakuje w Święta, sprawdzi się również przez cały rok bez względu na okazję. Składniki: 5 dużych ugotowanych ziemniaków 4 płaty śledzia solonego 1 duża cebula 4 duże ugotowane marchewki 5 jajek ugotowanych na twardo pieprz kolorowy 4 łyżki
Alutka-Gotuje
Sałatka z selerem naciowym i pieczarkami 257pieprz Przygotowanie: Ugotowane, obrane jajka pokroić w kostkę, tak samo zrobić z obraną cebulą Kukurydzę osączyć na sicie, umyte pieczarki ugotować w lekko posolonej i zakwaszonej ciut octem wodzie Pieczarki osączyć, pokroić w paski, paprykę i seler pokroić w kostkę Składniki połączyć, posolić, posypać pieprzem, dodać majonez, natkę i wymieszać. Jeśli lubimy w sałatkach ostrzejsze smaki to dodajmy
Proste Potrawy
Kotleciki z kaszy jaglanej i kapusty kiszonej 158zrobić pyszny budyń,chlebek,sałatki nieskończona ilość możliwości jej wykorzystania. Dzisiaj zapraszam na pyszne kotleciki z dodatkiem kiszonej kapusty.Idealne jako samodzielne, można podać je również dowolnym sosem. Zapraszam:) Składniki: 100 g kaszy jaglanej ugotowanej w woreczku 3/4 szklanki kapusty kiszonej z marchewką sałatkowej 1 cebula sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka masła 1 jajko około 2 łyżki mąki
Sama słodycz i szczypta chili
Placki z gotowanych ziemniaków 440pszennej i ziemniaczanej, roztrzepane widelcem jajko, posiekany natkę pietruszki, cebulę, doprawiamy masę ziemniaczaną solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kulki, które rozpłaszczamy, obtaczamy w mące z każdej strony. Placki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. z kwaśną śmietaną, gęstym jogurtem, smażonymi pieczarkami , sałatką wiosenną lub sosem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledziowa sałatka z czerwoną papryką 330polecam Wam śledziową sałatkę z czerwoną papryką . Jej wykonanie jest naprawdę szybkie, a smak… sami musicie spróbować My ją uwielbiamy Kilka składników, a ile smaków. Spróbujcie. Może to będzie ta „JEDNA Z DWUNASTU” potraw na waszym świątecznym stole? Składniki: 1 opakowanie Śledzik na okrągło solony z imbirem SEKO 1/2 czerwonej papryki 3 jajka około 2 cm pora
Słodkie okruszki
Koreańskie naleśniki 263podawane z ostrą koreańską sałatką ogórkową stają się wyraziste w smaku W każdym razie polecam wypróbować! Składniki: Naleśniki (około 10 sztuk): 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ryżowej (kluczowa, bo dzięki niej naleśniki będą bardziej chrupiące) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli szczypta czarnego pieprzu mielonego 4 ząbki czosnku zamiennik jajka: 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
Lamarida.pl
Pieczone pierożki z mięsem „z rosołu” 386rozmaite pasty, farsze, paszteciki czy sałatki. Dziś jeden z moich ulubionych przepisów, bardzo prosty zresztą. A do mojej dyspozycji były: Z rosołu: 2 nogi z kurczaka zagrodowego 250g szpondra wołowego 2 nieduże marchewki 1 pietruszka Mały por Dodatkowo: 1 łyżka klarowanego masła 1 średnia cebula Sól/pieprz/gałka muszkatołowa wg uznania i smaku 1 jajko Ciasto: 300 g mąki
Kate's Kitchen